Η έγκαιρη διάγνωση βαρηκοΐας έχει σπουδαία, θετικά αποτελέσματα στην ψυχολογική , εκπαιδευτική και γλωσσική πρόοδο του παιδιού με βαρηκοΐα. Τα νεογέννητα που διαγιγνώσκονται με βαρηκοΐα μετά τους 6 μήνες , παρουσιάζουν καθυστέρηση στην ανάπτυξη της ομιλίας.
Η ικανότητα της ακοής κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής, είναι σπουδαία και κρίσιμη για την ανάπτυξη του λόγου , της κατανόησης και της ομιλίας. Στατιστικά, παρατηρείται σε μεγαλύτερο ποσοστό , στα νεογνά που χρειάστηκε να νοσηλευθούν στην εντατική θεραπεία μετά τη γέννα .
Νεογνά που βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο να γεννηθούν με βαρηκοΐα είναι :
με οικογενειακό ιστορικό μόνιμης νευροαισθητήριας βαρηκοΐας κατά την παιδική ηλικία ,
με ιστορικό ενδομήτριας λοίμωξης από κυτταρομεγαλοϊό , τοξόπλασμα ή έρπη ,
με κρανιοπροσωπικές ανωμαλίες, συμπεριλαμβανομένων αυτών του έξω ακουστικού πόρου και του πτερυγίου του ωτός ,
με υπερχολερυθριναιμία ( ίκτερο ) ,
που εμφάνισαν λοιμώξεις μετά τη γέννηση ( όπως η μηνιγγίτιδα ) ,
με σπάνια σύνδρομα Νευρολογικά ή μεταβολικά που έχουν συσχετισθεί με βαρηκοΐα ,
με ιστορικό τραύματος στο κεφάλι στην πρώτη νεογνική ηλικία ,
με την εντύπωση από τους γονείς ή τους οικείους τους ότι υπάρχει καθυστέρηση της ομιλίας , της ανάπτυξης γενικώς , βαρηκοΐας ,
με ιστορικό μέσης ωτίτιδας που προκαλεί την ύπαρξη υγρού στο αυτί για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 3 μηνών .
Όταν υπάρχει η υποψία στους γονείς , είτε στο ευρύτερο οικογενειακό περιβάλλον , πρέπει να γίνει η εξέταση από Ιατρό Ωτορινολαρυγγολόγο .
Πέραν του λεπτομερούς ιστορικού , ο γιατρός θα πρέπει να ακολουθήσει τα πρωτόκολλα διερεύνησης για να διαγνώσει εάν το μικρό παιδί ακούει φυσιολογικά ή υπάρχει πρόβλημα με την ακοή που γρήγορα να αντιμετωπισθεί .
Η ωτοσκόπηση είναι η πρώτη διαγνωστική προσέγγιση , το Τυμπανόγραμμα με τα ακουστικά αντανακλαστικά ακολουθούν . Στη συνέχεια , θα πρέπει να γίνει μια εξέταση που ονομάζεται Ωτοακουστικές εκπομπές . Σε αυτή την εξέταση , που είναι ανώδυνη , γίνεται όταν το παιδί είναι ήρεμο ή ακόμη κι όταν κοιμάται . Δεν χρειάζεται να το κοιμίσουμε με φάρμακα . Ελέγχουμε με αυτή την εξέταση τον κοχλία ( μέρος του αυτιού που ξεκινάει το ακουστικό ερέθισμα και μεταφέρεται , μέσω του ακουστικού νεύρου στον εγκέφαλο ) . Στέλνει σήματα ηχητικά και λαμβάνει αυτόματη απάντηση . Στη σπάνια περίπτωση που αυτή η εξέταση μας βγάλει ότι υπάρχει πρόβλημα με την ακοή του παιδιού , τότε θα πρέπει να γίνουν περισσότερο εξειδικευμένες εξετάσεις , που γίνονται σε κέντρα Αθηνών και Θες/νίκης και απαιτούν φαρμακευτικό ύπνο και ειδικευμένο προσωπικό .
Οι αρχικές εξετάσεις , Τυμπανόγραμμα , ακουστικό αντανακλαστικό και Ωτοακουστικές εκπομπές γίνονται στο Ιατρείο μου , στα Μέγαρα .

Ωτορινολαρυγγολόγος
Χειρουργός κεφαλής και τραχήλου
Ευαγγέλου Κιούση 14,
19100, Μέγαρα Αττικής,
6945371200, 2296028399