Υγεία

Καλοί άνθρωποι με δύσκολους συγγενείς

Γράφει η Κλεονίκη Ισ Πανταζή

 

Πρέπει να παραδεχτούμε πως επηρεαζόμαστε από τους συγγενείς που κάνουν πράγματα οδυνηρά, εγωιστικά και κάποιες φορές απαράδεκτα.

Μπορεί να είναι ο πατέρας μας ή η μητέρα μας που δε σταματούν να μας συμβουλεύουν και να μας επικρίνουν, η πεθερά μας που μπορεί να προσπαθεί να μας δημιουργήσει ενοχές που έχουμε τη δική μας ζωή, ακόμα και το παιδί μας που είναι πολύ απαιτητικό και προσπαθεί να μας κάνει τη ζωή δύσκολη. Μπορεί να είναι η αδερφή ή ο αδερφός που μας απογοητεύουν.

Όταν αντιμετωπίζουμε τέτοια προβλήματα αισθανόμαστε εκνευρισμό ή βαθιά ταραχή. Άλλοτε θυμό που δεν μπορούμε να το διαχειριστούμε και άλλοτε θλίψη, επειδή μας έχουν αναγκάσει να ζούμε σε συνθήκες που οι ίδιοι δεν έχουμε επιλέξει.

Υπάρχουν περιπτώσεις που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την αδιαφορία ή την αναισθησία του συγγενή μας, με αποτέλεσμα να απειλείται η ψυχική μας υγεία.

Αρχικά είναι καλό να απαντήσουμε στα εξής ερωτήματα:

  • Υπάρχουν συγγενείς που μπορούμε να τους αγνοήσουμε;
  • Ποιοι συγγενείς μας επηρεάζουν ή μας εξοργίζουν;
  • Ποια ακριβώς συναισθήματα μας προκαλούν;

Αν προσποιούμαστε ότι όλα είναι μια χαρά, τότε κινδυνεύει σοβαρά ο ψυχισμός μας…

Συνήθως οι άνθρωποι σοκάρονται όταν βιώνουν μια άσχημη συμπεριφορά από τον δικό τους άνθρωπο που έχει σχέση με τον ίδιο ή με τους άλλους. Αισθάνονται ότι απειλείται η δική τους προσωπικότητα και η δική τους εικόνα.

Αυτό είναι μια πλάνη. Ο καθένας συμπεριφέρεται ανάλογα το πως ο ίδιος είναι. Κάθε συγγενής έχει το δικό του χαρακτήρα και τη δική του ιδιοσυγκρασία. Όλοι δεν γνωρίζουμε πόσο διαφορετικά είναι τα αδέρφια μεταξύ τους;

Είναι γεγονός ότι σε κάθε οικογένεια εμφανίζονται συχνά όλες οι παραλλαγές ενός συγκεκριμένου χαρακτηριστικού της οικογένειας. Για παράδειγμα , αν κάποιος γονέας είναι δοτικός ή οξύθυμος ή παρορμητικός, βλέπουμε πως όλα τα μέλη της οικογένειας έχουν αυτό το χαρακτηριστικό, απλά σε διαφορετικό βαθμό.

Συνήθως οι συγγενείς που κάνουν τη ζωή δύσκολη στον δικό τους άνθρωπο, είναι αυτοί που δεν αποδέχονται τη διαφορετικότητα του αυτού ανθρώπου. Δεν ανέχονται να υπάρχει μέλος πιο όμορφο ή πιο έξυπνο ή πιο αυθόρμητο ή πιο δραστήριο. Το πρόβλημα όμως δεν είναι του συγγενή που υπόκειται την άσχημη και πολλές φορές χειριστική συμπεριφορά. Το πρόβλημα είναι του «κακού» συγγενή που δεν έχει λύσει ακόμα τα προβλήματα με το δικό του εαυτό, είναι τα ζητήματα που τον αφορούν και δεν τολμά να τα λύσει είτε από ανεπάρκεια είτε από τεμπελιά.

Πώς μπορούμε να προστατέψουμε τον εαυτό μας;

  • Υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας ότι δεν μπορούμε να ελέγξουμε κανέναν, ούτε και το ίδιο μας το παιδί! Δεν μπορούμε να ελέγξουμε ούτε τις πράξεις ούτε τις σκέψεις και τα λόγια του άλλου
  • Προσπαθούμε να αποσυνδεθούμε από τη συμπεριφορά του δύσκολου συγγενή, ώστε να πάψουμε να νιώθουμε στεναχώρια και προσβολή. Αυτός συμπεριφέρεται άσχημα όχι εσείς. Σκεφτόμαστε: « αυτός συμπεριφέρεται άσχημα, όχι εγώ. Αρνούμαι να παρασυρθώ από τη συμπεριφορά του και να γίνω αυτό που ο ίδιος είναι». Αν συμβεί όμως αυτό, αισθανόμαστε στεναχώρια αλλά και ενοχή που προδώσαμε τον εαυτό μας, αλλά και επιτρέπουμε στον άλλον να ελέγξει τη ζωή μας
  • Χρησιμοποιούμε το χιούμορ. Τη στιγμή της έντασης ρωτάμε τον εαυτό μας: «Ποιανού γιος είναι αυτός ο ενοχλητικός νέος;». Αμέσως ο εαυτός μας αποκτά μια απόσταση από το γεγονός και αρχίζει και δουλεύει η λογική. Το συναίσθημα και ειδικά ο θυμός μόνο ένα φαύλο κύκλο μπορεί να δημιουργήσει
  • Αν θέλουμε πραγματικά να λύσουμε το πρόβλημα, είναι απαραίτητο να δούμε, αν διακρίνουμε κάποια κρυμμένα κομμάτια του εαυτού μας. Γράφουμε τα στοιχεία του δύσκολου συγγενή που μας εκνευρίζουν, μας θυμώνουν και μας πληγώνουν και προσπαθούμε να διερευνήσουμε αν αντανακλούν σε δικά μας κρυμμένα ζητήματα. Έτσι φτιάχνουμε «ένα προσωπικό χάρτη» που θα βοηθήσει εμάς τους ίδιους να ωριμάσουμε και να κατανοήσουμε τον εαυτό μας αλλά και τους άλλους.

Το να καταπιέζουμε τα συναισθήματά μας, τη δυσαρέσκεια, το θυμό μας δεν είναι λύση. Όταν ο δύσκολος συγγενής ποδοπατάει τα συναισθήματά μας είναι δεδομένο ότι θα αντιδράσουμε με πολύ άσχημο τρόπο, πράγμα που θα κάνει τη σχέση μας χειρότερη και πιο επώδυνη.

  • Τονώστε την αυτοπεποίθησή σας, θυμηθείτε πόσα έχετε καταφέρει και πόσο χρήσιμος είστε για εσάς και τους αγαπημένους σας
  • Φροντίστε τον εαυτό σας. Αν δεν τον προσέξετε εσείς ποιός μπορεί να τον προσέξει;
  • Χρησιμοποιείτε τις κατάλληλες λέξεις που θα κάνουν το συγγενή σας να αποθαρρυνθεί και να σταματήσει. Ποτέ άσχημους χαρακτηρισμούς και ένταση.

Είναι σίγουρο ότι οι σχέσεις δεν αλλάζουν από τη μια μέρα στην άλλη, ούτε αλλάζουν, επειδή το θέλουμε μόνο εμείς. Μπορούμε να βοηθήσουμε όμως για να βρεθεί ένα κοινό σημείο αναφοράς και να μην υποφέρουμε. Μπορούμε να δούμε την κατάσταση από άλλη οπτική γωνία και να απολαύσουμε τα οφέλη της συντροφικής σχέσης, της γονεικής, της αδερφικής ή όποιας άλλης συγγενικής σχέσης επιθυμούμε να βελτιώσουμε.

 

ΠΡΟΣΕΧΩΣ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ  WEBINAR ΜΕ ΘΕΜΑ « ΚΑΛΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΜΕ ΔΥΣΚΟΛΟΥΣ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ» ΟΠΟΥ ΘΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ. ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΤΟ Ε-MAIL: [email protected]  Ή ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ : kleoniki.gr

 

ΚΛΕΟΝΙΚΗ ΙΣ. ΠΑΝΤΑΖΗ

Φιλόλογος- Life Coach Εφήβων και Ενηλίκων

Φιλοσοφική Σχολή ,Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Certificate in Coaching –AC Accredited- ΕΚΠΑ

Διάσπαση της προσοχής Παιδιών-Εφήβων (ΔΕΠΥ) Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών

Διαχείριση του Στρες και Υγεία – ΕΚΠΑ

Για ατομικές συνεδρίες-σεμινάρια  εφήβων – ενηλίκων ,επικοινωνήστε στο email:kleopantazi@gmail.com

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Καρκίνος του Πνεύμονα: Ομιλία του Ελ. Παπαλευθέρη από το ΚΕΠ Υγείας Μεγάρων

Μπυροκοιλιά: ο μύθος του καλοκαιριού

Aleka Stamatiadi

COVID-19 και ψυχική υγεία

Aleka Stamatiadi