Γράφει ο Πνευμονολόγος Ελευθέριος Παπαλευθέρης
Η κατάσταση επιδεινώνεται καθημερινά, δεν υπάρχει ανοσία στον ιό, οι ασθενείς στις μονάδες εντατικής θεραπείας αυξάνονται με γρήγορους ρυθμούς όπως και οι νοσηλευόμενοι σε απλές κλίνες, τα κρούσματα αυξήθηκαν δραματικά κάνοντας το δεύτερο κύμα δριμύτερο στη χώρα μας και φυσικά στον τόπο μας.
Συγκεκριμένα,
Καθημερινά όλο και περισσότερα «γρήγορα» τεστ πραγματοποιούνται
Η θνητότητα επί των γνωστών 31496 κρουσμάτων είναι 1,84% και η θνησιμότητα 5,41/100.000 κατοίκους. Το ποσοστό των διασωληνωμένων αυξήθηκε στο 7,41% των νοσηλευόμενων.
Δυστυχώς η συνεχής άνοδος των κρουσμάτων επιφέρει και αύξηση της σοβαρής νοσηρότητας.
Όλο και περισσότεροι ασθενείς που είχαν αναρρώσει νοσούν ξανά, και συγκεκριμένα
Έχει αναφερθεί ακόμη μια περίπτωση επανεμφάνισης SARS-CoV-2, αυτή τη φορά από ιατρούς στην Ολλανδία.
Αναφορές για την επανεμφάνιση SARS-CoV-2 έχουν αναπτυχθεί αργά, με περιπτώσεις που τεκμηριώθηκαν σε διάφορες περιοχές, όπως το Βέλγιο, ο Ισημερινός, το Χονγκ Κονγκ και οι ΗΠΑ.
Στο περιοδικό Clinical Infectious Diseases, μια ολλανδική ομάδα παρουσιάζει την περίπτωση μιας 89χρονης ολλανδικής γυναίκας, που πάσχει από μακροσφαιριναιμία του Waldenström, που υποβλήθηκε σε θεραπεία με θεραπεία εξάντλησης των Β-κυττάρων.
Παρουσίασε στο τμήμα επειγόντων περιστατικών πυρετό και σοβαρό βήχα, με αριθμό λεμφοκυττάρων 0,4×109 / L.
Μια εσωτερική δοκιμή SARS-CoV-2 RT-qPCR σε ρινοφαρυγγικό επίχρισμα ήταν θετική. Εξήλθε μετά από πέντε ημέρες και εκτός από κάποια επίμονη κόπωση, τα συμπτώματά της είχαν υποχωρήσει εντελώς.
Έτερος ασθενής, δύο ημέρες μετά από μια νέα χημειοθεραπεία, 59 ημέρες μετά την έναρξη του πρώτου επεισοδίου COVID-19, ο ασθενής εμφάνισε πυρετό, βήχα και δύσπνοια. Κατά την εισαγωγή, ο κορεσμός οξυγόνου της ήταν 90% με αναπνευστικό ρυθμό 40 / λεπτό. Η δοκιμή SARS-CoV-2 RT-qPCR ήταν θετική. Εξετάστηκε αρνητικά για αντισώματα SARS-CoV-2 τις ημέρες 4 και 6. Την ημέρα 8, η ασθενής επιδεινώθηκε. Πέθανε δύο εβδομάδες αργότερα.
Η υπόθεση δείχνει ότι έχουμε ακόμα πολλά να μάθουμε για το SARS-CoV-2.
Υπάρχουν όμως και καλά νέα απ’ το μέτωπο…
Το εμβόλιο της ASTRA ZENECA και του πανεπιστημίου της Οξφόρδης πυροδοτεί προστατευτικά αντισώματα και τα Τ-κύτταρα σε μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες.
Γεγονός που σημαίνει ότι είναι δυνατή η επίτευξη ανοσίας στον πληθυσμό.
Σε άλλα καλά νέα, νέα μέθοδος μέτρησης παραγόντων φλεγμονής (IL -6 ΚΑΙ IL-1) μπορούν να προβλέψουν τη βαρύτητα της νόσου με αποτέλεσμα και την άμεση αντιμετώπιση του ασθενούς από τους εξειδικευμένους θεραπευτές.
Ας ελπίσουμε ότι θα τηρηθούν στο μέγιστο δυνατό τα μέτρα, κάνω έκκληση ο κόσμος να εμπιστεύεται τους ειδικούς επιστήμονες που μοχθούν και θυσιάζονται για το καλό όλων μας, και να μη διστάζουν να ενημερώνονται διαρκώς όσο κουραστικό και επίπονο είναι.