ΠολιτικήΣημαντικότερα

Κλεάνθης Βαρελάς: Προτάσεις για τη Βιομηχανική Ζώνη

ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ Η ΜΗ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΩΝ ΜΕΓΑΡΩΝ ΚΑΙ Η ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΣΕ ΠΟΛΟ ΕΛΞΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ.

Με αφορμή την κατάργηση της βιομηχανικής ζώνης του Βουρκαρίου με το πρόσφατο προεδρικό διάταγμα (Φ.Ε.Κ. 72/31-3-2017, τεύχος Α.Α.Π.) έθεσα προ ημερήσιας διάταξης ερώτημα στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της 5ης Απριλίου 2017 σχετικά με τη Βιομηχανική Περιοχή (ΒΙ.ΠΕ.) των Μεγάρων.

Το ερώτημα μου απευθυνόταν στο Δήμαρχο και αφορούσε τις ενέργειες που προτίθεται να κάνει η διοίκηση του δήμου στην ήδη υπάρχουσα ΒΙ.ΠΕ. η οποία – κατά την άποψή μου αλλά και κατά γενική ομολογία – στερείται βασικών υποδομών. Ουδεμία απάντηση πήρα από το Δήμαρχο παρά την βαρύτητα του θέματος.

Προφανώς η επιλογή του κ. Σταμούλη να αγνοήσει το τόσο σημαντικό ερώτημα μου έχει να κάνει με την άγνοια και την αδιαφορία με την οποία αντιμετωπίζει η διοίκησή του το θέμα που έθεσα. Μία επίσκεψη στη ΒΙ.ΠΕ. είναι αρκετή για να διαπιστωθεί η τραγική κατάσταση που βιώνουν οι εναπομείνασες επιχειρήσεις που αγωνίζονται να σταθούν όρθιες μέσα στις αντίξοες οικονομικά αλλά και από κάθε άποψη συνθήκες. Παρά την έλλειψη βασικών υποδομών οι επιχειρήσεις που εδρεύουν εκεί ανέχονται μία κατάσταση που προσπάθησαν κάποια στιγμή να ανατρέψουν μέσω συλλογικής προσπάθειας. (Να σημειωθεί ότι στην εν λόγω περιοχή επιτρέπεται να λειτουργήσουν μόνο επιχειρήσεις χαμηλής όχλησης).

7 6 5 4

Πριν το σύννεφο της οικονομικής κρίσης σκεπάσει και το δήμο μας η ΒΙ.ΠΕ. έδινε εργασία σε εκατοντάδες ανθρώπους. Στις μέρες μας που κάθε υπόσχεση για ελπίδα και ανάπτυξη πέρασε και δε σταμάτησε, η εκάστοτε δημοτική διοίκηση έχει την υποχρέωση και τη δυνατότητα να πάρει το μέλλον του δήμου στα χέρια της αρκεί να το εντάξει στις πολιτικές της επιλογές και στο σχεδιασμό της. Ευθύνες πάντα θα υπάρχουν για να καταλογιστούν αλλά οποιαδήποτε αναδρομή στο παρελθόν δεν έχει άλλη αξία εκτός από ιστορική. Οφείλουμε να δούμε τι επικρατεί σήμερα.

Σήμερα λοιπόν, λίγες ημέρες μετά το Πάσχα του 2017, και έπειτα από την επίσκεψή μου στη ΒΙ.ΠΕ. και συζητώντας με τον πρόεδρο του συλλόγου ΕΡΜΗΣ κ. Γιώργο Πανοηλία και άλλους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται εκεί, κατέγραψα προβλήματα και ελλείψεις όπως: το ανύπαρκτο δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης, το ανεφάρμοστο πολεοδομικό σχέδιο, το κακό οδικό δίκτυο, την έλλειψη κάδων απορριμμάτων, την έλλειψη φωτισμού, την έλλειψη σήμανσης, το ανεπαρκές δίκτυο ηλεκτροδότησης. Κανένας επενδυτής δεν θα θελήσει να ρίξει τα χρήματα του σε μία περιοχή που προβλέπεται μία έντονη επιχειρηματική δραστηριότητα όταν διαπιστώσει την κατάσταση που υφίσταται. Σύμφωνα με τα λεγόμενα των επιχειρηματιών η απόσταση από την Αθήνα είναι μικρή και ευνοεί την εγκατάσταση ή την μετεγκατάσταση μίας βιοτεχνίας ή βιομηχανίας.

Προκειμένου η περιοχή να αναδειχθεί, να εκτιμηθεί σωστά και να πάψει η συνεχής υποτίμησή της, να προσελκύσει νέους επενδυτές που θα προσφέρουν θέσεις εργασίας και θα μειώσουν την αυξημένη ανεργία, απαιτούνται ενέργειες άμεσες και αποτελεσματικές.

Οι προτάσεις που καταθέτω και που μπορούν τάχιστα να υλοποιηθούν είναι οι εξής:

  • προσέγγιση επιχειρηματιών και ιδιοκτητών γης της ΒΙ. ΠΕ. ώστε να διαπιστωθούν οι προθέσεις τους να συμβάλλουν στην αναβάθμιση της περιοχής στο μέτρο των δυνατοτήτων τους,
  • άμεση αποκατάσταση του βασικού οδικού δικτύου (πλήρη και όχι μερική ασφαλτόστρωση, διαπλάτυνση, διαγράμμιση, ανακλαστήρες κτλ) για να αποφευχθούν τα τροχαία ατυχήματα και δυστυχήματα.
  • Τοποθέτηση σήμανσης και σε άλλες γλώσσες αλλά κυρίως στην αγγλική σε όλες τις εισόδους της πόλης που να οδηγούν στη ΒΙ.ΠΕ.
  • Ορισμός σημείων και τοποθέτηση ειδικών κατασκευών όπου θα αναγράφονται οι επιχειρήσεις και θα κατευθύνονται οι επισκέπτες ώστε να παταχθεί το φαινόμενο των άναρχων πινακίδων. 
  • Ορισμός σημείων και τοποθέτηση κάδων απορριμμάτων που δεν ανακυκλώνονται.
  • Φωτισμός όλων των οδικών αξόνων ως μέτρο που θα αναβαθμίσει τάχιστα την περιοχή και θα συμβάλλει στη μείωση της εγκληματικότητας.
  • Περιπολίες φύλαξης τις βραδινές ώρες σε συνεργασία με τους επιχειρηματίες και την Ελληνική Αστυνομία.

Όλες οι παραπάνω ενέργειες προτείνονται για να δειχθεί άμεσα ότι η δημοτική διοίκηση και η τοπική κοινωνία αξιολογεί την ΒΙ.ΠΕ. και επιθυμεί την μη περαιτέρω υποβάθμισή της. Μακροπρόθεσμα και για να γίνει πόλος έλξης νέων επενδυτών, με ότι θετικό αυτό συνεπάγεται για όλους μας, απαιτείται η πλήρης εφαρμογή του πολεοδομικού σχεδίου με χάραξη και ονοματοδοσία οδών, δημιουργία δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης και τέλος αναβάθμιση του δικτύου ηλεκτροδότησης.

Έχουμε την ευκαιρία να αξιοποιήσουμε μία περιοχή που μπορεί να φιλοξενήσει επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, ενός τομέα από τους πιο παραγωγικούς και που έχει δεχθεί το μεγαλύτερο πλήγμα τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης. Η δημοτική διοίκηση οφείλει να πάψει να αδιαφορεί και να στρέψει το συντομότερο το ενδιαφέρον της προς τη Βιομηχανική Περιοχή. Με τις άμεσες ενέργειες και με την υλοποίηση έργων υποδομών θα ωφεληθούν οι ιδιοκτήτες και οι εργαζόμενοι των υφιστάμενων επιχειρήσεων και με την έλευση νέων επενδυτών θα ωφεληθεί μέρος των άνεργων συμπολιτών μας. Όμως χρειάζεται ένα μείγμα κεφιού, αποφασιστικότητας και σωστού σχεδιασμού.

Κλεάνθης Βαρελάς
Δημοτικός σύμβουλος,
π. Αντιδήμαρχος δήμου Μεγαρέων

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στο πλευρό των ιδιοκτητών των περιφερειακών εφημερίδων οι ενώσεις συντακτών

Έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο Μεγάρων για Βύζα & Αναμόρφωση προϋπολογισμού

Πυρκαγιά στην Αγία Τριάδα

Aleka Stamatiadi