Συνέντευξη με τον Πρόεδρο Συλλόγου Μηχανικών Κων. Κάρκα
«Επιβεβλημένη η άμεση έγκριση του ΓΠΣ»
Στην τελική ευθεία για την έγκριση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Μεγάρων και συνεχίζει να επικρατεί προβληματισμός σε ιδιοκτήτες και μηχανικούς.
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Διπλωματούχων Μηχανικών Ελευθ. Επαγγελματικών Μηχανολόγος Μηχανικός Κωνσταντίνος Κάρκας μας μίλησε για το νέο ΓΠΣ, τις δυνατότητες που δίνει, και τις αλλαγές που μπορούν να γίνουν ακόμα και μετά την έγκρισή του.
[quote]Συνέντευξη στην Α. Σταματιάδη[/quote]
Οι αλλαγές που θα φέρει το νέο ΓΠΣ, με την τελική του υπογραφή, τι επιφέρουν για τους ιδιοκτήτες;
Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο είναι επί της ουσίας το Στρατηγικό Σχέδιο οργάνωσης, λειτουργίας και ανάπτυξης μιας περιοχής. Λαμβάνοντας υπ’όψιν τόσο τις συνθήκες της περιοχής, ιστορικές, πληθυσμιακές, γεωμορφολογίας, οικονομικές, επαγγελματικές κλπ, τις τάσεις ανάπτυξης της περιοχής, το στίγμα του Δήμου σε τοπικό, υπερτοπικό και σε εθνικό επίπεδο αποτυπώνει τα μονοπάτια που πρέπει να ακολουθηθούν για την ορθότερη λειτουργία και την βέλτιστη ανάπτυξη της περιοχής. Πρακτικά καθορίζει τις χρήσεις γης σε όλη την κτηματική περιφέρεια του δήμου, ορίζει τις επεκτάσεις σχεδίων που θα γίνουν και με ποιους όρους, χαρακτηρίζει τους οικισμούς που θα δημιουργηθούν και προβλέπει ακόμα και την ανάπτυξη των κυρίων οδικών αξόνων της περιοχής για τη βέλτιστη κυκλοφορία τόσο εντός του Δήμου όσο και για την κυκλοφοριακή σύνδεση του με όμορους Δήμους και με το Εθνικό Οδικό Δίκτυο.
Με γνώμονα τα παραπάνω, το νέο ΓΠΣ δίνει τη δυνατότητα για επέκταση του σχεδίου πόλεως στο Δήμο, δημιουργία νέων πολεοδομικών ενοτήτων, δημιουργία νέων οικισμών, επέκταση του σχεδίου πόλεως στην Κινέττα, δημιουργία σχεδίου πόλεως στο Αλεποχώρι. Δίνει δηλαδή τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες ακινήτων των Μεγάρων στις περιοχές αυτές να οικοδομήσουν και μάλιστα με χρήσεις γης γενικής κατοικίας ή β’ κατοικίας στις περισσότερες περιπτώσεις και όχι αγροτικής ή ζώνης Α’ όπως είναι η μεγαλύτερη έκταση του δήμου μας αυτή τη στιγμή.
Στη διαδικασία έγκρισης των ΓΠΣ στα οποία εγκρίνονται μεγάλες περιοχές προς πολεοδόμηση ήταν πάγια τακτική να περιορίζονται οι παρεκκλίσεις ως αντιστάθμισμα στα χιλιάδες νέα τετραγωνικά που πρόκειται να πολεοδομηθούν στην περιοχή.
Θεωρούμε όμως ότι το ισοζύγιο κέρδους – ζημίας για τους πολίτες των Μεγάρων και για την ανάπτυξη του δήμου μας είναι θετικό και όχι αρνητικό.
[quote]«Τα οφέλη από την έγκριση του ΓΠΣ είναι τεράστια και υπερκαλύπτουν κατά πολύ την κατάργηση των παρεκκλίσεων»[/quote]
Υπήρξε ενημέρωση από τις προηγούμενες διοικήσεις για το θέμα των παρεκκλίσεων;
Όχι, καμία διοίκηση δεν είχε μιλήσει ξεκάθαρα για το θέμα των παρεκκλίσεων. Όποιος όμως είχε ασχοληθεί σοβαρά με το θέμα, ήταν γνώστης.
Ήταν δεδομένο ότι η ένταξη όλων αυτών των περιοχών σε περιοχές πολεοδόμησης θα οδηγούσε στην κατάργηση των παρεκκλίσεων.
Να σας πω κάτι όμως. Αν το δούμε συντεχνιακά θα σας πω ότι προκαλεί μια πρόσκαιρη ζημιά για τον κλάδο μας.
Αν όμως κοιτάξουμε την ανάπτυξη του δήμου μας, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην περιοχή και την αύξηση της αξίας γης θα διαπιστώσουμε ότι όχι μόνο δεν υπάρχει ζημιά αλλά θα υπάρξει όφελος στο σύνολο των πολιτών από την έγκριση του ΓΠΣ. Άλλωστε πολλοί από αυτούς που σήμερα φωνάζουν για την κατάργηση των παρεκκλίσεων πριν από λίγα χρόνια ισχυρίζονταν οι ίδιοι ότι έπρεπε να καταργηθούν και ότι έπρεπε να σταματήσει η παράπλευρη δόμηση δεξιά και αριστερά των επαρχιακών οδών.
Σήμερα για τους δικούς τους λόγους θεωρούν ότι αυτό είναι καταστροφικό για την περιοχή.
[quote]«Το κυριότερο πρόβλημα που δημιουργεί το ΓΠΣ είναι οι τροποποιήσεις του συντελεστή δόμησης μέσα στο σχέδιο πόλεως των Μεγάρων»[/quote]
Υπάρχει -τυχόν-άλλο ζήτημα που σας προβληματίζει στο νέο Γενικό Πολεοδομικό;
Κοιτάξτε, το κυριότερο πρόβλημα που δημιουργεί το ΓΠΣ είναι οι τροποποιήσεις του συντελεστή δόμησης μέσα στο σχέδιο πόλεως των Μεγάρων.
Δυστυχώς όμως αυτό είναι αναπόφευκτο γιατί επιβάλλεται από το νόμο 2508/1997. Θα πρέπει δηλαδή να αποφασίσουμε εάν θέλουμε η Βαρέα να αλλάξει χρήση γης και να πολεοδομηθεί, εάν πρέπει να γίνει αλλαγή στη χρήση γης στους παράπλευρους της ΝΕΟΑΚ και στην ΠΕΟΑΚ, εάν θέλουμε να δημιουργηθούν και να αναπτυχθούν οι οικισμοί γύρω από την πόλη των Μεγάρων, εάν θέλουμε να πολεοδομηθεί το Αλεποχώρι, εάν θέλουμε να γίνει επέκταση του σχεδίου Πόλεως της Κινέττας και εν τέλει αν θέλουμε η περιοχή μας να δομείται με κανόνες και σχέδιο ανάπτυξης ή όχι.
Θα πρέπει κάποια στιγμή να λειτουργήσουμε με σκοπό την ανάπτυξη της περιοχής μας και μόνο και είναι σίγουρο ότι όπως λέει ο σοφός λαός μας : Δεν μπορείς να φτιάξεις ομελέτα αν δεν σπάσεις αυγά.
[quote]«Να διερευνήσουμε και τη συνταγματικότητα της κατάργησης των παρεκκλίσεων και άλλες αλλαγές ακόμα και μετά την έγκριση του ΓΠΣ»[/quote]
Μπορεί να βρεθεί λύση; Πώς μπορείτε οι μηχανικοί, ως σύλλογος διπλωματούχων μηχανικών, να παρέμβετε έστω και στο παρά πέντε;
Η διαδικασία σύνταξης του ΓΠΣ ξεκίνησε το 1999. Έχουν περάσει δηλαδή 16 χρόνια και ακόμα συζητάμε για το τι πρέπει να γίνει. Δυστυχώς όλα αυτά τα χρόνια χάθηκε μεγάλο και αναξιοποίητο διάστημα και παράλληλα χάθηκαν και τεράστιες ευκαιρίες για την ανάπτυξη της περιοχής μας. Στη διαδικασία της σύνταξης του ΓΠΣ κατατέθηκαν προτάσεις από εμάς, από άλλους Συλλόγους από πολίτες καθώς επίσης και από τις Δημοτικές Αρχές όλα αυτά τα χρόνια.
Από όλες τις προτάσεις αυτές όμως, επειδή τελικά το ΓΠΣ είναι κατά κύριο λόγο πολιτικό θέμα, αυτό που έχει σημασία είναι η θέση που παίρνει κάθε φορά η Δημοτική Αρχή για την ανάπτυξη της πόλης καθώς αυτή είναι εξουσιοδοτημένη από τους πολίτες των Μεγάρων για να αποφασίζει για την τύχη της περιοχής μας. Επομένως εμείς μόνο επικουρικά μπορούμε να λειτουργήσουμε, όπως λειτουργούμε σε όλα τα θέματα που αφορούν το Δήμο μας και ο ρόλος μας μόνο σε αυτή τη διάσταση μπορεί να ειδωθεί.
Παρ’ όλα αυτά θα σας πω ότι ο Σύλλογος μας πήρε πρωτοβουλίες από πολύ νωρίς, κάλεσε από το 2002 το μελετητή και συζήτησε μαζί του σε επανειλημμένες συναντήσεις, συνέταξε πρόταση την οποία και κατέθεσε πριν την ολοκλήρωση της σύνταξης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου και εξέφρασε επανειλημμένα στις προηγούμενες δημοτικές αρχές την ανησυχία του για την αδικαιολόγητη καθυστέρηση στη διαδικασία.
Φάνηκε ότι το ΓΠΣ είχε φθάσει στην έγκριση του στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς. Δυστυχώς οδηγηθήκαμε σε άλλη μια μεγάλη καθυστέρηση η αναγκαιότητα της οποίας είναι αμφισβητούμενη.
Για εμάς είναι επιβεβλημένη η άμεση έγκριση του ΓΠΣ. Οποιαδήποτε προσπάθεια τροποποίησης του θα αποβεί μοιραία και πάλι για την περιοχή μας.
Τα οφέλη από την έγκριση του είναι τεράστια και υπερκαλύπτουν κατά πολύ την κατάργηση των παρεκκλίσεων. Άλλωστε τίποτα δεν μας δεσμεύει από το να ξεκινήσουμε τις διαδικασίες τροποποίησης του ΓΠΣ στα σημεία που δεν συμφωνούμε μετά την έγκριση του. Και μάλιστα να διερευνήσουμε και τη συνταγματικότητα της κατάργησης των παρεκκλίσεων. Αλλά όλα αυτά μετά την έγκριση του ΓΠΣ.
Επιτέλους ας σταματήσουμε να λειτουργούμε με τακτικές που εμπόδισαν τόσα χρόνια την εξέλιξη στην περιοχή μας και που επί της ουσίας στέρησαν την δυνατότητα ανάπτυξης την εποχή που γίνονταν μεγάλες επενδύσεις σε όλη τη χώρα.
Τέλος θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την ευκαιρία που για ακόμα μια φορά μου δίνετε να εκφράσω τις απόψεις του Συλλόγου Μηχανικών και μάλιστα για ένα τόσο σημαντικό για την περιοχή ζήτημα.