ΠολιτικήΣημαντικότερα

Επίδομα ενοικίου σε Ρομά

400 ευρώ το μήνα για 3 χρόνια για 60 οικογένειες

[quote]Ελένη Ρήγα: «Αν αλλάξει η κατάσταση στο Βλυχό, θα αλλάξει και η δική μας ζωή»[/quote]

[quote]Γ. Μαρινάκης: «Πάμε να εντάξουμε το άντρο της παρανομίας μέσα στην νοικοκυρεμένη κοινωνία μας»[/quote]

 

 

Επίδομα ενοικίου σε Ρομά που στεγάζονται σε παραπήγματα είναι ένα από τα μέτρα που προβλέπει το σχέδιο δράσης για την κοινωνική ένταξη των Ρομά στο Δήμο Μεγαρέων, που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στο δημοτικό συμβούλιο όπου ψηφίστηκε την Τρίτη 27 Φεβρουαρίου. Αντέδρασαν έντονα και καταψήφισαν ο πρώην Δήμαρχος Γ. Μαρινάκης, ο Θαν. Ζάλης, ο Θαν. Δρένης, ο Κλ. Βαρελάς, ο Β. Κόττας.

Μετά την κοινωνική απογραφή που είχε γίνει στο Βλυχό, με σκοπό την καταγραφή του πληθυσμού και των βασικών χαρακτηριστικών του, όπως υγεία, μόρφωση, και άλλα, ξεκινά σχέδιο δράσης ώστε βάσει αυτών των στοιχείων να γίνουν βήματα ένταξης των Ρομά στο κοινωνικό σύνολο, προς αντιμετώπιση της παραβατικότητας.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του τριετούς σχεδίου δράσης για την κοινωνική ένταξη των Ρομά στο Δήμο Μεγαρέων είναι 3.178.000 ευρώ, από τα οποία 2.584.000 ευρώ προβλέπονται για στέγαση, 345.000 ευρώ για εκπαίδευση, 215.000 ευρώ για προώθηση στην απασχόληση, 25.000 ευρώ για την υγεία και 9.000 ευρώ για οριζόντιες δράσεις. Για το σχέδιο ένταξης των Ρομά μίλησε στο δημοτικό συμβούλιο η αρμόδια Αντιδήμαρχος Ελένη Ρήγα, αναφέροντας ότι όσον αφορά την αντιμετώπιση προβλημάτων στέγασης των Ρομά, που ζουν σε παραπήγματα, υπάρχουν δύο πυλώνες-λύσεις: η επιδότηση ενοικίου και η παραχώρηση οικίσκων.

Το ζήτημα που προκάλεσε τις εντονότερες αντιδράσεις ήταν το επίδομα ενοικίου. Βάσει των οδηγιών του ευρωπαϊκού προγράμματος επιδότησης θα επιλεγούν οικογένειες με κριτήρια της κοινωνικής υπηρεσίας του Δήμου Μεγαρέων, θα επιδοτούνται για τρία χρόνια εξήντα οικογένειες με 400 ευρώ το μήνα. Πρώτο κριτήριο επιδότησης θα είναι η θέληση των Ρομά να ενταχθούν και η φοίτηση των μαθητών. Θα ξεκινήσει επίσης καταγραφή της φοίτησης στα σχολεία με ειδική πλατφόρμα που θα καταγράφει τις παρουσίες των μαθητών με επίδομα. Προβλέπεται επιπλέον οι γονείς Ρομά ως 45 ετών να φοιτήσουν σε ανάλογες μονάδες.

Ακόμα, προβλέπεται η παραχώρηση οικίσκων υπό όρους, η διαμόρφωση δομών οικιακής υγιεινής, προγράμματα εκπαίδευσης, ανάμεσά τους και ενισχυτική διδασκαλία που έχει ήδη ξεκινήσει για να συνεχίσουν στο γυμνάσιο οι Ρομά μαθητές.

[quote]«Αν αλλάξει η κατάσταση στο Βλυχό, θα αλλάξει και η δική μας ζωή, αν γίνουν και υποδομές. Ο τρόπος που βλέπουμε τα πράγματα θα αλλάξει μόνο μέσα από την εκπαίδευση» είπε χαρακτηριστικά η Ελένη Ρήγα.[/quote]

«Η στρατηγική του Δήμου Μεγαρέων για θέματα κοινωνικής πολιτικής και κοινωνικής ένταξης αποτυπώνεται στο Επιχειρησιακό Σχέδιο 2015-2019 που συντάχθηκε τον Νοέμβριο 2015, αναφέρει η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας, Απασχόλησης, Πολιτισμού & Τουρισμού. Το σύνολο των έργων-δράσεων που περιλαμβάνονται στο Επιχειρησιακό του Δήμου Μεγαρέων όπως και οι προτεινόμενες πολιτικές, εντάσσονται σε τέσσερις βασικούς άξονες: “Περιβάλλον και ποιότητα ζωής”, “Κοινωνική Πολιτική, Υγεία, Παιδεία, Πολιτισμός και Αθλητισμός”, “Τοπική Οικονομία και Απασχόληση” και “Βελτίωση Διοικητικής Ικανότητας και της Οικονομικής Κατάστασης του Δήμου”. Στον Άξονα 2, που αφορά στην «Κοινωνική Πολιτική, Υγεία, Παιδεία, Πολιτισμό και τον Αθλητισμό», και ειδικότερα στο θεματικό πεδίο Κοινωνική Μέριμνα-Κοινωνική Ενσωμάτωση, στόχος είναι η Κοινωνική ενσωμάτωση των Ρομά.

Ο Δήμος Μεγαρέων, στο πλαίσιο της ανάγκης χαρτογράφησης του χωρικού και κοινωνικού πεδίου στην περιοχή Βλυχό όπου, συγκεντρώνεται η συντριπτική πλειοψηφία των Ρομά του Δήμου, σε συνδυασμό με τις απαιτήσεις προπαρασκευής για ένταξη του Δήμου σε εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα για την κοινωνική ένταξη των Ρομά αλλά και της ανάγκης γνώσης του πληθυσμού της περιοχής για μια σειρά ζητημάτων όπου εμπλέκεται ο Δήμος (π.χ. καταπατήσεις, πολεοδομικές αυθαιρεσίες), πραγματοποιήθηκε, στο πλαίσιο της περιφερειακής στρατηγικής της Αττικής για την κοινωνική ένταξη των Ρομά, το Νοέμβριο του 2016 κοινωνική έρευνα- απογραφή και τα αποτελέσματά της προσφέρουν μια αναλυτική περιγραφή για την υφιστάμενη κατάσταση στο Βλυχό Μεγάρων.

Στην προσπάθεια σχεδιασμού και υλοποίησης ενός ολιστικού σχεδίου κοινωνικής ένταξης των Ρομά στην περιοχή Βλυχό Μεγάρων και έχοντας υπόψη την ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης, πρέπει να υλοποιηθούν δράσεις και έργα ταυτόχρονα σε όλους τους θεματικούς και οριζόντιους άξονες παρέμβασης (ΣΤΕΓΑΣΗ/ΥΠΟΔΟΜΕΣ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ, ΥΓΕΙΑ).

Οι ειδικοί στόχοι του όλου σχεδίου είναι οι ακόλουθοι:

  1. Μείωση των ακατάλληλων παραπηγμάτων με την παροχή προκατασκευασμένης οικίας ή/και επιδότησης ενοικίου.
  2. Βελτίωση των συνθηκών ατομικής και περιβαλλοντικής υγιεινής.
  3. Βελτίωση των υποδομών οδοποιίας εντός του οικισμού και προσβασιμότητας στον οικισμό.
  4. Αύξηση του αριθμού των παιδιών ηλικίας 6-11 ετών που ολοκληρώνουν το Δημοτικό Σχολείο.
  5. Αύξηση του αριθμού των παιδιών ηλικίας 13-17 ετών που ολοκληρώνουν την υποχρεωτική εκπαίδευση.
  6. Μείωση του αριθμού των λειτουργικά αναλφάβητων ενηλίκων.
  7. Αύξηση της νόμιμης απασχόλησης.

Με το “Σχέδιο Δράσης για την κοινωνική ένταξη των  Ρομά στο Δήμο Μεγαρέων” το οποίο ψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο την Τρίτη 27 Φεβρουαρίου, καθορίζονται οι δράσεις και τα έργα, των οποίων απώτερος σκοπός είναι η επίλυση των προβλημάτων που ταλανίζουν τον Δήμο μας και τους συμπολίτες μας».

 

Γ. Μαρινάκης: «Με κατηγορούσατε ότι θα φέρω τους Ρομά Χαλανδρίου και  σήμερα εσείς βάζετε άλλη βόμβα»

Έντονα αντέδρασε ο πρώην Δήμαρχος Γιάννης Μαρινάκης, θυμίζοντας μάλιστα ένα προεκλογικό διακύβευμα της σημερινής διοίκησης: «Αυτό που κατηγορούσατε εμένα ότι πάω να φέρω κάποιους από αλλού, σήμερα το κάνετε εσείς».

«Διακυβεύεται το μέλλον της κοινωνίας των πόλεών μας, είπε χαρακτηριστικά. Πάμε να εντάξουμε το άντρο της παρανομίας μέσα στην νοικοκυρεμένη κοινωνία μας. Τρομάζω στη σκέψη. Το μέλλον της πόλης μας και της Νέας Περάμου εξαρτάται απολύτως από μια τέτοια απόφαση αποδοχής σχεδίου δράσεως. Είμαι κάθετα αντίθετος, θα το πολεμήσω και δε θα δεχθώ την ισοπέδωση της κοινωνίας με αυτούς να γίνω ένα με τους ληστές με τους κλέφτες με τους κακοποιούς με τους ναρκομανείς».

Η Ελ. Ρήγα απάντησε ότι με την καταγραφή που γίνεται από το κέντρο κοινότητας του δήμου βοήθεια δίνεται μόνο σε κατοίκους Μεγαρέων αφού γίνεται άμεση διασταύρωση μέσω του αριθμού ΑΜΚΑ. «Ή θα συνεχίσουμε να έχουμε ένα άντρο όπου θα μπορεί οποισδήποτε να κρυφτεί και η άλλη λύση είναι να ανοίξουμε τους δρόμους να μπορεί να μπει η αστυνομία, κλπ. Η χρηματοδότηση είναι από την ευρωπαϊκή ένωση και αν δε γίνει θα έχουμε φοβερά πρόστιμα».

 

«Ποντάρετε στο φόβο του κόσμου, απάντησε στον πρώην Δήμαρχο ο Ιερόθεος Πολυχρόνης, στοχοποιώντας συνδημότες μας που μπορεί να έχετε προσεγγίσει για να σας ψηφίσουν αλλά η λύση δίνεται μόνο με κοινωνική ένταξη. Όχι όταν γκετοποιείς. Με αυτή την ακραία λογική που περιγράψατε πριν λίγο θέλοντας να ποντάρετε αλλά καταλαβαίνουμε …μπορούμε να πουλήσουμε οπαδιλίκι αλλά έχουμε χρέος να λέμε αλήθειες».

Εμβρόντητος από τοποθέτηση του Γ. Μαρινάκη δήλωσε ο Γιάννης Μιχάλαρος: « Είμαστε πολύ περήφανοι οι αριστεροί που έχουμε αριστερή πολιτική στην περιφέρεια. Ζουν μέσα στις λάσπες από την πολιτική που κάνατε τόσα χρόνια και επειδή είστε επιστήμονας θα επικαλεστώ εισήγηση του κ. Μπισταράκη που μιλά σε αυτό το θέμα και λέει ότι έπρεπε να κάνουμε διάγνωση για να καταλάβουμε ποιοι είναι οι λόγοι που έγιναν έτσι οι Ρομά, πρώτα είναι το σχολείο . Η εκκλησία εκτός από την Ουγκάντα και τα πυροτεχνήματα να φτιάξει μία εκκλησία στο Βλυχό. Το θέμα των Ρομά πρέπει να το δούμε σε πολύ επιστημονικό επίπεδο. Αν ψηφίσουμε αρνητικά η πόλη θα γυρίσει πίσω σε πολιτικές απάνθρωπες, θα χάσουμε το τρένο του εκσυγχρονισμού και της ισότητας».

Αντιδρώντας εκ νέου ο Γ. Μαρινάκης είπε χαρακτηριστικά, καταψηφίζοντας: «Με λέτε ρατσιστή. Ρατσιστής είστε εσείς που κρίνετε την άποψη τη δική μου που συνταυτίζετε με την άποψη του λαού. Ρατσισμός δεν είναι όταν μπαίνει ο άλλος στο σπίτι; Η ζωή μας δε θα στηρίζετε σε τέτοιες βόμβες που φέρνετε εδώ μέσα.  Το σχέδιο δράσης βάζει βόμβα στα θεμέλια της νοικοκυρεμένης μεγαρικής και νεοπεραμιώτικης κοινωνίας ισοπεδώνοντας παραδοσιακούς θεσμούς αιώνων και εισάγει την παρακμή με την αποδοχή της επιδότησης ενοικίου των περιφερόμενων Ρομά που διαβιούν στα αυθαίρετα παραπήγματα της περιοχής του Βλυχού Μεγάρων».

Κλ. Βαρελάς: «Δεν είναι έτοιμη η κοινωνία να το αποδεχθεί»

Απορίες εξέφρασε ο Κλεάνθης Βαρελάς λέγοντας χαρακτηριστικά «τα παραπήγματα θα γκρεμιστούν και που θα αποδοθούν; Πού θα πάνε να νοικιάσουνε; Ποιος θα τους δεχθεί στον ιστό της πόλης;». Με προβληματισμό για το αν θα μπορούν να νοικιάσουν σπίτια στην πόλη, οι Ρομά, όπως είπε «καθώς πολλοί συμπολίτες έχουν πέσει θύματα παράνομων δράσεων των Ρομά, είναι πολύ δύσκολο να γίνει, δεν μπορούν να ενταχθούν εύκολα. Δεν νομίζω ότι είμαστε έτοιμοι να υποδεχθούμε αυτήν την νέα κατάσταση». Ο Κλεάνθης Βαρελάς καταψήφισε το σχέδιο δράσης ένταξης των Ρομά με το επιχείρημα ότι «η επιδότηση ενοικίου που εντάσσεται στο σχέδιο δράσης για την κοινωνική ένταξη των Ρομά και αφορά σε σύνολο εξήντα οικογενειών οι οποίες θα ενταχθούν στον κοινωνικό ιστό αλλά δεν θεωρώ ότι είναι έτοιμη η κοινωνία να το αποδεχθεί. Για την κοινωνική ένταξη των Ρομά πρέπει να εστιάσουμε σε υποδομές και μετά να προχωρήσουμε σταδιακά σε επόμενα ζητήματα».

 

Περισσότερο απτά στοιχεία από τις εμπειρίες του στην πόλη αλλά και στον κάμπο των Μεγάρων μετέφερε ο Θανάσης Ζάλης που τόνισε τους κινδύνους ακόμα και μέρα μεσημέρι για ληστείες: «Εύχομαι να μην έρθουν να μείνουν δίπλα σας. Έχω καταστραφεί. Αν ήθελαν να ενταχθούν θα είχαν ενταχθεί πριν δεκαπέντε είκοσι χρόνια. Λεηλατούν και τι φέρνουν και τι θα φέρουν στην πόλη μας».

«Αν δεν το θέλει η κοινωνία δεν θα υλοποιηθεί είπε χαρακτηριστικά ο Γρ. Σταμούλης. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και απασχολεί όλη την τοπική κοινωνία, Κανείς δεν είναι ευχαριστημένος με αυτήν την κατάσταση. Αν θέλουμε να αλλάξει να βελτιωθεί η κατάσταση που ταλαιπωρεί την κοινωνία, αν θέλουμε να ζούμε καλύτερα για να φύγει ο φόβος, έχουμε ένα σχέδιο με το οποίο θα βελτιωθεί πολύ η κατάσταση. Δε θα γίνουμε κοινωνία αγγέλων από τη μία μέρα στην άλλη. Δεν μπορούμε να πούμε ότι θα γίνουν κάπου αλλού αυτά τα χρήματα, προβλέπονται από την ευρωπαϊκή ένωση αποκλειστικά για εκεί.  Εμείς έχουμε αυτό το σχεδιασμό για να αλλάξει η κατάσταση της μεγαρικής κοινωνίας. Αντί να λέγατε κάτι άλλο, να λέγατε συγκεκριμένες προτάσεις για να αλλάξει η κατάσταση». Το θέμα του σχεδίου δράσης για την κοινωνική ένταξη των Ρομά που συντάχθηκε από το υπουργείου εργασίας από κοινού με την κοινωνική υπηρεσία του δήμου, ψηφίσθηκε κατά πλειοψηφία από το δημοτικό συμβούλιο Μεγάρων.

Η έκβαση της απόπειρας αυτής, του σχεδίου ένταξης, θα φανεί εκ του αποτελέσματος αφού η κοινωνία, ως σύνολο, θα δώσει τις λύσεις, έχοντας τα αντανακλαστικά να απορροφήσει και να εντάξει είτε να διατηρήσει τις μεγάλες διχοτομήσεις.  Ένα επιδοτούμενο πρόγραμμα ένταξης είναι μια νέα προσπάθεια, μένει να δείξει πώς μπορεί να προχωρήσει ως την λύση.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

“Εγκληματική ενέργεια της ΕΥΔΑΠ-Προκλητική αδιαφορία της Διοίκησης”

Aleka Stamatiadi

Στις 4 Μαΐου ανοίγουν τα πρώτα καταστήματα-Δύο μήνες θα κρατήσει η όλη διαδικασία

Aleka Stamatiadi

Διαρρήξεις εχθές το βράδυ σε καταστήματα στη Μινώας

Aleka Stamatiadi