ΠολιτισμόςΣημαντικότερα

«Χωρίς την παρουσία της μητέρας η φροντίδα είναι μάταιη» 

Ο Παιδίατρος Λουκάς Μπισταράκης μίλησε για τη Μητέρα

[quote]«Σε λίγο θα έχουμε ρομπότ που θα ταΐζουν τα παιδιά. Να δίνει το κράτος μισθό τρία χρόνια, να απαγορεύεται να πάει στη δουλειά η μητέρα για να φροντίζει το παιδί»[/quote]

 

Ο διαχρονικός ρόλος της μητέρας ήταν το θέμα της ομιλίας του Παιδίατρου και πρώην Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Μεγάρων Λουκά Μπισταράκη τη Δευτέρα στο Δημαρχείο, με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας της Μητέρας.

Ο Παιδίατρος μίλησε για τον βιολογικό και ψυχολογικό ρόλο της μάνας στην ανάπτυξη του μικρού παιδιού από την ώρα που γεννιέται το παιδί και την αν όχι εξαρτημένη τουλάχιστον απαραίτητη παρουσία της στα πρώτα χρόνια της ζωής του.

Ξεκινώντας την ομιλία του ο Λουκάς Μπισταράκης αναφέρθηκε στο «κράτημα» του παιδιού μετά τη γέννηση που παραπέμπει στην Παναγία την Βρεφοκρατούσα.
«Η μητέρα, είπε, προσπαθεί να σηκώσει το μωρό, περνά τα χέρια γύρω του, εξασφαλίζει τη συνεργασία του και μόλις το σηκώσει, στηρίζει το σώμα του πάνω της το μωρό το κρατάει ολόκληρο στα χέρια της.
Δε μπλέκει το μωρό στα συναισθήματα της, συνέχισε ο Λ. Μπισταράκης, η βρεφική φροντίδα είναι μια δοκιμασία προσωπικής αξιοπιστίας.
Τις πρώτες μέρες ξανά και ξανά η μητέρα αντιμετωπίζει διαθέσεις, άγχος, συγκινήσεις.
Το μωρό ως ανώριμο ον βρίσκεται στο χείλος του άγχους και για αυτό γίνεται και η φροντίδα του σώματος.
Η μητρική τέχνη διδάσκεται από το βιβλίο. Η μητρική όμως φροντίδα δεν γίνεται παρά από την ίδια τη μητέρα βάσει ερευνών ψυχαναλυτών, επεσήμανε ο Παιδίατρος Λ. Μπισταράκης.
Το βρέφος λίγων εβδομάδων αντιλαμβάνεται μόνο το σχήμα της, τη ζεστασιά και την οσμή της
Χρειάζεται τη μητέρα ως ολοκληρωμένο πρόσωπο. Χωρίς την παρουσία της μητέρας η φροντίδα είναι μάταιη. Η φροντίδα που μπορεί να χρησιμοποιήσει το βρέφος είναι η κάλυψη των αναγκών του αλλά και ψυχολογικό και συναισθηματικό περιβάλλον για την μητέρα.
Η μητέρα παρουσιάζει τον κόσμο στο βρέφος. Είναι ένας ισόβιος και συνεχής αγώνας, χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα στην αρχή της ζωής του βρέφους».

 

mpistarakis01

 

Ο Λουκάς Μπισταράκης επεσήμανε τον πρωτεύοντα ρόλο της διατροφής για το βρέφος: «Η πετυχημένη διατροφή είναι ουσιαστικό μέρος της ανάπτυξης του βρέφους το οποίο χρειάζεται από τη μητέρα να αποδεχθεί τη σχέση που εκφράζεται από τις αποκρίσεις του, τα κόπρανα, τα ούρα του.

Η αποτυχία στην τροφή, με το θηλασμό, φέρνει ψυχώσεις για τη μετέπειτα ζωή αλλά αυτό δεν είναι απόλυτο.
Μετά η μητέρα αναλαμβάνει την αποστολή να διαλύει τις ψευδαισθήσεις του παιδιού, αφού δημιούργησε σχέσεις εμπιστοσύνης με τον κόσμο, αυτή είναι η πλευρά του αποθηλασμού.
Η μητέρα, ακόμα, βοηθά το παιδί να δεχθεί τη μετατόπιση από την ανάγκη στην επιθυμία. Η συναισθηματική ανάπτυξη του βρέφους θεμελιώνεται στη βάση της σχέσης με τη μητέρα.

Ο πατέρας παίζει ρόλο μόνο βοηθώντας τη μητέρα να αφιερώνεται ολοκληρωτικά στο παιδί της» τόνισε ο Λ. Μπισταράκης.
«Ουσιώδης παράγοντας η αγάπη» είπε ο Παιδίατρος που ανέφερε ότι από 6 μηνών ως 2 ετών η μάνα δεν μπορεί να λείπει από το παιδί, με καλύτερη λύση για αντικατάσταση τη γιαγιά.
«Το παιδί μετά θέλει χάιδεμα» τόνισε χαρακτηριστικά.
Και για την αδυναμία της σύγχρονης γυναίκας να μείνει με το παιδί μακριά από τον εργασιακό χώρο πρότεινε: «Να δίνει το κράτος μισθό τρία χρόνια, να απαγορεύεται να πάει στη δουλειά για να φροντίζει το παιδί. Σε λίγο θα έχουμε ρομπότ που θα ταΐζουν τα παιδιά.

Η πλουτοκρατική κοινωνία δεν ενδιαφέρεται ψυχαναλυτικά αλλά κάνει φάρμακα…»

 

Στο τέλος της ομιλίας του ο Παιδίατρος Λουκάς Μπισταράκης δέχθηκε ερωτήσεις και συγχαρητήρια από την Διοίκηση του Δήμου και τον Δήμαρχο Γρ. Σταμούλη, ο οποίος στα πλαίσια της εκδήλωσης συμβολικά, έδωσε την επιταγή από το ποσό που συγκεντρώθηκε από τον φιλανθρωπικό αγώνα των Παλαιμάχων Βύζα-ΑΕΚ στην Πρόεδρο του Συλλόγου ΑΜΕΑ και μητέρα Αναστασία Σέργη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ανδρ. Μιχάλαρος: “Αφορμή για τη δημιουργία ενός οδικού άξονα που θα επαναφέρει την Οικονομία στην Ανάπτυξη”

Τα θέματα της έκθεσης στις Πανελλήνιες

Aleka Stamatiadi

Εγκατάσταση μεταναστών στα Βίλια