ΚοινωνίαΣημαντικότερα

“Γρήγορη και συντονισμένη αποκατάσταση το στοίχημα της Νέας Περάμου”

 

Εκδήλωση στο Πολιτιστικό Ν. Περάμου με τον Καθηγητή Ε. Λέκκα και την επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Αθηνών

 

Πέντε μήνες μετά την καταστροφική πλημμύρα στη Νέα Πέραμο και τη Μάνδρα, ο Δήμος Μεγαρέων πραγματοποίησε ενημερωτική ημερίδα σε συνεργασία με το Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών με θέμα «Πλημμυρικός κίνδυνος και διαχείριση: Το Παράδειγμα της Νέας Περάμου και της Μάνδρας».

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών κ. Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος μίλησε για τα αίτια των καταστροφών, επικεντρώνοντας τις ευθύνες κυρίως στην αυθαίρετη δόμηση.

«Έχουμε παραβιάσει τις περιοχές. Χτίσαμε πάνω στα ρέμματα […] Τα 2/3 της Μάνδρας χρίστηκαν πάνω στην κύτη του ποταμού. Δεν φταίει η φύση, εμείς φταίμε» τόνισε αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, παρουσιάζοντας και φωτογραφικό υλικό από τις περιοχές που επλήγησαν.

Ο κ. Λέκκας αναφέρθηκε εκτενώς και στην περιβαλλοντική ρύπανση που επέφερε η πλημμύρα, λέγοντας ότι δεν γνωρίζει κανένας τι μετέφεραν στη θάλασσα οι ορμητικοί χείμαρροι, ιδιαίτερα από τα εργοστάσια της Μάνδρας. Εικόνες από δορυφόρους και drones που κατέγραφαν κατά τη διάρκεια και μετά τα ακραία καιρικά φαινόμενα, έδειξαν ότι ειδικά στην παραθαλάσσια περιοχή υπήρχε έντονη ρύπανση.

Κλείνοντας την ομιλία του, σημείωσε ότι η αποκατάσταση των ζημιών πρέπει να γίνει «γρήγορα και συντονισμένα, ώστε να προκύψει ένα σύστημα που θα είναι πιο αποτελεσματικό στο επόμενο φαινόμενο. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα» είπε, ενώ επεσήμανε ότι πρέπει να στηριχτεί ψυχολογικά και ο κόσμος που βίωσε την καταστροφή αυτή.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, χρειάζονται «έξυπνα έργα, καινοτόμα, που θα συμβαδίζουν με τη φύση. Από τώρα και πέρα πρέπει να κάνουμε ένα σωστό πολεοδομικό σχέδιο. Δεν μπορούμε να εντάσσουμε αυθαίρετα ή να σχεδιάζουμε επεκτάσεις (σχεδίου) χωρίς ασφάλεια».

Ένα καινοτόμο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για την μείωση του πλημμυρικού κινδύνου παρουσίασε ο γεωλόγος c. PhD Ανδρέας Τσώκος, σκοπός του οποίου είναι η μείωση, στο ελάχιστο δυνατό, των ανθρώπινων απωλειών και των επιπτώσεων σε κοινωνικό, οικονομικό και περιβαλλοντικό επίπεδο από πιθανά πλημμυρικά φαινόμενα.

Το σύστημα, το οποίο θεωρούν ότι πρέπει να ενταχθεί στον επιχειρησιακό σχεδιασμό της Περιφέρειας Αττικής, αποτελείται από δύο φάσεις, και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων σύστημα επεξεργασίας δεδομένων (καιρικών και φυσικών), αισθητήρες σε λεκάνες απορροής καθώς και επιχειρησιακό κέντρο έγκαιρης προειδοποίησης.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Αντιδήμαρχος Ν. Περάμου κ. Λευτέρης Κοσμόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι από την πρώτη στιγμή ήταν σε επαφή με τον κ. Λέκκα και τους συνεργάτες του για τη διαχείριση της κατάστασης στη Νέα Πέραμο, ενώ χαιρετισμό έκανε και ο Δήμαρχος κ. Γρηγόρης Σταμούλης, υπογραμμίζοντας ότι από πλευράς Δήμου έγινε σωστή και συντονισμένη προσπάθεια για την έγκαιρη υποστήριξη των πληγέντων και των ζημιών σε μεγάλο βαθμό.

Στις τοποθετήσεις των πολιτών, το ποιος έχει την ευθύνη ήταν το κύριο ερώτημα, ενώ μεγάλη είναι και η ανησυχία για τυχόν νέα καιρικά φαινόμενα τέτοιας εντάσεως, και πως μπορούν να προφυλαχθούν.

Ο κ. Λέκκας προσπαθώντας να απαντήσει, είπε ότι η ευθύνη βαραίνει όλους, ενώ διευκρίνισε ότι είναι δύσκολο να επαναληφθούν τόσο έντονα φαινόμενα στην ίδια περιοχή για μεγάλο χρονικό διάστημα.

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δ.ΙΕΚ Μεγάρων: Οι νέες ειδικότητες με έναρξη Σεπτέμβριο-Οκτώβριο

“Ντροπή η παρουσία της Χρυσής Αυγής στην πλατεία Ηρώων”: Καταγγελία ΣΥΡΙΖΑ

Ψεκασμός για την καταπολέμηση κουνουπιών σήμερα