Ακόμα μια ξεχωριστή εκδήλωση της Λέσχης Ανάγνωσης της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Μεγάρων πραγματοποιήθηκε ανοίγοντας παράθυρα στην ελληνική ποίηση.
Το αφιέρωμα στον εμβληματικό Έλληνα ποιητή, Νικηφόρο Βρεττάκο, με τίτλο «Εν Αρχή Ην η Αγάπη» διοργανώθηκε την Κυριακή στον ειδυλλιακό αύλειο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Μεγάρων – αναδεικνύοντας τον χώρο ως μοναδικό για ανάλογες εκδηλώσεις. Η Λέσχη Ανάγνωσης της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Μεγάρων διοργάνωσε μια βραδιά ποίησης και μουσικής, η οποία πλημμύρισε τον με λόγο, μελωδία και βαθιά συναισθήματα την αυλή του μουσείου.
Το κοινό των Μεγάρων ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, γεμίζοντας τον χώρο και αποδεικνύοντας για ακόμη μια φορά την αγάπη του για τον πολιτισμό και την υψηλή τέχνη.
Ο Φάρος της Ελληνικής Λογοτεχνίας: Νικηφόρος Βρεττάκος
Η εκδήλωση ήταν μια «βουτιά» στο έργο ενός ποιητή που, όπως χαρακτηριστικά τονίστηκε, υπήρξε «φωτεινός φάρος στην ελληνική λογοτεχνία». Μέσα από την ανάγνωση επιλεγμένων ποιημάτων του, αναδείχθηκε ο απαράμιλλος τρόπος με τον οποίο ο Νικηφόρος Βρεττάκος ύμνησε τις πανανθρώπινες αξίες της αγάπης, της ειρήνης, της ελευθερίας και της δικαιοσύνης.
Το κοινό είχε την ευκαιρία να αντιληφθεί πλήρως γιατί το έργο του ποιητή χαρακτηρίζεται από μια βαθιά λυρική ευφορία και μια εξαιρετική ποιητική ευαισθησία. Κάθε στίχος αντανακλούσε τον ψυχικό του κόσμο και τον αταλάντευτο ανθρωπισμό του, ενώ παράλληλα, δεν έλειψαν αναφορές στην αγανάκτησή του απέναντι σε κάθε μορφή κοινωνικής αδικίας της εποχής του. Η βραδιά υπενθύμισε ότι το έργο του Βρεττάκου, πλημμυρισμένο από πηγαίο θρησκευτικό αίσθημα και μια αδιάκοπη αγωνιστική διάθεση για έναν κόσμο με κοινωνική δικαιοσύνη και ισότητα, αποτελεί διαχρονική πηγή έμπνευσης, εμφορούμενο από τα υψηλότερα ανθρωπιστικά ιδεώδη.
Μουσική Συνύπαρξη και Καλλιτεχνική Αρμονία
Την ποιητική βραδιά πλαισίωσαν με εξαιρετικό τρόπο οι μουσικοί, δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα κατάνυξης και περισυλλογής, που αγκάλιασε ιδανικά τους ποιητικούς λόγους. Η Αρετή Κοκκίνου στην κιθάρα, με τις αισθαντικές της μελωδίες, η Ευριδίκη Γράψα στο φλάουτο, προσθέτοντας έναν αέρινο και κρυστάλλινο ήχο, η Κατερίνα Παπαδημητρίου με την εκφραστική της φωνή στο τραγούδι και ο Σωκράτης Γανιάρης με τους ρυθμικούς του ήχους στα κρουστά, συνέθεσαν ένα αρμονικό σύνολο. Η μουσική συνύπαρξη αναδείκνυε την ουσία των ποιημάτων, προσδίδοντας στην απαγγελία μια επιπλέον διάσταση.