«Η διαφθορά είναι τόσον γενική και έχει τόσο βαθειές ρίζες, που σε κάνει να σαστίζεις».
Δ. Σολωμός
Τι κάνεις στον τομέα της Διοίκησης, όχι γενικά αλλά σε συνάφεια με τρείς κοινότοπους δείκτες , όπως «γραφειοκρατία», «αναποτελεσματικότητα» και «διαφθορά».
ΑΥΤΑ ΤΑ ΤΡΙΑ ΚΑΚΑ ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΜΑΣ ΠΑΝΕ ΜΑΖΙ.
Δεν υπάρχει, Πολίτης, που δεν θα συμφωνούσε ότι η «μητέρα όλων των μεταρρυθμίσεων», θα ήταν αυτή που θα έφερνε την «πάταξη» των τριών αυτών «νοσηρών «καταστάσεων. Ερώτημα: μπορεί να γίνει μια μεταρρύθμιση η οποία θα φτιάξει μια Διοίκηση μη γραφειοκρατική, αποτελεσματική και αδιάφθορη;
Πιστεύω πως ναι, υπό τον όρο ότι θα ξεφύγουμε τελείως από το προσφιλές πεδίο της ηθικολογίας. Το έργο της μεταμόρφωσης των υπαλλήλων σε αγίους είναι απόλυτης προτεραιότητας , αλλά είναι δουλειά του Επισκόπου, των παπάδων και όχι του Δημάρχου.
Ο Δήμαρχος και αυτοί που τον στηρίζουν ,θα πρέπει, δίχως ίχνος ψευδαισθήσεων και εξιδανικεύσεων ,να ξεκινά από την υπόθεση ότι η μεταρρύθμιση που θα προωθήσει θα πρέπει να οδηγεί σε λύσεις που θα «δουλεύουν» ακόμα και αν όλοι οι υπάλληλοι είναι άχρηστοι και συμφεροντολόγοι.
ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ,ΣΤΟ ΕΝΣΤΙΚΤΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΣΥΝΤΗΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ,Ή ΑΛΛΙΩΣ ΣΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΑΤΟΜΙΚΟΥ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΦΟΒΟ ΤΗΣ ΑΠΟΤΥΧΙΑΣ, –ΤΟΝ ΦΟΒΟ ΠΟΥ «ΦΥΛΑΕΙ ΤΑ ΕΡΗΜΑ».
Η μεταρρύθμιση αυτή δεν πρέπει να προϋποθέτει υπερβατικές οντότητες ,όπως «συνείδηση», «υπευθυνότητα», «πατριωτισμό», «ηθική ακεραιότητα» κ.λ.π. ως τελετουργικό ξόρκι κατά της διαφθοράς , της αναποτελεσματικότητας και της γραφειοκρατίας. ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ , ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΟΥΝ Η «ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ», Η «ΑΝΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ» ΚΑΙ Η «ΔΙΑΦΘΟΡΑ» ΚΑΙ Σ΄ΑΥΤΉΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΟΧΕΥΕΙ Η ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ.
Παράδειγμα: Τα τρία φαινόμενα –διαφθορά, αναποτελεσματικότητα, γραφειοκρατία– ΠΑΡΑΠΕΜΠΟΥΝ ΣΕ ΕΝΑΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΤΥΠΟ ΣΧΕΣΕΩΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΛΑΤΕΙΑ ΤΗΣ , ΣΤΟΥΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΣ ΤΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ— σχέσεις οι οποίες , διαμεσολαβούμενες από τις διάφορες βαθμίδες της Διοίκησης ,έχουν οδηγήσει τελικά σε ένα είδος βραχυκύκλωσης –εξουδετέρωσης της εξουσίας από ένα καθεστώς που θα μπορούσε ίσως να ονομαστεί «ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΕΣΑΙΑΣ ΤΑΞΗΣ».
Το καθεστώς αυτό μπορεί ν΄ανατραπεί αν και όχι εύκολα , με μια μεταρρύθμιση βασισμένη:
α) ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΠΙΔΙΩΚΟΜΕΝΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ (ΣΤΟΧΟ, ΕΡΓΟ)
β) ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ.
γ) ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ(ΑΠΟ ΠΟΛΙΤΕΣ ,ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ).
Τα τεχνικά μέσα για μια τέτοια μεταρρύθμιση υπάρχουν.
ΒΟΥΛΗΣΗ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΕΥΣΗ.
ΤΗΝ ΕΧΟΥΜΕ;;
Λ. ΜΠΙΣΤΑΡΑΚΗΣ