ΚοινωνίαΣημαντικότερα

“Δεν είναι ντροπή να διεκδικήσουμε την ασφαλή και ήρεμη διαβίωσή μας”

ΦΑΚΕΛΟΣ ΕΜΦΥΛΗ ΒΙΑ & ΓΥΝΑΙΚΟΚΤΟΝΙΕΣ

Νομικοί & ψυχολόγοι μιλούν στην Ε

Πώς αναγνωρίζουμε τα σημάδια; Τι μπορούμε να κάνουμε;

 

Δεν είναι «έγκλημα πάθους», είναι γυναικοκτονία. Φέτος, οι γυναίκες που λείπουν στην Ελλάδα γιατί δολοφονούνται από τους συντρόφους τους, τα θύματα της πατριαρχίας και της γυναικοκτονίας, της ακραίας μορφής της έμφυλης βίας, γεμίζουν ένα «μαύρο» ημερολόγιο.  Οι γυναικοκτονίες καταγράφονται η μία μετά την άλλη και η ανάγκη για τη νομική τους αναγνώριση είναι πιο αναγκαία από ποτέ. Ανθρωποκτονίες από πρόθεση οι οποίες γίνονται επειδή το θύμα είναι γυναίκα και οι οποίες ξεκινούν από την κλιμακούμενη κακοποιητική συμπεριφορά με λεκτικές παρενοχλήσεις, συναισθηματική – ψυχική – σωματική κακοποίηση και φτάνουν ως τη γυναικοκτονία, την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας.

Η Ε ανοίγει τη συζήτηση, απευθυνόμενοι σε ειδικούς, νομικούς και ψυχολόγους, γυναίκες, για το πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα σημάδια της έμφυλης βίας που φτάνει στη γυναικοκτονία.

Ένας σύντροφος είναι υπεύθυνος στο 40% περίπου των ανθρωποκτονιών με θύμα γυναίκα, σε σύγκριση με ένα ποσοστό 6% της ευθύνης των συντρόφων σε ανθρωποκτονίες που αφορούν τον άντρα ως θύμα.

Γράφει η Βίκη Μπράβου, δικηγόρος

Γυναικοκτονία είναι ένας όρος της εγκληματολογίας και αποδίδεται σε δολοφονίες γυναικών και κοριτσιών λόγω του φύλου τους.  Σύμφωνα δε με το ευρωπαϊκό ινστιτούτο για την ισότητα και τον στατιστικό ορισμό του, είναι οι δολοφονίες γυναικών στην πλειονότητά τους με δράστη τον ερωτικό τους σύντροφο, όπου ερωτικός σύντροφος νοείται πρώην/νυν σύζυγος ή σύντροφος, ανεξάρτητα από το αν ο δράστης έχει μοιραστεί ή μοιράζεται την ίδια κατοικία με το θύμα. Πρόκειται για έναν εγκληματολογικό όρο που αποδίδει την έρευνα ενός εγκληματολογικού και ανθρωπολογικού φαινομένου.

Σε κάθε περίπτωση μιλάμε για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας το οποίο σύμφωνα με τον ποινικό κώδικα είναι κακούργημα και τιμωρείται αυστηρά από τον νομοθέτη με ποινή κάθειρξης. Ακόμη και αν αποφασίστηκε και εκτελέστηκε σε βρασμό ψυχικής ορμής επιβάλλεται η ποινή της πρόσκαιρης κάθειρξης (ελαφρυντικό), ποινή η οποία φυσικά ουδόλως μπορεί να θεωρηθεί ως δεδομένη για τον εκάστοτε δικαστή.  Δυστυχώς, προσφάτως αφέθηκε να εννοηθεί κάτι τέτοιο από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, χωρίς φυσικά να ισχύει και να προδικάζει οποιαδήποτε παρόμοια περίπτωση!  Η ανθρωποκτονία θεωρείται από τα βαρύτερα αδικήματα του ποινικού κώδικα και οποιαδήποτε διάκριση λόγω φύλλου του θύματος ή του δράστη θα θεωρούνταν ενάντια στη συνταγματική αρχή της ισότητας.

Δυστυχώς σύμφωνα με πρόσφατα δεδομένα ένας σύντροφος είναι υπεύθυνος στο 40% περίπου των ανθρωποκτονιών με θύμα γυναίκα, σε σύγκριση με ένα ποσοστό 6% της ευθύνης των συντρόφων σε ανθρωποκτονίες που αφορούν τον άντρα ως θύμα.

Ήδη έχουμε «έκρηξη» περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας τα οποία σαφώς πολλαπλασιάστηκαν λόγω της παρατεταμένης καραντίνας που επιβάρυνε ψυχολογικά όλους μας, αλλά και λόγω του γνωστού «θερμικού νόμου της εγκληματικότητας» σύμφωνα με τον οποίο τα εγκλήματα βίας αυξάνονται δραματικά γύρω από τους θερμούς μήνες του έτους.

Θα πρέπει οι γυναίκες να μην φοβούνται να καταγγείλουν περιστατικά βίας, οι μηνύσεις πλέον δεν έχουν κόστος, μπορούν να απευθυνθούν ακόμη και μόνες στην αρμόδια αστυνομική αρχή. Ενώ πλέον υπάρχει και  η κατάλληλη υποδομή για να στηρίξει τα θύματα της ενδοοικογενειακής βίας.  Επίσης, θα πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν είναι ντροπή να ζητάμε την βοήθεια των οικείων μας, δεν είναι ντροπή να διεκδικήσουμε την ασφαλή και ήρεμη διαβίωσή μας, συναισθήματα που δημιουργούν επιφυλάξεις έναντι των καταγγελιών.

Στην διάθεση των γυναικών ή άλλων ατόμων που αντιλαμβάνονται τέτοια περιστατικά είναι η  τηλεφωνική γραμμή 15900 ή το email [email protected].

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παραιτήθηκε η Αντιδήμαρχος Ελένη Ρήγα

Aleka Stamatiadi

Κλεάνθης Βαρελάς: «Απαιτούνται άμεσα ενέργειες από τη Διοίκηση σε συνεργασία με τους φιλόζωους»

Aleka Stamatiadi

“Εν κρυπτώ οι διαβουλεύσεις του Δημάρχου για το εμπορικό λιμάνι”