Το φυσικό φαινόμενο, τα οικονομικά μέτρα, η ανθρώπινη αλυσίδα αλληλεγγύης και οι πολιτικές ευθύνες
Επιμέλεια: Αλέκα Σταματιάδη
Η βροχή που έγινε τραγωδία με 21 θύματα, ένα νεκρό στην Νέα Πέραμο, ήταν ένα φαινόμενο που πλέον θα πρέπει να μας απασχολήσει ως σύνηθες και αναμενόμενη συνέπεια πολλών ανθρωπογενών παραγόντων, όπως η κλιματική αλλαγή και οι παρεμβάσεις στην πολεοδομία.
Η μεγάλη τραγωδία, η απώλεια ανθρώπων στη βροχή και τους χείμαρρους προξενεί πένθος και θλίψη.
Η επόμενη μέρα βρήκε την Νέα Πέραμο να προσπαθεί να ανασυνταχθεί, με όλη την κοινότητα ένα μεγάλο εργοτάξιο και μια αλυσίδα αλληλεγγύης για τους πλημμυροπαθείς. Μια εβδομάδα μετά την πλημμύρα, που δεν σταματούσε ακόμα και μετά από ώρες, φέρνοντας μεγάλο όγκο νερού και φερτών υλών, οι δρόμοι καθαρίζονται με δυνάμεις του δήμου, της περιφέρειας, της πυροσβεστικής, του στρατού, πολλών εθελοντικών οργανώσεων, ακόμα και απλών πολιτών που προσφέρθηκαν να καθαρίσουν το σπίτι και την αυλή του γείτονα… Συνεργεία του Δήμου Μεγαρέων, που επιστράτευσε και ιδιωτικά συνεργεία για τις μεγάλες ανάγκες που υπήρχαν, της Περιφέρειας Αττικής, του στρατού, εθελοντές, προσπάθησαν από τις πρώτες ώρες και συνεχίζουν να προσπαθούν να αποκαταστήσουν οδικά δίκτυα και υποδομές, που λειτούργησαν σε λίγες μέρες, όπως τα σχολεία άνοιξαν τη Δευτέρα.
Συναντώντας τον Αντιδήμαρχο Νέας Περάμου Λευτέρη Κοσμόπουλο και το συντονιστικό της ομάδας των εργαζομένων στην Δ. κοινότητα Νέας Περάμου, μια εβδομάδα μετά την καταστροφή, μας μίλησαν για μια μεγάλη καταστροφή, μπροστά στην οποία όμως δεν το έβαλαν κάτω, αλλά λειτούργησαν ως ομάδα από την πρώτη στιγμή που αντιλήφθηκαν το μέγεθος του φαινομένου, τα ξημερώματα της 15ης Νοεμβρίου. «Παρότι υπήρχαν τα αντιπλημμυρικά έργα, δεν άντεξαν το μεγάλο όγκο του νερού, μας είπε χαρακτηριστικά ο Λευτέρης Κοσμόπουλος. Έτρεμε η γη στην κυριολεξία. Τέτοια καταστροφή δεν ήταν δυνατόν να προβλεφθεί αλλά πλέον θα προετοιμαστούμε με υποδομές βάσει των νέων δεδομένων των καιρικών φαινομένων. Εργαζόμαστε όλοι καθημερινά, 24 ώρες το 24ωρο δεν έλειψε κανείς, εργαζόμενος και αιρετός στην Νέα Πέραμο, και θα κάνουμε την Νέα Πέραμο καλύτερη».
Κάτοικοι, επιχειρηματίες και ιδιοκτήτες της περιοχής συνεργάστηκαν με την διοίκηση της δημοτικής κοινότητας και τα συνεργεία για να αποκαταστήσουν τις μεγάλες ζημιές και να προχωρήσουν σε καταγραφή και αποζημίωση, έχοντας όμως πρωτίστως κατά νου τον μεγάλο κίνδυνο για ανθρώπινες ζωές που πέρασε και μπορεί να ξαναέρθει.
Μια εβδομάδα μετά, τα ρέματα ανοίγονται, οι δρόμοι καθαρίζονται, τα καταστήματα προσπαθούν να ξαναλειτουργήσουν, οι κάτοικοι καταγράφουν ζημιές και απευθύνονται σε αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς για βοήθεια. Εκπρόσωποι του πολιτικού χώρου βοηθούν για την ανακούφιση των πληγέντων, είτε με άμεση βοήθεια, προσφέροντας υλικά, είτε με κυβερνητικά μέτρα που αποφασίστηκαν ως έκτακτη οικονομική ενίσχυση. Οι δημότες μπορούν να βοηθηθούν από τις δομές στην δημοτική κοινότητα Νέας Περάμου, στο Δημαρχείο όπου υπάρχει όλες αυτές τις ημέρες νερό, ξηρά τροφή, είδη πρώτης ανάγκης και στο ΚΑΠΗ Ν. Περάμου για φαγητό.
[quote]Το φαινόμενο[/quote]
Οι επιστήμονες μίλησαν για ένα πρωτοφανές φαινόμενο, που θα πρέπει όμως να συνηθίσουμε προετοιμαζόμενοι κατάλληλα με υποδομές.
Η βροχόπτωση ξεπέρασε τα 200 χιλιοστά μέσα σε έξι ώρες στην πλαγιά του όρους Πατέρας, πάνω από τη Νέα Πέραμο και την Μάνδρα, ενώ σύμφωνα με τους επιστήμονες του Αστεροσκοπείου για να εκτιμηθεί σωστά το μέγεθός της πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν ότι στη γειτονική Ελευσίνα το μέσο ύψος της συνολικής ετήσιας βροχής είναι 373 χιλιοστά, εκ των οποίων τα 59 χιλιοστά πέφτουν το Νοέμβριο. Σύμφωνα εξάλλου με τα ιστορικά στοιχεία του μετεωρολογικού σταθμού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στο Θησείο, το ύψος βροχής για όλο το Νοέμβριο είναι 61 χιλιοστά.
Η ζώνη της πολύ ισχυρής βροχόπτωσης στο όρος Πατέρας, ήταν μήκους περίπου 19 και πλάτους μόνο τεσσάρων χιλιομέτρων, με προσανατολισμό από νοτιοδυτικά προς βορειοανατολικά, όπως δείχνει η ανάλυση των δεδομένων του κινητού μετεωρολογικού ραντάρ XPOL του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) για την περιοχή του συμβάντος, δείχνοντας έτσι την έκταση και την ένταση του καιρικού φαινομένου που προκάλεσε τη φονική πλημμύρα.
Στην πλημμύρα σε Μάνδρα και Νέα Πέραμο το ραντάρ του αστεροσκοεπίου κατέγραψε το συμβάν με χωρική ανάλυση 150 μέτρων και χρονική ανάλυση δύο λεπτών. Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, η χωρική κατανομή της βροχόπτωσης υποδεικνύει τον σημαντικό ρόλο της τοπογραφίας, σε συνδυασμό με τη νοτιοδυτική ροή. Η μεγαλύτερη ένταση της βροχής καταγράφηκε μεταξύ 05:00 έως 08:00 της 15ης Νοεμβρίου.
Το αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg χαρακτήρισε την καταιγίδα τροπική. Όπως αναλύεται, ήταν ένα φαινόμενο τροπικού είδους που αναπτύχθηκε στα ύδατα της Μεσογείου και περιλάμβανε ένα τείχος νεφών, όπως οι τυφώνες, αναφέρει η αμερικανική Υπηρεσία για τους Ωκεανούς και την Ατμόσφαιρα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο. Η καταιγίδα αυτή είχε τροπικά και υποτροπικά χαρακτηριστικά, ήταν δηλαδή υβριδική και ασυνήθιστη για τα σχετικά ρηχά νερά της Μεσογείου. Αν και οι καταιγίδες αυτού του τύπου ονομάζονται συχνά «μεσογειακοί τυφώνες», ελάχιστες είναι οι φορές που αποκτούν την ισχύ ενός πραγματικού τυφώνα, όπως σημειώνει ο μετεωρολόγος Μπομπ Χένσον.
Καταγράφοντας τις ζημιές λίγες ώρες μετά την καταστροφή στην Νέα Πέραμο, επιστήμονες του Πανεπιστήμιο Αθηνών, του προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών «Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών και Κρίσεων», επεσήμαναν ότι η πλημμύρα είχε ως συνέπεια συνοδά φαινόμενα (κατολισθήσεις και ροή φερτών) και επέφερε πέρα από τις τραγικές απώλειες ζωής ανυπολόγιστες καταστροφές σε υποδομές, δίκτυα και περιουσίες, με σοβαρότατες συνέπειες στην κοινωνική και οικονομική ζωή της πληγείσας περιοχής.
[quote]Τα οικονομικά μέτρα[/quote]
Έκτακτο βοήθημα των 5.000 ανά κατοικία & 8.000 ευρώ ανά επιχείρηση στο νομοσχέδιο για το κοινωνικό μέρισμα
Για την ανακούφιση των οικονομικών ζημιών των πληγέντων, έκτακτες ενισχύσεις σε πολίτες πλημμυροπαθείς και στους δήμους ενέκρινε η κυβέρνηση. Ακόμα δεν έχουν εκταμιευθεί αλλά βρίσκεται σε εξέλιξη η καταγραφή των ζημιών.
Άμεσα απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη έτους 2018, για όλους όσοι έχουν πληγεί από την θεομηνία σε Μέγαρα και Νέα Πέραμο πρότεινε να αποφασιστεί ο Δήμαρχος Μεγαρέων Γρηγόρης Σταμούλης.
Η Δημοτική Αρχή και όπως τόνισε ο πρώην Αντιδήμαρχος Οικονομικών Ιερόθεος Πολυχρόνης που συναντήθηκε με κυβερνητικούς παράγοντες πρότεινε την διανομή μέρους του κοινωνικού μερίσματος που εξήγγειλε η κυβέρνηση στους πλημμυροπαθείς. Την Δευτέρα ανακοινώθηκε ότι στο πλαίσιο των ειδικών μέτρων που λαμβάνει η Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της έκτακτης κατάστασης, από την πρωτοφανή φυσική καταστροφή, στη Δυτική Αττική, ο Υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, ανταποκρινόμενος στα αιτήματα που υπέβαλαν οι Δήμοι Μάνδρας-Ειδυλλίας, Μεγαρέων και η Δημοτική Ενότητα Νέας Περάμου, ενέκρινε εκτάκτως οικονομική ενίσχυση ύψους 500.000 ευρώ για τον Δήμο Μάνδρας-Ειδυλλίας και 400.000 ευρώ για τον Δήμο Μεγαρέων, προκειμένου να καλυφθούν άμεσα και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι ανάγκες στα δίκτυα και τις υποδομές των περιοχών, που επλήγησαν εξαιτίας της τραγικής καταστροφικής πλημμύρας.
Όσον αφορά την ενίσχυση φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων, που επλήγησαν από τις φυσικές καταστροφές αποφασίστηκε εφάπαξ καταβολή, για τα φυσικά πρόσωπα που έχουν πληγεί, στο ποσό των πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ ανά κατοικία και, για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα, των οποίων η επιχείρηση επλήγη από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, στο ποσό των οκτώ χιλιάδων (8.000) ευρώ ανά επιχείρηση.
Προβλέπεται ότι το χορηγούμενο επίδομα είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης αντίθετης διάταξης, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους Δήμους, τις Περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα.
[quote]Η ανθρώπινη αλυσίδα[/quote]
Το περιβάλλον γύρω μας αλλάζει, μα αυτό που παραμένει συγκινητικά ίδιο είναι τα αντανακλαστικά της τοπικής μας κοινωνίας, τις κρίσιμες ώρες ανάγκης του «γείτονα» και συμπολίτη. Ο Δήμος, η δημοτική κοινότητα Νέας Περάμου, ο σύνολο των εθελοντικών οργανώσεων και πολίτες μεμονωμένα ή ακόμα και σε παρέες προσέφεραν είδη πρώτης ανάγκης και εργασία, για να βοηθήσουν στο καθάρισμα από τη λάσπη και τις ζημιές σε σπίτια, καταστήματα, δρόμους και δημόσιους χώρους που έπληξε η καταστροφή. (περισσότερα για το ποιοι φορείς και πού συγκεντρώνουν είδη μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα μας enimerosi.news και στη σελίδα «Ενημέρωση Μεγάρων» στο facebook)
Πού μπορούν να απευθύνονται για καταγραφή οι πλημμυροπαθείς
Προκειμένου να γίνουν όλες οι καταγραφές των ζημιών από τις επιτροπές που έχουν συγκροτηθεί – θα χρειαστεί οι πλημμυροπαθείς να κάνουν ένα απλό τηλεφώνημα – και να απευθυνθούν ως εξής:
1- Εάν πρόκειται για οικίες στους Δήμους Μάνδρας, Μεγάρων και Ελευσίνας.
2- Εάν πρόκειται για επαγγελματικές χρήσεις στην Αντιπεριφέρεια Δυτικής Αττικής στα τηλέφωνα 2132047002/1.
Πάντως όλες οι καταγραφές προχωρούν με ταχυτάτους ρυθμούς, όπως ανακοινώνει ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Γιάννης Βασιλείου.