Σε μια εποχή που οι πληροφορίες κυκλοφορούν με ραγδαίο ρυθμό μέσω των νέων τεχνολογιών, υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη να προφυλασσόμαστε από κινδύνους παραπληροφόρησης, εξετάζοντας ξανά και ξανά τις πηγές πληροφόρησης, τους λόγους και τους τρόπους συλλογής και επεξεργασίας των πληροφοριών.
[quote]Στην Ε, τηρώντας πάγια στρατηγική υπέρ της εγκυρότητας της πληροφορίας που κάθε εβδομάδα προσφέρουμε στους αναγνώστες μας μέσω της έντυπης Ε και καθημερινά στην ιστοσελίδα της «Ενημέρωσης», www.enimerosi.news, επιφυλακτικοί απέναντι στη γρήγορη και αντιγραμμένη πληροφορία, κάθε κείμενο που διαβάζετε είναι διασταυρωμένο για την εγκυρότητά του, με σκοπό την διασφάλιση της ποιότητας, της αλήθειας.[/quote]
Ιδιαίτερα σε ζητήματα δημόσιας υγείας, η διασταύρωση και η αναμονή για αναζήτηση του «τι και πώς» οφείλει να γίνεται με ακόμα προσεκτικότερο τρόπο.
Και στην περίπτωση των θαλάσσιων υδάτων, επιλέξαμε να μη διακινήσουμε αμέσως «αμάσητα» τις πληροφορίες που έρχονται στην αλληλογραφία μας και γράφονται από διάφορες ιστοσελίδες.
Τα τελευταία χρόνια ένας φορέας που αυτοχαρακτηρίζεται ως μη κερδοσκοπικός, το ΠΑΚΟΕ (Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών) ανακοινώνει μετρήσεις που γίνονται. Αυτές τις ημέρες διακινήθηκε ακόμα μια ανακοίνωση που χαρακτηρίζει ακατάλληλες πολλές παραλίες στην Αττική, ενώ δεν γίνονται μετρήσεις σε όλα τα σημεία, ακόμα και τα πλέον πολυσύχναστα. Πολλές φορές τα αποτελέσματα των μετρήσεων για μικροοργανισμούς είναι και αντιφατικά, αφού στην τελευταία μέτρηση πολλές από παραλίες που το ΠΑΚΟΕ έχει χαρακτηρίσει ακατάλληλες έχουν πάρει γαλάζιες σημαίες.
Οι μετρήσεις που γίνονται για λογαριασμό του Δήμου Μεγαρέων και τη ΔΕΥΑΜ από το Δίκτυο Εργαστηρίων Δημόσιας Υγείας και το Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας δείχνουν καταλληλότητα των παραλιών για κολύμβηση. Όπως έχει ανακοινώσει ο Δήμος και επιβεβαίωσε εκ νέου ο αρμόδιος και πρώην αντιδήμαρχος Κώστας Καράμπελας οι παραλίες είναι καθαρές. Βάσει των κανονισμών που ορίζονται, το Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας διενεργεί ελέγχους το Μάιο και αναμένεται νέα δειγματοληψία τον Ιούλιο. Σε αυτές τις μετρήσεις-όπου έχουν μετρηθεί και τα νερά της Βαρέας-είναι καθαρά από επικίνδυνους μικροοργανισμούς, όπως διακρίνεται και στους πίνακες που έχει αναρτήσει και ο Δήμος Μεγαρέων. Οι μετρήσεις του Κεντρικού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας δείχνουν καταλληλότητα όλων των παραλιών για κολύμβηση, όπως έχουμε γράψει σε προηγούμενα φύλλα, με διαφορετικά αποτελέσματα από αυτά του εν λόγω φορέα.
Η «Ε» έχει επικοινωνήσει και τα προηγούμενα χρόνια και εφέτος με το ΠΑΚΟΕ, προκειμένου να αναζητηθούν περισσότερα στοιχεία για τις μετρήσεις που προκαλούν ανησυχία σε κατοίκους, λουομένους και καταστηματάρχες των περιοχών. Αξίζει να σημειωθεί ότι δείγματα από την θάλασσα της Βαρέας την οποία προτιμούν τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι επισκέπτες, δεν έχουν ληφθεί.
Όπως συνέβη και τα προηγούμενα χρόνια, οι υπεύθυνοι του ΠΑΚΟΕ μας απαντούν ότι δεν φέρουν ευθύνη για αποκλίσεις, ενώ αποφεύγουν να δώσουν περισσότερα στοιχεία για τις τιμές των βακτηρίων που καθιστούν ακατάλληλες τις παραλίες, όπως συμβαίνει για παράδειγμα με δημόσιους φορείς.
Συγκεκριμένα η απάντηση που μας εστάλη σε ερωτήματα που θέσαμε από την αρχή του καλοκαιριού, με τις πρώτες μετρήσεις που μας ανακοίνωσε το ΠΑΚΟΕ στις 26 Ιουνίου 2018 ήταν η εξής: «Το ΠΑΚΟΕ είναι ένας μη κερδοσκοπικός φορέας και δεν είναι εύκολο να κάνει δειγματοληψίες από όλες τις παραλίες της Ελλάδας. Σε επόμενες δειγματοληψίες που θα κάνουμε θα προσπαθήσουμε να συμπεριλάβουμε και άλλες» όσον αφορά τη Βαρέα.
Ακόμα, αντιδρώντας στις ανακοινώσεις του παραπάνω φορέα, ο δήμος Μαρκοπούλου διέψευσε τα περί ακαταλληλότητας των νερών κολύμβησης στο Πόρτο Ράφτη προσφεύγοντας στη δικαιοσύνη.
Συνεπώς, οι ανακοινώσεις που κυκλοφορούν και εμπιστευόμαστε για τη υγεία μας οφείλουμε να γίνονται με προσοχή και αναζήτηση της πηγής της μέτρησης, προκειμένου να αποφεύγεται η ανησυχία των κατοίκων και τα όποια προβλήματα.