ΑθλητισμόςΣημαντικότερα

Giannis, το τέλειο παράδειγμα

Του Αποστόλη Πάνου

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είναι πρωταθλητής του ΝΒΑ με την φανέλα των Μιλγουόκι Μπακς. Κάνοντας απίστευτα πράγματα στους τελικούς, πιάνοντας απόδοση που μπορεί να συγκριθεί με όλα όσα έκαναν στο παρελθόν ο Μάικλ Τζόρνταν, ο Σακίλ Ο’ Νιλ και ο Γουίλι Τσάμπερλεϊν. Το συγκεκριμένο σημείωμα όμως δεν έχει κάνει με το τι έχει καταφέρει ο Έλληνας υπέρ- αθλητής μέσα στο παρκέ, αλλά το τι έχει καταφέρει συνολικά στη ζωή του, δίνοντας μας το τέλειο παράδειγμα.

Το τέλειο παράδειγμα για εμάς, για τα παιδιά, για τους γονείς, για όλους μας.  Αυτό που κατάφερε ο Γιάννης έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία απ’ όσο μπορούμε να φανταστούμε για τους εξής λόγους… Κατάφερε πρώτα απ’ όλα να δείξει ότι όλα μπορούν να συμβούν, αρκεί να το πιστέψεις και να δουλέψεις σκληρά γι’ αυτό. Συχνά – πυκνά ακούμε από συνανθρώπους μας  το: «δεν μπορώ». Η πιο εύκολη δικαιολογία για να μην προσπαθήσεις για κάτι.

Ο Γιάννης δεν είχε καλά- καλά να φάει όταν ήταν μικρός, αλλά δεν τα παράτησε και κατάφερε ήδη πράγματα που μόνο τα είχε ονειρευτεί. Μας έδειξε πως τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο, αρκεί να το πιστέψουμε και να μοχθήσουμε πολύ γι’ αυτό.  Ένα παιδί που στο ξεκίνημα της καριέρας του δεν τον πίστεψαν ούτε οι ελληνικές ομάδες και έφθασε να βρίσκεται στην κορυφή του μπασκετικού κόσμου. Συνδυάζοντας ιδανικά μια αξιαγάπητη, ταπεινή προσωπικότητα, λαμπρό παράδειγμα για όλους.

Ο τρόπος που φιλοσοφεί τη ζωή είναι μια μεγάλη απάντηση – αν και δεν τη χρειάζεται – σε όλους αυτούς που δεν ήθελαν να πάρει ελληνική υπηκοότητα, φώναζαν να μην παίξει στην Εθνική Ελλάδας,  έγραφαν πως δεν πρέπει να είναι ένας εκ των πρεσβευτων των εορτασμών των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση.

Και για να αντιληφθείτε τι εννοώ, λίγες ώρες πριν κατακτήσει το πρωτάθλημα με την ομάδα του,  ο Γιάννης απάντησε σ’ έναν δημοσιογράφο που τον ρώτησε το εξής: «Έχω γνωρίσει πολλούς σταρ αλλά κανέναν που να είναι κάτω των 30 ετών και να έχει τιθασεύσει τόσο το εγώ του. Πώς τα καταφέρνεις;

Ο Αντετοκούνμπο του έδωσε μια απάντηση η οποία θα πρέπει να διδάσκεται όχι μόνο στα παιδιά που ασχολούνται με τον αθλητισμό, αλλά σε όλους όσους θέλουν να επιτύχουν κάτι στη ζωή τους, σε οποιοδήποτε τομέα. «Από την εμπειρία μου όταν σκέφτεσαι ότι «έκανα αυτό, κατάφερα το άλλο, έβαλα 30 πόντους», συνήθως την επόμενη φορά παίζεις χάλια, είσαι απαίσιος.  Έχω, λοιπόν, την εξής νοοτροπία: όταν εστιάζεις στο παρελθόν, αυτό είναι ο εγωισμός, λες «κοίτα τι έκανα». Από την άλλη, όταν εστιάζεις στο μέλλον, σε κυριεύει η έπαρση. Λες: “Στο επόμενο παιχνίδι, θα κάνω αυτό κι αυτό, το ένα και το άλλο, θα κυριαρχήσω”. Εγώ προσπαθώ να εστιάσω στο παρόν. Αυτό είναι σεμνότητα. Θεωρώ ότι είχα ανθρώπους στη ζωή μου που με βοήθησαν σε αυτό. Αλλά είναι μια δεξιότητα, την οποία προσπαθώ να τελειοποιήσω. Προς το παρόν λειτουργεί, οπότε δε θα σταματήσω να το κάνω».

Σύμφωνα με τον ίδιο, λοιπόν, πρέπει να πηγαίνεις βήμα – βήμα, βάζοντας μικρούς στόχους κάθε μέρα και για τον ίδιο λειτούργησε. Μια δήλωση που δυστυχώς δεν έλαβε της αναγνώρισης από το σύνολο των ελληνικών ΜΜΕ, αλλά αποθεώθηκε από τα Ευρωπαϊκά και Αμερικάνικα δίκτυα. Ιδιαιτέρως από τους Γάλλους του France24, οι οποίοι έπιασαν αμέσως το νόημα των όσων είπε και σχολίασαν λέγοντας:  «Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο μίλησε περισσότερο σαν Έλληνας φιλόσοφος παρά σαν αστέρας του NBA και η σοφία του όσον αφορά το να ζεις στη στιγμή ίσως είναι και αυτή που μπορεί να οδηγήσει τους Μπακς στην κατάκτηση του τίτλου». Και τελικά αυτό έγινε…

Ο Γιάννης, σύμφωνα με τη France24, επέλεξε να μένει ταπεινός και τα λόγια του διαθέτουν μια σύγχρονη συμβουλευτική διάσταση, όπως είχαν τα αποφθέγματα κλασσικών Ελλήνων φιλοσόφων, μεταξύ των οποίων ο Σωκράτης, ο Πλάτωνας ή ο Αριστοτέλης. Οι Γάλλοι σίγουρα το προχώρησαν αρκετά και έκαναν συγκρίσεις χάριν εντυπωσιασμού, αλλά η ουσία είναι πως ο Αντετοκούνμπο τόνισε με τον καλύτερο τρόπο όλα τα στοιχεία που πρέπει να έχει ένας άνθρωπος για να επιτύχει σ’ αυτό που θέλει να κάνει στη ζωή του.

Να ζει το παρόν, να μη μένει εγωιστικά στο παρελθόν και να μην σκέφτεται με έπαρση το μέλλον. Τόσο απλά.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

“Μόνο 3 τα διαπιστευμένα εργαστήρια ταυτοποίησης του ιού στην Ελλάδα”

Περισσότερη ασφάλεια ζητούν στην Κινέτα

Aleka Stamatiadi

ΝΕΜ: Νέα σαιζόν-Νέο οργανόγραμμα