Ο Γιάννης Γκίνης, Δημοσιογράφος – Συγγραφέας για το νέο του βιβλίο
- Η παρουσίαση του Βιβλίου “Υπέρλαμπροι Μεγαρείς της Αρχαιότητας” θα γίνει κοντά στα Χριστούγεννα
Ο Γιάννης Γκίνης, γνωστός στα Μέγαρα από την πολυετή ενασχόλησή του με τα κοινά αλλά το ίδιο γνωστός όχι μόνο στα Μέγαρα αλλά και σε όλη την Ελλάδα από τα βιβλία που έχει συγγράψει για την προβολή του Δήμου και της πόλης των Μεγάρων τα τελευταία χρόνια.
Το περιεχόμενο των συγγραμμάτων του αναφέρεται στην ιστορία και στη λαϊκή παράδοση των Μεγάρων.
Εχει γράψει σπουδαία βιβλία, για τα τοπικά ήθη και έθιμα (Χορός της Τράτας, Ρουσάλια, έθιμο του Μάη), έχει αναφερθεί στα πολιτικά δρώμενα της περιοχής μας, στον Θρησκευτικό τουρισμό, στα μνημεία και τα αξιοθέατα των Μεγάρων, ασχολήθηκε με τη μουσική λαϊκή παράδοση και πρίν λίγες μέρες εκτυπώθηκε το τελευταίο του πόνημα με τίτλο «Υπέρλαμπροι Μεγαρείς της Αρχαιότητας» το οποίο θα παρουσιαστεί επίσημα κοντά στα Χριστούγεννα σε κατάλληλο χώρο που θα γνωστοποιηθεί εγκαίρως.
Πρόκειται για ένα βιβλίο, το οποίο ηδη έχει αποσπάσει εντυπωσιακές κριτικές και σαφώς προστίθεται στο θετικό αποτύπωμα του συγγραφέα, ο οποίος έχει αφήσει σπουδαία παρακαταθήκη στις μελλοντικές γενιές του τόπου με τα βιβλία του.
Αίσθηση προκαλούν τα λόγια του όταν μας είπε χθές ότι αυτό το τελευταίο βιβλίο του, ελπίζει να γίνει η αφορμή για να διδάσκεται η ιστορία του τόπου μας στα Σχολεία της περιοχής μας!
Ο Γιάννης Γκίνης κατέχει περγαμηνές ως Δημοσιογράφος αφού πρώτος εισήγαγε στα ερτζιανά στην Δημοτική Ραδιοφωνία το 1985 και μάλιστα πρίν από τους τρείς ραδιοφωνικούς σταθμούς της Αθήνας, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, το “Ράδιο Μέγαρα”!
Ατομο ευαίσθητο όμως με πολλές ανησυχίες και δραστηριότητες ως ενεργός πολίτης με θετική συμμετοχή και παρουσία στην τοπική αυτοδιοίκηση κοντά μισό αιώνα αφού ασχολήθηκε με τα κοινά από το 1975 μέχρι και το 2023!!
Εκδότης – Διευθυντής των Εφημερίδων Μεγαρική Φωνή και Νέα των Μεγάρων και και για σειρά ετών αρθρογράφος σχεδόν σε όλες τις τοπικές εφημερίδες και ανταποκριτής της Αθηναϊκής Εφημερίδος Αθλητική Ηχώ όταν ο Βύζας είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στο χώρο του Ελληνικού ποδοσφαίρου και μεσουρανούσαν με την κίτρινη φανέλλα ο Σάκης Κουβάς και οι διεθνείς Θανάσης Μπέμπης, Μπάμπης Κοτρίδης, Κώστας Νεστορίδης, Γιώργος Πετρίδης και όλα τα αστέρια, που πέρασαν από τα Μέγαρα όπως ο Κώστας Βαφειάδης, ο Γιάννης Μπότης, ο Γιώργος Σκριβάνος, Μίλτος Σεϊταρίδης και οι δικοί μας Σπύρος Καλοζούμης, Οδυσσέας Πασαλής, Τάσος Εμμανουήλ, Λευτέρης Κεφαλόπουλος και όλοι οι παλαίμαχοι, που εχουν γράψει χρυσές σελίδες στον Ελληνικό Αθλητισμό.
Επίσης ο Γιάννης Γκίνης σε συνεργασία με τον γνωστό μουσικολαογράφο Χρήστο Μυλωνά, παρουσιαστή της εκπομπής “Από τόπο σε τόπο” στο Κανάλι της Βουλής δημιούργησαν τα αφιερώματα για την πόλη των Μεγάρων και τους Μικρασιάτες (Νέα Πέραμο και Μελί), που προβλήθηκαν το 2022 και 2023 και είναι σπουδαία παρακαταθήκη για την προβολή της τοπικής λαϊκής παράδοσης.
Με την ευκαιρία της κυκλοφορίας του Βιβλίου “Υπέραμπροι Μεγαρείς της Αρχαιότητας” από τις εκδόσεις Νάστου, με χορηγία του κ. Αθανασίου Μαρτίνου συζητήσαμε κάποια πράγματα σε μία σύντομη συνέντευξη, που δημοσιεύουμε παρακάτω:
ΕΡΩΤ: Έχουμε στα χέρια μας το νέο σου βιβλίο με τίτλο “Υπέρλαμπροι Μεγαρείς της Αρχαιότητας”, πές μας δυό λόγια.
ΑΠΑΝΤ: Είναι ένα βιβλίο για όλους τους Μεγαρίτες απανταχού της γής, μικρούς και μεγάλους, ένα πόνημα, που ασχολείται με την Μυθολογία, την Ιστορία του τόπου πρόσωπα και γεγονότα για τα οποία πρέπει να είμαστε υπερήφανοι.
Εύχομαι κι ελπίζω το βιβλίο αυτό να γίνει αφορμή για να ανοίξει η συζήτηση ώστε να διδάσκεται η ιστορία του τόπου μας στα εκπαιδευτικά ιδρύματα της περιοχής μας από τα Δημοτικά, στα Γυμνάσια και τα Λύκεια.
Είναι κρίμα τόσα χρόνια οι μαθητές στα Σχολεία μας να μην διδάσκονται την Ιστορία και τη Λαογραφία του τόπου. Ευτυχώς, που υπάρχουν οι Λαογραφικοί φορείς στην πόλη μας και μαθαίνουν τα παιδιά μας τα ήθη και τα έθιμά μας, τους τοπικούς χορούς και τα τραγούδια μας. Την ιστορία μας όμως;
Τα παιδιά μας πρέπει να μάθουν περισσότερα πράγματα ώστε να αγαπήσουν τα Μέγαρα. Να μάθουν για τον Βύζαντα και τις σχέσεις, που έχουμε με την σημερινή Κωνσταντινούπολη και την Αγιά Σοφιά. Να μάθουν ότι η ιστορία των Μεγάρων χάνεται στα βάθη των αιώνων κι είναι εξ ίσου σπουδαία και μεγάλη με την ιστορία της αρχαίας Αθήνας, της Σπάρτης, της Μακεδονίας του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Να μάθουν ότι ο Θέογνις ήταν σπουδαίος ποιητής, ο Σουσαρίων ο πατέρας της Κωμωδίας, ο Ευκλείδης μαθητής του Σωκράτη ιδρυτής της Μεγαρικής Φιλοσοφικής Σχολής, ο Ευπαλίνος σπουδαίος Μηχανικός της εποχής του, που έγινε γνωστός παγκοσμίως από το Ευπαλίνειο όρυγμα στη Σάμο και την γνωστή μας εδώ στα Μέγαρα Κρήνη του Θεαγένους, ο Ηρόδικος ονομαστός Γιατρός, δάσκαλος του Ιπποκράτη ειδικός στα κατάγματα και πολλοί άλλοι.
Να γνωρίζουν και να είναι υπερήφανοι που οι αρχαίοι πρόγονοί μας είχαν αποικίες στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα στον τότε γνωστό κόσμο, ότι συμμετείχαν στον Τρωϊκό πόλεμο και σε όλους τους Περσικούς πολέμους των Ελλήνων στο πλευρό των Σπαρτιατών αμυνόμενοι στις μάχες των Πλαταιών, στις Θερμοπύλες και στη Ναυμαχία της Σαλαμίνας.
Συνοπτικά να σας πώ ότι στις 248 σελίδες του βιβλίου γίνεται αναφορά σε διακόσια άτομα, ηγετικές μορφές, σε διακεκριμένους πολιτικούς, στρατιωτικούς, τεχνίτες, Ολυμπιονίκες, βασιλείς και ηγεμόνες κι επιφανείς ιστορικούς και φιλοσόφους.
ΕΡΩΤ: Εσύ δεν είσαι ιστορικός πώς και ασχολήθηκες με ένα τόσο σπουδαίο θέμα;
ΑΠΑΝΤ: Είναι αλήθεια ότι κάτι με προκάλεσε κι αυτό το αναφέρω στη σελίδα 133 του βιβλίου. Οποιος το διαβάσει θα καταλάβει. Σε κάθε περίπτωση όμως η κινητήρια δύναμη που με ώθησε να ασχοληθώ με το θέμα είναι η βαθιά αγάπη και το αμέριστο ενδιαφέρον μου για την ιστορία και τον πολιτισμό της γενέτειρας.
Η συγγραφή αυτού του βιβλίου είναι μία μορφή τιμής προς όλους αυτούς τους διαπρεπείς Μεγαρείς και στην λαμπρή ιστορία του τόπου μας και συνιστά έναν ακόμη τρόπο να συμβάλλω στη διάδοση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς στο ευρύ κοινό εντός κι εκτός Μεγάρων.
Ως επαγγελματίας Δημοσιογράφος έχω την εμπειρία της έρευνας, της σύνθεσης και της παρουσίασης πληροφοριών με σαφή και καταννοητό τρόπο. Νομίζω ότι τελικά τα κατάφερα.
ΕΡΩΤ: Ποιες ήταν οι πηγές της γνώσης σου για την συγγραφή του βιβλίου;
ΑΠΑΝΤ: Βασίστηκα στην απόκτηση γνώσης σε δημοσιευμένες έγκριτες απόψεις αρχαιολόγων, φιλολόγων, ιστορικών και άλλων ειδικών, για την τεκμηρίωση του περιεχομένου του βιβλίου, η συμβολή των οποίων εξασφαλίζει την ακρίβεια των πληροφοριών και την επιστημονική εγκυρότητα του όλου έργου.
ΕΡΩΤ: Τι λένε οι πρώτες κριτικές;
ΑΠΑΝΤ: Ενθαρρυντικές. Το βιβλίο δεν έχει φτάσει σε πολλούς αναγνώστες. Εχει κυκλοφορήσει όμως στο διαδίκτυο (e-book) και έχω πάρει κάποια καλά μηνύματα.
Να μόλις τώρα η καλή μου φίλη, η αξιότιμη Φιλόλογος – Αρχαιολόγος Κυρία Μαρίνα Μπακανάκη – Ηλία, που μου έκανε την τιμή να προλογίσει το βιβλίο μου γράφει: «Είναι ένα πολύ όμορφο βιβλίο. Απλό, ξεκάθαρο, εύχρηστο. Βρίσκεις ότι θέλεις, το διαβάζεις, το ολοκληρώνεις και συνεχίζεις την ανάγνωση όποτε θέλεις χωρίς να σε νοιάζει ή να φοβάσαι αν ξέχασες τα προηγούμενα ή πώς θα δέσεις μία άλλη στιγμή τα επόμενα.
Και θα σου πώ Γιάννη ότι τα μονοπάτια της Δημοσιογραφίας φωτίζουν το δρόμο! Και να θυμάσαι ότι οι συμπολίτες σου σε ξέρουν για την πολύχρονη προσφορά σου στα κοινά. Τώρα όμως με αυτό το καλογραμμένο βιβλίο σου δίνεις την ευκαιρία να σε μάθουν και οι επόμενες γενιές.»
Μεγάλα λόγια Αγγελε πολύ τιμητικά, για μένα τα οποία με συγκινούν και την ευχαριστώ την Μαρίνα όπως και κατά την παρουσίαση του βιβλίου θα ευχαριστήσω δημόσια κι όλους όσους γύρω μου συνέβαλλαν ώστε να ολοκληρώσω αυτό το έργο.
ΕΡΩΤ: Αυτό το βιβλίο είναι το δέκατο κατά σειράν σκέφτεσαι να συνεχίσεις;
ΑΠΑΝΤ: Ας έχουμε υγεία πρώτα και μετά θα δούμε.
ΕΡΩΤ: Προχωράει η διανομή;
ΑΠΑΝΤ: Αυτήν την εβδομάδα θα φτάσουν σε όλα τα Σχολεία των Μεγάρων και της Νέας Περάμου καθώς επίσης στην Δημοτική Βιβλιοθήκη των Μεγάρων, της Νέας Περάμου και στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος στο Κέντρο Πολιτισμού ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, όπου υπάρχει ιδιαίτερο τμήμα για τα Μέγαρα.
Κλείνοντας θέλω να πώ Αγγελε ότι επιθυμώ με τα βιβλία μου να δώσω το έναυσμα και σε άλλους συμπολίτες να ασχοληθούν περαιτέρω με την έρευνα, την καταγραφή, την διάσωση, τη διάδοση και την προβολή της πλούσιας πολιτιστικής μας κληρονομιάς και της λαϊκής παράδοσης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και με κάθε τι που συμβάλλει στην πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου
*
Και πράγματι το βιβλίο του Γιάννη Γκίνη “Υπέρλαμπροι Μεγαρείς της αρχαιότητας” είναι πολύ όμορφο και χρήσιμο και δεν πρέπει να λείψει από κανένα Μεγαρίτικο σπίτι και η πρότασή του να διδάσκεται η ιστορία και η λαογραφία των Μεγάρων στα Σχολεία νομίζω ότι είναι σε καλό δρόμο.
Φίλε Γιάννη καλοτάξιδο το βιβλίο σου!!!