Γράφει ο Στέλιος Γκίνης[clear]
Έχομε γίνει ΒΙΑΣΤΙΚΟΙ και παρασυρόμαστε από τις διαφημίσεις και τις προκαταλήψεις μας, γι’ αυτό κρίνουμε τα πράγματα «αντιθετικά» μόνο. Λέμε δηλαδή αυτό είναι καλό ή κακό, εκείνο είναι μαύρο ή άσπρο και γενικά κρίνουμε κάτι, απ’ το πώς φαίνεται και όχι από το πώς πραγματικά είναι.
Τα τελευταία χρόνια η ελληνική κοινωνία δείχνει να πιστεύει ότι η πατρίδα μας απειλείται από σκοτεινά κέντρα του εξωτερικού, ενώ ξένοι «ολιγάρχες» και οι ντόπιοι «υπηρέτες» τους, σχεδιάζουν την καταστροφή μας! Δε νομίζω ότι υπάρχει κάποιος που να τα ακούει αυτά για πρώτη φορά.
Φτάσανε στο σημείο να λένε και να υποστηρίζουν ότι μας… ψεκάζουν από αεροπλάνα σαν να είμαστε κατσαρίδες! Αυτοί που τα λένε, κρύβουν ότι σε αυτά τα μεγάλα ύψη που πετούν τα αεροπλάνα, η θερμοκρασία είναι πολλούς βαθμούς κάτω από το μηδέν και τα ραντίσματα γίνονται «παγάκια», όπως στα σύννεφα.
Μας αρέσει όμως να ακούμε παραμύθια, προπάντων σε εμάς τους Έλληνες, γι’ αυτό έχομε και την καλύτερη και πιο πλούσια μυθολογία του κόσμου. Μας αρέσει επίσης να ακούμε και πιστεύουμε την πληροφορία για κάτι κακό που έκανε κάποιος, ενώ δύσκολα πιστεύουμε κάθε άλλη καλή πληροφορία για μια επιτυχία του. Είμαστε δηλαδή, οι περισσότεροι, ευκολόπιστοι για το κακό και δύσπιστοι για το καλό, που έκανε κάποιος.
Είναι εντελώς παράλογο να πιστεύουμε ότι ΟΛΟΙ οι λαοί της Ευρώπης είναι εναντίον μας και θέλουν να μας τιμωρήσουν και να μας καταστρέψουν, γιατί μας… ζηλεύουν. Όμως αν πράγματι ζήλευαν τον Ήλιο μας, τις θάλασσές μας και το καλό κλίμα, γιατί δεν έρχονται να μείνουν ΜΟΝΙΜΑ στη χώρα μας; Όμως έρχονται εδώ να εγκατασταθούν όχι πλούσιοι Ευρωπαίοι για τις ομορφιές μας, αλλά Πακιστανοί, Ινδοί, Αλβανοί και Γύφτοι. Άλλοι λένε ότι μας βλέπουν οι κακοί ξένοι δυνατοί της Γης σαν πειραματόζωα!
Όλα αυτά όμως δεν είναι σοβαρά πράγματα.
Ζούμε στην εποχή της πληροφορίας, της τεχνολογίας και της πληροφορικής. Πέφτουν βροχή κάθε στιγμή πληροφορίες για γεγονότα που συμβαίνουν στον πλανήτη μας και τις μεταδίδουν ΟΛΑ τα μέσα ιδιωτικά και κρατικά ραδιόφωνα, κανάλια, το διαδίκτυο, κλπ. Οι περισσότερες όμως πληροφορίες ή θα υπερβάλουν ή θα είναι φανταστικές και λιγοστές είναι αληθινές. Υπάρχουν πράγματι οικονομικά συμφέροντα που προσπαθούν μέσα από «κατασκευασμένες» πληροφορίες να προβάλλουν τα προϊόντα τους. Αποτέλεσμα αυτής της μάχης των συμφερόντων είναι η σύγχυση του κόσμου.
Οι πολίτες που ψηφίζουν ένα κόμμα, νομίζουν ότι θα αλλάξει η οικονομική κατάσταση της χώρας, γιατί θα «νικήσει» τους εξωτερικούς εχθρούς. Όμως γρήγορα απογοητεύονται και αρχίζουν να πιστεύουν στις διάφορες θεωρίες συνωμοσίας! Αυτό «βολεύει» τα κόμματα, γιατί έτσι δικαιολογούν την ανικανότητά τους.
«Ματώσαμε στις διαπραγματεύσεις!», λένε οι ηγέτες μας. «Σιγά τα αίματα», λέει ο λαός και τραβάει την ανηφόρα προς την… εφορία.