Θανάσης Δρένης: Απάντηση δι’ απολογισμού στον Σπ. Κορώση
Αντιπαράθεση πρώην και νυν Προέδρου ΔΗΚΕΔΗΜΕ
ρεπορτάζ: Αλέκα Σταματιάδη
«Η μισή αλήθεια είναι χειρότερη από το ψέμα» ήταν η απάντηση του πρώην Προέδρου της ΔΗΚΕΔΗΜΕ Θανάση Δρένη στο σημερινό Πρόεδρο Σπύρο Κορώση.
Καθώς εκπνέει η θητεία του Δ.Σ. της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Μεγαρέων (ΔΗΚΕΔΗΜΕ), ο Σπύρος Κορώσης παραχώρησε συνέντευξη τύπου την περασμένη εβδομάδα στο δημαρχείο, όπου έγινε απολογισμός έργου, με επίκεντρο την εξόφληση των χρεών της επιχείρησης. Τονίσθηκε ότι η σημερινή διοίκηση παρέλαβε «χάος» από την προηγούμενη.
Απαντήσεις θέλησε να δώσει ο προηγούμενος Πρόεδρος της ΔΗΚΕΔΗΜΕ και δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό του Γ. Μαρινάκη, Θανάσης Δρένης, με συνέντευξη τύπου που έλαβε χώρα στο ιατρείο του πρώην Δημάρχου, τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου.
Ο Θανάσης Δρένης αναφέρθηκε σε δράσεις και έργα της προηγούμενης διοίκησης που απαξιώθηκε η λειτουργία τους από τη σημερινή, όπως το «Χριστουγεννιάτικο Χωριό», υπενθύμισε όσα είχαν γίνει επί θητείας του, επισημαίνοντας ότι «ναι μεν κάναμε εξοικονόμηση αλλά κάναμε και έργο. Δεν άκουσα να αναφέρεται άλλο έργο από τον Σπ. Κορώση, εκτός από τα ΚΔΑΠ (Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών) και τη «Μεγάρων γη» στο Σύνταγμα».
[quote]«Εγωκεντρικός ο Σπύρος Κορώσης»[/quote]
«Έχουμε γίνει Κολοκοτρωνίτσι» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Θανάσης Δρένης. «Πρέπει να φύγουμε από την αντίληψη του Κολοκοτρωνιτσίου… Πάμε εμπρός πίσω. Ο δήμος έχει κοινωνικό πρόσωπο, δεν μπορούμε να μην κάνουμε τίποτα, να νεκρώσουμε τα πάντα για να κάνουμε οικονομία. Ναι, να κάνεις περικοπές όπου χρειάζεται αλλά να υπάρχει κοινωνικό πρόσωπο».
Ακόμα κατηγόρησε τον Πρόεδρο της ΔΗΚΕΔΗΜΕ για «εγωκεντρισμό». «Σε όσες δημόσιες δηλώσεις έχω κάνει και κατά τη θητεία μου στη ΔΗΚΕΔΗΜΕ, είπε ο Θ. Δρένης, ανάμεσα σε άλλα, συνεχάρην πάντοτε τους συνεργάτες μου. Σήμερα είδα εγωκεντρισμό από τον πρόεδρο. Όλα γίνονται συλλογικά, σήμερα δεν αναφέρθηκε τίποτα. Ένα ευχαριστώ τουλάχιστον στους συνεργάτες μου το έλεγα σε κάθε απολογισμό και προϋπολογισμό, ομιλίες που έκανα. Δεν υπήρξε φορά που να μην αναφερθώ στους συνεργάτες μου».
Όσον αφορά το χρέος και τα οικονομικά της δημοτικής επιχείρησης, ο πρώην Πρόεδρος της ΔΗΚΕΔΗΜΕ, ανέφερε ότι παρέλαβε περίπου 116.316 ευρώ χρέος από τη Διοίκηση Δ. Στρατιώτη και υπήρχαν και κατασχέσεις κατά το πρώτο δίμηνο της θητείας του, όπως ανέφερε ο Σπ. Κορώσης για τη δική του θητεία. «Η κάθε διοίκηση έχει συνέχεια»
«Ο «Καλλικράτης» μας έφερε πίσω»
Ο Θανάσης Δρένης δεν απάντησε μόνο στον Πρόεδρο της ΔΗΚΕΔΗΜΕ, αλλά περισσότερο προέβη σε απολογισμό της θητείας του ως τότε Πρόεδρος της ΔΗΚΕΔΗΜΕ το 2011-2014.
Κάνοντας αναδρομή στο παρελθόν της θητείας του στη ΔΗΚΕΔΗΜΕ, ο Θανάσης Δρένης ανέφερε: «Εμείς ξεκινήσαμε ως νέα διοίκηση και ως νέο Διοικητικό Συμβούλιο, εγώ ως Πρόεδρος και οι συνεργάτες μου, τους οποίους θέλω να ευχαριστήσω δημόσια για όσα προσέφεραν στην επιχείρηση και στο δήμο με τις υπηρεσίες τους, στις 2 Απριλίου του 2011.
Τότε έγινε ο ορισμός και αμέσως μπήκαμε στα βαθιά και στα δύσκολα, στην εφαρμογή του «Καλλικράτη», με συγχωνεύσεις νομικών προσώπων, κλπ. Κληθήκαμε να φτιάξουμε νέο καταστατικό της δημοτικής επιχείρησης.
Ταυτόχρονα απαιτούσε η νομοθεσία νέο πρόγραμμα δράσης. Φτάσαμε μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες στο Σεπτέμβριο του 2011. Όταν εγκρίθηκε το 3μηνο πρόγραμμα δράσης για την κοινωφελή επιχείρηση γιατί μέχρι και να ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες, να ενταλματοποιηθούν τα πάντα και οι σχετικές διαδικασίες, φτάσαμε τον Οκτώβρη 2011. Εκεί προβλέπονταν η χρηματοδότηση και για το 2011 ήταν 100.000 ευρώ όλη η χρηματοδότηση.
Άκουσα τον πρόεδρο να λέει ότι «ναι μεν πήραν τις 100.000, αλλά τα υπόλοιπα χρήματα ο δικός μας δήμαρχος θα τα είχε στην άκρη… αυτό βέβαια δε λέγεται. Είναι απαράδεκτο να λέγεται γιατί επικαλούμενος την κοινή λογική αναλογικά αν το δούμε, είναι δυνατόν; Και τα χρήματα να ήταν την άκρη δεν θα μπορούσαμε να τα εκταμιεύσουμε. Μπορούμε να πάρουμε ένα εκατομμύριο μέσα σε τρεις μήνες;» σχολίασε ο Θανάσης Δρένης.
«Ο δήμος είχε αρκετά οικονομικά προβλήματα. Υπήρχε τεράστια μείωση των εσόδων και δεν μπορούσε να χρηματοδοτήσει το σύνολο των έργων. Ενδεχομένως ειπώθηκε ότι δεν πίεσα το δήμαρχο. Από όλη αυτήν την ιστορία και τη διαδικασία και για τις ασφαλιστικές εισφορές στο ΙΚΑ έχω πάει 19 στο δικαστήριο ως κατηγορούμενος. Η δημοτική επιχείρηση είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου που όλα τα βάρη είναι το πρόσωπο του προέδρου, καταλαβαίνετε πόσο πίεζα και ήθελα να πάρω τη χρηματοδότηση για τη ΔΗΚΕΔΗΜΕ.
Όσον αφορά τη λέξη «χάος», που είπε ο πρόεδρος ότι παρέλαβε, σχετικά παρέλαβα κι εγώ, οφειλές από προηγούμενες διοικήσεις σε κατασκηνώσεις, προμηθευτές, ακόμα και οφειλές από διοίκησης Σύρκου από τη ΔΕΑΔΗΜ, και άλλες…
Αλλά επειδή η διοίκηση έχει συνέχεια, αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα και προσπαθούμε με τις δυνάμεις που έχουμε να δώσουμε λύση».
«Άλλο σημαντικό θέμα στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Κορώσης, συνέχισε ο Θαν. Δρένης, είναι αυτό που είπε ότι παρέλαβε προίκα υπαλλήλων που δεν αναγράφονταν στις μισθολογικές καταστάσεις. Εγώ βρήκα ως υπαλληλικό προσωπικό τον γενικό διευθυντή και τους δύο συγκεκριμένους υπαλλήλους. Δεν υπήρχε άλλος υπάλληλος άρα έπρεπε να διαχειριστώ την κατάσταση, ζήτησα από τους συγκεκριμένους υπάλληλους, οι οποίοι είναι άξιοι, ικανοί, να δουλέψουν εθελοντικά και στην πορεία αν βρίσκαμε τρόπο να γίνει πρόσληψη. Αυτό βρέθηκε μέσω της εταιρείας που συστήθηκε το πρόγραμμα ΤΟΠΕΚΟ. Εντάχθηκαν και οι δυο σε αυτήν την εταιρεία και είχαν απολαβές από τις τρεις εταιρείες που συγκροτούσαν ΕΔΕΚΟΔΗΜ.
Δεν υπήρχε τρόπος πρόσληψης των δυο αυτών ατόμων στη ΔΕΥΑΜ; αναρωτήθηκε ο Θ. Δρένης. Ο κ. Σταμούλης θα μπορούσε αν ήθελε».
«Είμαι συναινετικός και ενημέρωσα για τα πάντα όταν παρέλαβε η νέα διοίκηση»
«Στη λέξη «χάος» που είπε ο κ. Κορώσης ότι παρέλαβε, ήμουν στη θέση μου και δούλευα νύχτα και μέρα μέχρι το 2014 που παρέδωσα, όπου ήρθαν ο κ. Κορώσης και η κ. Καστάνη και τους ενημέρωσα για τα πάντα.
Εξακολουθώ να είμαι συναινετικός, όπως κάθε άνθρωπος που έχει κάνει διοίκηση.
Προσπαθούσα με κάθε τρόπο να βοηθήσω, είπε ο Θ. Δρένης.
Ειπώθηκε ακόμα και ότι για την πρώτη έκθεση δε βρήκαν ούτε εκθέτες. Την έκθεση αυτή, μετά τις εκλογές, σε μεγάλο βαθμό την έστησα εγώ σε συνεργασία με την κ. Καστάνη και τους υπαλλήλους της ΔΗΚΕΔΗΜΕ».
[quote]«Απαξιώθηκαν θεσμοί που εμείς ξεκινήσαμε»[/quote]
«Απαξιώθηκε το «Χριστουγεννιάτικο Χωριό» με τον τρόπο που λειτουργεί»
Περνώντας σε όσα έκανε επί θητείας του ο πρώην Πρόεδρος της ΔΗΚΕΔΗΜΕ, αναφέρθηκε σε δράσεις που απαξιώθηκαν από τη σημερινή διοίκηση.
«Έκανα κάθε χρόνο και φρόντισα να κάνω απολογισμό έργου. Αυτό έκανα γιατί είχαμε να κάνουμε απολογισμό και δράσεις σε έργα που είχαμε δημιουργήσει. Σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε το «χριστουγεννιάτικο χωριό», σε δυσμενείς οικονομικές συνθήκες.
Κατασκευάσαμε τα σπιτάκια όπου γίνεται το χωριό, βάλαμε ηλεκτρονική εγκατάσταση, που έγινε στην κεντρική πλατεία από την αρχή, όπου δεν υπήρχε τίποτα. Αγοράσαμε τον χριστουγεννιάτικο διάκοσμο. Αγοράσαμε το σπίτι του Αγίου Βασίλη, φέραμε καρουζέλ, παγοδρόμιο, κάναμε πραγματικότητα ένα όνειρο μικρών και μεγάλων συμπολιτών μας κάτι που δεν υπήρχε, και σήμερα απαξιώθηκε ή δεν απαξιώθηκε ο θεσμός με τον τρόπο που λειτούργησε τις δυο χρονιές; Δεν εκδηλώθηκε ενδιαφέρον να νοικιάσουν τα σπιτάκια στο χριστουγεννιάτικο χωριό συμπολίτες μας, δεν υπήρχε επισκεψιμότητα. Απαξιώθηκε το χριστουγεννιάτικο χωριό, ενώ το είχε αγκαλιάσει ο κόσμος».
Συνέχισε ο Θ. Δρένης για τις Κατασκηνώσεις παιδιών, που χρηματοδοτούσε
Πήγαμε και τις τρεις χρονιές. Πάνω από διακόσια παιδιά πήγαν κατασκήνωση, δόθηκαν μεν χρήματα αλλά δώσαμε χαρά σε πάρα πολλά παιδιά και διέξοδο σε όλους τους γονείς που ξέραμε ότι είχε ξεκινήσει η κρίση.
Δράσεις και έργα της προηγούμενης Διοίκησης
[quote]
«Διαμορφώσαμε όλο το αλσύλλιο στα Πευκάκια για να φτιάξουμε έναν όμορφο επισκέψιμο χώρο»
[/quote]
Ακόμα, συνέχισε μιλώντας για το δημοτικό ωδείο, που αδειοδοτήθηκε από τη διοίκησή του, από το υπουργείο πολιτισμού, προσλήφθηκαν καθηγητές, για να είναι εφικτή η πιστοποίηση των μαθητών. Αναφέρθηκε σε πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για ΑΜΕΑ με το οποίο έγιναν προσλήψεις για τη λειτουργία της ΔΗΚΕΔΗΜΕ. Σε επισκευές στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, στο Κουρκούρι, στο Μελί, στη δημοτική βιβλιοθήκη Μεγάρων και στη δημ. Βιβλιοθήκη Ν. Περάμου και ακόμα στο Κέντρο πληροφόρησης νέων στο υπόγειο της βιβλιοθήκης που «απαξιώθηκε ενώ εμείς το είχαμε συνεχίσει»
Ο Θ. Δρένης στάθηκε ιδιαίτερα στη διαμόρφωση του αλσυλλίου στο Πευκάκια από τη διοίκησή του, καθώς όπως είπε «εκεί αφιέρωσα τον περισσότερο χρόνο στη διοίκηση μας. Εκεί ξεκινήσαμε, επειδή είναι ένας ωραιότατος χώρος, ούτως ώστε να είναι επισκέψιμος και ξεκινήσαμε να τον διαμορφώνουμε με γκαζόν τον περιβάλλοντα χώρο, κατασκευάσαμε τουαλέτες, επενδύθηκαν όπως και οι κερκίδες, έγινε κατασκευή της πίστας, καταρράκτη, της λίμνης, φτιάξαμε νέο περίπτερο, μετά από πυρκαγιά που είχαμε, έγινε νέα υπογειοποιημένη ηλεκτρική εγκατάσταση, γιατί υπήρχαν ζημιές χιλιάδων ευρώ στα ηλεκτρολογικά καθώς υπήρχαν παραβατικά στοιχεία και έπρεπε να δώσουμε λύση και από τότε και στο εξής δεν υπήρξε ξανά τέτοιο θέμα».
Συγκεκριμένα, για τη «Μεγάρων γη», ο Θ. Δρένης ανέφερε «συνεχίσαμε ένα σωστό θεσμό, τον αναπτύξαμε τον διαφημίσαμε όσο μπορούσαμε εκτός της πόλης μας, τα αποτελέσματα φάνηκαν, κάθε χρόνο αυξάνονταν οι εκθέτες κι οι επισκέπτες, και κάναμε και αντίστοιχη έκθεση στην Κινέττα».
Όσον αφορά το Σύνταγμα, έδωσε συγχαρητήρια στον Σπ. Κορώση. «Είναι κάτι το οποίο το είχα ψάξει από το 2011, είπε ο Θ. Δρένης, είχα φτάσει στην «Αττικό μετρό» και οι τότε προσφορές ήταν των 20.000 ευρώ για το διήμερο έπρεπε κάθε εκθέτης να καταβάλλει μεγάλο ποσό. Έπεσαν οι τιμές άρπαξε τη ευκαιρία και πολύ σωστά γίνεται».
Συνέχισε ο Θ. Δρένης μιλώντας για το δημοτικό θέατρο και την λειτουργία δύο ομάδων ενηλίκων και δύο παιδικών σκηνών επί θητείας του, όπως και στην Ν. Πέραμο. Για την φιλαρμονική ανέφερε ότι «25.000 ευρώ στα αντίστοιχα 2,5 χρόνια, είχαμε δώσει εμείς. Και σήμερα υπάρχει, όπως ειπώθηκε, δέσμευση του δημάρχου για 5.000 ευρώ το χρόνο».
Αναφορά έγινε για τη δημιουργία του εργαστηρίου εικαστικών τεχνών, και ακόμα δράσεις όπως η παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος, την οδική ασφάλεια, την Ανακύκλωση, Δράσεις κοινωνικού χαρακτήρα, η αγορά επιβατικού αυτοκινήτου για τις ανάγκες μετακινήσεων της ΔΗΚΕΔΗΜΕ, η αγορά χλοοκοπτικού.
Αντίθετες απόψεις για την Χορωδία
Θέμα έχει γίνει και για τις χορωδίες, που εντάσσονται στη ΔΗΚΕΔΗΜΕ. Στη συνέντευξη της προηγούμενης εβδομάδας ο σημερινός Πρόεδρος ανέφερε ότι πλέον ο δήμος δεν δαπανά υπέρογκα ποσά σε ταξίδια της μικτής χορωδίας στο εξωτερικό κι ούτε ο ίδιος νιώθει την υποχρέωση να παρίσταται σε όλες τις εκδηλώσεις.
Αντίθετη άποψη εξέφρασε ο προηγούμενος Πρόεδρος.
«Οι χορωδίες αγκαλιάστηκαν από την πρώτη στιγμή.
Ανταποκριθήκαμε σε κάθε αίτημα για συμμετοχή της χορωδίας μας σε κάθε πόλη της Ελλάδας και σε ταξίδι στη Ρουμανία.
Η χορωδία μας είναι μια από τις καλύτερες της Ελλάδος, και είναι ίσως ο καλύτερος πρεσβευτής της πόλης μας στην υπόλοιπη Ελλάδα και στο εξωτερικό, είμαστε υποχρεωμένοι να τη στηρίξουμε παντού βγαίναμε καθαροπρόσωποι. Παίρναμε συγχαρητήρια και σε ο τι αφορά τη Ρουμανία, ήταν διεθνές χορωδιακό φεστιβάλ όπου βγήκε πρώτη και από εκεί και πέρα, καλείται σε διάφορα φεστιβάλ.
Με ενοχλεί η μισή αλήθεια, αφού αναφέρθηκε το ποσό των 12.000 ευρώ που δαπανήθηκε από τον δήμο για το ταξίδι στη Ρουμανία, αλλά δεν αναφέρθηκε πουθενά τίποτα, ότι ένα σημαντικό ποσό προήλθε από χορηγία».
Ο Θ. Δρένης σχολίασε ακόμα την απουσία του Σπ. Κορώση από τις εκδηλώσεις της ΔΗΚΕΔΗΜΕ και το ότι δεν συνοδεύει τη χορωδία: «Ο αιρετός όταν αποφασίζει να ασχοληθεί με τα κοινά αλλάζει τις προτεραιότητες του πρέπει να συνοδεύει τη χορωδία. Είναι απαράδεκτο. Τι είναι; Ορφανή η χορωδία; Όταν δεν μπορεί ο πρόεδρος να πηγαίνουν άλλη μέλη όχι να πηγαίνει μόνη της η χορωδία».
«Κάναμε εξοικονόμηση και έργο, κατέληξε ο Θαν. Δρένης. Και όλα αυτά τα κάναμε χωρίς τις χορηγίες Μαρτίνου που όλα γίνονται με τη βοήθεια του στο δήμο.
Ποιος μιλάει για οικονομία; Αν δεν είχαν παρθεί τα ΚΔΑΠ, σήμερα θα είχαμε και μηδέν έργο και χρεωμένη την επιχείρηση;»