«Εκρηκτικό κοκτέιλ για την οικονομική κατάσταση του δήμου»
Καταψήφισε η αντιπολίτευση τα αποτελέσματα του προϋπολογισμού
ρεπορτάζ: Αλέκα Σταματιάδη
«Πολύ κακό για το τίποτα» για ακόμα μια φορά, θα μπορούσε να πει κανείς για τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μεγάρων, που την Τρίτη 19 Νοεμβρίου, διήρκεσε σχεδόν τέσσερις ώρες, με πολλές μικρο-αντιπαραθέσεις που δεν οδήγησαν σε σημαντικές αποφάσεις για τον Δήμο και τους πολίτες, ενώ, από την άλλη πλευρά, «χάνονται» τα μεγάλα θέματα για τον Δήμο.
Πρόταση του Δήμου Μεγαρέων για νέες σχολικές μονάδες: Εσπερινό ΕΠΑΛ στα Μέγαρα-Δημοτικό Σχολείο στην Κινέτα
Ανάμεσα στα σημαντικά για τα οποία ελήφθησαν αποφάσεις, η πρόταση του Δήμου Μεγαρέων για νέα σχολεία, δημοτικό σχολείο στην Κινέτα και Εσπερινό Επαγγελματικό Λύκειο στα Μέγαρα. Η πρόταση αυτή ξεκίνησε και οι διαδικασίες σε αυτές τις περιπτώσεις έχουν μακρά πορεία αλλά είναι μια αρχή για την κάλυψη των αναγκών.
Προ ημερησίας αντιπαράθεση προκλήθηκε για την πορεία του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, μετά από ρεπορτάζ της Ε, για την διακήρυξη του έργου ενεργειακής αναβάθμισης δημοτικού φωτισμού (βλ. σχετικό ρεπορτάζ στο παρόν φύλλο), για την καθαριότητα και, τέλος, η αναμόρφωση του προϋπολογισμού.
Όπως ανέφερε η αρμόδια Αντιδήμαρχος Ελένη Ρήγα, πολλοί είναι οι μαθητές μετακινούνται από Κινέτα στον νομό Κορινθίας για τη φοίτησή τους σε δημοτικό σχολείο. «Αν λυθούν τα τεχνικά θέματα θα προχωρήσουμε στην ίδρυση σχολείου στην Κινέτα.
Επιπλέον, φέτος ξεπερνά τους 120 μαθητές το σχολείο δεύτερης ευκαιρίας οπότε υπάρχουν ανάγκες και για ΕΠΑΛ εσπερινό. Υπάρχει ανάγκη για ίδρυση σχολείου και αναζητούμε ειδικότητες. Θα απευθυνθούμε στο υπουργείο για τις ειδικότητες που θα χρειαστούμε».
Χαρακτηριστικά, ο Κλεάνθης Βαρελάς είπε «δεν προχώρησε το ΓΠΣ, άρα δεν έχει χωροθετηθεί πού θα γίνει σχολείο στην Κινέτα. Κάθε υποδομή που δημιουργείται στην Κινέτα θα δώσει τη δυνατότητα ανάπτυξης της περιοχής προστιθέμενη αξία. Συμφωνώντας να δούμε ποιος είναι ο σωστός τρόπος να χωροθετηθεί το σχολείο.
Η διοίκηση πρέπει να δει τα θέματα της Κινέτας πολύ πιο σοβαρά, ασφάλεια, υγεία, νερό και να αρχίσει η κατάσταση να γίνεται καλύτερη. Γιατί αυτή τη στιγμή υπάρχει κοινότητα που θέλει να κάνει το καλύτερο δυνατόν αλλά δεν είναι η ανταπόκριση τόσο καλή. Αντί να βοηθήσει την κοινότητα βάζει εθελοντές να επιτηρούν την κοινότητα».
«Δεν προχωράει τίποτα» είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Κουμπέτσος. «Έπρεπε να είχαν προχωρήσει οι διαδικασίες».
«Η Κινέτα είναι ένα θέμα που πρέπει να έρθει μοναδικό προς συζήτηση σε δημοτικό συμβούλιο για να δούμε τι μπορεί να προσφέρει στον τόπο και αυτά που προσφέρει μπορεί να είναι πάρα πολλά» είπε από την πλευρά του ο Άγγελος Μακρυγιάννης. Στη συνέχεια, ο Γιάννης Πομώνης ανέφερε ότι «Το σχολείο της Κινέτας δεν είναι σημερινό θέμα, το ‘94-‘98 υπήρχε το θέμα αλλά δεν είχε εγκριθεί γιατί δεν υπήρχε ο αριθμός των παιδιών και τότε που το εγκρίναμε αρχικά υπήρχε το κοινωφελές οικόπεδο για σχολείο». Έπειτα προκλήθηκε αντιπαράθεση μεταξύ του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Κ. Καράμπελα και του Α. Χοροζάνη για λόγους κανονισμού της συνεδρίασης η οποία για το λόγο αυτό διεκόπη για λίγα λεπτά.
«Ανοχύρωτη η πόλη χωρίς ΓΠΣ»
Στη συνέχεια της συζήτησης στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Γ. Μαρινάκης ρώτησε μέσα από ποια διαδικασία ορίστηκε το εξάμηνο για το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) των Μεγάρων. Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Σπύρος Κορώσης απάντησε ότι υπάρχει συνεργασία με εξωτερικό συνεργάτη που εναρμονίζει το ΓΠΣ με τις αλλαγές που ζήτησε η μητροπολιτική επιτροπή και σε συνεργασία με την τεχνική υπηρεσία αναμένεται να υποβληθεί προς έγκριση ως τέλος του έτους: «Έχουμε κάνει συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό κ. Οικονόμου, είπε χαρακτηριστικά. Τα ΓΠΣ κάνουν από πέντε μήνες ως δεκαπέντε χρόνια, το δικό μας είναι ήδη σε εξέλιξη στα δεκαπέντε χρόνια».
Ο Γ. Κουμπέτσος ανέφερε «Είναι αστείο το 2019 να συζητάμε για γενικό πολεοδομικό στα Μέγαρα, η προηγούμενη διοίκηση είχε περάσει στην εκτελεστική, έχει περάσει σε δύο εκτελεστικές. Αν η διοίκηση του δήμου κοιτούσε το καλό της πόλης θα είχαμε ένα ΓΠΣ και εντός 5ετίας θα προχωρούσαμε σε αλλαγές. Έχει γίνει το ΓΠΣ. Οι πληροφορίες μου λένε ότι αν προχωρούσαμε θα είχαμε γενικό πολεοδομικό, θα είχαμε σχολείο στην Κινέτα. Θα γίνει αυτό το σχολείο;
Ήταν εγκεκριμένο το ΓΠΣ, που δίνει θωράκιση και εργαλεία ανάπτυξης για τον Δήμο. Παρακαλώ αυτήν την ύστατη στιγμή τη διοίκηση να πάρει αυτό το γενικό πολεοδομικό, όσο περνάει ο καιρός, δυσκολεύουν τα πράγματα. Είναι τραγικό να είναι ανοχύρωτη η πόλη. Είναι τραγικό να περνούν τα χρόνια για να αλλάξεις ένα κόμμα, αυτά θα τα γράψει η ιστορία».
Ο Άγγελος Μακρυγιάννης μίλησε για προβλήματα στην καθαριότητα: «Σε κανέναν μας δεν μας αρέσει αυτό που αντικρίζουμε γύρω μας, ξέχειλοι κάδοι και αδέσποτα τριγύρω, κανέναν δεν εκφράζει η εικόνα που έχει σήμερα η Κινέτα, το Αλεποχώρι, τα Μέγαρα». Ο Αντιδήμαρχος Κ. Φυλακτός απάντησε ότι ο στόλος είναι παλιός και τυχαίνει να χαλάνε απορριμματοφόρα: «Μες στην πόλη των Μεγάρων γίνεται συγκομιδή κάθε μέρα πρωί απόγευμα… Το φαινόμενο του κόσμου να πετάμε ανεξέλεγκτα μπιντέδες, λεκάνες δε γίνεται πουθενά. Θέλουμε από τον κόσμο να καταλάβει. Υποχρέωση του δήμου είναι το οικιακό. Ας έχουν και λιγάκι κράτει ο κόσμος…».
Προ ημερησίας διάταξης, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Αντώνης Χοροζάνης κατέθεσε ψήφισμα για το προσφυγικό (δημοσιεύεται στο παρόν φύλλο) και σχολίασε σχετικά με την καθαριότητα ότι υπάρχει «σκοπιμότητα της κυβέρνησης: δεν παίρνουμε μηχανήματα, δεν έχουμε προσωπικό, γιατί δεν δίνουν από το κράτος το δικαίωμα, για να τα δώσουν σκόπιμα σε ιδιώτες να οικονομήσουν από τα δημοτικά τέλη για να λύσουν το πρόβλημα της καθαριότητας».
Αντιπαραθέσεις ξανά για την αναμόρφωση του προϋπολογισμού
Αντιπαραθέσεις ξανά προκάλεσε η επαναφορά της συζήτησης για την αναμόρφωση του προϋπολογισμού. Η αναμόρφωση δεν είχε εγκριθεί σε προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβούλιου, με την αντιπολίτευση-πλην του Άγγελου Μακρυγιάννη- να καταψηφίζει και τις ψήφους της διοίκησης να μην αρκούν για την έγκριση.
Ωστόσο, η νέα νομοθεσία επιτρέπει την έγκριση της αναμόρφωσης την δεύτερη φορά που αυτή αποστέλλεται προς έγκριση στην αποκεντρωμένη διοίκηση, ανεξαρτήτως απόφασης δημοτικού συμβουλίου-αρκεί να είναι εγκεκριμένη από την οικονομική υπηρεσία.
Η εκ των προτέρων, λοιπόν, και εκ του νόμου έγκριση της απόφασης δεν εμπόδισε τους αντιπολιτευόμενους να εκφράσουν τις αντιρρήσεις τους.
Ενώ αντιπαράθεση προκλήθηκε και μεταξύ του δημοτικού συμβούλου Γιώργου Στρατούρη και παρισταμένων εργαζομένων όταν ο Γιώργος Στρατούρης τους απηύθυνε το λόγο και δεν ψήφισε την αναμόρφωση που περιελάμβανε τις εκλογικές αποζημιώσεις των εργαζομένων του δήμου.
Επί της συζήτησης, ο Κλεάνθης Βαρελάς σημείωσε ότι «τα έργα κόπηκαν με ευθύνη του αντιδημάρχου Σπ. Κορώση. Το πρόγραμμα εκτελεστέων έργων δεν εφαρμόζεται. Είναι πολιτική βούληση για τα έργα, που τα φέρνετε για εντυπωσιασμό». Ο Σ. Κορώσης απάντησε ότι «έργο που να μη θέλω εγώ χωρίς να έχει υπογραφεί από την υπηρεσία δεν υπάρχει. Δεν προλαβαίνει η υπηρεσία και τα έργα βγήκαν εκτός».
Το σύνολο της αντιπολίτευσης εξέφρασε αντιρρήσεις ως προς την αναμόρφωση, αφού σε ένα «πακέτο» καλούνται να ενταχθούν κονδύλια που αφορούν αποζημιώσεις εργαζομένων του δήμου, αλλά και δαπάνες του δήμου που επικρίθηκαν ως προεκλογικά διογκωμένες.
«Η εκλογική αποζημίωση των εργαζομένων θα μπορούσε να έρθει σε διαφορετικό θέμα;» ρώτησε χαρακτηριστικά ο Α. Χοροζάνης. Ο Ι. Πολυχρόνης απάντησε ότι «είχα πει σκεφτείτε τι ψηφίζετε αλλά μην ψηφίζοντας θα θέσετε σε κίνδυνο ή καθυστέρηση τα χρήματα για αποζημιώσεις υπαλλήλων, επιδόματα, έργα».
«Μπορούσατε να το κάνετε και δεν το κάνατε» ανταπάντησε ο Α. Χοροζάνης.
Για «Πολιτική ασέβεια» έκανε λόγο ο Γ. Μαρινάκης: «Παραπλανηθήκαμε την προηγούμενη φορά και περάσατε στους εργαζόμενους ότι εμείς δεν περάσαμε την αναμόρφωση. Δεν έχει νόημα αν θα ψηφίσουμε ναι ή όχι παρά μόνο αν υπήρχε δεύτερη αναμόρφωση –πρόταση. Κοιτάξατε να το εκμεταλλευθείτε πολιτικά και να στείλετε εργαζόμενο εδώ μέσα για να πουλήσει εκδούλευση. Επειδή όλα αυτά δεν έχουν αξία, είναι πολλά θέματα σοβαρά στον προϋπολογισμό».
Με παραπομπές στην κείμενη νομοθεσία, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κ. Καράμπελας απάντησε ότι «καλά κάναμε και δεν επιτρέψαμε να συζητηθεί η πρόταση(για άλλη αναμόρφωση, όπως πρότεινε η αντιπολίτευση) εμείς εφαρμόσαμε τον νόμο. 4623/2019, αρ. 12.».
Ο Κλεάνθης Βαρελάς ανέφερε «Διαφωνούμε σε πάρα πολλά ζητήματα, όπως οι αυξήσεις σε φωτοτυπίες, τηλέφωνα, θα πρέπει όλοι να υπερψηφίσουμε αν την καταψηφίσουμε. Η διοίκηση θα επαίρεται ότι την πέρασε και θα μας φέρει απέναντι σε ανθρώπους. Μην επαναλάβετε το λάθος να φέρετε τις αποζημιώσεις των υπαλλήλων μαζί με άλλα τέτοια θέματα».
Ο Αντώνης Χοροζάνης ψηφίζοντας «παρών» είπε ότι «Η αναμόρφωση έχει πάρα πολλά προβλήματα. Έχετε τεράστιες ευθύνες να καθυστερείτε να πληρώσετε τους εργαζόμενους. Έχετε ευθύνη για την προβοκατόρικη επίθεση του εργαζόμενου στο δημοτικό συμβούλιο. Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να ενημερώνονται πλήρως γιατί υπάρχουν ζητήματα που τους απασχολούν για να μην κάνουν άδικες επιθέσεις.
Τελικά το δημοτικό συμβούλιο είναι διακοσμητικό; Κυριε Πολυχρόνη δεν είστε ειλικρινής αλλά δε φταίτε εσείς, η διοίκηση και ο δήμαρχος εμπαίζουν τους εργαζόμενους θα μπορούσαν να είχαν πληρωθεί γιατί δεν πληρώθηκαν με την προηγούμενη απόφαση;».
Ο Γιώργος Στρατούρης ανέφερε ότι «για να περάσει τα εκλογικά τακτοποιητικά τα δικά τους, έβαλαν μπροστά τη δουλειά των εργαζομένων του δήμου. Ποιο ήταν το συναινετικό; Ότι δείξατε ποιοι δε ψήφισαν μια αναμόρφωση που είχε όλες τις προεκλογικές σας ασχήμιες».
Ο Μελέτης Λέλης έκανε λόγο «συμπεριφορά κρυψίνου» του Δημάρχου, χαρακτηρίζοντας πλασματικούς προϋπολογισμούς και τις αναμορφώσεις. «Η διοίκηση αποκρύπτει σημαντικές υποχρεώσεις του δήμου προσπαθώντας να αποπλανήσει το σώμα. Στη συγκεκριμένη αναμόρφωση έχουν αποκρυφθεί οικονομικές υποχρεώσεις του δήμου με αποτέλεσμα η διοίκηση να παραπληροφορεί τη δημόσια διοίκηση, το δημοτικό συμβούλιο αλλά και τους πολίτες», τόνισε καταψηφίζοντας.
Ο Δημήτρης Γεωργακής ανέφερε ότι «η θετική μας ψήφος έχει να κάνει μόνο με την προστασία των υπαλλήλων. Η πρότασή μας είχε σκοπό να προστατεύσει διπλά τα συμφέροντά τους ως δημότες».
«Κάκιστη η οικονομική κατάσταση του Δήμου»
Αποδεικνύοντας την απόλυτη αντίθεση στην διοίκηση του Δήμου, η αντιπολίτευση καταψήφισε τα οικονομικά στοιχεία του δήμου, την έκθεση αποτελεσμάτων εκτέλεσης του προϋπολογισμού του Δήμου Μεγαρέων Γ’ τριμήνου 2019 και το ολοκληρωμένο πλαίσιο Δράσης Γ’ Τριμήνου 2019.
Χαρακτηριστικά παίρνοντας το λόγο ο Δημήτρης Γεωργακής ανέφερε ότι «Η καταψήφιση αποτυπώνει τη διαφωνία μας ως προς τις ενέργειες και τις αστοχίες της διοίκησης που διαμόρφωσαν τα συγκεκριμένα νούμερα. Στις οικονομικές αναφορές που συζητάμε είναι καταφανής η κακή οικονομική διοίκηση και η επιβαρυμένη οικονομική κατάσταση του δήμου και οι διαφαινόμενοι κίνδυνοι που τη συνοδεύουν.
Συγκεκριμένα, στην εκτέλεση του προϋπολογισμού παρατηρούμε ότι τακτικά έσοδα έχουν βεβαιωθεί και εισπραχθεί περίπου στο 70% του προϋπολογισμού και τα έκτακτα μόνο 30%. Αυτό δείχνει αδυναμία και της εισροής τακτικών πόρων αλλά και της δημιουργίας έκτακτων που σημαίνει μηδενική πιθανότητα οικονομικής ανάπτυξης. Τα έξοδα προσωπικού έχουν ενταλθεί και πληρωθεί κατά 65%. Υπάρχει αδυναμία ή καθυστέρηση πληρωμής του προσωπικού λόγω της κακής εισροής τακτικών εσόδων; Το ίδιο ακριβώς ποσοστό φαίνεται και στην εξυπηρέτηση της δημόσιας πίστης. Υπάρχει αδυναμία εξυπηρέτησης των τόκων δανείων; Έργα και μελέτες έχουν ενταλθεί και πληρωθεί σε ποσοστό 16% και 10% αντίστοιχα. Βλέπουμε όλοι τη στασιμότητα στην εκτέλεση έργων και αδυναμία σχεδιασμού νέων μέσω των μελετών. Μειώνεται συνεχώς τη ρευστότητα του δήμου. Ταυτόχρονα οι υποχρεώσεις προς προμηθευτές αυξήθηκαν κατά 1,7 εκατομμύρια ευρώ στο 9μηνο.
Παρατηρούμε αδυναμία εισροής τακτικών πόρων και μηδενική ικανότητα ανάπτυξης. Όχι μόνο αδυνατούμε να εισπράξουμε τα παλιά αλλά δημιουργούμε νέα χρέη.
Όλα τα παραπάνω συνιστούν εκρηκτικό κοκτέιλ για την οικονομική κατάσταση του δήμου και η καταψήφιση από πλευράς μας στοχεύει ακριβώς στο να αναδείξει την επικίνδυνη οικονομική κατάσταση του Δήμου».
Χωρίς κονδύλια οι Κοινότητες
Όπως αναφέρθηκε προ ημερησίας διάταξης από ερώτηση του Γ. Στρατούρη, και επιβεβαίωσε και ο Πρόεδρος της Κοινότητας Νέας Περάμου, διανύουμε τον Νοέμβριο και η κοινότητα Νέας Περάμου δεν έχει λάβει καμία πάγια τακτική επιχορήγηση από τον Δήμο Μεγαρέων. Αυτό προκαλεί προβλήματα λειτουργικότητας στην Νέα Πέραμο και διαμαρτυρίες των κατοίκων, εύλογα.
Στις Βρυξέλλες ο Δήμαρχος Μεγαρέων
Όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μεγάρων Κώστας Καράμπελας και όπως είδαμε και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του, ο Γρηγόρης Σταμούλης βρίσκεται σε ταξίδι στις Βρυξέλλες, καλεσμένος του ευρωβουλευτή Στέλιο Κυμπουρόπουλο, ο οποίος είναι ο διοργανωτής συνεδρίου “Υιοθέτηση Βιώσιμων και Έξυπνων Πολιτικών σε Αγροτικές Περιοχές για ένα καλύτερο μέλλον”.