Οι αγρότες στα γρανάζια της γραφειοκρατίας
ρεπορτάζ: Μάριος Ρεντίφης
Ημερίδα με θέμα το αγροτικό τιμολόγιο διοργάνωσε το απόγευμα της Δευτέρας ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Παραγωγών Κηπευτικών Μεγάρων, με σκοπό την ενημέρωση του αγροτικού πληθυσμού των Μεγάρων για τις νέες προϋποθέσεις που τίθενται, αλλά και την καταγραφή ερωτήσεων, αντιρρήσεων και προτάσεων ώστε να κατατεθούν στις αρμόδιες υπηρεσίες.
[quote]Τι χρειάζεται για την έκδοση γεωργοτεχνικού δελτίου[/quote]
Το νέο αυτό δελτίο, είναι το θέμα που απασχολεί –μεταξύ άλλων- τους αγρότες, που όπως λένε, η γραφειοκρατία τους καταναλώνει τουλάχιστον μία ημέρα εκτός εργασίας για κάθε θέμα που προκύπτει.
Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, για την έκδοση του γεωργοτεχνικού δελτίου χρειάζεται (ανάλογα τον τύπο της αγροτική εγκατάστασης):
- Γεωτρήσεις – Πηγάδια
Προϋπόθεση να είναι νόμιμη η υδροληψία, και να είναι παραγωγική η εκμετάλεση (δηλαδή να μην είναι για το σπίτι). Εφόσον κατατεθεί αίτηση, γίνεται επιτόπια αυτοψία, και εάν είναι θετική, προωθείται υπηρεσιακά στη Δ.Ε.Η.
- Πτηνοτροφία, κτηνοτροφία, εκτροφή σαλιγκαριών
Προϋπόθεση είναι να έχει εκδοθεί άδεια το 2012 και έπειτα. Στη συνέχεια, ακολουθείται η διαδικασία της αυτοψίας και εφόσον εγκριθεί προωθείται στη Δ.Ε.Η.
- Θερμοκήπια
Προϋπόθεση να είναι κατασκευασμένο βάσει εγκεκριμένου τύπου, η πηγή υδροληψίας να είναι νόμιμη και να έχει ελάχιστη έκταση 1 στρέμμα. Γίνεται αυτοψία για τη σύνταξη του γεωργοτεχνικού δελτίου και χρειάζεται επίσης η βεβαίωση αποπεράτωσης από τη Δ.Α.Ο.Κ.
«είναι φυσικό να υπάρχουν εντάσεις» επεσήμανε ο κ. Μάργαρης, υπάλληλος της Ομάδας Γεωπόνων που χειρίζεται θέματα αγροτικού εξηλεκτρισμού της Περιφέρειας Αττικής, και εξήγησε: «Μπορεί να έχετε πάρει άδεια από προγενέστερους και να έχουν πλέον αλλάξει τα στοιχεία, όπως π.χ. του ιδιοκτήτη. Δεν θα μπείτε σε διαδικασία καμίας αλλαγής, απλώς θα πρέπει να εκδοθεί άδεια χρήσης νερού και αυτή να ανταποκρίνεται στην πραγματική έκταση. Εφόσον κάνετε αίτηση για άδεια χρήσης νερού, θα παραμείνετε στο αγροτικό τιμολόγιο μέχρι να εκδοθεί το γεωργοτεχνικό δελτίο. Εάν έχετε μεγαλύτερες καταναλώσεις από το αναμενόμενο, θα πρέπει να βρεθεί λύση, διαφορετικά θα είναι καταστρατήγηση της ενέργειας. Υπάρχει όριο άντλησης και πρέπει να το προστατεύσουμε. Δεν πρέπει να εξαντλήσουμε τον υδροφόρο ορίζοντα».
Θέσεις & Προτάσεις των αγροτών
Τις δικές τους προτάσεις – λύσεις κατέθεσαν οι παρευρισκόμενοι αγρότες – παραγωγοί, εξηγώντας τον αγώνα που δίνουν με τη γραφειοκρατία για όλα τα θέματα που έχουν να κάνουν με το ελληνικό δημόσιο.
«Οι άδειες να βγαίνουν με τις δηλώσεις ΟΣΔΕ, και να έχουν πλαφόν 50 στρέμματα» πρότεινε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραγωγών κ. Γιώργος Παπαβασίλης, τονίζοντας ότι «Υπάρχουν πολλά προβλήματα που καλούμαστε να λύσουμε. Ο κάθε τόπος έχει τα δικά του χαρακτηριστικά, ιδιαιτερότητες και ιδιομορφίες. Ή θα φτιάχνουμε χαρτιά σε υπηρεσίες ή θα παράγουμε. Δεν είμαστε αντίθετοι στην τιμολόγηση του νερού. Αλλά θα πρέπει να είναι αντισταθμιστική, με έργα για τον υδροφόρο ορίζοντα».
Ο παραγωγός κ. Δημήτρης Δάλλας είπε ότι «Ο Έλληνας παραγωγός πληρώνει το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη. Θέλουμε να τα καταστρέψουμε όλα σε αυτή τη χώρα;» ενώ ο κ. Δημήτρης Βόρδος, επίσης παραγωγός, πρότεινε τη δημιουργία ενός γραφείου εξυπηρέτησης αγροτών – παραγωγών, στελεχωμένο με τρεις υπαλλήλους ενημερωμένους για όλα τα θέματα του αγροτικού τομέα, ώστε να ελαττωθούν οι μετακινήσεις τους στις υπηρεσίες της Αθήνας.
[quote]Δήμαρχος Μεγαρέων: Προσπάθειες για δημιουργία αγροτεχνολογικού πάρκου[/quote]
Στον χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος κ. Γρηγόρης Σταμούλης μίλησε για τη στήριξη του Δήμο στις προσπάθειες των αγροτών, τονίζοντας ότι χρειάζονται υποδομές. Όπως μάλιστα ανακοίνωσε, γίνονται προσπάθειες για τη δημιουργία ενός αγροτεχνολογικού πάρκου – το οποίο καθυστερεί γιατί υπάρχουν προβλήματα ιδιοκτησιακού χαρακτήρα. «Η πολιτεία μπορεί να δημιουργήσει προϋποθέσεις ώστε να αναπτυχθεί ο αγροτικός τομέας και να προχωρήσουμε και στην τυποποίηση. Εάν ενισχυθεί ο αγροτικός τομέας, θα ωφεληθούν όλοι οι κλάδοι και ο Δήμος γενικότερα».
Κλείνοντας η ημερίδα, υπήρξε και μία ενδιαφέρουσα πρόταση από τον κ. Χρήστο Ηλία, αγρότη στο δεύτερο επάγγελμα όπως ο ίδιος ανέφερε, και έχει να κάνει με την δημιουργία ενός φωτοβολταϊκού πάρκου που θα καλύπτει τις ανάγκες της περιοχής των Μεγάρων. Επεσήμανε ότι πρωτεργάτης πρέπει να είναι ο Δήμος, να κάνει χρήση χρηματοδοτικών εργαλείων, να συμπράξει με νομικά πρόσωπα και να παραχωρήσει ένα χώρο στη Μπότσικα, και οι αγρότες, μέσα από τον συνεργατισμό, να συμμετέχουν κι αυτοί ενεργά. Μάλιστα, πρότεινε να κάνει τη μελέτη, ώστε να περιοριστεί το κόστος.