ΣημαντικότεραΥγεία

Η πορεία της πανδημίας

Γράφει ο ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΠΑΠΑΛΕΥΘΕΡΗΣ MD-MSc

ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΣ-ΦΥΜΑΤΙΟΛΟΓΟΣ

Σύμφωνα με το διάγραμμα, η πανδημία στην Ελλάδα εμφανίζει παρατεταμένη έξαρση, πολύ μεγαλύτερη από τις προηγούμενες, τουλάχιστον όσον αφορά στον καθημερινό αριθμό μολύνσεων. Μέχρι τώρα όμως η βαρύτητά της (εισαγωγές, θνητότητα και διασωληνώσεις) παρουσιάζεται ποσοστιαία μειωμένη σε σχέση με τα προηγούμενα επιδημικά κύματα. Η καμπύλη των νέων κρουσμάτων εμφανίζει σταθεροποίηση με τάσεις καθόδου, αλλά σε πολύ ψηλό επίπεδο. Ίδια εικόνα δείχνει η επιδημία και σε Αττική – Θεσσαλονίκη. Το διάγραμμα του συνόλου των περιπτώσεων στην επικράτεια παραμένει έντονα ανοδικό με μικρή μείωση του δείκτη R(t), ο οποίος παραμένει μεγαλύτερος της μονάδας.

Αυξήθηκε το ποσοστό των εμβολιασμένων στις ΜΕΘ, παραμένει όμως συντριπτικά μεγαλύτερο το ποσοστό των ανεμβολίαστων. Με την πρόοδο των εμβολιασμών(αναμνηστική δόση) το ποσοστό των εμβολιασμένων που διασωληνώνεται θα μειωθεί σημαντικά

Μείωση παρουσιάζει ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων αλλά παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Μετά τη σημαντική κάμψη των εμβολιασμών τους θερινούς μήνες, κυρίως τον Αύγουστο, αυξήθηκε κατακόρυφα  ο αριθμός τους προσδίδοντας θετικό μήνυμα για την πορεία της πανδημίας.

Παρ’ όλα αυτά όμως,  ο εμβολιασμός (κυρίως 1ης δόσης) βρίσκεται σε παρατεταμένη ύφεση και για την ώρα δεν έχει καταφέρει να συγκρατήσει την εξέλιξη της πανδημίας στο επιθυμητό επίπεδο. Ικανός αριθμός πολιτών παραμένουν πεισματικά απρόθυμοι να εμβολιαστούν.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η επίμονη και παρατεταμένη άρνηση να εμβολιαστούν πολλοί από τους ευρισκόμενους σε αναστολή υγειονομικούς. Τις τελευταίες μέρες παρατηρείται μια μικρή αύξηση στους εμβολιασμούς, η οποία καλό θα ήταν να συνεχιστεί.

  • Σήμερα το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης του ελληνικού πληθυσμού είναι περίπου 61,5%. Αν το επίπεδο εμβολιασμού για την επίτευξη συλλογικής ανοσίας πρέπει να είναι στο 80-85% του συνολικού πληθυσμού (10.720.000 κάτοικοι το 2019) τότε απαιτούνται επιπλέον 3-3,5 εκατομμύρια επιπλέον εμβολιασμένοι. Για τον υπολογισμό της συλλογικής ανοσίας, σε αυτούς θα πρέπει να συμπεριληφθεί ο αριθμός όσων αποκτούν ανοσία μετά από νόσηση.
  • Ικανός αριθμός πολιτών πιστεύει πλήθος ψευδο-επιστημονικών ανακριβειών και μυθευμάτων που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο και από στόμα σε στόμα με ταχύτητα πολύ πιο γρήγορη από την εξάπλωση της πανδημίας…
  • Το ποσοστό των σοβαρών περιπτώσεων παραμένει για την ώρα ποσοστιαία περιορισμένο, αλλά όσο η πανδημία συνεχίζει την εξάπλωσή της και αυτό μπορεί να αλλάξει.
  • Η βιολογική συμπεριφορά του ίδιου του ιού SARS-COV-2 παραμένει απρόβλεπτη, ενώ η δυναμική εξάπλωσης του κύματος αυτού (που δεν αφορά μόνο τη χώρα μας) πιθανότατα δεν έχει φανεί ακόμα πλήρως. Φυσικά θα παίξουν ρόλο και οι νέες μεταλλάξεις του ιού και η γενικότερη εξάπλωση και επίδρασή τους στην πορεία και την βαρύτητα της πανδημίας.
  • Είναι πιθανό ότι η λύση της επιδημίας οδηγείται σε ένα είδος «τρίτου δρόμου», δηλαδή σε κάποιο χρονικό διάστημα ο πληθυσμός τείνει να οδηγηθεί σε συλλογική ανοσία τόσο μέσω του εμβολιασμού (επιθυμητό) όσο και μέσω της ανοσίας από νόσηση. Το τελευταίο όμως έχει τον μεγάλο κίνδυνο της σοβαρής πίεσης και βλάβης στο σύστημα υγείας, αλλά και του μεγάλου αριθμού θανάτων και επιπλοκών της νόσου.

Η πρόοδος του εμβολιασμού του πληθυσμού αναφέρεται στην ιστοσελίδα: https://emvolio.gov.gr/vaccinationtracker.

Μέχρι το βράδυ της 7/12/2021 είχαν εκτελεστεί περισσότεροι από 6,69 εκατομμύρια πλήρεις / ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί (2η δόση και μονοδοσικοί). Το σύνολο των δόσεων εμβολίων που έχουν χορηγηθεί υπερβαίνει τα 15 εκατομμύρια. Αναμνηστική δόση έχει χορηγηθεί σε περισσότερους από 1,86 εκατομμύρια πολίτες.

Είναι επιτακτική η ανάγκη τήρησης των υγειονομικών μέτρων ώστε να έχουμε μια σχετική ύφεση και ηρεμία τις εορτές των Χριστουγέννων.

Στο Δήμο μας η πανδημία εμφανίζει σημαντική έξαρση με αρκετούς συμπολίτες μας να νοσούν και να νοσηλεύονται. Ευχόμαστε να επιστρέψουν σύντομα στις οικογένειές τους και στην πλήρη ίαση των νοσούντων. Είναι επιτακτική η ανάγκη τήρησης των υγειονομικών μέτρων ώστε να έχουμε μια σχετική ύφεση και ηρεμία τις εορτές των Χριστουγέννων. Η νέα μετάλλαξη Όμικρον  με τις ως τώρα παρατηρήσεις μάλλον είναι ηπιότερη της Δ και αυτό μας καθιστά αρκετά αισιόδοξους για το μέλλον της πανδημίας αλλά η  Δ είναι εδώ και δεν θα υποχωρήσει αν δεν αποκτήσουμε υψηλή ανοσία με τους εμβολιασμούς φυσικά.

Όσον αφορά τη θεραπεία που λαμβάνουν οι νοσούντες μη νοσηλευόμενοι, οι αναθεωρημένες κατευθυντήριες οδηγίες είναι σαφείς και απαγορεύουν τη χορήγηση αντιμικροβιακών σκευασμάτων.

Θεραπευτικός αλγόριθμος ενήλικων μη-νοσηλευόμενων ασθενών με COVID-19

(Αναθεώρηση 11/2021) Σοβαρότητα Νόσου Θεραπευτική παρέμβαση* Εξω-νοσοκομειακός ασθενής με ήπια προς μέτρια νόσο (κορεσμός οξυγόνου >94% σε αέρα δωματίου), που δεν έχει παράγοντες κινδύνου1 για σοβαρή νόσο2 Δεν χορηγείται ειδική φαρμακευτική αγωγή Ο ασθενής παρακολουθεί την θερμοκρασία του και τον κορεσμό οξυγόνου με οξύμετρο τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα. Προτείνεται καλή ενυδάτωση, λήψη αντιπυρετικών και κλινοστατισμός μέχρι την πλήρη υποχώρηση του πυρετού. Επί ενδείξεων Χορηγούνται αντιβιοτικά3 επί κλινικών, απεικονιστικών ή εργαστηριακών ενδείξεων συλλοίμωξης με βακτηριακή πνευμονία, σύμφωνα με τις οδηγίες της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων για την πνευμονία της κοινότητας

ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να χορηγούνται τα παρακάτω σκευάσματα σε ασθενείς με COVID-19 που δεν νοσηλεύονται: • Ιβερμεκτίνη

• Δεξαμεθαζόνη ή άλλα κορτικοειδή

• Αζιθρομυκίνη ή Κλαριθρομυκίνη ή κινολόνες

• Ηπαρίνη ή άλλα αντιπηκτικά φάρμακα11 • Χλωροκίνη / Υδροξυχλωροκίνη

• Κολχικίνη (Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Υπουργείου Υγείας)

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή στη Σαλαμίνα

Aleka Stamatiadi

Μνημόνιο συνεργασίας για τα δικαιώματα των ΑΜΕΑ υπέγραψαν Κώτσηρας-Δραμαλιώτη

Όχι στο κλείσιμο της Εθνικής τράπεζας στην Ν. Πέραμο