Γράφει ο ΕΛ.ΠΑΠΑΛΕΥΘΕΡΗΣ MD-MSc
ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΣ-ΦΥΜΑΤΙΟΛΟΓΟΣ
ΙΑΤΡΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ(ε.κ.)
Οι συνθήκες διακοπών άλλαξαν πλέον. Πανδημία, ρύπανση περιβάλλοντος, στρες είναι πλέον η καθημερινή μας πραγματικότητα.
Για να είμαστε ασφαλείς στις διακοπές μας οφείλουμε να λάβουμε μέτρα.
Όσον αφορά την πανδημία
Εάν ταξιδεύουμε στο εσωτερικό της χώρας, για οποιαδήποτε πληροφορία χρειαζόμαστε σχετικά με την COVID-19 αλλά και τη διαχείριση πιθανών κρουσμάτων από το νέο κορωνοϊό επικοινωνούμε με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ, Τ: 210 5212054) και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ, Τ: 1135).
Όσον αφορά στα ταξίδια στο εσωτερικό της χώρας με αεροπλάνο, από τις 5 Ιουλίου 2021, όλοι οι επιβάτες, δώδεκα (12) ετών και άνω, πτήσεων εσωτερικού προς νησιωτικούς προορισμούς, οφείλουν να πληρούν ΜΙΑ από τις παρακάτω προϋποθέσεις:
- Να έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό για COVID-19 πριν από τουλάχιστον δεκατέσσερις (14) ημέρες και να προσκομίσουν βεβαίωση/πιστοποιητικό εμβολιασμού.
- Να φέρουν αρνητικό αποτέλεσμα τεστ για COVID-19, με PCR τεστ εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού ή \ εντός σαράντα οκτώ (48) ωρών πριν από την άφιξή τους ως προς τον έλεγχο με rapid τεστ.
- Να επιδεικνύουν πιστοποιητικό νόσησης από COVID-19, που εκδίδεται τριάντα (30) ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως εκατόν ογδόντα (180) ημέρες μετά από αυτόν.
- Να διαθέτουν βεβαίωση εμβολιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ψηφιακό πιστοποιητικό COVID) καθώς και τρίτων χωρών.
Οι επιβάτες από 12 έως 17 ετών έχουν την επιπλέον δυνατότητα να παρουσιάσουν απόδειξη ό,τι έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self-test). Οι επιβάτες κάτω των 12 ετών, εξαιρούνται από τις παραπάνω υποχρεώσεις.
Πριν το ταξίδι με το αεροπλάνο συνιστάται να επικοινωνήσουμε με την αεροπορική εταιρεία που θα ταξιδέψουμε. Πληροφορίες για τις διαδικασίες που χρειάζεται να ακολουθήσουμε για τις εσωτερικές μετακινήσεις είναι διαθέσιμές αναλυτικά στην ιστοσελίδα της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ).
Ταξίδια με πλοίο σε προορισμούς στην Ελλάδα
Οι κανόνες που προαναφέρθηκαν ισχύουν και για τα ταξίδια με πλοίο. Από τις υποχρεώσεις που αναφέρονται παραπάνω εξαιρούνται:
- Οι επιβάτες που μετακινούνται μεταξύ διαφορετικών Περιφερειακών Ενοτήτων για λόγους εργασίας σε καθημερινή βάση, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να διενεργούν εβδομαδιαίο αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self-test).
- Ομοίως, οι επιβάτες που μετακινούνται σε ακτοπλοϊκές συνδέσεις μεταξύ νήσων της ίδιας Περιφερειακής Ενότητας και οι οποίοι μπορούν να διενεργούν αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self-test), είτε σε εβδομαδιαία βάση, σύμφωνα με τα γενικώς ισχύοντα, είτε εντός είκοσι τεσσάρων (24) ωρών πριν από την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού.
Σε κάθε περίπτωση, για την επιβίβαση των επιβατών ισχύουν τα ακόλουθα:
- Από τα λιμάνια της ηπειρωτικής Ελλάδας (Πειραιάς, Ραφήνα, Λαύριο, Καβάλα, Βόλος και Θεσσαλονίκη) προς τα νησιά και αντίστροφα, πρέπει απαραιτήτως να συμπληρωθεί το έντυπο «Προ-Επιβίβασης Εντοπισμού Επιβάτη» (Ερωτηματολόγιο Δήλωσης Υγείας πριν την Επιβίβαση) και να παραδοθεί μαζί με το εισιτήριό μας. Επίσης, πρέπει να έχουμε μαζί μας και να δείξουμε τα απαραίτητα έγγραφα (είτε σε ηλεκτρονική μορφή μέσω της ιστοσελίδαςείτε σε έντυπη μορφή), με τα οποία πιστοποιούμε τα αποτελέσματα ελέγχων και εμβολιασμού στον αρμόδιο της Οικονομικής Υπηρεσίας κατά την επιβίβασή μας, πριν από την αναχώρηση του πλοίου.
- Πριν το ταξίδι μας με το πλοίο συνιστάται να επικοινωνήσουμε με τη ναυτιλιακή εταιρεία που θα ταξιδέψουμε. Πληροφορίες για τις διαδικασίες που χρειάζεται να ακολουθήσουμε για τις εσωτερικές μετακινήσεις υπάρχουν αναλυτικά στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (ΥΝΑΝΠ).
Έως να φτάσουμε στον προορισμό μας, τηρούμε τις γενικές οδηγίες που ισχύουν για την πανδημία και συγκεκριμένα,
- Πλένουμε συχνά τα χέρια μας με νερό και σαπούνι ή χρησιμοποιούμε αλκοολούχο αντισηπτικό διάλυμα.
- Καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη μας με χαρτομάντηλο ή με το μανίκι και όχι με το χέρι όταν βήχουμε ή φτερνιζόμαστε.
- Αποφεύγουμε την επαφή με άλλα άτομα αν παρουσιάσουμε πυρετό ή συμπτώματα από το αναπνευστικό, όπως δυσκολία στην αναπνοή, βήχα κλπ. και αναζητούμε ιατρική βοήθεια.
- Φοράμε σωστά τη μάσκα μας υποχρεωτικά στα μέσα μαζικής μεταφοράς, π.χ. λεωφορείο, τρένο, αεροπλάνο, στο αεροδρόμιο, αλλά και στους κλειστούς χώρους του πλοίου.
- Τηρούμε, όπου είναι εφικτό, απόσταση 2 μέτρων από άλλους συνταξιδιώτες και να χρησιμοποιούμε συχνά αντισηπτικό για τον καθαρισμό των χεριών μας.
Σημειώνεται ότι εφόσον είναι εφικτό, η πιο ασφαλής πρακτική είναι να κάνουμε σχετικά κοντινά ταξίδια με το αυτοκίνητό μας συνοδευόμενοι από μέλη της οικογένειάς μας, κάνοντας μόνο λίγες/ελάχιστες στάσεις σε πολυσύχναστα μέρη, μέχρι να φτάσουμε στον προορισμό μας.
Όταν φτάσουμε στον προορισμό μας
- Αν πρόκειται να φιλοξενηθούμε σε φίλους ή συγγενείς, καλό θα ήταν να γνωρίζουμε εάν είναι εμβολιασμένοι ή όχι και φυσικά στη δεύτερη περίπτωση να τηρούμε τα μέτρα ατομικής προστασίας όσο πιο σχολαστικά γίνεται.
- Αν σκοπεύουμε να μείνουμε σε ξενοδοχείο, θα πρέπει να αποφεύγουμε τους εσωτερικούς και ειδικά τους κοινόχρηστους χώρους, θα πρέπει να φορούμε μάσκα και να χρησιμοποιούμε αντισηπτικό όσο το δυνατό συχνότερα, ειδικά στην περίπτωση που δεν είμαστε πλήρως εμβολιασμένοι.
- Αν επιλέξουμε την κατασκήνωση – camping, θα πρέπει να το κάνουμε με άτομα της οικογένειάς μας ή με φίλους που ξέρουμε ότι είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Σε καμία περίπτωση δεν χρησιμοποιούμε κοινόχρηστους χώρους, ειδικά τουαλέτες και δεν μοιραζόμαστε μαγειρικά σκεύη.
Μετά την επιστροφή μας από τις διακοπές
Αφού επιστρέψουμε είναι σημαντικό να παρακολουθούμε την υγεία μας για 14 ημέρες, ενώ παραμένουμε στο σπίτι αν εμφανίσουμε πυρετό ή συμπτώματα του αναπνευστικού, όπως δυσκολία στην αναπνοή, βήχα κλπ. έως και 14 ημέρες μετά την επιστροφή μας. Εφόσον χρειαστεί, αναζητούμε άμεσα ιατρική φροντίδα αναφέροντας το πρόσφατο ταξίδι μας.
Φαρμακείο διακοπών
- Απαραίτητος ο εφοδιασμός μας με φάρμακα ανάγκης για τυχόν απρόοπτα…
- Aκετυλοσαλικυλικό οξύ(salospir ή ασπιρίνη)
- Παρακεταμόλη(DEPON Ή PANADOL)
- Aντιισταμινικά δισκία(π.χ. zιρτεκ)
- Δισκία κορτιζόνης (πρεδνιζολόνη 4 mg)
- Ενέσιμο σκεύασμα κορτιζόνης (μεθυλπρεδνιζολόνη 125 mg)
- Aντιόξινα δισκία(Maalox , simeco)
- Σπασμολυτικά δισκία(buscopan,spasmoapotel)
- Αντιδιαρροϊκά δισκία – Loperamide(Imodium-ercefuril)
- Οφθαλμικό διάλυμα για πλύση(tear natural)
- Aντισηπτικό κολλύριο(septobore)
- Aντιϊσταμινική αλοιφή(fenistil)
- Αλοιφή για επούλωση εγκαυμάτων
- Γάντια
- Υγρό απολύμανσης χεριών
- Αποστειρωμένες γάζες κουτιά των πέντε εκατοστών, δέκα εκατοστών και δεκαπέντε εκατοστών
- Γάζες εμποτισμένες με αντιβιοτικό (Fusidic acid)
- Bαμβάκι
- Λευκοπλάστης πλάτους 0,08 μέτρα
- Tεμάχια λευκοπλάστη με γάζα αποστειρωμένη
- Eπίδεσμος 2,50 Χ 0,05 μέτρα
- Eπίδεσμος 2,50 Χ 0,10 μέτρα
- Tριγωνικός επίδεσμος
- Aιμοστατικός επίδεσμος
- Φυσιολογικός ορός 250 ή 500 ml
- Oξυζενέ
- Oινόπνευμα καθαρό
- Αντισηπτικό διάλυμα (solution ext. use Povidone Iodine 10 %)
- Γλωσσοπίεστρα
- Ποτηράκια μιας χρήσης (χάρτινα ή πλαστικά)
- Θερμόμετρο-οξύμετρο
Συμβουλευτείτε τον ιατρό σας σε περίπτωση που κάποιο μέλος της οικογένειας παίρνει ειδικά φάρμακα.
Σκεφτείτε επίσης να έχετε πάντα μαζί σας μερικά χρήσιμα τηλέφωνα:
- Το τηλέφωνο του νοσοκομείου ή κέντρου υγείας της περιοχής
- Τα τηλέφωνα μερικών κοντινών φαρμακείων
- Το τηλέφωνο του προσωπικού σας γιατρού και του παιδίατρου
- Το τηλέφωνο του κέντρου δηλητηριάσεων (210- 7793777).
Καλές διακοπές και καλό υπόλοιπο καλοκαιριού!