Κοινωνία

«Φοιτητική» Formula 1

 

 

Σε διεθνή διαγωνισμό συμμετείχε με το Πανεπιστήμιο Θράκης ο συμπολίτης μας πρωτοετής φοιτητής Σαράντης Αντωνίου

 

Βρέθηκαν στην Ιταλία για τον απαιτητικό διαγωνισμό «Formula Student», κατέλαβαν την 20η θέση, ήταν μόλις η μία από τις τρεις ελληνικές αποστολές που έφτιαξαν από το μηδέν μια φόρμουλα 1, στην οποία συμμετείχε και ο συμπολίτης μας πρωτοετής φοιτητής του Πανεπιστημίου Θράκης, Σαράντης Αντωνίου.

Συνδύασαν την γνώση με την όρεξη και δημιούργησαν από το μηδέν ένα μονοθέσιο τύπου Formula 1. Πρόκειται για φοιτητές του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, οι οποίοι απαρτίζουν την ομάδα Democritus Racing Team και συμμετείχαν με το μονοθέσιό τους στον διεθνή φοιτητικό διαγωνισμό μηχανοκίνητου αθλητισμού FSAE (Formula Society of Automotive Engineers) και Formula Student.  Στόχος της ομάδας ήταν η ολοκλήρωση των διαγωνισμάτων βασιζόμενων στη διαδικασία σχεδίασης και κατασκευής ενός μονοθέσιου αγωνιστικού αυτοκινήτου, αλλά και στην πίστα.

Η Democritus Racing Team συμμετείχε επιτυχώς σε Formula Student Series για πρώτη φορά σε class 1. Στον διεθνή διαγωνισμό συμμετείχαν ομάδες στα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα. Και στις δύο κατηγορίες συνολικά συμμετείχαν περί των 100 πανεπιστημιακών ομάδων. Οι φοιτητές δηλώνουν περήφανοι για το αποτέλεσμα γιατί κατατάχθηκαν 20οι στην κατηγορία μονοθεσίων εσωτερικής καύσης. Ένα από τα μέλη της ομάδας και ο συμπολίτης μας Σαράντης Αντωνίου.

 

 

 

Σαράντης Αντωνίου: Τα όνειρα και οι δυσκολίες για έναν πρωτοετή φοιτητή σε ένα διεθνή διαγωνισμό

 

Μιλώντας με τον Σαράντη Αντωνίου, είδαμε ότι τελικά δεν είναι όλοι οι νέοι απογοητευμένοι με όσα βλέπουν γύρω τους, αλλά υπάρχει ακόμα η διάθεση για έρευνα, υπάρχουν ακόμα νέες ιδέες που μπορούν να γίνουν πράξη και να πετύχουν.

«Αρκετές πολυτεχνικές σχολές, έχουν ομάδες formula student τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Οι διαγωνισμοί Formula Student είναι παγκόσμιοι φοιτητικοί διαγωνισμοί στους οποίους κάθε πανεπιστήμιο μπορεί μετά από μια διαδικασία εισαγωγής, να συμμετέχει σε αυτούς, είτε με ένα μονοθέσιο είτε μόνο με σχέδια αυτού. Τέτοιοι διαγωνισμοί γίνονται κάθε χρόνο σε πολλές ευρωπαϊκές και μη χώρες, όπως στην Ιταλία, Αγγλία, Ολλανδία, Γερμανία κ.α. μας εξήγησε ο Σαράντης.

Στις προηγούμενες πανελλήνιες πέρασα στο τμήμα μηχανικών παραγωγής και διοίκησης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Στην πολυτεχνική σχολή αυτή, είχε μόλις ξεκινήσει, τον Οκτώβριο του 2015, μια αντίστοιχη ομάδα formula student, στην οποία ενδιαφέρθηκα να μπω, και μπήκα μετά από εξετάσεις εισαγωγής.

Η ομάδα λοιπόν, φέτος για πρώτη χρονιά στα τέσσερα χρόνια λειτουργίας της, κατασκεύασε το πρώτο μονοθέσιο αυτοκίνητο της τύπου Formula Student, με μια ομάδα 31 ατόμων και ενός υπεύθυνου καθηγητή».

«Οι περισσότερες ομάδες formula student των πολυτεχνικών σχολών σε κάθε Ακαδημαϊκό έτος ξεκινούν μια διαδικασία συνεντεύξεων για να στελεχώσει τις ομάδες, στις οποίες ο ενδιαφερόμενος φοιτητής καλείται να περάσει από συνέντευξη από άτομα που κατέχουν πιο καθοριστικό ρόλο στην ομάδα (αρχηγοί υποομάδων) έτσι ώστε να διαπιστωθεί αρχικά αν είναι κατάλληλο για να ενταχθεί σε μια τέτοια ομάδα και μετέπειτα να διαπιστωθεί σε ποια υποομάδα είναι κατάλληλη η ένταξη του.

Δεδομένου λοιπόν ότι ήμουν πρώτο έτος και οι μηχανολογικές μου γνώσεις δεν επαρκούσαν για να ενταχθώ στο κατασκευαστικό κομμάτι της ομάδας επέλεξα την υποομάδα την επιχειρησιακής ανάπτυξης, αυτή που είναι υπεύθυνη στους διαγωνισμούς να προωθήσει μια εικονική εταιρεία που κατασκευάζει τα μονοθέσια σε αποθετικούς επενδυτές (κριτές). Επίσης γνώριζα ότι το να είσαι σε μια φοιτητική ομάδα που συμμετέχει σε παγκόσμιους αγώνες, μπορεί μόνο θετικά αποτελέσματα να χει έτσι λοιπόν και δοκίμασα να μπω. Τις ημέρες που ήμασταν στην Ιταλία, μιλώντας με άτομα από την φοιτητική ομάδα του πανεπιστημίου Θεσσαλίας όταν τους έλεγα ότι ήμουν πρώτο έτος δεν μπορούσαν να το πιστέψουν μιας και σε τέτοιες ομάδες επιλέγονται άτομα μεγαλύτερου έτους.

Όσον αφορά τις δυσκολίες, οι οποίες υπάρχουν και ειδικά αν είσαι μικρό έτος είναι πιο φανερές, για παράδειγμα οι ρυθμοί τρέχουν στα χίλια και όσο πλησιάζουν οι μέρες των διαγωνισμών υπάρχει πολύ μεγάλη πίεση. Το καλό σε όλο αυτό είναι ότι επειδή είμαστε μια ομάδα ο ένας στηρίζει τον άλλον, μεταφέρονται εμπειρίες, και έτσι δε σου φαίνονται πολύ βαρυσήμαντες εντέλει.

 

 

Κάτι που μας πιέζει ανεξαρτήτου υποομάδας όλους είναι το θέμα των χορηγιών. Το εγχείρημα μας που κοστολογείται με αρκετές δεκάδες χιλιάδες υποστηρίζεται αποκλειστικά και μόνο από ιδιώτες χορηγούς και φυσικά μας υποστηρίζει και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Έγινε σε χορηγό της ομάδας στην Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα από τον κύριο Κυρλαγκίτση (JAMSport Suspension Systems)

Επίσης σαν Μεγαρίτης νιώθω την ανάγκη να ευχαριστήσω την MegarisGoods του νονού μου Σ. Καρβέλα που σαν χορηγός μας στήριξε από τα Μέγαρα στη Ξάνθη».

 

Η ομάδα ιδρύθηκε το έτος 2015 στην Ξάνθη και σήμερα αποτελείται από αρκετούς φοιτητές των τμημάτων του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Η ομάδα ξεκίνησε από 8 προπτυχιακούς φοιτητές και κάθε χρόνο στην αρχή της χρονιάς παίρνει κάποια άτομα, η ομάδα έχει πλέον φτάσει τα 31 άτομα. Η ομάδα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης την χρονιά 2015-16 οργάνωσε την δράση της, την επομένη 2016-17 συμμετείχε στον διαγωνισμό με τα σχέδια του μονοθεσίου κι έπειτα, μέχρι τον φετινό διαγωνισμό, ξεκίνησε από το μηδέν την κατασκευή, λαμβάνοντας υπόψη τις διορθώσεις που πρότειναν οι κριτές στα σχέδια το 2017. Το μηχανουργείο της ομάδας στεγάζεται στον χώρο του Πανεπιστημίου και αποτελεί τον χώρο προετοιμασίας ορισμένων τμημάτων του μονοθεσίου καθώς και της τελικής του συναρμολόγησης. Είναι πλήρως εξοπλισμένο με τα απαραίτητα εργαλεία και παρέχει στα μέλη της ομάδας την δυνατότητα εξάσκησης και μελέτης των κατασκευαστικών γνώσεων και δυνατοτήτων τους. Λόγω της απαίτησης όμως να γίνουν διάφορες εργασίες συγκόλλησης, αρκετό από το κατασκευαστικό μέρος έγινε σε χορηγό της ομάδας στην Θεσσαλονίκη. Κάπως έτσι βήμα – βήμα γεννήθηκε η «Αργώ», το μονοθέσιο του Δημοκριτείου, το οποίο «βαφτίστηκε» με το όνομα του πλοίου των Αργοναυτών, του ταχύτατου αυτού μυθολογικού πλοίου.

«Όταν μια ομάδα δίνει την ευκαιρία σε ένα άτομο, πρωτοετές του 2000 να συμμετέχει σε τέτοια ομάδα, αυτό από μόνο του είναι ενθαρρυντικό, μας είπε ο Σαράντης. Επίσης μέσω αυτής της ομάδας μου δίνεται η ευκαιρία να εφαρμόσω την επιστήμη του μηχανολόγου – μηχανικού παραγωγής και διοίκησης έμπρακτα. Συνδυάζεται η θεωρητική γνώση που σου προσφέρει το πολυτεχνείο με την πρακτική εξάσκηση που προσφέρει η ομάδα, δίνοντας σου ισχυρά εφόδια για το μέλλον.

Μαθαίνεις πως λειτουργεί μια εταιρεία, με τις χορηγίες, τις παραγγελίες, την κατασκευή, την μελέτη, την έρευνα, την επικοινωνία με χορηγούς, ύστερα αφού όλα πάνε καλά πας με μια εξαίρετη ομάδα συναδέλφων και με την παρουσία του υπεύθυνου καθηγητή για αρκετές μέρες σε μια πίστα όπου έχουν πατήσει στην άσφαλτο τους τα μεγαλύτερα μονοθέσια formula 1 παγκοσμίως, μένεις σε κάμπινγκ, ξυπνάς πρωί πρωί και τρέχεις να πας στην πίστα, διορθώνεις λάθη της τελευταίας στιγμής, υπάρχουν αναταραχές που αναμένεις μεταξύ των μελών της ομάδας, υπάρχουν δάκρυα λύπης ότι το μονοθέσιο δε θα περάσει τεχνικό έλεγχο, αλλά υπάρχει κ πανηγυρισμός όταν σου εγκρίνουν το μονοθέσιο, ύστερα βλέπεις το μονοθέσιο σου να τρέχει εκεί που τρέχουν τα μεγαλύτερα αγωνιστικά της formula 1 αυτά νομίζω από μόνα τους είναι ο λόγος για να θέλει κάποιος να συμμετέχει σε μια ομάδα τέτοιου κύρους».

Όσον αφορά στα προσεχή σχέδια, το όχημα θα είναι το κεντρικό έκθεμα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης στην φετινή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, και προσεχώς θα παρουσιαστεί σε ανοιχτή εκδήλωση στην Ξάνθη, έδρα του Πολυτεχνείου.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Θα βάλουμε κόκκινες γραμμές»: Τι δηλώνει για τον γάμο ομοφύλων ο Μητροπολίτης Μεγάρων & Σαλαμίνος Κωνσταντίνος

Δεν δουλεύουν τα φανάρια στην είσοδο των Μεγάρων

Επιπλέον παιδιά σε παιδικούς σταθμούς