Tι συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Μεγάρων
ρεπορτάζ: Αλέκα Σταματιάδη
Στον απόηχο της καταστροφικής πυρκαγιάς στην Κινέτα και προ των πυλών μιας προεκλογικής χρονιάς, η ένταση χαρακτήρισε την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μεγάρων την Τρίτη 7 Αυγούστου.
Η συνεδρίαση ξεκίνησε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής για τα θύματα της πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική και ακολούθησε ενημέρωση του Δημάρχου Γρ. Σταμούλη σχετικά με την εξέλιξη της φωτιάς και τις ενέργειες που γίνονται για την αποκατάσταση των πληγεισών περιοχών στην Κινέτα, ευχαριστώντας όλους όσοι συνέπραξαν με τον Δήμο στη αντιμετώπιση της πυρκαγιάς και την διάσωση των ανθρώπων και τονίζοντας ότι διενεργούνται έρευνες από το ειδικό τμήμα της πυροσβεστικής υπηρεσίας για να διαπιστωθούν τα αίτια της πυρκαγιάς.
«Η πύρινη λαίλαπα πέρασε από όλη την Κινέτα. Όλη την ημέρα φυσούσε μανιωδώς ο αέρας. Η πορεία της φωτιάς ήταν καταστροφική, πέρασε μέσα από το δάσος και από τους οικισμούς.
«Άλλο τέτοιο κακό να μη μας ξαναβρεί» είπε χαρακτηριστικά ο Γρηγόρης Σταμούλης για την πυρκαγιά που μπορεί να συγκριθεί, όπως είπε, με τη φωτιά του 1985 στο όρος Πατέρα, αλλά αυτή τη φορά επλήγησαν και οικιστικές περιοχές. «Οι καταστροφές στα Γεράνεια και στον οικισμό της Κινέτας εκτείνονται σε έκταση 60 χιλιάδων στρεμμάτων και το κόστος είναι δύσκολο να εκτιμηθεί.
Οι άνεμοι έτρεχαν με ταχύτητα μεγαλύτερη από 100 χιλιόμετρα την ώρα οι οποίοι παρέλαβαν την φωτιά στα δυτικά της Κινέτας, κατευθύνθηκαν προς τον βορά και την ανατολή καίγοντας το δάσος και κατοικίες στους συνοικισμούς Μαρούγκα και δύο Πανοράματα και στο ανατολικό σημείο της Κινέτας κατευθύνθηκαν προς την παραλία, περιοχή του συλλόγου Σκίρων αλλά και προς βορά προς τις περιοχές Λύσι και Σόρα και την επόμενη ημέρα κατευθύνθηκε δυτικά προς τους Αγίους Θεοδώρους. Σε ελάχιστο χρόνο η φωτιά «καβάλησε» δύο αυτοκινητόδρομους και την σιδηροδρομική γραμμή κάνοντας πολύ δύσκολη την κατάσβεση. Ευτυχώς δώσαμε εντολή για την εκκένωση των οικισμών και σώθηκαν ανθρώπινες ζωές, με τη συμβολή της Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού στην εκκένωση».
Ο Γρηγόρης Σταμούλης συνέχισε μιλώντας για τις ενέργειες που ακολούθησαν την φωτιά, επισημαίνοντας την άμεση καταγραφή των ζημιών.Έχουν γίνει συνολικά 866 αυτοψίες κατόπιν των οποίων χαρακτηρίστηκαν 263 κόκκινα σπίτια, μη κατοικήσιμα, 116 κίτρινα σπίτια, εκτεταμένες ζημιές και 487 πράσινα, μηδενικές έως μικρές ζημιές.
Σε επόμενες φάσεις, αναμένεται να επανεξετασθούν λεπτομερέστερα για οριστική περιγραφή.
Ο κ. Σταμούλης αναφέρθηκε στις οικονομικές ενισχύσεις οι οποίες προβλέπεται να καταβληθούν στα θύματα εκ μέρους του Κράτους και εκ μέρους του Δήμου ενώ αναμένεται να οριστικοποιηθεί με υπουργική απόφαση ο τρόπος με τον οποίο θα αντιμετωπισθούν οι ενισχύσεις αποκατάστασης των ζημιών. Υπάρχουν τέλος σκέψεις της Δημοτικής Αρχής οι πυρόπληκτοι να απαλλαγούν από δημοτικά τέλη και να γίνουν μειώσεις τελών για την Κινέτα και απαλλαγές τελών για τα καταστήματα. Τέλος, ο Δήμαρχος προέτρεψε σε επισκέψεις στην Κινέτα, εφόσον και οι μετρήσεις των υδάτων βγήκαν καθαρές.
Αποκατάσταση των υποδομών και του οδικού δικτύου
Προχωρά το έργο της υδροδότησης της Κινέτας
Με τις οικονομικές ενισχύσεις που έχουν εγκριθεί από την κυβέρνηση ο Γρ. Σταμούλης ανέφερε ότι θα γίνουν έργα αποκατάστασης και επιπλέον ότι έχουν λυθεί τα προβλήματα που είχαν προκαλέσει κωλύματα στο έργο της υδροδότησης της Κινέτας.
«Προχωράμε και θα αποκαταστήσουμε όλες τις υποδομές, το οδικό δίκτυο, ανέφερε στο δημοτικό συμβούλιο ο Δήμαρχος και θα γίνει το δίκτυο υδροδότησης. Είναι πάγιο αίτημα και έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα για τη μεταφορά του νερού στην ΕΥΔΑΠ με αναγκαστική απαλλοτρίωση οικοπέδου. Έχει ξεκινήσει η δημοπράτηση του έργου που θα γίνει από την ΕΥΔΑΠ. Παράλληλα η ΕΥΔΑΠ έχει τη δυνατότητα από μόνη της να κάνει και το εσωτερικό δίκτυο ύδρευσης. Επιπλέον θέλει και συμπλήρωση το έργο και η Κινέτα θα υδροδοτηθεί με κανονικό πόσιμο και άφθονο νερό.
Παράλληλα θα προχωρήσουμε και σε αρκετές ασφαλτοστρώσεις, με την ευκαιρία όχι μόνο όσων δρόμων καταστράφηκαν, με την προσφορά από 200 τόνοι πίσσα για τις ανάγκες των δρόμων της Κινέτας από τα ΕΛΠΕ. Θα γίνουν μελέτες και ό, τι μείνει ακάλυπτο θα καλυφθεί από το υπουργείο υποδομών».
Γιώργος Μπερδελής: «Μηδέν στην πρόληψη»
Παίρνοντας το λόγο ο επικεφαλής του συνδυασμού «Τώρα» Γιώργος Μπερδελής ανέφερε ότι «μια ακόμα φυσική καταστροφή ίσως μας βρει απογινομένους».
«Τουλάχιστον στο θέμα των πυρκαγιών πολύ σημαντικό ρόλο έχει η πρόληψη σε σχέση με άλλες φυσικές καταστροφές όπως είναι οι σεισμοί. Η πρόληψη απαιτεί οργάνωση στο επίπεδο του δήμου, όπως ένα οργανωμένο γραφείο πολιτικής προστασίας -που δεν υπάρχει- με σχεδιασμό, μέσα, ασκήσεις, προληπτικά έργα και δράσεις. Αν ο υπεύθυνος πολιτικής προστασίας είχε πράξει το ελάχιστο που προβλέπει η σχετική εγκύκλιος του υπουργείου προφανώς μπορεί και να είχαμε γλιτώσει από πολλά πράγματα. Αν όμως φταίει για όλα ο «στρατηγός άνεμος» κάπου δεν μαθαίνουμε, δε διδασκόμαστε κι ερχόμαστε εκ των υστέρων των καταστροφών να απαλύνουμε τον πόνο των θυμάτων.
Γιατί η πυρκαγιά κύλησε και παραλίγο να κάψει όλο το παραλιακό μέτωπο; Υπήρχε καμία πρόληψη στα γεμάτα χώρους από χόρτα; Από τύχη δε θρηνήσαμε θύματα. Φανταστείτε να ήταν Κυριακή μεσημέρι η φωτιά; Δεν υπάρχει ευθύνη στο δασαρχείο; Όταν δεν επισκευάζει δασικούς δρόμους δεν επιτρέπει σε πολίτες να ανοίξουν δρόμους;
Ο προαστιακός δεν έχει ευθύνη; Είναι παρανοϊκή η φύτευση του προαστιακού με σπαρτά και πεύκα ακυρώνοντας τη μεγαλύτερη αντιπυρική ζώνη που θα μπορούσε να γίνει και πέρασε από κάτω η φωτιά. Για τις πλημμύρες ήδη πριν καούν τα δάση υπήρχε πρόβλημα».
«Ειλικρινά μετά την πυρκαγιά κάνατε το ανθρωπίνως δυνατόν, συνέχισε ο Γ. Μπερδελής, δε θέλουμε όμως να δουλέψουμε πριν συμβεί το κακό σε προληπτικού χαρακτήρα διαδικασίες. Όσον αφορά το να απαλείψετε τον πόνο σας βάζω «δέκα», αλλά τους στρατηγούς τους θέλω και πριν τη μάχη, στην πρόληψη παίρνετε «μηδέν».
Αντ. Χοροζάνης: «Δε λήφθηκαν μέτρα από το κράτος για πυρκαγιές»
Καταγγελτικός ήταν και ο επικεφαλής του συνδυασμού «Λαϊκή Συσπείρωση» Αντώνης Χοροζάνης. «Σήμερα βρίσκονται οι άνθρωποι χωρίς πρώτη κατοικία και ακούει ο κόσμος τον πρωθυπουργό να λέει ότι θα καταστρέψει τα αυθαίρετα. Που είναι οι υποδομές; Οι υποδομές υγείας πουθενά για παράδειγμα. Αν είχαμε προβλήματα αναθυμιάσεων τι θα κάναμε;».
Ο επικεφαλής των «Ενεργών Πολιτών» Γιάννης Μιχάλαρος ρώτησε τη δημοτική αρχή αν έχει γίνει αίτημα να γίνει «φορέας νατούρα» αν γινόταν συστηματικά αποψίλωση ώστε να προστατεύεται η περιοχή. «Δεν είχατε κανέναν της πολιτικής προστασίας κοντά σας την ώρα της φωτιάς. Πρέπει να προσευχόσαστε για τον Τσίπρα. Ποτέ στα Μέγαρα δεν είχαμε τόση βοήθεια από κυβέρνηση».
Κλεάνθης Βαρελάς: «Η τραγωδία είναι νωπή και οι ώρες δεν είναι κατάλληλες για απόδοση ευθυνών»
Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος και πρώην αντιδήμαρχος Κλεάνθης Βαρελάς ανέφερε ότι: «Η 23η Ιουλίου θα μείνει ανεξίτηλα χαραγμένη στο μυαλό όλων μας ως μια μαύρη ημέρα. Εκτός από τις ψυχές μας μαύρισαν και τα Γεράνεια, το ομορφότερο και μοναδικό δάσος της Αττικής που θεωρείται πνεύμονας της πρωτεύουσας.
Η ζημιά στο οικοσύστημα είναι τεράστια όπως και οι υλικές ζημιές. Το γεγονός ότι δεν υπήρξε ούτε ένας νεκρός ή τραυματίας δεν αποτελεί ευχάριστη είδηση γιατί στην άλλη πλευρά της Αττικής θρηνήσαμε δεκάδες θύματα, κάτι το οποίο αποτελεί εθνική τραγωδία.
Θέλω να εκφράσω τα θερμά μου συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων στην Ανατολική Αττική. Καμία άλλη λέξη δεν μπορεί να περιγράψει αυτό που έζησαν και ζουν όσοι είχαν σχέση με την περιοχή.
Οσο αφορά το δήμο μας και συγκεκριμένα την Κινέτα όπου οι κάτοικοι της δοκιμάστηκαν από την καταστροφική πυρκαγιά θέλω να εκφράσω τη λύπη μου για τις ζημιές που υπέστησαν οι περιουσίες τους και το οικοσύστημα της περιοχής.
Σε συνάντηση που είχα με τον περιφερειάρχη του πυροσβεστικού σώματος στη δυτική Αττική κ. Κλεφτοσπύρο και τον διοικητή της πυροσβεστικής υπηρεσίας Μεγάρων κ. Καϊάφα ενημερώθηκα για το επιχειρησιακό σχέδιο που εφαρμόστηκε στην πυρκαγιά της Κινέτας.
Για τους λόγους αυτούς θέλω να συγχαρώ την Πυροσβεστική Υπηρεσία Μεγάρων, το αστυνομικό τμήμα Μεγάρων, την Τροχαία Μεγάρων, τις υπηρεσίες του δήμου μας, τις εθελοντικές ομάδες και τους εθελοντές που συντονίστηκαν για την κατάσβεση της καταστροφικής πυρκαγιάς. Οι υλικές ζημιές επανορθώνονται, οι ζωές όμως δεν επιστρέφουν πίσω.
Αυτές τις ώρες που η τραγωδία είναι νωπή δεν είναι κατάλληλες για απόδοση ευθυνών και επισήμανση τυχόν λαθών που έγιναν. Η αντιπυρική περίοδος που διανύουμε έδειξε ότι θα είναι δύσκολη και μετά το πέρας αυτής θα έχουμε όλο το χρόνο να συζητήσουμε τι έγινε, τι δεν έγινε και τι πρέπει να γίνει ώστε τα βουνά μας να παραμείνουν πράσινα, ζωντανά και υπο την κυριαρχία μας καθώς και να επανέλθει το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών».
Μελέτης Λέλης: «Μην ψάχνουμε για σωτήρες αφού είχαμε το Θεό σύμμαχο»
Εκφράζοντας συλλυπητήρια και συμπαράσταση στους πληγέντες και συγχαρητήρια στις δυνάμεις της πυροσβεστικής και της αστυνομίας, τους προέδρους και τα στελέχη της Ομοσπονδίας Συλλόγων Κινέτας, ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Μελέτης Λέλης είπε στο δημοτικό συμβούλιο: «διαπίστωσα ότι και σε αυτή την περίπτωση ο κ. Δήμαρχος προσπάθησε να εκμεταλλευτεί τα πάντα, παίζοντας το «σωτήρας», θα ήθελα να μάθω εάν ισχύει αυτό που ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Κινέτας ο κ. Δαλάκας δήλωσε δημόσια στην Περιφέρεια αλλά και το λέει όπου σταθεί και όπου βρεθεί. Δηλαδή πως με αίτηση του στις 2/7/2018, είχε ζητήσει από τον Δήμαρχο, να προχωρήσει ο Δήμος στην σύγκλιση σύσκεψης με όλες τις αρμόδιες αρχές ώστε να εκπονηθεί σχέδιο απεγκλωβισμού της περιοχής σε περίπτωση πυρκαγιάς, αλλά και άσκηση ετοιμότητας. Ψάχνοντας το θέμα αυτό, έμαθα πως η σύσκεψη που ο κ. Δαλάκας ζήτησε, δεν έγινε ποτέ. Οπότε θεωρώ ανέντιμο, να ακούω έναν Δήμαρχο που είναι επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας, να βρίσκεται στην φωτιά της Κινέτας χωρίς να υπάρχει σχέδιο, απλά και μόνο για να δηλώνει κάποια στιγμή στις κάμερες των τηλεοπτικών σταθμών ότι έδωσε εντολή εκκένωσης. Γιατί για μένα και με βάση όλα όσα γνωρίζω, για ακόμη μια φορά ο Δήμος μας ήταν απροετοίμαστος. Κλείνοντας, πιστεύω ότι με την βοήθεια του Θεού και με σύμμαχο την τύχη δεν είχαμε νεκρούς. Οπότε μην ψάχνουμε για σωτήρες αφού επαναλαμβάνω ότι είχαμε το Θεό σύμμαχο!».
Παρενέβη ο Αντιδήμαρχος Κων. Φυλακτός που ήρθε σε λεκτική αντιπαράθεση για την απόδοση ευθυνών και την παρουσία στον τόπο της φωτιάς, με τον Μελ. Λέλη λέγοντας χαρακτηριστικά «τρία μερόνυχτα εγώ έσβησα τη φωτιά».
[quote]«Ανεξέλεγκτες χωματερές, μεγάλοι κίνδυνοι για νέες καταστροφές»[/quote]
Παραιτήσεις των Αντιδημάρχων Κ. Φυλακτού και Λ. Κοσμόπουλου ζήτησε ο Γ. Μπερδελής
Στη συνέχεια και προ ημερησίας διατάξεως, ο Γιώργος Μπερδελής προχώρησε σε καταγγελίες για «ανεξέλεγκτες χωματερές» που εγκυμονούν κινδύνους για καταστροφές όπως αυτές που ξέσπασαν στην περιοχή μας, αποδίδοντας ευθύνες στον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας Κωνσταντίνο Φυλακτό και στον Αντιδήμαρχο Νέας Περάμου Λευτέρη Κοσμόπουλο, για συσσωρευμένα σκουπίδια στο ρέμα «Γιώργη» στην Νέα Πέραμο. (σχετικά αναλυτικότερα σε επιστολή του συνδυασμού «Τώρα» που δημοσιεύεται στο παρόν φύλλο)
«Σε όλα τα έγγραφα της πολιτικής προστασίας τονίζεται με όλους τους τρόπος προσοχή στις ανεξέλεγκτες χωματερές, είπε ο Γ. Μπερδελής. Οι κύριοι Φυλακτός και Κοσμόπουλος είστε υπεύθυνοι και ζητώ να παραιτηθείτε».
«Είχαμε τρομερή πλημμύρα στη γειτονική Νέα Πέραμο. Ιδιαίτερα όσοι ενεπλάκησαν μετά το συμβάν αυτό ή επισκέφτηκαν την περιοχή είδαν την τεράστια ποσότητα που είχε κατεβάσει το ρέμα του «Γιώργη». Πήγαιναν μόνα τους τα αυτοκίνητα του δήμου;».
Απαντήσεις από την διοίκηση του Δήμου δεν δόθηκαν, τουλάχιστον στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.