ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗ ΕΡΕΥΝΑ & ΖΩΝΤΑΝΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΜΕΓΑΡΩΝ-Ν. ΠΕΡΑΜΟΥ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ
[quote]
Βανέσσα Μαυροειδή: «Τιμή για την πόλη μας η συνεργασία με το Κέντρο Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών»
[/quote]
Με τη σφραγίδα της Ακαδημίας Αθηνών και την σημαντική συμβολή των λαογραφικών συλλόγων της περιοχής μας, διοργανώνεται ημερίδα στο Δημαρχείο Μεγάρων, με θέμα τη Λαογραφία Μεγάρων και Νέας Περάμου.
Από την ακαδημαϊκή έρευνα στα ζωντανά έθιμα της πόλης μας, η Λαογραφία Μεγάρων και Νέας Περάμου παρουσιάζει ενδιαφέρον τόσο εντός των τειχών όσο και εκτός, με όσους ακόμα γνωρίζουν και εκτιμούν την παράδοση και την ιστορία του τόπου μας.
Σε μια προσπάθεια εξωστρέφειας αλλά και γενικότερης συζήτησης με ακαδημαϊκούς της Λαογραφίας, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Βανέσσα Μαυροειδή έλαβε την πρωτοβουλία για συνεργασία και τη διεξαγωγή ημερίδας με το Κέντρο Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, που ενδιαφέρεται για την λαογραφική παράδοση, και με τη συμβολή των λαογραφικών σωματείων της περιοχής μας που κινητοποιούν μέλη και μαθαίνουν, περνούν στις επόμενες γενιές, κρατούν ζωντανά τα έθιμα του τόπου μας.
«Είναι τιμή για την περιοχή μας να διοργανώνουμε μια ημερίδα με τη συνεργασία του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, μας είπε η Αντιδήμαρχος Βανέσσα Μαυροειδή. Είχα έρθει σε επαφή με το κέντρο της Ακαδημίας από τον Οκτώβριο, αμέσως οι ερευνητές έδειξαν ενδιαφέρον και δέχθηκαν.
Ως Δήμος, αναγνωρίζουμε την αξία και τη συμβολή των τοπικών λαογραφικών σωματείων στην διάδοση των εθίμων στις επόμενες γενιές και αποφασίσαμε να συνεργαστούμε με αυτόν τον έγκριτο φορέα, ώστε να στηρίξουμε ακόμα περισσότερο τα ήθη και τα έθιμά μας».
Το Λαογραφικόν Αρχείον ιδρύθηκε το 1918. Εμπνευστής και ιδρυτής του υπήρξε ο Νικόλαος Γ. Πολίτης, καθηγητής της ελληνικής Αρχαιολογίας και Μυθολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, «πατέρας» της Επιστήμης της Λαογραφίας στην Ελλάδα.
Tο Kέντρον Eρεύνης της Eλληνικής Λαογραφίας σύμφωνα με τον Κανονισμό του αποσκοπεί «εις την περισυλλογήν πάσης της λαογραφικής ύλης και εις την δημοσίευσιν αυτής».
Η Επιστημονική Ημερίδα Λαογραφίας διοργανώνεται την Κυριακή 1η Μαρτίου, ώρα 17.00 μ.μ.στο Δημαρχείο Μεγάρων, στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου με Θέμα: «Η συμβολή των Συλλόγων στη διατήρηση της παραδοσιακής Πολιτιστικής κληρονομιάς ( Εθιμα – Δρώμενα – Χοροί – Μνήμη – Τοπική Ταυτότητα).
Αναλυτικά το πρόγραμμα της ημερίδας Λαογραφίας, όπως ανακοινώνεται από τον Δήμο έχει ως εξής:
17.00 Υποδοχή Προσκεκλημένων – Χαιρετισμός Κας Βανέσσας Μαυροειδή Αντιδημάρχου, Πολιτισμού & Κοινωνικής Μέριμνας
– Χαιρετισμός Δημάρχου Μεγαρέων κ. ΓΡΗΓΟΡΗ ΣΤΑΜΟΥΛΗ
17.30 Ιωάννης Καραχρήστος και Παρασκευάς Ποτηρόπουλος, Ερευνητές του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, «Παραδόσεις για την ίδρυση της Νέας Περάμου: συλλογική μνήμη και προσφυγική ταυτότητα σήμερα».
17.45 Ζωή Ν. Μάργαρη, Ερευνήτρια του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, «Πολιτιστικοί σύλλογοι και παράδοση στην μετανεωτερική εποχή: η περίπτωση του χορού».
18.00 Άννα Ζουμπλιού, Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Περαμίων – Κυζικηνών, «Αναδρομή και συμβολή του Συλλόγου στη διατήρηση των παραδόσεων της Περάμου της Κυζίκου».
18.15 Ελευθερία Καλαντζή, Ταμίας του Προοδευτικού Συλλόγου Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος (Μελί) Μεγάρων, «Μελί, το ελληνοχώρι, μνήμες από την πατρίδα μας».
18.30 Αντώνιος Πέγκος, Πρόεδρος Δ.Σ. του Λαογραφικού Συλλόγου Ο Χορός της Τράτας, «Αναφορά και τοποθέτηση ως προς την προέλευση του Χορού της Τράτας (Λαμπρή καμάρα)».
Δημήτριος Ηλίας, Πρόεδρος Δ.Σ. του Λαογραφικού Συγκροτήματος Μεγάρων, «Μία μικρή συνάντηση – Μία μεγάλη πορεία».
19.00 Διάλειμμα
Μαριάννα Σαμάτιαλη, Πρόεδρος Δ.Σ. του Χορευτικού Ομίλου Νέας Περάμου, «Παρουσίαση της Περαμιώτικης Ενδυμασίας».
Γεώργιος Βαρελάς, Πρόεδρος Δ.Σ. του Συλλόγου Αλκάθους και Καρία, «Η συμβολή των ηθών και των εθίμων στην Οικονομική ανάπτυξη της Τοπικής κοινωνίας».
Ευάγγελος Καραμανές, Διευθύνων το Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, «Το Κέντρο Λαογραφίας και οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι».
20.00 Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη, τ. Διευθύντρια, Επιστημονική συνεργάτις του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, «Η συμβολή των πατριδοτοπικών συλλόγων στην πολιτιστική ζωή των αστικών κέντρων».
Στρογγυλή τράπεζα με τοποθετήσεις των ομιλητών και συμπεράσματα της Ημερίδας από την Αικατερίνη Πολυμέρου – Καμηλάκη.
Τον συντονισμό, ομιλιών – συζήτησης , θα έχει η Kα ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΑ ΣΑΡΑΦΙΔΟΥ, τ. Αναπλ. Καθηγήτρια Γλωσσολογίας, Πανεπιστημίου Θράκης
Οργανωτική Επιτροπή της ημερίδας από πλευράς Δήμου είναι οι: Βανέσσα Μαυροειδή, Φιλόλογος – Νομικός, Αντιδήμαρχος Μεγαρέων, Γεώργιος Δ. Μιχάλαρος, Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Μεγάρων, Στυλιανός Γκίνης, Διδάκτωρ Μετεωρολογίας.