ΣημαντικότεραΥγεία

Η ελπίδα είναι στο εμβόλιο

 

Μιλήσαμε με έναν από τους πρώτους συμπολίτες μας που θα κάνουν το εμβόλιο

Σ. Μουρτζούκος, Επιμελητής Χειρουργός Οφθαλμίατρος στο Νοσοκομείο “Queen Alexandra” στο Πόρτσμουθ της Αγγλίας:

«Δεν είναι δυνατόν να είμαστε εν μέσω πολέμου, χάνοντας 100 ανθρώπους τη μέρα, και να αναρωτιόμαστε πώς θα κάνουμε ρεβεγιόν»

 

 

 

 

Ένας από τους πρώτους συμπολίτες μας που πρόκειται να εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού είναι ο Σπυρίδων Μουρτζούκος, ένας Έλληνας του εξωτερικού που αγαπά την Ελλάδα και σέβεται τη χώρα που είναι, όπως μας είπε σε μια συζήτηση που είχαμε με αφορμή τον εμβολιασμό.

Ο Σπυρίδων Μουρτζούκος είναι Επιμελητής Χειρουργός Οφθαλμίατρος στο Νοσοκομείο “Queen Alexandra”, Υπεύθυνος του προγράμματος παρακολούθησης για την διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια Hampshire and Isle of Wight (Consultant Opthalmologist Medical and Surgical Retina  Queen Alexandra Hospital  Portsmouth Hospital University, Deputy Lead of Diabetic Eye Screening of Hampshire and Isle of Wight).

Γεννήθηκε στα Μέγαρα και αποφάσισε τα χρόνια της κρίσης να πάει στην Αγγλία, με την οικογένειά του και να σταδιοδρομήσει επαγγελματικά όπως και πέτυχε.

 

Στο νοσοκομείο “Queen Alexandra” στο Πόρτσμουθ της Αγγλίας, ξεκίνησε πριν λίγες ημέρες ο εμβολιασμός, σε έναν πολυχώρο ψυχαγωγίας του ιατρικού προσωπικού που επιστρατεύθηκε και μετετράπη σε εμβολιαστικό κέντρο για τις ανάγκες μαζικού εμβολιασμού κατά του COVID-19. Ο εμβολιασμός ξεκίνησε από άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και υγειονομικούς εργαζόμενους, με προτεραιότητα όσους είναι στην πρώτη γραμμή.

 

«Θα ήθελα να το κάνω κι εγώ από τους πρώτους, μας είπε ο Σπ. Μουρτζούκος. Θα μου φύγει το άγχος από πάνω μου μην τυχόν κάποιος που θα μπει στο νοσοκομείο είναι ασυμπτωματικός, με κολλήσει και μεταδώσω σε περισσότερους ασθενείς μου και στο περιβάλλον μου τον ιό».

Ο Σ. Μουρτζούκος έχει φύγει από τα Μέγαρα και την Ελλάδα αρκετά χρόνια, όμως η καθημερινότητα του άλλαξε (όπως όλων μας και ιδιαίτερα όλων των ιατρών και νοσηλευτών) με τον κορωνοϊό. «Τηρούμε πολύ αυστηρά όλα τα συγκεκριμένα πρωτόκολλα. Φυσικά, αφήνουμε χρόνο μεταξύ των ασθενών που βλέπουμε, δεν πρέπει να φέρουμε σε επαφή ασθενή με ασθενή.  Κάνουμε rapid τεστ μόνοι μας και τα ανακοινώνουμε δύο φορές την εβδομάδα, κάνουμε εννοείται απολυμάνσεις στους χώρους που εργαζόμαστε, όπως φυσικά και μάσκες παντού, ειμαστε υποχρεωμενοι συμφωνα με τον κωδικα ιατρικης δεοντολογιας κλπ.».

 

Στις ερωτήσεις για το πότε βλέπει να τελειώνουν τα “lockdown”, αν θα κάνουμε ρεβεγιόν φέτος, κλπ., απαντά ότι «Δεν μπορεί να πεθαίνουν κάθε μέρα 100 άνθρωποι, με ζωές, φίλους, συμμετοχή στην οικονομική ζωή και εμείς να κοιτάμε τη δική μας προσωπική κοντόφθαλμη πραγματικότητα. Δεν είναι δυνατόν να είμαστε εν μέσω πολέμου, ούτε στον δεύτερο παγκόσμιο δεν έχαναν 100 ανθρώπους τη μέρα, και να αναρωτιόμαστε πώς θα κάνουμε ρεβεγιόν, όχι δεν θα ανοίξει η εκκλησία, το γήπεδο, το εστιατόριο να πάει ο καθένας ανεξέλεγκτα. Πρέπει να βάλουμε την κοινή λογική πάνω από όλα.

Δεν μπορεί ο καθένας να φαντάζεται όλα τα σενάρια της επιστημονικής φαντασίας και συνωμοσιολογίας για να αποφύγει να κάνει τα απαραίτητα. Τα μέτρα δεν θα πρέπει να χαλαρώνουν πριν ξεκινήσει ένας εμβολιασμός. Αν δεν προχωρήσει ο εμβολιασμός γρήγορα πολύ γρήγορα να έχουμε τρίτο lockdown.

Πιστεύω ότι στην Ελλάδα θα πρέπει ο κόσμος να το αντιμετωπίσει με ψυχραιμία, να μην είμαστε ανάλγητοι, να μιλάμε για ρεβεγιόν και διασκέδαση, όταν τα φέρετρα κάθε μέρα ξεκινάνε από το Σύνταγμα μέχρι το πρώτο νεκροταφείο, να έχουμε μια συναίσθηση της πραγματικότητας».

«Σε αυτό το κύμα, επεσήμανε, τα μεγάλα κράτη είναι περισσότερο  προετοιμασμένα γιατί έχουν τη δυνατότητα να κάνουν μακρο- διαχείριση, σε αντίθεση με τα μικρά κράτη που είναι αναγκασμένα να σπεύσουν σε μικρο- διαχείριση. Παράδειγμα υπάρχουν ψηφιακοί ιστότοποι, σε κάθε νοσοκομείο  που έχουν τη δυνατότητα αυτόματα να κλείνουν άμεσα ραντεβού σε ασθενείς για εμβολιασμό, και να ειδοποιούν τον ασθενή με γράμμα, e-mail η SMS.»

 

 

«Οι μεγαλύτερες γενιές έχουν δει νοσήματα που άφηναν αναπηρίες να εξαφανίζονται με εμβολιασμό, οπότε έχουν εμπιστοσύνη στους γιατρούς»

 

«Είναι μια χαρά οι άνθρωποι που έκαναν το εμβόλιο και ήταν κατενθουσιασμένοι.

Οι μεγάλες γενιές είναι υπέρ του εμβολίου. Στις ηλικίες περίπου στα 50 και οι νεότεροι, εμφανίζονται κάποιοι αντιρρησίες. Οι παλιές γενιές έχουν δει ποιο είναι το κόστος των λοιμωδών νοσημάτων που τώρα αγνοούν οι νεότεροι και έχουν εξαλειφθεί με τον εμβολιασμό. Νοσήματα για παράδειγμα, έχουν εξαφανιστεί με τον εμβολιασμό.

 

Υπάρχουν νοσήματα, όπως η πολιομυελίτιδα, η φυματίωση, η ευλογιά, που μπορεί να άφηναν και εφ’ όρου ζωής αναπηρίες, που έχουν εξαφανιστεί λόγω του εμβολιασμού. Προφανώς αυτές οι γενιές, οι μεγαλύτερης ηλικίες άνθρωποι, που τα έχουν ζήσει και έχουν δει το κόστος τους σε αναπηρίες και απώλειες, αυτοί σέβονται και συμμορφώνονται.

Βλέπουμε ότι η ατομική ευθύνη και η κοινωνική συνείδηση συχνά λείπουν από τις νεότερες γενιές, δεν αποδέχονται την ευθύνη και την αυτενέργεια, κατηγορώντας για παράδειγμα την πολιτεία. Αλλάζουν οι γενεές αυτές και βλέπεις ότι παραπονιούνται μονίμως. Θα βρουν κάπου να πετάξουν το μπαλάκι… Πρέπει όμως καθένας να κάνει αυτοκριτική και να αυτενεργεί. Οι  μεγαλύτερες γενιές είναι ευγνώμονες και αναγνωρίζουν την φροντίδα του ιατρού.

Η νέα γενιά είναι «click and collect», δεν κατανοεί τη σοβαρότητα του θέματος τις προτεραιότητες ασθενών, την αντοχή του συστήματος. Τα βλέπουμε καθημερινά, με την πανδημία αυτά γίνονται εντονότερα.

Θα πρέπει, όμως, να γίνουμε ρεαλιστές και να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα».

 

Όσο για ενδεχόμενες παρενέργειες του εμβολίου, ο Σπ. Μουρτζούκος μας είπε ότι έχει αντίστοιχες του εμβολίου γρίπης χωρίς σοβαρές παρενέργειες. Είναι σε δύο δόσεις και μπορεί να διατηρηθεί σε θερμοκρασίες κανονικού ψυγείου μέχρι πέντε μέρες. Στο νοσοκομείο όπου εργάζεται στην Αγγλία γίνονται περίπου 400 εμβολιασμοί την ημέρα και σύντομα ανοίγουν και άλλα εμβολιαστικά κέντρα.

 

Ακόμα περισσότερο από την εξάλειψη του κορωνοϊού, του φονικού ιού που μας έχει τόσο ταλαιπωρήσει σε πολλά επίπεδα, ο Σπ. Μουρτζούκος διαβλέπει ευρύτερα θετικά αποτελέσματα για την ανθρωπότητα, με την συνεργασία τόσων επιστημόνων, που συμβαίνει λόγω του κορωνοϊού: «Το εμβόλιο είναι μια νέα τεχνολογία και μπορεί να γίνει η αφετηρία στο μέλλον και για εμβολιασμούς κατά του καρκίνου. Τα επόμενα χρόνια αυτή η τεχνολογία θα πάρει εκθετική αύξηση στην ιατρική.

Συνεργάστηκαν πολλοί τομείς της ιατρικής και ιατρικής τεχνολογίας ταυτόχρονα και παρήγαγαν αποτέλεσμα που θα παράγονταν σε πολλά περισσότερα χρόνια. Ο κορωνοϊός έγινε καταλύτης για να προχωρήσει γνώση που υπήρχε σκόρπια, να συστηματοποιηθεί και να γίνει εμβόλιο και να γίνει αρχή για νέες θεραπείες.

Από την άλλη πλευρά, το εμβόλιο m-RNA δεν περνάει ποτέ μέσα στον πυρήνα του κυττάρου, άρα ο κόσμος δεν πρέπει να φοβάται ότι θα αλλοιωθούν γονίδια.

Και ακόμα και για άλλες παθήσεις, όπως ο καρκίνος, μπορεί να έχουμε εξελίξεις τα επόμενα χρόνια.

Σαν το εμβόλιο αυτό που είναι ένα έξυπνο εμβόλιο, θα παραχθούν πιστεύω στο μέλλον και εμβόλια και κατά πρωτεϊνών καρκινικών κυττάρων, τα οποία θα εκπαιδεύουν το αμυντικό μας σύστημα κατά διάφορων μορφών καρκίνου. Πιστεύω ότι θα γίνει γιατί είναι πολύ μοντέρνα και επαναστατική τεχνολογία».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεοφάνεια με αγιασμό στην Πάχη

Στις 3 και 4 Δεκεμβρίου οι εκλογές νέου Δ.Σ. του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά

ΕΠΑΛ Μεγάρων: Εκπαιδευτική αποστολή στην Βαρκελώνη