Αξέχαστο Τοπικό Συμβούλιο
Νέα Πέραμος 21/01/2021
γράφει η Θωμαϊς Λιώτα
Η Κοινότητα αποτελεί διαχρονικά τον πυρήνα της Ελληνικής Κοινωνίας. Ένας λαός , όπως ο Ελληνικός, διαχρονικά χρησιμοποιεί την λέξη κοινότητα ορίζοντάς τη, “ως συνύπαρξη για το κοινό καλό”! Σε όλη την επικράτεια τα Συμβούλια Κοινοτήτων είναι αυτά που βρίσκονται εγγύτερα στον πολίτη και την καθημερινότητα. Είναι αυτά που κάνουν πράξη την αποκέντρωση και φροντίζουν για την αξιοποίηση της επαρχίας. Επί της ουσίας, είναι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών στο κράτος, αφού μια μορφή διοίκησης παραμένει δίπλα του, στα προβλήματα της καθημερινότητας[1].
Το άμεσο, λοιπόν, μέσο τρόπου επικοινωνίας των προβλημάτων/θεμάτων/αναγκών του πολίτη με την οργανωμένη πολιτεία είναι το ένα και μοναδικό Τοπικό Συμβούλιο. Ο ρόλος του, όπως πολλοί μπορεί να μην γνωρίζουν, άλλοι πάλι μπορεί να το απαξιώνουν, είναι ιδιαίτερα σοβαρός και κανείς δεν μπορεί να τον παραγκωνίζει με ελαφρά τη καρδία.
Ας επικεντρωθούμε στην Ελληνική πραγματικότητα, του νεοέλληνα νομοθέτη που παγιδευμένος στα πλέγματα των ξένων προτύπων, που φιλοδοξούσε κάθε φορά να επιβάλει στον τόπο, δεν στάθηκε ικανός να αντιληφθεί το γνήσιο λαϊκό δημοκρατικό μήνυμα του κοινοτισμού[2]. Θα εξετάσουμε κάποιες περιπτώσεις σχέσεων του εκλεγμένου Δημάρχου και του Εκλεγμένου Προέδρου Κοινότητας. Τι γίνεται σε περιπτώσεις που, η Κοινότητα εκπροσωπείτε από εκλεγμένους του Δημάρχου? Υπάρχουν δύο απαντήσεις σε αυτό το ερώτημα. Η μία είναι η Κοινότητα να οδηγείτε σε σωστό δρόμο ανάπτυξης, ευημερίας και ευρωστίας και η άλλη είναι να παρουσιάζετε μια Κοινότητα που να λειτουργεί σε υποτονικούς ρυθμούς, για τον λόγο της άνισης μεταχείρισης και της μη διεκδικήσεις των υποχρεώσεων του Δήμου που ανήκει. Τι συμβαίνει όμως σε άλλη περίπτωση, όταν η Κοινότητα εκπροσωπείτε από μια Ανεξάρτητη και Εκλεγμένη από τους πολίτες Αρχή, όπως έδωσε την ευκαιρία ο νόμος 4623/2019, σε Ανεξάρτητες φωνές όχι μόνο ανεξάρτητη από την Δημοτική Αρχή, αλλά και την Αντιπολίτευση? Η απόφαση αυτή προέκυψε προφανώς από την ανάγκη των Κοινοτήτων, που στην πλειοψηφία τους εξαθλιώθηκαν από την ένωση των Δήμων με τον Καλλικράτη το 2010 και ξεψύχησαν σιγά-σιγά και βασανιστικά με το πέρασμα του χρόνου. Προφανώς και κάποιοι Δήμοι ευημερούν σήμερα με την συνένωση, με τους πολίτες αυτών να μην επηρεάζεται η καθημερινότητά τους στο ελάχιστο.
Ας εξετάσουμε λοιπόν, την περίπτωση μιας παρατημένης Κοινότητας από την Δημοτική Αρχή, που αυτή εκπροσωπείτε από Ανεξάρτητες φωνές. Ήταν η ίδια ανάγκη που περιέγραψα πιο πάνω, να συσταθεί και να οργανωθεί μια Ανεξάρτητη Κίνηση, καθώς ο τόπος μαράζωνε μέρα με την μέρα, μειώνοντας την στάθμη ζωής των κατοίκων της. Η ανάγκη προφανώς δεν θα υπήρχε αν η καθημερινότητα των πολιτών της Κοινότητας δεν ήταν τόσο δύσκολη, τα προβλήματα δεν διογκωνόντουσαν τόσο, το όραμα και οι στόχοι για τον τόπο από την μεριά της διοίκησης ήταν αποτυπωμένο σε έργα και σε πράξεις.
Σε καμία των περιπτώσεων, η σημερινή κατάσταση δεν μπορεί να αξιολογηθεί ως απλοϊκή και εύκολη για τον καθοριστικό ρόλο του Προέδρου και του Συμβουλίου της Κοινότητας. Εκτός από την έμπρακτη αδιαφορία που εισέπραξε ο Πρόεδρος, το Τοπικό Συμβούλιο, η Αντιπολίτευση, αλλά και οι πολίτες της Κοινότητας Νέας Περάμου στο πρώτο για την χρονιά Τοπικό Συμβούλιο, έρχονται να προστεθούν οι αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας, αλλά και η αλλαγή του νόμου για τον ρόλο των Κοινοτήτων και την εκλογή του Προέδρου και Συμβουλίου.
Μικρή αναφορά στην τροποποίηση του νέου εκλογικού νόμου που αφορά στον περιορισμό των αρμοδιοτήτων των τοπικών συμβουλίων. Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης αποστερεί από τις τοπικές κοινωνίες τη δυνατότητα να έχουν καθοριστικό λόγο για τα ζητήματα που τις αφορούν και περιορίζει τα τοπικά συμβούλια σε αμιγώς εισηγητικά όργανα αποκλειστικώς εξαρτώμενα από τις αποφάσεις του εκάστοτε Δημάρχου[3]. Θα διερωτώταν κανείς, άλλωστε, εάν η εν λόγω ρύθμιση αποτελεί διορθωτική παρέμβαση αναφορικά με την κυβερνησιμότητα των Δήμων ή εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο απαξίωσης των Τοπικών Συμβουλίων και των Προέδρων τους.
Όπως και να το δει κάποιος το ζήτημα, μόνο θλίψη δημιουργεί η εικόνα Προέδρων Τοπικών Συμβουλίων να αναμένουν έξω από τα γραφεία των Δημάρχων, ούτως ώστε να διεκδικήσουν τα αυτονόητα της καθημερινότητας για την κοινότητα τους και μια τέτοια εικόνα παραπέμπει σε ταύτιση με φτωχό συγγενή που επαιτεί ελεημοσύνη. Μην ξεχνάμε ότι εξετάζουμε την περίπτωση της Ανεξάρτητης Τοπικής Αρχής, που αν το σκεφτεί κανείς είναι πολύ λογικό από Πρόεδρο εκλεγμένο από την παράταξη του Δημάρχου να πηγαίνουμε σε Πρόεδρο εκλεγμένο με Ανεξάρτητο Παραταξιακό Υπόβαθρο. Ακόμα πιο θλιβερό είναι το γεγονός ο εκλεγμένος από τον Δήμαρχο, Αντιδήμαρχος της Κοινότητας να υποθάλπει τις ενέργειες του Προέδρου, άρα του γενικού συνόλου των κατοίκων της.
Γυρνάμε πάλι στην αρχή του άρθρου, και στον ορισμό της λέξης κοινότητας και στο περί της «συνύπαρξης για το κοινό καλό», που αυτό σήμερα δεν μπορεί να υπάρξει μεταξύ της Κοινότητας της Νέας Περάμου και των ενεργειών του Δημάρχου Μεγαρέων. Λυπηρό μεν, πέρα για πέρα αληθινό δε. Η τελευταία πινελιά αυτή της ανύπαρκτης σχέσης ήταν το Τοπικό Συμβούλιο, το πρώτο του 2021 με θέμα τον Απολογισμό Πεπραγμένων της Κοινότητας. Αυτό αφορούσε τις αποφάσεις του Τοπικού από την ανάδειξή του στις τελευταίες εκλογές του 2019, καθώς και τα προβλήματα του τόπου. Με πρόσχημα τις δημοκρατικές πρακτικές, μάλλον έτσι όπως τις αντιλαμβάνεται ο σημερινός Δήμαρχος, ο ίδιος αποχώρησε πριν καν ξεκινήσει το συμβούλιο. Αποχώρησε γιατί όντας «δημοκράτης» στις αποφάσεις και ενέργειές του, μάλλον «ξέχασε» πως όταν το Τοπικό Συμβούλιο παίρνει μια απόφαση, ο Δήμαρχος είναι υποχρεωμένος να προωθήσει τις αποφάσεις στα όργανά του και να απαντήσει σε κάθε μια ξεχωριστά σε διάστημα όχι περισσότερο από ένα μήνα. Πέρασαν σχεδόν 18 μήνες και οι απαντήσεις μάλλον κόλλησαν στις «δημοκρατικές» του πρακτικές και πεποιθήσεις, αυτών της ευθύνης των υποχρεώσεων και καθηκόντων του.
Προφανώς και ο κύριος Δήμαρχος του Δήμου Μεγαρέων δεν έχει αντιληφθεί πως η τοπική κοινότητα αποτελεί τον πυρήνα της αυτοδιοίκησης, θεμέλιο της δημοκρατίας και συνδετικό κρίκο που ενώνει τη διοίκηση του δήμου με τις ανάγκες και τα προβλήματα των τοπικών κοινωνιών. Προφανώς και ο Δήμαρχος του Δήμου Μεγαρέων θεωρεί πως υποβιβάζοντας τον ρόλο του Προέδρου μιας Κοινότητας, τον υποβιβάζει σε κάποιο είδος κλητήρα ή θυρωρό στο κτίριο της παλιά Δημαρχίας. Προφανώς και ο Δήμαρχος του Δήμου Μεγαρέων θεωρεί πως η φίμωση, η απραξία, ή η «παράδοση» του θεσμικού και καθοριστικού ρόλου και του λόγου του Προέδρου της Κοινότητας, αποτελούν για τον ίδιο λύσεις συνύπαρξης ή συνεργασίας για το κοινό καλό.
Κλείνοντας, θα ήθελα να υπογραμμίσω την σοβαρότητα του συμβουλίου για τον Απολογισμό Πεπραγμένων για την Κοινότητα Νέας Πέραμου, που ο μοναδικός του σκοπός ήταν και είναι η ενημέρωση του κόσμου, καθώς και της αντιπολίτευσης που είναι η μόνη αδιέξοδος στο πρόβλημα συνεργασίας της Κοινότητας με την διοίκηση του Δήμου. Επειδή εμείς δεν βλέπουμε παραμύθια με δράκους και μάγισσες και επειδή ζούμε μια πραγματικότητα που ένας επίγειος παράδεισος της Δυτικής Αττικής θα μπορούσε κάλλιστα να είναι πόλος έλξης τουριστών και επενδύσεων και όχι μόνο καλωδίων και δομών φιλοξενίας κύριε Δήμαρχε, δεν έχουμε σκοπό να σταματήσουμε να πράττουμε και να δρούμε για το κοινό καλό. Αυτό θα ήθελαν οι πρόγονοί μας, αυτό θέλουν οι απόγονοι μας.
Για την οργάνωση, επιμέλεια και εκτέλεση του Πρώτου Τοπικού Συμβουλίου 2021, θα ήθελα να ευχαριστήσω ορισμένους κατοίκους της Νέας Περάμου, είτε είναι ο Πρόεδρος, ο σύμβουλος, ο Χ με τις ιδέες του, ο Ψ για την αγάπη του για τον τόπο, που βοήθησαν στην υλοποίησή του!
Credits to peramiotes.
Με εκτίμηση,
Λιώτα Θωμαίς
[1] Πηγή: https://www.protothema.gr/greece/article/1088942/ekprosopoi-koinotiton-kata-ton-allagon-tou-up-esoterikon-gia-tin-topiki-autodioikisi/?utm_source=rss
Πηγή: https://agonas.gr/2019/11/07/%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%BB%CF%85%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B1%CF%83-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%84%CE%BF%CF%80%CE%B9%CE%BA%CE%B7-%CE%B1%CF%85%CF%84%CE%BF%CE%B4%CE%B9%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%B7%CF%83%CE%B7/
[3] Πηγή: https://www.politischios.gr/parembaseis/topike-koinoteta-purenas-autodioikeses-e-apaxiomenos-thesmos