Εκδηλώσεις για την Απελευθέρωση των Μεγάρων από τα στρατεύματα κατοχής την 9η Οκτωβρίου 1944
Εφέτος θα εορταστεί όπως και πέρυσι η επέτειος της Απελευθέρωσης των Μεγάρων από τα Στρατεύματα κατοχής την 9η Οκτωβρίου 1944.
Στο πλαίσιο των φετινών εκδηλώσεων, την Δευτέρα 9η Οκτωβρίου, θα τελεσθεί Δοξολογία, στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μεγάρων ώρα 10.00 το πρωϊ, και στη συνέχεια Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση Στεφάνων στην Πλατεία Ηρώων ώρα 10.30 και το απόγευμα ώρα 7 μ.μ. στην αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου στο Δημαρχείο Μεγάρων, θα λάβει χώρα πανηγυρική εκδήλωση με ομιλητή τον Καθηγητή και Συγγραφέα κ. Χρίστο Ρώμα και μουσικό πρόγραμμα με τραγούδια για την Ελλάδα, από το τοπικό έντεχνο καλλιτεχνικό σχήμα, που απαρτίζεται από την Ιωάννα Μουρτζούκου, Ρένα Χατζοπούλου, Κώστα Χατζόπουλο, Λεωνίδα Τσούκαλα, Σπύρο Στρατούρη και Σπύρο Παπανικόλα.
«Η 9η Οκτωβρίου 1944, δήλωσε σχετικά ο Δήμαρχος Μεγαρέων Γρηγόρης Σταμούλης, αποτελεί μία από τις σημαντικότερες ημερομηνίες στην μακραίωνη ιστορία των Μεγάρων, αφού την ημέρα αυτή έγινε η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ της πόλεως των Μεγάρων από τις ΙταλοΓερμανικές δυνάμεις κατοχής.
Στις 9 Οκτωβρίου 1944, ο τότε Γερμανός Φρούραρχος κάλεσε τον αείμνηστο Δήμαρχο Μεγαρέων ΘΕΟΔΩΡΟ ΤΣΕΚΕ, Φαρμακοποιό και του ανακοίνωσε ότι σε λίγο οι δυνάμεις του θα αποχωρήσουν από τα Μέγαρα.
Ο Γερμανός αξιωματικός και ο τότε Δήμαρχος μετέβησαν στην Φυλακή των Γερμανών που ήταν στο Υπόγειο κτιρίου στην συμβολή των οδών 28ης Οκτωβρίου και Χρ. Μωραϊτη, (πρώην Τράπεζα Πειραιώς), όπου απελευθέρωσαν ένα 16χρονο αγόρι, που ήταν κρατούμενος.
Στη συνέχεια ο Γερμανός Αξιωματικός παρέδωσε συμβολικά την αλυσίδα και το λουκέτο των φυλακών στον Δήμαρχο, τα οποία φυλάσσονται σε προθήκη, στο Γραφείο του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, στο Δημαρχείο, στον 1ο όροφο του κτιρίου.
Η αποχώρηση των Γερμανών έγινε στις 9 Οκτωβρίου 1944, ημέρα Δευτέρα και ώρα 4 και 10΄ το απόγευμα ενώ στη συνέχεια έκαναν την εμφάνισή τους Ελληνες αντάρτες και Βρετανοί Στρατιώτες, οι οποίοι είχαν πέσει με αλεξίπτωτα στο Αεροδρόμιο της Πάχης.
Αυτή η επέτειος, 73 ολόκληρα χρόνια μετά φέρνει στο νού μας ημέρες δόξας, ηρωισμού, θάρρους, γενναιότητας και αυτοθυσίας των Μεγαρέων όπως και όλων των Ελλήνων για την απελευθέρωση της Ελλάδας.
Αποτελεί επίσης η 9η Οκτωβρίου 1944 ένα ακόμη ανεξίτηλο κληροδότημα των προηγούμενων γενεών προς εμάς τους νεώτερους, το οποίο θυμίζει την διαχρονική ευθύνη όλων μας, για τη διαφύλαξη της υπέρτατης αξίας, που είναι η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ της πατρίδας, διότι όπως είχε πεί από τον 6ο π.χ. αιώνα ο Μεγαρεύς ελεγειακός ποιητής ΘΕΟΓΝΙΣ « Ουδέν αρ’ ην φίλτερον άλλο πατρίς», δηλαδή « Δεν υπάρχει τίποτα πιο αγαπημένο από την πατρίδα».