Υγεία

Καρκίνος Λάρυγγα, γνήσιων φωνητικών χορδών

 

Ο καρκίνος του Λάρυγγα είναι ο συχνότερος όγκος της κεφαλής και του τραχήλου. Αποτελεί το 5% περίπου όλων των καρκίνων του σώματος. Είναι συχνότερο στους άνδρες, ιδιαίτερα στους καπνιστές.

Το υψηλότερο ποσοστό απαντά στην ηλικία των 55 έως 65 ετών. Τελευταία παρατηρείται και σε νεότερες ηλικίες. Τα τελευταία 30 χρόνια, η συχνότητα στο φύλο έχει αλλάξει, σήμερα το 30% περίπου των περιστατικών, παρατηρείται σε γυναίκες , καπνίστριες. Η πλειοψηφία των καρκινωμάτων εντοπίζεται στις γνήσιες φωνητικές χορδές (55%). Αυτό συμβαίνει διότι οι γνήσιες φωνητικές χορδές έρχονται σε επαφή όταν μιλάμε , η επαφή αυτή προκαλεί μικροτραυματισμούς στην επιφάνειά τους , ιδιαίτερα όταν μιλάμε γρήγορα και δυνατά. Στους μικροτραυματισμούς εάν προσθέσουμε τον καπνό με τις χιλιάδες ερεθιστικές ουσίες που περιέχει , το αλκοόλ και την παλινδρόμηση που επιβαρύνει τον ήδη υπάρχοντα ερεθισμό  της περιοχής , έχουμε την εμφάνιση βραχνάδας . Βραχνάδας που δεν φεύγει , βραχνάδας που επιδεινώνεται με το πέρασμα του χρόνου .

Στο σημερινό άρθρο θα αναφερθούμε στις περιπτώσεις που ο καρκίνος εμφανίζεται αρχικά  στις γνήσιες φωνητικές χορδές. Συνήθως ξεκινάει από τη μεσότητα των γνήσιων φωνητικών χορδών , στο συγκεκριμένο σημείο εντοπίζεται η μεγαλύτερη ένταση που  ασκείται μεταξύ τους κατά τη γρήγορη και δυνατή φώνηση . Από εκεί επεκτείνεται προς όλες τις κατευθύνσεις , να καταλάβει ολόκληρη την γνήσια φωνητική χορδή , να περάσει και να βλάψει και την απέναντι , να προχωρήσει ακόμη και έξω από τον Λάρυγγα , σε περιπτώσεις που ο ασθενής το παραμελήσει .

Σε αυτό το σημείο να τονίσουμε ότι εφόσον ο ασθενής, με βραχνάδα που δεν φεύγει, πάει στον Ωτορινολαρυγγολόγο για εξέταση εγκαίρως, δηλαδή στις πρώτες 15 ημέρες μετά την αρχή της βραχνάδας, τότε ο καρκίνος έχει εξαιρετικά καλή πρόγνωση, είναι στο αρχικό στάδιο, δεν υπάρχει λεμφικό σύστημα για να διαφύγει, αντιμετωπίζεται εξαιρετικά καλά.

Όσον αφορά τα συμπτώματα, αναφέραμε ήδη το αρχικό σύμπτωμα, τη βραχνάδα , βραχνάδα που δεν φεύγει, παραμένει μετά από 15 ημέρες. Καθυστέρηση στην προσέλευση στον Ωτορινολαρυγγολόγο και στη διάγνωση είναι τραγική για την πρόγνωση. Εφόσον γίνει η διάγνωση σε αυτό το στάδιο και εφαρμοστεί η πρέπουσα θεραπεία, η πρόγνωση είναι άριστη. Σε περισσότερο προχωρημένα στάδια, συμπτώματα που παρουσιάζονται είναι η δυσφαγία, η ωταλγία , η δύσπνοια.

Η διάγνωση θα γίνει με τη χρήση μικροκάμερας, στα πλαίσια Λαρυγγοσκόπησης, θα ακολουθήσει η βιοψία με την ολική αφαίρεση της βλάβης, υπό γενική αναισθησία . Εφόσον το αποτέλεσμα της ιστολογικής εξέτασης μας επιβεβαιώσει την ύπαρξη κακοήθους καρκίνου , μας προσδιορίσει τα όρια αυτού και τον τύπο , προχωράμε στη ριζική αντιμετώπισή του.

Η ριζική αντιμετώπιση του καρκίνου των γνήσιων φωνητικών χορδών έχει να κάνει και με το ποιο στάδιο βρίσκεται όταν γίνεται η διάγνωση, εάν εντοπίζεται μόνο στη μία γνήσια φωνητική χορδή , εάν έχει επηρεάσει την κινητικότητά της, εάν έχει επεκταθεί και στην άλλη , εάν έχει ξεφύγει από το Λάρυγγα , έχει επεκταθεί στους λεμφαδένες, κλπ.

Όσο προχωρημένος είναι ο καρκίνος των γνήσιων φωνητικών χορδών του λάρυγγα όταν γίνεται η διάγνωση , τόσο χειρότερη η πρόγνωση . Είναι ασυγχώρητο , ασθενής με βραχνάδα που δεν φεύγει , να μην πάει για εξέταση σε Ωτορινολαρυγγολόγο, να καθυστερήσει η διάγνωση και αντιμετώπιση .

Χρήστος Μιχάλαρος, MD, MSc

Ωτορινολαρυγγολόγος

Χειρουργός παίδων και ενηλίκων

Ευαγγέλου Κιούση ( Κοραή ) 14

19100, Μέγαρα , Αττική

6945371200, 2296028399

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Από τη βρεφική ηλικία στην εφηβεία

Αφήστε τα smartphones και αποκτήστε αυτοπεποίθηση

Χαμηλή αυτοεκτίμηση: πώς μπορούμε να την ενισχύσουμε