Υγεία

Κεφαλαλγία, πόνος στο πρόσωπο

Γράφει ο Χρήστος Μιχάλαρος , MD, MSc

Ωτορινολαρυγγολόγος

Χειρουργός παίδων και ενηλίκων

Η κεφαλαλγία και ο πόνος στο πρόσωπο είναι συμπτώματα για τα οποία ο ασθενής θα επισκεφθεί συχνά τον γιατρό του για θεραπεία . Έχει υπολογισθεί ότι παραπάνω από το 90% των ανθρώπων , θα επισκεφθεί γιατρό λόγω κεφαλαλγίας ή πόνου στο πρόσωπο , κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Όσον αφορά τον Ωτορινολαρυγγολόγο , όταν προσέρχεται ασθενής με κεφαλαλγία και πόνο στο πρόσωπο , θα πρέπει να εκτιμήσει εάν η αιτία αυτού του πόνου οφείλεται στους παραρρίνιους κόλπους ( στα ιγμόρεια για παράδειγμα), ή σε άλλη αιτία . Να σημειώσουμε σε τούτο το σημείο ότι οι παραρρίνιοι κόλποι είναι   κουτάκια που περιέχουν αέρα και βρίσκονται δίπλα από τη μύτη , επικοινωνούν με αυτή με λεπτά στόμια και αδειάζουν καθημερινά στη μύτη τις φυσιολογικές εκκρίσεις τους, τις οποίες στη συνέχεια καταπίνουμε, είναι δε τα δύο ιγμόρεια ( αριστερό και δεξιό) , οι ηθμοειδείς κυψέλες ( πρόσθιες και οπίσθιες , δεξιά και αριστερά ) , οι μετωπιαίοι κόλποι ( δεξιός και αριστερός ) και ο σφηνοειδής κόλπος.

Ο Ωτορινολαρυγγολόγος θα πρέπει να γνωρίζει και να εξετάσει εάν στον ασθενή του υπάρχουν σημεία και συμπτώματα που τον κατατάσσουν στους πάσχοντες από παραρρινοκολπίτιδες σύμφωνα με τα κριτήρια της Παγκόσμιας κοινότητας για την Κεφαλαλγία όπως για παράδειγμα :

Για μετωπιαία κεφαλαλγία, που συνοδεύεται από πόνο στο πρόσωπο , στα αυτιά , στα δόντια,

Όταν , μετά από κλινική εξέταση , ενδοσκόπηση της μύτης , από αξονική ή μαγνητική τομογραφία , ή από εργαστηριακές εξετάσεις, οδηγούμαστε στη διάγνωση οξείας παραρρινοκολπίτιδας ή έξαρσης σε έδαφος χρόνιας παραρρινοκολπίτιδας.

Κεφαλαλγία και πόνος στο πρόσωπο που εμφανίζονται ταυτόχρονα με την έναρξη των συμπτωμάτων της οξείας παραρρινοκολπίτιδας.

Κεφαλαλγία και πόνος στο πρόσωπο που βελτιώνονται σε διάστημα 7 ημερών μετά την έναρξη θεραπείας για οξεία παραρρινοκολπίτιδα.

Τις περισσότερες φορές , ο πόνος της παραρρινοκολπίτιδας αναφέρεται από τον ασθενή ως πόνος βαθύς , μέσα στο κεφάλι , που δεν σφύζει.

Όταν ο ασθενής εντοπίσει τον πόνο στο μέτωπο , στην κορυφή ή πίσω από τα μάτια, τότε πάσχει ο μετωπιαίος κόλπος,

Όταν εντοπίζεται μπροστά και στα πάνω δόντια , τότε πάσχει το ιγμόρειο,

Όταν εντοπίζεται στη μύτη , ανάμεσα στα μάτια και αντανακλά στην κροταφική περιοχή , τότε πάσχουν τα ηθμοειδή και τέλος όταν ο πόνος εντοπίζεται στην κορυφή, ινιακά ή ανάμεσα στα μάτια τότε πάσχει ο σφηνοειδής κόλπος.

Οι ασθενείς που έχουν πόνο στο πρόσωπο , λόγω οξείας παραρρινοκολπίτιδας, τότε εμφανίζουν και συνοδά συμπτώματα όπως βουλωμένη μύτη , δεν μυρίζουν καλά, έχουν εκκρίσεις από τη μύτη και σημεία φλεγμονής που τα βλέπουμε όταν κάνουμε ενδοσκόπηση στη μύτη , με κάμερα.

Να σημειώσουμε εδώ ότι η σοβαρότητα του πόνου του ασθενούς δεν συμβαδίζει με τη την έκταση και σοβαρότητα της παραρρινοκολπίτιδας.

Στις περιπτώσεις που η κεφαλαλγία και ο πόνος στο πρόσωπο οφείλεται σε παραρρινοκολπίτιδα, τότε ο ασθενής παίρνει την κατάλληλη αγωγή και βελτιώνεται.

Εγχείρηση , με τη χρήση ενδοσκοπικής κάμερας και μικροεργαλείων ειδικών για επεμβάσεις στους παραρρίνιους κόλπους , πρέπει να γίνεται στις περιπτώσεις που έχουμε χρόνια παραρρινοκολπίτιδα που κάνεις εξάρσεις με πόνο , και δεν βελτιώνεται με φάρμακα .

Άλλες αιτίες κεφαλαλγίας και πόνου στο πρόσωπο είναι η κεφαλαλγία τάσης, εμφανίζεται συνήθως σε περιόδους στρές, άγχους .

Η ημικρανία είναι άλλη μια συχνή αιτία κεφαλαλγίας και πόνου στο πρόσωπο, χρειάζεται  εξέταση από Νευρολόγο και η αντιμετώπισής της γίνεται από αυτόν.

Όταν η κεφαλαλγία εντοπίζεται στην κροταφική περιοχή , τότε συνήθως χαρακτηρίζεται ως κεφαλαλγία εκ χόρτου και αντιμετωπίζεται από Νευρολόγο.

Υπάρχουν και περιπτώσεις κεφαλαλγίας και πόνου στο πρόσωπο που οφείλονται σε αιτίες όπως τα αγγεία , τα δόντια και η γνάθος, ένα πρόσφατο τραύμα στο κεφάλι ή τον αυχένα, σε φλεγμονές του εγκεφάλου ή άλλες διαταραχές του , σε περιπτώσεις στέρησης καφείνης , σε αυξημένη αρτηριακή πίεση και σε ψυχιατρικές διαταραχές.

Το λεπτομερές ιστορικό,  η ενδελεχής και προσεκτική κλινική εξέταση μας οδηγεί στη σωστή διάγνωση και την αποτελεσματική αντιμετώπιση. Ωστόσο , πρέπει ο ασθενής να γνωρίζει ότι η σωστή και πλήρης ενημέρωση του θεράποντα Ιατρού είναι ουσιαστική για να οδηγηθεί στη σωστή διάγνωση . Είναι φορές που η διάγνωση για να τεθεί χρειάζονται περισσότερες από μια επίσκεψη στον Ιατρό του και καλή συνεργασία μαζί του.

Χρήστος Μιχάλαρος , MD, MSc

Ωτορινολαρυγγολόγος

Χειρουργός παίδων και ενηλίκων

Ευαγγέλου Κιούση ( Κοραή ) 14,

Μέγαρα Αττικής

6945371200, 2296028399

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Άγχος για την υγεία: Τι είναι και πότε γίνεται πρόβλημα;

Πώς μπορούμε να βελτιώσουμε την επικοινωνία με τους γύρω μας;

Εμμηνόπαυση και Μεταβολικό Σύνδρομο