ΚοινωνίαΣημαντικότεραΣυνεντεύξεις

Εθελοντής γιατρός στην πρώτη γραμμή κατά του COVID19 ο συμπολίτης μας Χρήστος Κούρεκ

 

“Είναι χρέος μου απέναντι στον άνθρωπο και σε αυτό που επέλεξα να υπηρετήσω.

Η ικανοποίηση που μου πρόσφερε ηθικά δε συγκρίνεται με οτιδήποτε άλλο”

 

Ο Χρήστος Κούρεκ είναι ειδικευόμενος ιατρός Παθολογίας στο νοσοκομείο «Παμμακάριστος», το οποίο αποτελεί νοσοκομείο αναφοράς για ασθενείς με Covid-19. Είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, με μεταπτυχιακό τίτλο στην «Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση» και διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Υπηρέτησε την υποχρεωτική υπηρεσία υπαίθρου στην Καρδιολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Μεσσηνίας στην Καλαμάτα για ένα χρόνο. Τα τελευταία χρόνια έχει έντονη ερευνητική δραστηριότητα με δημοσίευση άρθρων σε διεθνή ιατρικά περιοδικά, παρουσιάσεις και βραβεύσεις επιστημονικών εργασιών σε μεγάλα ευρωπαϊκά και πανελλήνια καρδιολογικά συνέδρια.

Μιλήσαμε μαζί του για την απόφασή του να μεταβεί ως εθελοντής και να εργαστεί στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας, σε μια επιβαρυμένη με κορωνοϊό περιοχή, και την εμπειρία του εκεί.

 

«Τους τελευταίους 10 μήνες ο πλανήτης περνάει μία δύσκολη πανδημία, την Covid-19. Ο ιός SARS-Cov-2 είναι ένα είδος κορωνοϊού με μεγάλη μεταδοτικότητα και αρκετά απρόβλεπτος που χαρακτηρίζεται από συστηματική φλεγμονή και θρομβώσεις, επιπλοκές οι οποίες έχουν οδηγήσει σε απώλεια σχεδόν 2 εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως, μας είπε αρχικά ο Χρήστος Κούρεκ. Η πρωτόγνωρη αυτή κατάσταση οδήγησε στην κατάρρευση μεγάλων εθνικών συστημάτων υγείας και οι επιπτώσεις της φάνηκαν αμέσως στην οικονομία κάθε κράτους και στην κοινωνία. Όλο αυτό το βάρος κλήθηκε να αντιμετωπίσει το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό στα μεγάλα νοσοκομεία, με πολλές ελλείψεις σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό και σε ανθρώπινο δυναμικό. Οι γιατροί κλήθηκαν να κάνουν πολλές και εξαντλητικές εφημερίες κάθε μήνα χωρίς να παίρνουν τις ημέρες ανάπαυσης που τους αντιστοιχούν. Αυτό οδήγησε πολλούς συναδέλφους σε επαγγελματική εξουθένωση ενώ πολλοί από αυτούς νόσησαν. Δυστυχώς χάσαμε αρκετούς συναδέλφους από τον ιό, πολλοί εκ των οποίων δεν είχαν κάποιο υποκείμενο νόσημα.

Πώς είναι η καθημερινότητα ενός γιατρού-υγειονομικού εν μέσω πανδημίας;

H καθημερινότητα ενός γιατρού σε νοσοκομεία που νοσηλεύουν ασθενείς με Covid-19 είναι πολύ δύσκολη. Ο γιατρός πολλές φορές έρχεται αντιμέτωπος με βαριά περιστατικά και πρωτόγνωρες καταστάσεις τις οποίες δεν είχε αντιμετωπίσει στο παρελθόν. Περνάει το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας καθημερινά στην κλινική ενώ πολλές φορές γυρίζει σπίτι του μετά από 2 μέρες για κάποιες ώρες και το επόμενο πρωινό είναι πάλι εκεί. Κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να χρειαστεί να ντυθεί με τον κατάλληλο εξοπλισμό για να μπει στους θαλάμους έως και 10 φορές. Δεν είναι μόνο η σωματική εξάντληση που έχει να αντιμετωπίσει λόγω των πολλών ωρών αλλά και η ψυχική. Είναι μία δοκιμασία μέσω της οποίας ανακαλύπτει τα όριά του και κυρίως τα ψυχικά αποθέματα που διαθέτει. Έρχεται αντιμέτωπος με ασθενείς οι οποίοι παρακαλάνε να ζήσουν και να γυρίσουν πίσω στην οικογένειά τους και η ευθύνη αυτή τον βαραίνει ακόμα περισσότερο. Μέσα σε όλα αυτά έχει και τον κίνδυνο να νοσήσει και ο ίδιος. Αποφασίζει να μείνει μακριά από την οικογένεια του με τον φόβο να μην μεταφέρει τον ιό σε αυτούς.

Πώς αποφασίσατε να γίνετε εθελοντής γιατρός σε νοσοκομείο της Βόρειας Ελλάδας;

Πριν λίγες ημέρες πήρα την απόφαση να έρθω εθελοντικά με κλιμάκιο γιατρών από την Αττική για να ενισχύσουμε τα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας. Ήρθα στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας να βοηθήσω τους συναδέλφους μου εκτελώντας καθημερινά βάρδιες ή και εφημερίες ώστε να τους αποσυμφορήσω λίγο και να βρεθούν και αυτοί με τις οικογένειές τους αυτές τις γιορτινές ημέρες.

Πραγματικά, οι συνάδελφοι γιατροί εδώ στη Βόρεια Ελλάδα έχουν δώσει και την ψυχή τους για να φροντίσουν τους ασθενείς και ήταν το ελάχιστο που μπορώ να κάνω από πλευράς μου για αυτούς. Ναι μεν ήταν μια δύσκολη απόφαση να βρίσκομαι μακριά από την οικογένεια μου τις μέρες αυτές και να περάσω μόνος μου τη γιορτή μου και την αλλαγή του χρόνου αλλά χρέος μου απέναντι στον άνθρωπο και σε αυτό που επέλεξα να υπηρετήσω. Η ικανοποίηση που μου πρόσφερε ηθικά δε νομίζω ότι μπορεί να συγκριθεί με οτιδήποτε άλλο.

 

«Χρειάζεται μεγάλη υπομονή και υπευθυνότητα από όλους μας»

Πώς βλέπετε τα πράγματα εκεί; Πώς εξελίσσεται η πανδημία στη χώρα μας;

Η κατάσταση στην Καβάλα μέχρι και αρχές του μήνα ήταν πολύ δύσκολη. Οι κλινικές και η ΜΕΘ ήταν γεμάτες και δεν υπήρχαν κλίνες για να νοσηλευτούν οι ασθενείς. Ίδια εικόνα ήταν σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα και την Αττική. Ευτυχώς, τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση έπιασαν τόπο και η κατάσταση έχει βελτιωθεί τις τελευταίες ημέρες. Ο αριθμός των περιστατικών έχει μειωθεί και οι κλινικές έχουν αρχίσει να αποσυμφορίζονται. Αυτό δε σημαίνει βέβαια ότι πρέπει να εφησυχαστούμε. Τα νούμερα είναι ακόμα υψηλά και χρειάζεται μεγάλη προσοχή από όλους μας να μην επιστρέψουμε σε παρόμοιες καταστάσεις με ένα τρίτο κύμα.

Είναι πολλοί όσοι διαμαρτύρονται για τα αυστηρότερα μέτρα στη Δυτική Αττική. Ποια είναι η γνώμη σας; Συντρέχουν λόγοι, υπάρχουν ιδιαιτερότητες στην περιοχή μας;

Τις τελευταίες ημέρες έχει εφαρμοστεί ολικό lockdown σε περιοχές της Δυτικής Αττικής όπως ο Ασπρόπυργος και η Ελευσίνα. Η αλήθεια είναι ότι η Δυτική Αττική έχει μια ανομοιογένεια στον πληθυσμό της με πολλούς μετανάστες και άλλες πληθυσμιακές ομάδες χάρη στις οποίες γίνεται ευκολότερη διασπορά του ιού. Η απόφαση είναι απολύτως λογική και βασίζεται σε επιδημιολογικά στοιχεία αφού ο μέσος ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων ανά 100.000 άτομα παραμένει υψηλότερος -έως και εξαπλάσιος- από αρκετές περιοχές της Αττικής και αγγίζει τα ποσοστά περιοχών της Βόρειας Ελλάδας. Θέλει ιδιαίτερη προσοχή και υπευθυνότητα από όλους μας ώστε να μην αυξηθεί εκθετικά ο αριθμός αυτός και χάσουμε τον έλεγχο. Ναι μεν το πλήγμα στην οικονομία είναι μεγάλο αλλά η Δημόσια Υγεία αποτελεί το υπέρτατο αγαθό και δικαίωμα του κάθε πολίτη.

Τι θα λέγατε σε έναν νέο, συνομήλικό σας, που θέλει να κάνει φέτος ρεβεγιόν με τους φίλους του;

            Όπως προείπα, η κατάσταση φαίνεται να εξομαλύνεται αλλά χρειάζεται μεγάλη υπομονή και υπευθυνότητα από όλους μας για να μην γυρίσουμε πίσω σε παρόμοιες καταστάσεις. Έχουμε περάσει δύσκολα τους τελευταίους 10 μήνες και έχουμε στερηθεί πολλά για να καταφέρουμε να φτάσουμε σε ένα επιθυμητό αποτέλεσμα και είναι κρίμα να πάει στράφι όλη αυτή η προσπάθεια. Καταλαβαίνω την ανάγκη του κάθε νέου να βγει με τους φίλους του και να διασκεδάσει αλλά θα συστήσω σε όλους να κάνουν λίγο ακόμα υπομονή, να περάσουν τις γιορτινές αυτές ημέρες στο σπίτι με τις οικογένειές τους λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα και να δώσουν μεγαλύτερη αξία στις μικρές και απλές στιγμές της ζωής όπως το να έχεις δίπλα σου τα αγαπημένα σου πρόσωπα. Έχουμε όλο το χρόνο να διασκεδάσουμε και να επιστρέψουμε στην κανονικότητα μόλις ξεπεράσουμε τον κίνδυνο.

 

«Αν θέλουμε να προστατεύσουμε τα αγαπημένα μας πρόσωπα, πρέπει να εμβολιαστούμε»

 

Θα κάνετε το εμβόλιο; Υπάρχουν κίνδυνοι αν εμβολιαστούμε; Θεωρείται απαραίτητο τον εμβολιασμό και γιατί;

Το εμβόλιο που κατασκεύασαν διάφορες φαρμακευτικές εταιρείες είναι το μόνο όπλο στη φαρέτρα μας αυτή τη στιγμή ενάντια στην πανδημία. Προσωπικά, είμαι από τους πρώτους που θα εμβολιαστούν όταν έρθει στη χώρα μας και θα έπρεπε να το κάνει και κάθε επαγγελματίας υγείας που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή. Είναι λυπηρό και επικίνδυνο για τη Δημόσια Υγεία να ακούγονται απόψεις περί επικινδυνότητας του εμβολίου από ειδικούς του χώρου και από συνωμοσιολόγους. Το εμβόλιο έχει περάσει όλες τις κλινικές δοκιμές και τους αυστηρότερους ελέγχους ασφαλείας από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων της Αμερικής (FDA), έναν από τους πιο αυστηρούς οργανισμούς παγκοσμίως. Για να είμαι ειλικρινής, τα δεδομένα είναι ακόμα ελλιπή σχετικά με τις έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες, με τους ανοσοκατασταλμένους και με τα παιδιά κάτω των 16 ετών. Για όλες τις υπόλοιπες πληθυσμιακές ομάδες όμως, οι ενδείξεις σχετικά με την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα του εμβολίου είναι σαφείς.

Το εμβόλιο όπως και κάθε φάρμακο έχει παρενέργειες όπως ερεθισμός και ερυθρότητα στο σημείο της ένεσης, κεφαλαλγία, αδυναμία και εμπύρετο που διαρκούν όμως 1 με 2 ημέρες.

Πιστέψτε με όμως είναι ασήμαντες μπροστά στις επιπλοκές του κορωνοϊού που μπορεί να οδηγήσουν και στο θάνατο. Συστήνω λοιπόν σε όλους, αν θέλουν να προστατέψουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα να τα πάνε να εμβολιαστούν. Όλοι θέλουμε να έχουν υγεία οι άνθρωποί μας και να πάρουμε πίσω τη ζωή που είχαμε πριν την περίοδο της πανδημίας.

 

Βάσει όσων βλέπετε εσείς προσωπικά, ποια είναι η εκτίμησή σας για το πότε θα επανέλθουμε στη γνωστή μας, προ κορωνοϊού, πραγματικότητα;

            Για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα από τον εμβολιασμό πρέπει να υπάρξει ανοσοποίηση στο 65 με 70% του πληθυσμού, που μεταφράζεται ότι πρέπει να εμβολιαστούν περίπου 7 εκατομμύρια Έλληνες. Ο εμβολιασμός τέτοιου αριθμού είναι μια χρονοβόρα διαδικασία που θα κρατήσει μήνες. Αν θα μπορούσα να κάνω μία πρόβλεψη με δεδομένη την κατάσταση στην Ελλάδα, είναι ότι μετά το Πάσχα θα αρχίσουμε τη μετάβαση σε μία κατάσταση κανονικότητας η οποία όμως θα είναι ολοκληρωμένη προς το τέλος του καλοκαιριού. Πολλά από τα μέτρα, όπως το όριο ατόμων και η χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους, θα παραμείνουν στην καθημερινότητά μας και πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτό. Ο Covid-19 θα παραμείνει και αυτός όπως φαίνεται στη ζωή μας και θα παρουσιάζει έξαρση τους χειμερινούς μήνες. Το εμβόλιο θα γίνεται κάθε χρόνο όπως και της γρίπης. Αυτές είναι κάποιες από τις προβλέψεις μου αλλά ο ιός αυτός έχει δείξει ότι είναι απρόβλεπτος.

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω που με φιλοξενήσατε στην εφημερίδα σας και μου επιτρέψατε να ενημερώσω τον κόσμο. Θα ήθελα να ευχηθώ σε όλους καλές γιορτές με υγεία και το 2021 να μας φέρει την ελπίδα και την αισιοδοξία που μας στέρησε η πανδημία!

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΜΕΑ Μεγάρων: Πασχαλινό κάλεσμα

Ξεκίνησε η μελέτη για όλα τα ρέματα της Κινέτας προϋπολογισμού 2,9 εκατομμυρίων ευρώ

Δουλεύει η Δημοτική Συγκοινωνία Δ. Μεγαρέων;