Γράφει ο Στέλιος Γκίνης[clear]
Ένα φτωχό κομπολογάκι ήταν το μεράκι του μάγκα, που του πέρναγε η ώρα, αλλά το έχασε και αναρωτιόταν: «Τι θα κάνω τώρα;». Έτσι έλεγε ένα παλιό λαϊκό τραγούδι. Το κομπολόι με τις κεχριμπαρένιες χάντρες ήταν απαραίτητο σε κάθε μάγκα μέχρι τη δεκαετία του πενήντα. Αργότερα περιφρονήθηκε και κυκλοφόρησαν ανέκδοτα, όπως αυτό με τον βλάχο τον… πονηρό, που πούλησε το ρολόι του και πήρε ένα κομπολόι, για να μην το …κουρδίζει! Σήμερα κρατάνε μικρά και κομψά κομπολόγια ή μπεγλέρια, κυρίως εκείνοι που προσπαθούν να κόψουν το τσιγάρο. Οι περισσότεροι δεν καταφέρνουν να κόψουν το κάπνισμα και τους βλέπετε να κρατάνε στο ένα χέρι το τσιγάρο και στο άλλο το μπεγλέρι!
Η ιστορία του κομπολογιού αρχίζει σε εμάς τους Έλληνες, στα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Τα Μουσουλμανικά κομπολόγια έχουν 33 χάντρες, σφιχτά δεμένες μεταξύ τους. Γενικά στον κόσμο του ΙΣΛΑΜ κυκλοφορούν κομπολόγια «προσευχητάρια» με 99 χάντρες, όσες και οι ιδιότητες του Αλλάχ, χωρισμένα σε τρία τμήματα από 33 χάντρες. Την εκατοστή χάντρα που είναι λίγο μεγαλύτερη τη λένε «Βεζίρη». Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, όταν έσπαζαν μια ή δύο χάντρες από το «προσευχητάριο» κάποιου Τούρκου, συνήθως το χάριζε σε κάποιο προύχοντα Έλληνα, ως σύμβολο κύρους.
Οι Έλληνες μοναχοί του Αγίου Όρους, από τους πρώτους αιώνες μετά τη γέννηση του Χριστού, χρησιμοποιούσαν τα «κομποσχοίνια» για τις προσευχές τους, μέχρι σήμερα.
Η ελληνική λέξη «κομπολόι» θα πει μια σειρά από κόμπους, όπως τα κομποσχοίνια, αλλά αντί για κόμπους, έχουν χάντρες τα κομπολόγια.
Οι πρώτοι που αντικατέστησαν τους κόμπους με χάντρες, ήταν οι Κινέζοι, που πριν είχανε εφεύρει και τον άβακα, για τους υπολογισμούς τους. Αριθμητήριο το λέγαμε. Οι βουδιστές ήσαν οι πρώτοι που έφτιαξαν προσευχητάρια με χάντρες στην Ινδία και αργότερα οι Μουσουλμάνοι.
Τα ελληνικά κομπολόγια σήμερα αποτελούνται από 17 έως 23 χάντρες συνήθως ή και περισσότερες, αλλά είναι μονός ο αριθμός τους πάντα.
Παίζοντας με τις χάντρες ενός κομπολογιού, σε ταξιδεύουν στο χρόνο, σε συντροφεύουν σε στιγμές μοναξιάς ή στενοχώριας. Οι χάντρες των κομπολογιών είναι από διάφορα υλικά, όπως κεχριμπάρι, ελεφαντόδοντο, γυαλί, κοράλια, πλαστικό, ασήμι και από ημιπολύτιμους λίθους, δηλαδή αιματίτη, όνυχα, χαλαζία, αχάτη και αμέθυστο.
Τώρα στην εποχή της κρίσης, οι συμπολίτες μας χρησιμοποιούν τα κομπολόγια και τα μπεγλέρια ως αγχολυτικό παιχνίδι. Επίσης θεωρείται ως αξεσουάρ και κόσμημα για τη γυναίκα.
«Μια γυναίκα δύο άντρες, κομπολόι δίχως… χάντρες» έλεγε ένα παλιό τραγούδι λαϊκό την εποχή, που το κομπολόι ήταν στα χέρια των περισσότερων ανδρών. Τώρα έχουν τα κινητά τους, αντί για κομπολόγια και πληκτρολογούν μηνύματα ή παίζουν διάφορα παιχνίδια. Ο κόσμος διαρκώς αλλάζει, άλλοτε προς το καλύτερο και άλλοτε προς το χειρότερο, δηλαδή η ζωή μας κάνει κύκλο όπως και στα κομπολόγια.