Η ευρύτερη άποψη που υπήρχε στην αρχή της κρίσης, αλλά και σήμερα, είναι ότι η Ελλάδα επιλέχθηκε σαν πειραματόζωο, έτσι ώστε να μελετηθούν οι συνθήκες και τα συστήματα που θα ασκηθούν και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Στο γιατί επιλέχθηκε η Ελλάδα και όχι π.χ η Πορτογαλία η κάποια άλλη χώρα, δίνονται οι απαντήσεις του τύπου, ότι εμείς είμαστε οι ποιο υποτακτικοί, ότι εμείς έχουμε τους ποιο πουλημένους πολιτικούς, ότι εμείς είμαστε το ποιο μπάχαλο κράτος, οι ποιο διαλυμένοι της Ευρώπης και άλλα τέτοια κοσμητικά.
Σίγουρα αυτό που ζούμε σήμερα είναι κάτι πρωτόγνωρο, αλλά είναι πρωτόγνωρο, σε σχέση με την βαρβαρότητα και την ταχύτητα της εφαρμογής του. Δηλαδή, παλαιότερα, για να πραγματοποιηθούν οι “αλλαγές“ εντός του πολιτικού συστήματος, διαμεσολαβούσαν τουλάχιστον 5 με 10 χρόνια. Καραμανλής 1975 – Παπανδρέου 1981 – Μητσοτάκης 1990 κ.λ.π. Το αποτέλεσμα πάντα ήταν και είναι, το θεμιτό, δηλαδή ναι μεν αλλαγή της κυβερνώσας ολιγαρχίας αλλά μετά κολοτούμπες κατά συρροή.
Το σύνθημα, <<πρώτη φορά αριστερά>> δοκιμάστηκε στην Ιταλία το 1998 από τον “αριστερό“ Μάσσιμο Ντ’ Αλέμα, με τεράστια επιτυχία σε σχέση με την καταστροφή της Γιουγκοσλαβίας και την διάλυση της παραγωγής της χώρας.
Θα μπορούσα να αναφέρω και άλλα παραδείγματα αλλά δεν χρειάζεται διότι είναι πάρα πολύ γνωστά. Αυτό που θέλω να συλλογιστούμε είναι, το γιατί η Ελλάδα πρώτη, γιατί αφού τα έχουν όλα πειραματιστεί και μάλιστα αιώνες τώρα, έρχεται η Ελλάδα στο προσκήνιο και φαίνεται σαν πειραματόζωο, ενώ δεν είναι;;.
Να το δούμε και ποιο ψυχρά;;.
-Τους πολιτικούς τους έχουν,
-Την δικαιοσύνη την έχουν,
-Την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων την έχουν.
Τι άλλο θέλουν που δεν έχουν.
ΤΟΝ ΛΑΟ.
Αυτό είναι λοιπόν, ΜΑΣ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ, δεν μπορώ να συμπεράνω κάτι άλλο.
Για ένα πράγμα που είμαι σίγουρος, είναι ότι οι κατακτητές, γνωρίζουν πολύ καλά την ιστορία μας, τουλάχιστον καλύτερα από την <<διανόηση>> που έχουμε, μια διανόηση <<χαραμοφάικη και κονδυλοβόρα>> συνήθως αριστερή, που όλα τα σφάζει και όλα τα μαχαιρώνει, στον βωμό βέβαια του κόμματος και της βολής τους.
Πως αποδεικνύεται αυτός ο φόβος που μας έχουν;;. Από δυο στοιχεία:
Πρώτον, είναι οι αδιαμφισβήτητες ιστορικές νίκες του λαού μας έναντι σε υπερδυνάμεις, των αντίστοιχων εποχών.
Δεύτερον, η λυσσαλέα μανία των κυβερνώντων και των “Ρεπούσιδων“, να διαστρεβλώσουν το νόημα αυτών των νικών.
Εγώ γνωρίζω ότι η Γαλλική επανάσταση προέκυψε από τον διαφωτισμό, που με την σειρά του “διαφωτίστηκε“ από το Ελληνικό πνεύμα.
Τι δεν πρέπει να καταλάβουμε που είναι τόσο σημαντικό για τη συγκεκριμένη συγκυρία;;.
Για να αντιληφθούμε το μέγεθος, ας προτρέξουμε στην τοπική μας ιστορία αναλύοντας τα γεγονότα σαν “μεγάλα παιδιά“, όπως είπε και ο δήμαρχος μας.
Το 1818 κατασκευάστηκε το τοίχος της Αγίας τριάδας. Οι Μεγαρίτες αναμένοντας την παλιγγενεσία του έθνους που ερχόταν και θεωρώντας τους εαυτούς τους αναπόσπαστο τμήμα αυτού του έθνους θέλησαν να συμμετέχουν στην επανάσταση.
Άρα αυτό που τους ώθησε σε αυτήν την πράξη ήταν η ισχυρή γνώση της έννοιας του έθνους της πατρίδας και της συλλογικής ελευθερίας.
Μέσα στο τοίχος λειτουργούσαν σαν μια οργανωμένη κοινωνία, με εκκλησία, σχολείο, και με φρουρά. Οι μισοί άνδρες έβγαιναν να καλλιεργήσουν τα κτήματα την ημέρα και οι άλλοι μισοί προστάτευαν τη κοινότητα. Το τοίχος κατασκευάστηκε με ίδια μέσα της πόλης. Όπως γνωρίζουμε η διοίκηση της πόλης γίνονταν συλλογικά. Τις ίδιες εποχές στην Ευρώπη υπήρχαν οι βασιλείες και οι φεουδαρχίες, άρα καθαρά ολιγαρχικά καθεστώτα. Αυτό που θέλω να διαχωρίσω είναι ότι η Ελλάδα έκανε έναν εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα έναντι στους κατακτητές Οθωμανούς, ενώ η Ευρώπη, έκανε έναν ταξικό αγώνα έναντι στην ολιγαρχία των φεουδαρχών.
Τι πήραν λοιπόν οι Μεγαρίτες – Έλληνες του 1400, του 1600, από τους αντίστοιχους Ευρωπαίους ;;.
Μήπως οι αντίστοιχοι Ευρωπαίοι πήραν από τους Μεγαρίτες – Έλληνες, την βαθιά αντίληψη της έννοιας της αυτοοργάνωσης, της αυτοδιοίκησης και της ατομικής ελευθερίας που μερικώς την έκαναν πράξη μετά το 1879;;.
Μήπως στον Μεγαρίτη του τότε δεν πέρναγε καν από το μυαλό του ότι υπάρχουν άλλοι άνθρωποι που δουλεύουν μόνο για τον φεουδάρχη, έχοντας να διαπραγματευτούν μόνο το κορμί τους, δίχως ένα <<δεντρό>> να τοις ανήκει;;.
Να γιατί τόση προσπάθεια για να διαστρεβλωθεί η ιστορία. Να γιατί δεν πρέπει να καταλάβουμε για το τι είμαστε ικανοί να κάνουμε, θα τους φάμε λάχανο. Ο λαός μας, με το δημοψήφισμα απέδειξε ότι δεν έχει μεταλλαχθεί, ότι είναι ικανός και αυτός όπως ήταν οι πρόγονοί του.
Απευθύνομαι στις γυναίκες αυτού του λαού και τις εκλιπαρώ να πάρουν τη κατάσταση στα χέρια τους. Να ξυπνήσουν τα γονίδια που έχουν μέσα τους και να πράξουν αυτό που έκαναν οι γιαγιάδες τους, δηλαδή να προστατέψουν τους άνδρες τους που είναι φοβισμένοι- αποπροσανατολισμένοι και βομβαρδισμένοι από την ανεργία και τα “σύμφωνα συμβίωσης“, έτσι ώστε όλοι μαζί να προχωρήσουμε στην νέα εθνική παλιγγενεσία.
Τι τους φοβόμαστε;;. Μια χαψιά τους έχουμε. Μόνο οι <<Ευρωινομανείς>> φοβούνται μήπως χάσουν την δόση τους.
Καλή χρονιά.
Καλή λευτεριά να έχουμε.
Με τιμή
Κώστας Αν. Δέδες
Συντονιστής πυρήνα Μεγαρέων του Ε.ΠΑ.Μ.