ΚοινωνίαΣυνεντεύξεις

«Η κρίση ευκαιρία να ξεκινήσουμε από την αρχή»

Συνέντευξη με τον Πρόεδρο του οργανισμού οδικής ασφάλειας της Κύπρου “REACTION” Μάριο Σταύρου

 

 

[quote]«Ο ανθρώπινος παράγοντας καθοριστικός στα τροχαία. Χρειάζεται χρόνος, επιμονή και υπομονή για να αλλάξουν νοοτροπίες μιας και μεταφέρονται από γενιά σε γενιά»[/quote]

Τα τροχαία δυστυχήματα είναι η πρώτη αιτία θανάτου στην Ελλάδα και παρότι με την κρίση, λόγω μείωσης της κίνησης, μειώνονται, αυξάνονται οι εκστρατείες ενημέρωσης για την ευαισθητοποίηση οδηγών αλλά κυρίως παιδιών.

Στην περιοχή μας, έχουμε την ομάδα οδικής ασφάλειας του «Κούρου» που με συντονιστή τον Σωτήρη Γιαννόπουλο σχεδιάζει και πραγματοποιεί δράσεις για την οδική ασφάλεια, που συνεργάζεται τον τελευταίο καιρό με ανθρώπους που προσπαθούν για τον ίδιο στόχο στην Κύπρο, τον οργανισμό «REACTION» και τον Διευθυντή Μάριο Σταύρου, που ήλθε πριν από λίγες ημέρες στην Ελλάδα και στα Μέγαρα.

Με στόχο την ευαισθητοποίηση των ανθρώπων, άμεσα, όπως αποτρέποντας οδηγούς από την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ και μακροπρόθεσμα, «χτίζοντας» συνείδηση στην οδική ασφάλεια, ο Μάριος Σταύρου δρα και συντονίζει πολλά προγράμματα μέσω του μη κερδοσκοπικού οργανισμού. Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός REACTION Youth for the Prevention είναι ένας Κυπριακός Οργανισμός Νέων που δραστηριοποιείται που ξεκινώντας από το 2011, δραστηριοποιείται πλέον σε 22 χώρες για την ανάπτυξη και ευημερία της νεολαίας στους τομείς της Οδικής Ασφάλειας, Νεανικής Παραβατικότητας, Δημόσιας & Ατομικής Υγείας, Προστασία του Περιβάλλοντος, Εκπαίδευσης, Νεανικής Ανεργίας, Πράσινης Ανάπτυξης και της Κοινωνικής Ευημερίας. Συνεργάζεται με τις κυβερνήσεις μερικών από των ισχυρότερων χωρών του πλανήτη αλλά και Παγκοσμίου Εμβέλειας Οργανισμούς (ΟΗΕ, Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, FIA κ.α.)
Ο οργανισμός επικεντρώνει τις δραστηριότητες του σε νέους κάτω των 30 ετών ενώ στελεχώνεται από άρτια εκπαιδευμένο και επιστημονικό προσωπικό. Επίσης, ο οργανισμός REACTION αυτή τη στιγμή έχει πέραν των 4550 μελών στην Κύπρο, στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες του κόσμου.
Πριν λίγες ημέρες, μαζί με τον Σωτήρη Γιαννόπουλο, συναντήθηκαν με τον Αντ. Καφετζόπουλο, Αντιδήμαρχο Δημοτικής Αστυνομίας και Βιώσιμης Κινητικότητας στο Δήμο Αθηναίων, αρμόδιους της ελληνικής κυβέρνησης σε θέματα οδικής ασφάλειας και τον Δήμαρχο Μεγαρέων Γρ. Σταμούλη.

Μιλήσαμε μαζί του για την οδική ασφάλεια στην Ελλάδα και στην Κύπρο, όπου οι οδηγοί έχουν και παρόμοιες αντιλήψεις, και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει λόγω της κρίσης.

Για ποιο λόγο βρεθήκατε εδώ και πώς πάει η συνεργασία σας, εκπροσώπων Ελλάδας-Κύπρου για την οδική ασφάλεια;

Η επίσκεψη μου στην Ελλάδα αυτές τις ημέρες έχει ως κύριο στόχο και σκοπό την πραγματοποίηση συναντήσεων με κρατικούς και ιδιωτικούς φορείς της Ελλάδας για την οδική ασφάλεια, την νεανική παραβατικότητα καθώς και άλλους σημαντικούς τομείς.

Οι οδικές συγκρούσεις είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα που επηρεάζει όλες τις χώρες. Θεωρείται όμως μια «ιάσιμη» μάστιγα που με σωστές πρακτικές και δράσεις μπορεί να αναχαιτιστεί. Η συνεργασία Κύπρου-Ελλάδας στον τομέα της οδικής ασφάλειας αλλά και σε άλλους τομείς ενισχύεται ακόμα περισσότερο με αυτές τις συναντήσεις που έχουν ως στόχο την ενεργοποίηση φορέων, οργανισμών και υπηρεσιών. Βρισκόμαστε σε εμβρυικά στάδια αλλά θεωρούμε ότι πολύ σύντομα θα έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα. Τα μηνύματα που έχουμε λάβει από τις συναντήσεις είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά.

 

[quote]«Φιλικά αλκοτέστ έξω από νυκτερινά κέντρα και πάρκινγκ για να αποτραπεί η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ»[/quote]

 

Ποιες είναι οι κυριότερες δράσεις που κάνατε τους τελευταίους μήνες στην Κύπρο;

Αυτή την στιγμή στην Κύπρο βρίσκονται σε εξέλιξη 12 προγράμματα οδικής ασφάλειας με δεκάδες υποπρογράμματα και δράσεις από τον οργανισμό REACTION. Είναι το πρόγραμμα ΦΑΕΘΩΝ – ΤΑΣΟΣ ΜΗΤΣΟΠΟΥΛΟΣ, ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα οδικής ασφάλειας για μαθητές Γυμνασίων – Λυκείων, είναι το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ΦΑΕΘΩΝ – Εθνοφρουροί που αφορά εθνοφρουρούς. Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη το πρόγραμμα #roadsafetyincyprus2015 που αφορά την ενημέρωση των τουριστών που φτάνουν στην Κύπρο για τις νομοθεσίες που αφορούν την οδήγηση στην Κύπρο.

Είναι επίσης στους κυπριακούς δρόμους η Κινητή Μονάδα Φιλικού Ελέγχου Αλκοόλης όπου διεξάγει σε τακτά χρονικά διαστήματα φιλικούς ελέγχους αλκοόλης έξω από νυκτερινά κέντρα ή χώρους στάθμευσης με στόχο την αποτροπή της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλης. Παράλληλα γίνονται ενημερωτικοί φιλικοί έλεγχοι στους  οδηγούς σε συνεργασία με τους αρμόδιους κρατικούς φορείς και γενικότερα γίνονται αρκετές τοπικές δράσεις  στην βάση του προβλήματος που αντιμετωπίζει η κάθε περιοχή ξεχωριστά.

 

[quote]«Άμεσα ορατά αποτελέσματα των επιτόπιων φιλικών ελέγχων και μακροχρόνια το αποτύπωμα της ευαισθητοποίησης στην κοινωνία γενικότερα»[/quote]

Τι αντίκρισμα έχουν στον κόσμο; Και ως προς την ευαισθητοποίηση; Και αν πιστεύετε ότι οι εκστρατείες ενημερωτικές, εκδηλώσεις, κλπ., μπορούν να μειώσουν τα ατυχήματα;

Οι δράσεις που γίνονται σε πραγματικό χρόνο, αυτές δηλαδή που έχουν άμεσο αποτέλεσμα, όπως οι φιλικοί έλεγχοι αλκοόλης έχουν άμεσα και ορατά αποτελέσματα. Ένα παράδειγμα, όταν κάνουμε φιλικούς ελέγχους ελαστικών και εντοπίσουμε ένα κτυπημένο ή φθαρμένο ή με λάθος πίεση ελαστικό τότε η διόρθωση του γίνεται άμεσα.

Ταυτόχρονα ο οδηγός παίρνει ένα μήνυμα από ειδικούς στα ελαστικά και μπορώ να πω ότι καταφέρνουμε να πετύχουμε την αύξηση της ευαισθητοποίησης του για τα ελαστικά του οχήματος του.

Το ίδιο συμβαίνει και με τους φιλικούς ελέγχους αλκοόλης. Είναι δύσκολο να πείσεις κάποιον ότι είναι μεθυσμένος, αν όμως του κάνεις το αλκοτέστ και δει το αποτέλεσμα είναι πιο εύκολο να πειστεί και ο ίδιος αλλά και η παρέα του για να μην οδηγήσει.  Μακροχρόνιες όμως δράσεις που εστιάζονται στην εκπαίδευση/ευαισθητοποίηση σίγουρα χρειάζονται αρκετό καιρό για να αποτυπωθούν τα αποτελέσματα στην κοινωνία γενικότερα.

Η οδική ασφάλεια είναι ένα μεγάλο μωσαϊκό από πυλώνες. Η ενημέρωση, εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι και σίγουρα επιφέρουν αποτελέσματα. Φτάνει να γίνονται σε σωστή και δομημένη βάση για πιο ουσιαστικά αποτελέσματα.

Από την εμπειρία σας, τι φταίει και φτάνουμε σε τόσο μεγάλα νούμερα τροχαίων;

Η κάθε ηλικιακή ομάδα έχει το δικό της παράγοντα επικινδυνότητας. Οι νέοι για παράδειγμα είναι πιο επιρρεπείς λόγω ανωριμότητας, μιμητισμού, επιδεικτικής συμπεριφοράς.

Οι πιο μεγάλοι πολλές φορές υπερεκτιμούν τις εμπειρίες τους ή ακόμα και την οδηγική τους ικανότητα. Είναι πολλοί οι παράγοντες πρόκλησης οδικών συγκρούσεων αλλά το πλέον ξεκάθαρο είναι ότι ο ανθρώπινος παράγοντας έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο.

 

 

[quote]«Υπάρχουν και οι επαναλαμβανόμενοι παραβάτες, ιδιαίτερα στις νεαρότερες ηλικίες»[/quote]

Ακούει ο οδηγός; Γιατί ιδιαίτερα ο Έλληνας φαίνεται ότι ακολουθεί μια νοοτροπία κατεστημένη, ότι «είναι ο καλύτερος», «οι άλλοι φταίνε», αγνοώντας πολλές φορές βασικούς κανόνες οδικής ασφάλειας…

Υπάρχουν διάφορες κατηγορίες οδηγών, υπάρχουν αυτοί που δεν θα διαπράξουν ποτέ τροχαίο αδίκημα, υπάρχουν αυτοί που ενδεχόμενα περιστασιακά να πράξουν ένα μικρό αριθμό αδικημάτων αλλά υπάρχουν και οι επαναλαμβανόμενοι παραβάτες, ιδιαίτερα στις νεαρότερες ηλικίες.

Τέτοιες συμπεριφορές είναι δύσκολο να αλλάξουν και σίγουρα χρειάζεται αρκετός χρόνος, επιμονή και υπομονή για να αλλάξουν τέτοιες νοοτροπίες μιας και μεταφέρονται από γενιά σε γενιά. Είναι ακριβώς αυτό ως στόχος των εκπαιδευτικών μας προγραμμάτων, η έναρξη από νηπιακή ηλικία της ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης, εκπαίδευσης για την οδική ασφάλεια. Εάν εφαρμοστούν τέτοια προγράμματα, σε λίγα χρόνια θα ξεκινήσει μια βαθμιαία βελτίωση του προβλήματος.

Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς της κρίσης, θα μπορούσατε να μας μεταφέρετε την εμπειρία σας από την Κύπρο για την οικονομία…

Είναι σίγουρα μια πολύ δύσκολη περίοδος και για την Κύπρο αλλά και για την Ελλάδα. Το μικρό μέγεθος της κυπριακής οικονομίας είναι αυτό που ίσως αποτελεί τον καταλύτη για την έναρξη βελτίωσης των προβλημάτων. Θεωρώ όμως αυτή η κατάσταση είναι ένα χαστούκι που θα επαναφέρει κάποια πράγματα στην σωστή τους βάση μακρυά από ωραιοποιημένες καταστάσεις. Παράλληλα, αυτή είναι η καλύτερη περίοδος για να ξεκινήσουμε από την αρχή, να στήσουμε ξανά αυτά που γκρεμίστηκαν σε πιο γερές πλέον βάσεις και να προχωρήσουμε μπροστά.

[quote]

«Η κρίση φέρνει κύμα προς τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς που πέρα από την οδική ασφάλεια βοηθά και στο περιβάλλον αλλά και σε άλλους τομείς»

 

[/quote]

Στον καιρό της κρίσης, πόσο επίδραση μπορεί να έχουν οι ενημερωτικές εκστρατείες για την οδική ασφάλεια στον κόσμο, την ώρα που αγωνιά για την δουλειά του, το εισόδημά του, κ.ά.;
Σε μια τέτοια περίοδο όπου η οικονομική κατάσταση έχει λυγίσει πολλούς συνανθρώπους μας είναι σίγουρα δύσκολο κάποιος να ασχοληθεί με την οδική ασφάλεια.

Η ζωή μας, η ζωή των παιδιών και της οικογένειας μας δεν είναι πιο σημαντική; Είναι ακριβώς εδώ που οι δράσεις και εκστρατείες έρχονται να προσφέρουν, έρχονται να υπενθυμίσουν στον καθένα από εμάς τα δικαιώματα αλλά και τις υποχρεώσεις μας όταν χρησιμοποιούμε με οποιοδήποτε τρόπο το οδικό δίκτυο.

Υπάρχουν όμως λύσεις πιο απλές που ίσως η οικονομική κρίση μας οδήγησε σε αυτές. Ειδικοί στον τομέα της οδικής ασφάλειας τονίζουν ότι μειώνονται οι οδικές συγκρούσεις λόγω της οικονομικής κρίσης είτε γιατί έχουμε λιγότερες μετακινήσεις είτε για απλά είμαστε πιο «οικονομικοί» στον τρόπο που οδηγάμε. Παράλληλα, έχει υπάρξει ένα μεγάλο κύμα προς τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς που αυτό πέρα από την οδική ασφάλεια βοηθά και στο περιβάλλον αλλά και σε άλλους τομείς. Άρα ας μην βλέπουμε την οικονομική κατάσταση ως πρόβλημα αλλά ως ευκαιρία.

 

[quote]«Τα Μέγαρα, ο «Κούρος» και οι προσπάθειες του Σωτήρη Γιαννόπουλου παράδειγμα για όλη την Ελλάδα»[/quote]

Ποια είναι τα σχέδιά σας; Τι έχετε να προτείνετε και για την περιοχή μας, σε θέματα οδικής ασφάλειας;

Η περιοχή των Μεγάρων είναι εξαιρετικά τυχερή γιατί έχει ανθρώπους που πολεμούν συνέχεια και ασταμάτητα τον Μολώχ της Ασφάλτου, ανθρώπους που είναι ανοικτοί σε καινούργιες ιδέες και δε διστάζουν να τις εφαρμόσουν για την οδική ασφάλεια της περιοχής.

Η εξαιρετικά καλή δουλειά της Εθελοντικής Ομάδας «Κούρος» αλλά και η απίστευτη προσπάθεια του φίλου Σωτήρη Γιαννόπουλου στην οδική ασφάλεια έχουν καταστήσει την περιοχή των Μεγάρων ως παράδειγμα για ολόκληρη την Ελλάδα.

Η συνεργασία με τις τοπικές αρχές αλλά και με τους κατοίκους είναι εξαιρετική και αυτό έχει μεγάλο αντίκρισμα στην επιτυχία. Η εκπαίδευση στην οδική ασφάλεια που ξεκίνησε ο Σωτήρης από τα Δημοτικά/Νηπιαγωγεία δείχνει το δρόμο για την βελτίωση των στατιστικών και στην μείωση των οδικών συγκρούσεων. Παράλληλα, από πλευράς μας βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο μια έρευνα για να καθοριστούν οι προτεραιότητες οδικής ασφάλειας της περιοχής. Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα παρουσιάσουμε σε σχετική δημοσιογραφική διάσκεψη όλες τις εισηγήσεις ενώ ταυτόχρονα θα υπάρξουν συμμαχίες-συνεργασίες για έναρξη της υλοποίησης.

Είναι σίγουρα πολύ εύκολο να προτείνεις μια λύση πυροτέχνημα ή μια λύση στα χαρτιά και σίγουρα δεν είναι αυτό που θέλουμε. Αργά και σταθερά βήματα κάθε φορά.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το ψήφισμα των φορέων του Δήμου κατά των Ορυχείων Βωξίτη

Αναβάλλεται η εκδήλωση του συλλόγου Ζάχουλη Μεγάρων

Aleka Stamatiadi

“Μεγαρείς παραγωγοί σε ομηρεία”: Παρέμβαση των αγροτικών συλλόγων για το ενεργειακό κόστος

Aleka Stamatiadi