ΠολιτικήΣημαντικότερα

Γεωτρήσεις η λύση στην ανομβρία στον κάμπο των Μεγάρων

Το μεγάλο πρόβλημα της λειψυδρίας καλείται να αντιμετωπίσει ο Δήμος Μεγαρέων και για αυτό, έπειτα από μια ευρεία σύσκεψη που έλαβε χώρα την Τετάρτη 28 Αυγούστου στο γραφείο Δημάρχου, ο προσανατολισμός στρέφεται σε γεωτρητικό πρόγραμμα.

Συγκεκριμένα, η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (Ε.Α.Γ.Μ.Ε.) και ο Διευθυντής Υδατικών Πόρων, διδάκτωρ Υδρογεωλογίας και μέλος της Διεθνούς Ένωσης Υδρογεωλόγων, Παναγιώτης Σαμπατάκης, βρίσκεται σε άμεση συνεργασία με τον δήμο και για αυτό πρότεινε λύσεις για την ανομβρία στην περιοχή μας, ιδιαίτερα στους αγρότες, που αγωνιούν για την παραγωγή. Το νερό από επεξεργασία βιολογικού καθαρισμού, που ήταν μία από τις σκέψεις των παραγωγών, δεν είναι εφικτό να τροφοδοτήσει καλλιέργειες.

Στη σύσκεψη στο Δημαρχείο Μεγάρων, εκπρόσωποι των αγροτών, ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Νίκος Βόρδος, ο Γιώργος Παπαβασίλης, ο Σωτήρης Καστάνης συζήτησαν εναλλακτικές λύσεις για την άρδευση του μεγαρικού κάμπου και η δημοτική αρχή, ο Δήμαρχος Π. Μαργέτης και οι Αντιδήμαρχοι Β. Σάλτας, Δ. Βόρδος, Σ. Νικολάου, αποφάσισαν να ξεκινήσουν διαδικασίες για αρδευτικά έργα, με βάση και όσα ανέλυσε ο Διευθυντής Υδατικών Πόρων της ΕΑΓΜΕ. Προκειμένου να βελτιωθεί η διαχείριση των υδάτων ο υδρολόγος ανέφερε «Υπάρχει ανάγκη για βελτίωση των υποδομών, όπως τα δίκτυα ύδρευσης και η αποδοτικότητα της άρδευσης. Απαιτείται επίσης μείωση της σπατάλης νερού από τον καταναλωτή. Οι σύγχρονες τεχνολογίες, όπως η αφαλάτωση, μπορούν να προσφέρουν λύσεις, αλλά δεν είναι πάντα η καλύτερη ή πιο οικονομική επιλογή για όλες τις περιοχές». Ο Π. Σαμπατακάκης υπογράμμισε την αυξανόμενη ανάγκη για νερό, τονίζοντας ότι η κατανάλωση έχει αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες δεκαετίες. Παρόλο που γίνεται εφαρμογή νέων τεχνολογιών, όπως η αφαλάτωση και με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αυτές οι λύσεις δεν είναι πάντοτε η πιο αποτελεσματική επιλογή, ειδικά για ορισμένες περιοχές, όπως ο Δήμος Μεγαρέων.

Αναλύοντας τις μεγάλες ανάγκες της περιοχής των Μεγάρων, την αγροτική παραγωγή και το γεωλογικό υπόβαθρο, η εκτίμηση του εκπροσώπου της ΕΑΓΜΕ, στην οποία συμφώνησαν διοίκηση και εκπρόσωποι των παραγωγών, είναι ότι ένα γεωτρητικό πρόγραμμα, με εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα, που προσφέρει παράλληλα και αντιπλημμυρική θωράκιση, αποτελεί την ιδανική λύση και για το περιβάλλον, την παραγωγή αλλά και το κόστος του έργου. Κατά συνέπεια, η διοίκηση του Δήμου Μεγαρέων σκοπεύει να υποβάλλει άμεσα αίτημα προς την ΕΑΓΜΕ για μελέτη και καταγραφή της γεωλογικής κατάστασης της περιοχής, ώστε να προχωρήσουν γεωτρήσεις. Με αυτόν τον τρόπο, στη συνέχεια θα γίνουν ενέργειες για λιθόρριπτα φράγματα που θα δημιουργήσουν επαρκέστατους ταμιευτήρες νερού, για άρδευση αλλά και για ύδρευση, καθώς και η ύδρευση των οικισμών απασχολεί την διοίκηση Π. Μαργέτη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εικόνες διάλυσης στο Δημοτικό Συμβούλιο Μεγάρων

Αγωνιστικοί αποχαιρετισμοί από την ΝΕΜ

Γιώργος Πάντζας:«Δεν είμαι ουρανοκατέβατος στην περιοχή, ούτε περαστικός από τον χώρο της Αριστεράς»