Θέσεις

Η γλώσσα μας ο θησαυρός μας

sirkosxr

[clear]Γράφει ο Χρυσόστομος Δ. Σύρκος

Λόγιες φράσεις-Λέξεις

  • Ουκ έστι, κρυπτόν, ο ου μη φανερόν γενήσεται. Σημαίνει: τίποτε κρυφό δεν υπάρχει που να μη φανερωθεί.

Η φράση είναι τμήμα του χωρίου 22 του Δ΄Κεφαλαίου του Ευαγγελίου του Ευαγγελιστού Μάρκου όπου ο Χριστός αποκαλύπτει ότι η διδασκαλία του δεν θα μείνει μυστική και σκεπασμένη αλλά θα φανερωθεί και θα φωτίσει τον κόσμο.

  • Ουκ έστιν ώδε. Σημαίνει: δεν είναι εδώ.

Η φράση είναι τμήμα του χωρίου 6 του ΚΔ’ Κεφαλαίου του Ευαγγελίου του Ευαγγελιστού Λουκά όπου οι δύο άγγελοι αναγγέλουν στις Μυροφόρες την Ανάσταση του Χριστού.

  • Ουκ έστι προς θάνατον (η: ου προς θάνατον). Σημαίνει: δεν είναι για θάνατο, δεν χάλασε ο κόσμος. Η φράση είναι τμήμα του χωρίου 4 του ΙΑ’ Κεφαλαίου του Ευαγγελιστού Ιωάννου, όπου ο Χριστός αναγγέλλει ότι η ασθένεια του Λαζάρου δεν θα καταλήξει σε ανεπανόρθωτο θάνατο, αλλά συνέβη για να εκλάμψει η δόξα και η δύναμη του Θεού. Η φράση λέγεται για να μετριάσει την σοβαρότητα που αποδίδεται σε κάποιο γεγονός.
  • Ουκ έτι καιρός. Σημαίνει: τώρα είναι αργά.
  • Ουκ ήλθον βαλείν ειρήνην αλλά μάχαιραν. Σημαίνει: Δεν ήλθα να βάλω ειρήνη αλλά μαχαίρι. Η φράση είναι τμήμα του χωρίου 34 του Ι’ κεφαλαίου του Ευαγγελιστού Ματθαίου, όπου ο Χριστός προειδοποιεί ότι δεν ήλθε να φέρει στη γη ειρήνην, όπως την φαντάζονται οι άνθρωποι που θεωρούν τον Μεσσία ως επίγειο βασιλέα και κατακτητή.
  • Ουκ ην άλλως γενέσθαι. Σημαίνει: Δεν μπορούσε να γίνει διαφορετικά.
  • Ουκ κλέπτω την νίκην. Σημαίνει: Δεν κλέβω την νίκη. Την φράση είπεν ο Μέγας Αλέξανδρος (μέγας στρατηλάτης, γιος του Φιλίππου Β’ βασιλέα της Μακεδονίας και της Ολυμπιάδος: 356-323 π.Χ.), προ της μάχης στα Γαυγάμηλα (χωρίου της Ασσυρίας του νομού Μασούλης του Ιράκ) που έλαβε χώρα το 331 μεταξύ του Μ. Αλεξάνδρου και του Λαρείου Γ’.

Η φράση είναι απάντηση του Μ. Αλεξάνδρου στην πρόταση που του πρότειναν οι στρατηγοί του να επιτεθεί κρυφά και αιφνιδιαστικά στα στρατεύματα του Δαρείου.

Η φράση λέγεται ώστε σε κάθε απόφαση να επιδιώκει έντιμη και καθαρή λύση.

Την φράση την αναγράφει ο Πλούταρχος (ιστορικός βιογράφος και ηθικολόγος: 47-120 μ.Χ.)

  • ουκ κλέψεις: Σημαίνει: Μην κλέψεις. Η προτροπή είναι μία από τις δέκα εντολές που έδωσε ο Θεός στον Μωυσή (Ελευθερωτής, νομοθέτης και προφήτης του Ισραήλ, που ήκμασε τον 13ον αιώνα π.Χ.)

Η εντολή αναγράφεται στον στίχο 14 του Κ’ Κεφαλαίου του βιβλίου της Εξόδου (το δεύτερον βιβλίον της Πεντατεύχου, στο οποίο περιγράφεται η Έξοδος των Εβραίων από την Αίγυπτο).

  • Ουκ οίδασι τι ποιούσι. Σημαίνει: δεν ξέρουν τι κάνουν. Έχουν το ακαταλόγιστον. Η φράση είναι μέρος του χωρίου 34 του κγ’ κεφαλαίου του Ευαγγελίου του Ευαγγελιστού Λουκά, όπου ο Χριστός σταυρούμενος ζητούσε την άφεση των αμαρτιών των σταυρωτών του.

 

Επίμετρον

*Οι άνθρωποι καταδίκασαν τον Θεό εις θάνατον.

Ο Θεός όμως διά της αναστάσεως του «καταδικάζει» τους ανθρώπους σε αθανασία.

Ιουστίνος Πόποβιτς

~~~~~~

*Εάν οι δοκιμασίες της ζωής μας βρουν κοντά στο Θεό, τότε θα βρούμε μέσα στις δοκιμασίες μας τον ίδιο το Θεό.

*Ξέρει τον εαυτό του προπάντων εκείνος που δεν έχει μεγάλη ιδέα γι’ αυτόν.

Ιωάννης ο Χρυσόστομος

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η αρρώστια του πολιτικού γίγνεσθαι

Η προσδοκία της γέννησης του Χριστού

Τρεις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης