Αντιδήμαρχος Ιερ. Πολυχρόνης: «Αυτή είναι κοινωνική πολιτική»
Δεκάδες αιτήσεις για μηδενικά τέλη από δημότες που αδυνατούν να πληρώσουν
αναλυτικό ρεπορτάζ από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μεγάρων:
- Χαμηλότερο από τα Μέγαρα το κόστος συνδέσεων με την αποχέτευση στην Ν. Πέραμο με 18 δόσεις
- Επιχορήγηση και ελλείμματα για τις σχολικές επιτροπές
- Πρόταση για δημιουργία Σχολείου στην Κινέττα
Συνεδρίασε με λίγα θέματα προς ψήφιση το Δημοτικό Συμβούλιο Μεγάρων την Τρίτη 10 Φεβρουαρίου.
Προ ημερησίας διατάξεως, ο δημοτικός σύμβουλος Κλεάνθης Βαρελάς ζήτησε από τη Διοίκηση του Δήμου να γίνουν κινήσεις για βοήθεια στην ομάδα του Βύζα και την πρόσφατη απώλεια βαθμών.
«Θα κερδίσουμε την υπόθεση, διαβεβαίωσε ο Γρ. Σταμούλης, ας μην πανηγυρίζουν οι αντίπαλοι, γελάει καλύτερα οποίος γελάει τελευταίος».
Και ακόμη, ο Κλ. Βαρελάς ρώτησε για την ανακύκλωση γυαλιού, που απευθύνεται κυρίως σε καταστήματα εστίασης, και αν θα δοθούν κίνητρα.
Ο Αντιδήμαρχος Στ. Φωτίου απάντησε ότι στις συμβάσεις που είχε υπογράψει η απερχόμενη διοίκηση δεν προβλέπεται κέρδος για τους καταστηματάρχες, και ο Γρ. Σταμούλης συμπλήρωσε ότι το μεγαλύτερο κίνητρο είναι η προστασία του περιβάλλοντος.
Ερωτήσεις για τη Δημοτική Επιχείρηση Μεγάρων (Δ.Ε.Μ.) που διαχειρίζεται την επεξεργασία των πτηνοτροφικών αποβλήτων έκανε ο Γιάννης Μιχάλαρος, που ζήτησε να συζητηθεί αναλυτικά το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ οι πτηνοτρόφοι διαμαρτύρονται για μεγάλα ποσά για την διαχείριση της κοπριάς.
Ο Δήμαρχος Γρ. Σταμούλης απάντησε ότι η ΔΕΜ λειτουργεί κανονικά, ο κ. Πολυχρονόπουλος νοικιάζει το εργοστάσιο, οι πτηνοτρόφοι πληρώνουν ό, τι πλήρωναν και δεν αυξήθηκε τίποτα αλλά σκοπεύει να προωθήσει προκήρυξη για νέο μεταφορέα με φθηνότερο κόστος μεταφοράς των πτηνοτροφικών αποβλήτων.
Ακόμη, ο επικεφαλής των «Ενεργών πολιτών» πρότεινε να ξεκινήσουν δράσεις εν όψει τουριστικής περιόδου για την προσέλκυση επισκεπτών στην πόλη μας, όπως η δημιουργία ναυτικού ομίλου.
Στη συνεδρίαση παρενέβη ο Μάκης Λέλης για να σχολιάσει άρθρο και δημοσίευμα που υπογράφει ο Ι. Δρίτσας.
«Τι τρέχει στο δήμο κύριε δήμαρχε; είπε ο Μ. Λέλης. Δημοσιεύονται θέσεις από πρόσωπα που στελεχώνουν το γραφείο τύπου του δήμου. Ο κ. Δρίτσας αρθρογραφεί, δυστυχώς προσπαθεί να μηδενίσει τα πάντα με τα γραφόμενα του. Όταν αυτός είναι υπεύθυνος γραφείου τύπου πρέπει να είναι προσεκτικός. Είμαι προσβεβλημένος προσπαθεί να μηδενίσει όλες τις προσπάθειες του δήμου από εποχής Καστάνη, όλοι οι δήμαρχοι έβαλαν ένα λιθαράκι ώστε η πόλη των Μεγάρων να αποκτήσει υποδομές.
Προσωπικά είμαι υπερήφανος που είμαι μέλος της διοίκησης Σύρκου, που έφερε το μεγάλο έργο της αποχέτευσης. Νιώθω προσβεβλημένος. Αυτήν την υπερηφάνεια δεν μπορεί να την στερήσει ο κ. Δρίτσας ούτε από εμένα ούτε από τον Πρόεδρο Γιώργο Μιχάλαρο. Ο δήμος μας έχει ανάγκη όλους μας.
Οι δημότες μας έχουν επιλέξει να διοικήσουμε ανεξάρτητα από την οικονομική, κοινωνική κατάσταση στην οποία είμαστε. Ο στενός σας συνεργάτης εκτίθεται όταν λέει ότι δεν μπορεί να παρακολουθήσει τα τεκταινόμενα και εκθέτει και εσάς και τον πρόεδρο και αντιδημάρχους που είναι στη σύνταξη. Ο κ. Δριτσας εκθέτει όλη τη δημοτική πλειοψηφία, είπε ο δημοτικός σύμβουλος της Διοίκησης Μελ. Λέλης, προτείνοντας μάλιστα την απομάκρυνση του Ι. Δρίτσα από το γραφείο τύπου του δήμου. «Επιφυλάσσομαι κι εγώ για το τι θα πράξω στο μέλλον».
«Ο κ. Δρίτσας είναι πολίτης που προσφέρει εθελοντικά στο δήμο, απάντησε ο Γρ. Σταμούλης. Δεν είναι υπεύθυνος για καμία συγκεκριμένη δραστηριότητα και βοηθά σε εργασίες. Το άρθρο στο οποίο αναφέρεστε είναι προσωπικό του κείμενο. Δε θα μπω στη διαδικασία, εμείς δεν έχουμε απαξιώσει κανενός το έργο. Δεν εκφράζει σε τίποτα ούτε το δήμο ούτε τη διοίκηση».
«Ένας πολίτης που απλώς προσφέρει δεν στέκεται δίπλα στο δήμαρχο, όπως στεκόταν ο κ. Δρίτσας στο πρώτο συμβούλιο» σχολίασε ο Γ. Μπερδελής.
ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ Ν. ΠΕΡΑΜΟΥ
Με βάση τις δυσχερείς οικονομικές συνθήκες, αποφασίστηκε ο καθορισμός δόσεων για πληρωμή δικαιώματος σύνδεσης αποχέτευσης στην Νέα Πέραμο.
Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Ιερόθεος Πολυχρόνης εισηγήθηκε 168 ευρώ μέση τιμή ανά τρέχον μέτρο και η ομόφωνη απόφαση της οικονομικής επιτροπής προβλέπει 18 μηνιαίες δόσεις, με ελάχιστο ποσό 20 ευρώ και ελάχιστο δικαίωμα ανά σύνδεση 50 ευρώ.
«Είναι η χρυσή τομή, επεσήμανε ο Ιερ. Πολυχρόνης, και για το έργο να ολοκληρωθεί και να απολαύσουν όλα τα οφέλη και να μην επιβαρυνθούν πολύ σε μεγάλο χρονικό διάστημα οι κάτοικοι».
Ικανοποίηση για την ολοκλήρωση ενός έργου που είχε ξεκινήσει επί διοικήσεώς του εξέφρασε ο Γ. Μαρινάκης, καθώς και για τις πολλές δόσεις που ορίστηκαν για την διευκόλυνση των πολιτών.
Στη συνέχεια, ήσσονος έντασης αντιπαράθεση δημιουργήθηκε μεταξύ Στ. Φωτίου και Γ. Μαρινάκη, με τον πρώην Δήμαρχο Μεγάρων να χαρακτηρίζει κωλοτούμπα την κίνηση του πρώην Δημάρχου Ν. Περάμου να μην ψηφίζει την απόφαση για πληρωμή τελών επί δικής του διοίκησης.
«Το αγώνισμα της κωλοτούμπας εινιαι το δικό σας σπορ» απάντησε ο Γρ. Σταμούλης, ενώ ο Στ. Φωτίου τόνισε ότι επρόκειτο για καθαρά προσωπική του πολιτική στάση στη δεδομένη προηγούμενη κατάσταση.
Επί της ψηφοφορίας, ομόφωνα αποφασίστηκε το θέμα της πληρωμής των δόσεων για τη σύνδεση στην αποχέτευση Ν. Περάμου.
Έλλειμμα στα Σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης
45.000 ευρώ χρωστούν στον ΟΤΕ και 47.000 για το νερό
Η επιχορήγηση των σχολικών επιτροπών του δήμου, των σχολείων ουσιαστικά Μεγάρων και Νέας Περάμου, αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία, καθώς η αντιπολίτευση δε συμφώνησε στη μεταφορά μέρους της δόσης της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για την κάλυψη των χρεών των σχολείων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Τα μεγάλα χρέη στη σχολική επιτροπή πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, όπως ανέφερε η Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας Ελένη Ρήγα, και το μεγάλο έλλειμμα το οποίο διερευνάται μάλιστα από τη δικαιοσύνη, πρέπει να καλυφθεί από την πρώτη δόση του έτους, ενώ έρχονται και επόμενες δόσεις, ικανές όπως είπε να καλύψουν τις ανάγκες της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην πορεία της σχολικής χρονιάς.
Η πρώτη δόση για την επιχορήγηση των σχολικών επιτροπών, όπως ήλθε από την κυβέρνηση, είναι αυξημένη κατά 12.000 ευρώ.
Ωστόσο, όπως είπε η Ελένη Ρήγα, «η Πρωτοβάθμια είχε πολλά σοβαρά προβλήματα, χρέη στην ΔΕΥΑΜ 28.000 ευρώ, στην ΕΥΔΑΠ 19.000 ευρώ (και αυτό γιατί χρωστούν τα σχολεία της Ν. Περάμου από τότε που ήταν δήμος), σε ξενόγλωσσα βιβλία 2500 ευρώ παρελθόντων ετών και 45.000 ευρώ στον ΟΤΕ. Είναι παρά πολύ μεγάλα τα χρέη.
Πρέπει να μπει μια σειρά και για το λόγο αυτό αποφασίστηκε από τη δημοτική επιτροπή παιδείας για την πρώτη δόση το επιπλέον πόσο να πάει στην πρωτοβάθμια, να πληρώσει τον ΟΤΕ, να ξεκινήσει διακανονισμός. Γενικά, γίνεται κατανομή του ποσού σύμφωνα με τον αριθμό των τμημάτων και των παιδιών».
Αντιρρήσεις για την οικονομική διαχείριση έφερε ο Γιώργος Μπερδελής αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Δεν ξέρω αν αξίζει τον κόπο αυτές τις 4.000 να τις δώσουμε στον ΟΤΕ ή να τις αναλάβει ο δήμος και να μην τις κόψουμε από τη δευτεροβάθμια που έχει διαχειριστεί χρήματα με σύνεση.
Δεν είχε γίνει καλή διαχείριση στην πρωτοβάθμια και τιμωρούμε τη δευτεροβάθμια με έναν τρόπο, να κόψουμε κονδύλια επειδή δεν έκανε σωστή διαχείριση».
Η πρόεδρος της Δημ. Επιτροπής Παιδείας Ελ. Ρήγα απάντησε ότι συμφωνήθηκε από όλα τα μέλη της επιτροπής να γίνει συνάντηση με όλους τους διευθυντές να εξεταστεί ο τρόπος κατανομής και στη συνέχεια αναφέρθηκε αναλυτικά στα ελλείμματα που υπήρχαν στην σχολική επιτροπή πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης από το 2007, που ήταν 38.000 ευρώ, το 2011 το έλλειμμα έφτανε τις 221.000 ευρώ ως το 2014 οπότε το έλλειμμα ξεπέρασε τις 350.000 ευρώ.
Η Ελ. Ρήγα μίλησε για «επιχορηγήσεις που δεν έφτασαν ποτέ στα σχολεία και κακοδιαχείριση που χρόνιζε»
«Υπάρχουν προβλήματα στα σχολεία και εκπαιδευτικοί και παιδιά δυσκολεύονται, ανέφερε ο Γιάννης Μιχάλαρος. Εσείς επειδή είστε και εκπαιδευτικός, απευθύνθηκε στην Πρόεδρο Δημ. Επιτροπής Παιδείας, θα πρέπει τα χρήματα να τα πάρετε και να τα χρησιμοποιήσετε πιο σωστά. Αυτά τα λεφτά που λείπουν για να καλύψετε το έλλειμμα πρέπει να βρείτε από άλλους κωδικούς. Πρέπει να μπουν στην εκπαίδευση, είναι επένδυση του δήμου στα παιδιά μας. Πρέπει να ξανακάνουμε μια καλύτερη εκπαίδευση, λείπει το ψηφιακό σχολείο, δεν θα προχωρήσουμε.
Εάν επιμείνετε να πάρετε χρήματα από αυτόν τον κωδικό για τα παρελθόντα έτη, οι δάσκαλοι σκέφτονται να φέρουν επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης να κάνει έρευνα».
«Δεν έχουμε πρόβλημα να έρθει να κάνει έρευνα οποίος θέλει, απάντησε ο Γρ. Σταμούλης. Ο δήμος δεν παράγει χρήμα ανάλογα με τα κονδύλια που μοιράζει η κυβέρνηση για την παιδεία. Η διοίκηση μας ο τι έρχεται για τα σχολεία τα δίνει και μάλιστα άμεσα. Παράλληλα, κάναμε ενέργειες για τα μικρά κονδύλια, για να εξασφαλίσουμε εξοπλισμό πέραν του ΟΣΚ».
Ο πρώην Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ελ. Παπαλευθέρης ανέφερε σχετικά «χαίρομαι που άκουσα για τη σωστή διαχείριση στη δευτεροβάθμια. Ήταν λίγα τα χρήματα και καταφέραμε να παραδώσουμε πλεόνασμα και νοικοκυρεμένη σχολική επιτροπή.
Είναι άδικο να αφαιρούμε χρήματα και είναι αυξημένες οι ανάγκες των λυκείων που είναι εξεταστικά κέντρα.
Δεν είναι εύκολο να βρεθούν χρήματα παρόλα αυτά θα ήταν ευχής έργων να παλέψουμε να βρούμε χρήματα για το έλλειμμα».
Ο Ελ. Παπαλευθέρης ρώτησε «Σε τι φάση βρίσκεται η φάση της δικαιοσύνης για το έλλειμμα; Και τόνισε να βρεθεί μια άκρη, οι δάσκαλοι έχουν δίκιο που διαμαρτύρονται και πρέπει να αποκατασταθεί, αν προσπαθούμε να κόψουμε για να συμπληρώσουμε…να βρούμε από που λείπουν».
Η Ελ. Ρήγα εξήγησε ότι πληρώθηκε μόνο η τέταρτη δόση πέρυσι και έγιναν πανελλαδικές χωρίς να λάβει ούτε μια δόση η δευτεροβάθμια, άρα μπορούν να γίνουν οι εξετάσεις κι έχουμε κι άλλη δόση, «θα μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε και τις πανελλαδικές και τα παιδάκια του δημοτικού».
Όσο για την πορεία της υπόθεσης του ελλείμματος στην σχολική επιτροπή πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, ο Γρ. Σταμούλης απάντησε ότι «το θέμα το έχει αναλάβει ο εισαγγελέας, το ειρηνοδικείο Ελευσίνας διεξάγει έρευνα».
«Όπως τα πήρε ο δήμος για να πληρώσει μισθοδοσίες λόγω κατασχέσεων όλο το προηγούμενο διάστημα, έτσι μπορεί ο δήμος να αποδώσει χρήματα γιατί δεν τα έχει αποδώσει» επεσήμανε ο Γ. Μαρινάκης.
Ο Στ. Φωτίου απάντησε λέγοντας «αυτά είναι αλχημείες, ο δήμος δεν μπορεί να δώσει υποχρεώσεις σχολικών επιτροπών. Άλλο τα παίρνω και τα επιστρέφω, τα δίνω οπότε θέλω και άλλο πληρώνω τις υποχρεώσεις σχολικής επιτροπής».
«Πολιτική είναι να στηρίξω το μέρος που έχει περισσότερο ανάγκη, είπε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Ιερ. Πολυχρόνης, με το έλλειμμα να έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης… Οι επιπλέον 12.000 ευρώ περίπου θα πάνε στη σχολική επιτροπή που έχει περισσότερο ανάγκη.
Από 1η Σεπτέμβρη ο τι ήταν για τα σχολεία πάει κατευθείαν στα σχολεία. Παλιότερα χρέη δεν μπορούμε να τα αφήσουμε».
Επί της ψηφοφορίας, καταψήφισαν οι συνδυασμοί του Γ. Μπερδελή και ο Γ. Μιχάλαρος, ενώ υπερψήφισαν τις επιχορηγήσεις για τις σχολικές επιτροπές οι σύμβουλοι της διοίκησης και της μείζονος αντιπολίτευσης, του συνδυασμού Γ. Μαρινάκη.
Πρόταση για δημιουργία Σχολείου στην Κινέττα
Ανάμεσα στις προτάσεις που έκανε η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας, ήταν η δημιουργία σχολείου στην Κινέττα, αφού συνολικά 116 παιδιά μένουν μόνιμα στην περιοχή και μετακινούνται καθημερινά για το σχολείο.
Η πρόταση της επιτροπής παιδείας ψηφίστηκε ομόφωνα, ενώ ο Γ. Μπερδελής υπενθύμισε ότι το δημοτικό συμβούλιο είχε λάβει και στο παρελθόν απόφαση για δημιουργία σχολείου στην Κινέττα.
Στη συνέχεια της συνεδρίασης, αποφασίστηκε ομόφωνα η προμήθεια καυσίμων με διεθνή ηλεκτρονικό ανοιχτό διαγωνισμό, με προϋπολογισμό 501.500 με ΦΠΑ.