Το όραμα γίνεται πραγματικότητα
Ζώντας στην όμορφη πόλη των Μεγάρων από 1970 διακατέχομαι από αισθήματα εκτίμησης για τους Μεγαρείς, που διακρίνονται, μεταξύ άλλων, για το ιδιαίτερο ενδιαφέρον τους διατήρησης, ανάδειξης και αξιοποίησης της σπουδαίας πολιτιστικής κληρονομιάς και των πολιτιστικών δεσμών τους με την πανάρχαια και ιστορική πόλη των Μεγαρέων.
Μία αξιόλογη και ιδιαίτερα αξιέπαινη παρόμοια προσπάθεια αναδείθηκε στην περιοχή των πανέμορφων Γερανείων Ορέων, που δυστυχώς σχετικά πρόσφατα δέχθηκαν καταστροφικές πυρκαγιές και συγκεκριμένα στην έδρα της Ανδρώας Ιεράς Μονής ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ Μαζίου Μεγάρων.
Πρόκειται για το ΜΟΥΣΕΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ «ΓΕΡΑΝΕΙΑ», που ανεγέρθηκε και στεγάζεται σε ένα τεράστιο διώροφο πετρόκτιστο κτιριακό συγκρότημα. Στους εσωτερικούς χώρους του κέντρου παρουσιάζεται σ’ ένα απίστευτης γοητείας αριστουργηματικό πολιτιστικό περιβάλλον,μιας εξαιρετικής πολιτιστικής σημασίας τοπική συλλογή.Τα αντικείμενα είναι τοποθετημένα το καθένα στον ζωτικό χώρο του, ώστε να εκφράζει και να φανερώνει τη χρηστικότητα του το καθένα και τις ανάγκες, που εξυπηρετούσε στην καθημερινότητα.
Βασικός σκοπός και κύριος στόχος του Πολιτιστικού αυτού Κέντρου είναι να προβάλλει σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο την ιστορική, θρησκευτική και πολιτιστική κληρονομιά της πανάρχαιας ιστορικής πόλης των Μεγάρων,αλλά και της ευρύτερης περιοχής και ταυτόχρονα να συμβάλλει με τις σύγχρονες υποδομές του στη πραγματοποίηση και ανάπτυξη συνεδριακών επιστημονικών δραστηριοτήτων κ.ά. εκπαιδευτικων και πολιτιστικων δράσεων.
Το Πολιτιστικό Κέντρο αυτό υπήρξε αποτέλεσμα μακροχρόνιων προσπαθειών υλοποίησης του Οράματος τριών εξαίρετων Μεγαρέων Ιερωμένων των: κ. Αμφιλοχίου Στεργίου, νυν Μητροπολίτου Αδριανουπόλεως, του π. Γρηγορίου Στεργίου, νυν Επισκόπου Καμερούν, και του π. Χρυσοστόμου Κουλουριώτη, Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Αγίας Παρασκευής Μαζίου Μεγάρων, γεγονός που αποδεικνύει τι μπορεί να επιτύχει ο άνθρωπος, όταν πιστέψει στο όραμά του και αγωνιστεί με σθένος και με όλες του τις δυνάμεις για την υλοποίησή του.
Προσεγγίζοντας τον περιβάλλοντα χώρο της Ιεράς Μονής, ως επισκέπτης προσκυνητής ,εισερχόμεθα από την κυρία είσοδο στους επί μέρους εσωτερικούς χώρους του Πολιτιστικού Κέντρου, συνολικής καλυμμένης επιφάνειας 4550τμ (Υπόγειο 650 τμ ,ισόγειο 1950 τμ ,Α όροφος1950τμ) διαπιστώνουμε ότι:
Το ΥΠΟΓΕΙΟ, είναι ο Μηχανολογικός όροφος και οι αποθηκευτικοί χώροι.
Στο ΙΣΟΓΕΙΟ εισερχόμενοι από ανατολικά συναντάμε το χώρο υποδοχής, έπεται*
α)η Πινακοθήκη έργων τέχνης: «Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ», και στη συνέχεια υπάρχει
β) το Λαογραφικό Μουσείο των Μεγάρων, που περιλαμβάνει ενότητες γύρω από το σε φυσική αναπαράσταση κτισμένο «ΜΕΓΑΡΙΤΙΚΟ ΣΠΙΤΙ».
Οι ενότητες θα περιλαμβάνουν: οικοσκευές, εργαλεία, μηχανήματα, αντικείμενα παλαιά, και βεβαίως προθήκες με παραδοσιακές φορεσιές, κυρίως των Μεγάρων, αλλά και από τη Σαλαμίνα, τα Βίλια, τη Μάνδρα και τον Ασπρόπυργο…
γ)δίπλα ωραίος χώρος διαλλείματος (ο οποίος θα χρησιμοποιείται και για περιοδικές πολιτιστικού και ιστορικού περιεχομένου εκθέσεις) καθώς και αίθουσα οπτικοακουστικών μέσων
.δ) Στο μεγαλόπρεπο βορεινό διάδρομο θα εκτίθενται παλαιά ογκώδη της καθημερινής βιοπάλης αντικείμενα των προγόνων μας και δυτικότερα
ε) η νέα Βιβλιοθήκη της Μονής.
Στον Α΄ ΟΡΟΦΟ, αρχίζοντας από ανατολικά*
α) πρώτος χώρος είναι το Σκευοφυλάκιο της Μονής,
β) ακολουθεί δυτικότερα το ωραίο Κειμηλιοφυλάκειο σ΄ένα μεγάλο χώρο, που είναι γεμάτος σταυροθόλια με τρία παρεκκλησία (πρωτοχριστιανικού τύπου, βυζαντινού και μεταβυζαντινού), όπου σε βιτρίνες και εσοχές και διάφορες κατασκευές θα υπάρχουν εκκλησιαστικά σκεύη, κειμήλια, εικόνες κ.ά.
γ) δυτικότερα ευρισκόμεθα εμπρός στο συνεδριακό περιβάλλον χωρητικότητας 200 ατόμων και τον συναφή χώρο διαλείμματος και αναψυχής με τα μεγάλα δυτικά παράθυρα, απ΄ όπου ο επισκέπτης μπορεί θαυμάζει τα περήφανα Γεράνεια και να βλέπει τον Κορινθιακό Κόλπο.
δ)Συνταιριασμένοι υπάρχουν και οι άλλοι απαραίτητοι βοηθητικοί χώροι, όπως ο μεγάλος διάδρομος, που θάναι εκθεσιακός χώρος για περιοδικές εκθέσεις και δράσεις εκπαιδευτικές, τα απαραίτητα γραφεία, οι χώροι υγιεινής και ο χώρος αναμονής επισήμων.
Η υλοποίηση του προαναφερόμενου οράματος αναδείχθηκε μέσα στο πνευματικό πλαίσιο των ευχών, ευλογιών και παροτρύνσεων των μακαριστών Κτιτόρων της Μονής: του πρώτου Μητροπολίτη Μεγάρων και Σαλαμίνος κυρού Βαρθολομαίου και του Οσίου Μεγαρέα Γέροντα Δαμασκηνού, του Κατρακούλη, του πρώτου Ηγουμένου της Μονής της Αγίας Παρασκευής, οι οποίοι παρότρυναν και εύχονταν το έτος ίδρυσης της Μονής, το 1988, τους πρώτους οικήτορες Μοναχούς:να εργαστούν με αγαστή σύμπνοια, ώστε να αναδείξουν την νεοϊδρυθείσα- τότε-Μονή περίλαμπρονΜοναστικόν κέντρον»! Στο πλαίσιο αυτών των ευχών οι προαναφερόμενοι Κληρικοί, αφού οραματίσθηκαν το έργο αυτό, αφού σχεδίασαν τα πρώτα αρχιτεκτονικά του σχέδια και έλαβαν την νόμιμη άδεια προσπάθησαν και ενέταξαν -με ιδιαίτερες δυσκολίες- το συγκεκριμένο έργο αρχικά στο Τρίτο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης( Γ΄ ΚΠΣ).
Ακολούθησε απένταξη του έργου με υπαιτιότητα τρίτων και μετά απο επίπονες τεκμηριωμένες και χρονοβόρες ενέργειες και με την στήριξη της Περιφέρειας Αττικής το έργο επανεντάχθηκε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).
Σημειωτέον ότι, το Έργο αυτό θεμελιώθηκε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. κ. Βαρθολομαίο την 26 Μαϊου 1999.
\.\
Εμφορούμενος απο τη σημαντικότητα του οράματος των ιδιαίτερα αγαπητών μου Κληρικών (που με τιμούν με τη φιλία τους και την εμπιστοσύνη τους) και την βαρύτητα του εγχειρήματος για τον Δήμο Μεγαρέων και όχι μόνον, και έχοντας την εκτίμηση τους παρακολούθησα εκ του σύνεγγυς την 20χρονη πορεία των εργασιών. Διαπίστωσα στη διαδρομή οτι το εν λόγω έργο επιβαρύνθηκε σκληρά απο απρόσμενες εμφιλοχώρησεις ποικίλων δυσεπίλυτων προβλημάτων, που άπτονταν θεμάτων οικονομικών, νομικών, τεχνικών, κοινωνικών, γραφειοκρατικών κ.λπ. των οποίων η αντιμετώπισή τους, καθώς και η επίλυση τους απαιτούσε απίστευτες προσπάθειες και μάλιστα εξαιρετικά χρονοβόρες…επίπονες και επίμονες!
Η μετριότητα μου υποστηρίζει ότι οποιοσδήποτε άλλος βρισκόταν αντιμέτωπος με τις τεράστιες και μακροχρόνιες συγκεκριμένες δυσκολίες θα τα είχε στην κυριολεξία εγκαταλείψει οριστικά.
Παρά ταύτα, οι συγκεκριμένοι Κληρικοί, με τη βοήθεια και των αλλων Μοναχών της Μονής προσπάθησαν με ιώβειο υπομονή, καρτερία, επιστημονική τεκμηρίωση απόψεων και θέσεων, αποτελεσματικότητα και ήρεμη μαχητικότητα όπου απαιτούνταν και βεβαίως, με τις ευλογίες της Αγ. Παρασκευής, αλλά και την υψηλή στήριξη του Παναγιωτάτου Οικουμενικού μας Πατριάρχου, και κατάφεραν και παραδίδουν σήμερα στην τοπική Εκκλησία, στην τοπική Κοινωνία και στο Μεγαρικό Λαό, ενα πολιτιστικό στολίδι, που θα αποτελεί εφεξής σημείο αναφοράς η οντότητά του.
Βεβαιότατα καθοριστική υπήρξε και η υποστήριξη των εκάστοτε Περιφερειαρχών Αττικής, που ενέκριναν με αποφάσεις τους την ένταξη, συνέχιση και ολοκλήρωση χρηματοδότησης του Έργου, καθώς και άλλων θεσμικών οργάνων της Πολιτείας , αλλά και η ουσιαστική υποβοήθηση των κατα καιρούς Δημοτικών Αρχόντων του Δήμου Μεγαρέων, δεδομένου του μεγέθους, του πολύπλευρου και πολυσχιδούς χαρακτήρα του έργου
Πρέπει παράλληλα να επισημανθεί ότι πέραν από τις υποδομές, αξιοπρόσεκτος είναι και ο κτιριακός και τεχνικός εξοπλισμός, ο οποίος γίνεται με προσωπική επιστασία του Ηγουμένου, με προσωπική εργασία των Μοναχών και δύο τριών μαστόρων και κατασκευάζεται κυρίως με ίδια της Μονής έξοδα, αλλά και με ευγενικές χορηγίες πρωτίστως του Άρχοντος Εξάρχου της Μ.Χ.Ε. και ευεργέτη της περιοχής μας κ.Αθανασίου Μαρτίνου και άλλων παραγόντων εκ του επιχειρηματικού δυναμικού κόσμου της περιοχής μας, (όπως των αδελφών Φάνη, οι οποίοι με την προτροπή του Δημάρχου μας κ. Γρηγόρη Σταμούλη προσέφεραν στην κατασκευή των προθηκών του Λαογραφικού Μουσείου). Έτσι τακτοποιήθηκε και ο κτιριακός εξοπλισμός του Κέντρου και πλέον προγραμματίζεται ότι στο τέλος Μαίου ε.έ. το Μοναστηριακό Πολιτιστικό τούτο Κέντρο θα καταστεί ολοκληρωμένο, άρτιο, λειτουργικό και επισκέψιμο.
Συνάμα, προσωπικά θαύμασα *
α), την αφάνταστα μεγάλη συλλογή: λαογραφικών αντικειμένων της παλαιάς οικοσκευής, , τοπικών ενδυμασιών, κειμηλίων και ιερών αντικειμένων, η οποία υπάρχει και η οποία θα εκτεθεί στο Μουσειακό Κέντρο.
β) το κουράγιο αυτών των ανθρώπων (των Μοναχών) να συλλέγουν δεκαετίες ολόκληρες πράγματα και αντικείμενα, που ήταν για πέταμα, (ως άχρηστα πλέον για την τεχνολογική, μηχανική και ηλεκτρονική εποχή μας), μάλιστα μέσα από σκουπιδότοπους, ανήλια υπόγεια και παλαιά ετοιμόρροπα και μισογκρεμισμένα σπίτια, και που τότε η συλλογή τους προκαλούσε την κοροϊδία και τον ψόγο των πολλών, ότι δηλαδή μαζεύουν οι Μοναχοί άχρηστα σκουπίδια.
Παράλληλα από την δεκαετία του ΄80 το Μοναστήρι αγόραζε διάφορα τεμάχια της τοπικής παραδοσιακής ενδυμασίας των Μεγάρων, ώστε να υπάρχει σήμερα προς έκθεση και να διασώζεται μια πλούσια και μοναδική συλλογή και
γ τον τρόπο δομής και στησίματος των τεχνικών εξοπλισμών και των προθηκών του κτιρίου, για να παρουσιασθεί όσο γίνεται πιο εντυπωσιακά και καθαρά το λαογραφικό υλικό. Όσο για το στήσιμο του Μεγαρίτικου σπιτιού διαβεβαιώνω όλους τους μεγαλύτερους, ότι θα γυρίσουν πίσω και θα ξαναζήσουν με τις μνήμες των στιγμές με τη Γιαγιά και τον Παππού, οι δέ νεώτεροι και οι μικρότεροι θα θαυμάσουν την εργονομία και την αυτάρκεια, αλλά και την συγκρατημένη αρχοντιά των παλαιών σπιτιών των προπαππούδων τους.
Ενθουσιασμένος απο τελικό αποτέλεσμα ένοιωσα αυθόρμητα την επιθυμία να εκφράσω δημοσίως την χαρά μου, τον θαυμασμό μου, αλλά και την περηφάνια μου, ως πολίτης των Μεγάρων, για το πραγματικά σπουδαίο αυτό έργο, το οποίο φρονώ ότι αποτελεί στο εξής ένα εξαιρετικό στολίδι και καύχημα της Πόλης των Μεγάρων και έναν έπαινο μοναδικό δημιουργίας και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Ενδεχόμενα να υποστηρίξει κάποιος οτι τα προαναφερόμενα ενέχουν στοιχείο υπερβολής. Ωστόσο έχω την βεβαιότητα ότι όταν επισκεφτεί καποιος τους χώρους του Πολιτιστικού αυτού Μουσείακου Κέντρου θα αντιληφθεί «ιδίοις όμμασι» το εξαίρετο της αρχιτεκτονικής και πολιτιστικής δομής και του περιεχομένου του.
Καταλήγοντας, αφού εκφράσω και πάλι τον θαυμασμό μου και ενα ΜΕΓΑΛΟ ΕΥΓΕ!!! στους Οραματιστές και δημιουργούς του υπέροχου πολιτιστικού αυτού Μουσειακού Κέντρου, ταυτοχρόνα παρακαλώ τις Συμπολίτισες και τους Συμπολίτες μου, όπως επισκευθούν, εν ευθέτω χρόνο το ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΑΥΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ του Τόπου μας. Είμαι βέβαιος, γνωρίζοντας το πολιτιστικό τους ενδιαφέρον, οτι θα νοιώσουν όμορφα, θα ζήσουν καλές αναμνήσεις, θα μάθουν οι νεώτεροι, θα ξανανιώσουν οι ενήλικοι, θα θαυμάσουν τα παιδιά και θα βιώσουν όλοι τα συναισθήματα, που δημιουργούν οι επι μέρους χώροι με το σπουδαίο περιεχομενό τους, γαιυτό και θα κοινοποιήσουν αυθόρμητα και πηγαία τα εν προκειμένω συναισθήματα τους ευρύτερα .
Τέλος, πληροφοριακά σημειώνεται ότι προγραμματίζεται- πρώτα ο Θεός, όπως μας έλεγε ο Ηγούμενος- για τις αρχές του εφετινού καλοκαιριού να πραγματοποιηθούν τα επίσημα εγκαίνια του ΜΟΥΣΕΙΑΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ «ΓΕΡΑΝΕΙΑ» με πρόσκληση προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. κ. Βαρθολομαίο να το εγκαινιάσει και προσκλήσεις για την παρουσία ανωτάτων εκπροσώπων της Πολιτείας, της Κυβερνήσεως, των δυο βαθμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Πολιτών της ευρύτερης περιοχής Μεγαρων και Δυτικής Αττικής.
Μαραζιώτης Άγγελος