Γράφει ο Στέλιος Γκίνης
Όσοι διαβάζουν βιβλία κάνουν συντροφιά με εκλεκτά πνεύματα, όχι μόνο του παρόντος, αλλά και του παρελθόντος.
Στα βιβλία βρίσκουμε την ψυχή και το πνεύμα του χρόνου που πέρασε. Την ηχώ δηλαδή του παρελθόντος σαν σε όνειρο. Είναι γεγονός, ότι σπίτι χωρίς βιβλία, είναι σπίτι… χωρίς παράθυρα. Το καλό βιβλίο είναι και δάσκαλος και φίλος, σύντροφος πιστός. Είναι παρηγορητής κι εμψυχωτής, εξομολογητής και πρόθυμος συνομιλητής, όποια ώρα κι αν τον αναζητήσουμε, σε όποιον τόπο, σε όποια ηλικία.
Ένα καλό βιβλίο μας κρατάει συντροφιά στις βαριές ώρες της νύχτας στην αγρύπνια μας, στα τρυφερά μας νιάτα και στα πικρά γεράματα.
Το βιβλίο σ’ αφήνει να στοχάζεσαι, να φαντάζεσαι, να ονειρεύεσαι. Σε ανεβάζει ψηλά, πολύ ψηλά, σε ξεναγεί πίσω στους αιώνες σε άλλους δηλαδή χρόνους και καιρούς. Σε κάνει ταξιδευτή, εξερευνητή και οδοιπόρο, αλλά και συνομιλητή με τους μεγάλους του πνεύματος, κάθε εποχής, που σε πλησιάζουν για να σε φωτίσουν, να σε λυτρώσουν!
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της ένωσης βιβλιοπωλών και της ΕΣΗΕΑ, η αναγνωσιμότητα του καλού βιβλίου, στην εποχή που ζούμε, βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα και σε συνεχή πτώση!
Είμαστε οι πρώτοι από το … τέλος στη σειρά αναγνωσιμότητας στην Ευρώπη. Αιτία βέβαια δεν είναι η οικονομική κρίση, γιατί δεν κοστίζει πολλά ένα καλό βιβλίο, που μπορείς να το δανειστείς και από τη Δημοτική μας Βιβλιοθήκη δωρεάν.
Αιτία είναι η επικράτηση του υλιστικού πνεύματος και αντιπνευματικότητας στην κοινωνία μας.
Δυστυχώς η πνευματική μας πτώχευση είναι χειρότερη της άλλης, της οικονομικής. Αναζητούμε, δυστυχώς, τις έτοιμες απαντήσεις σε όποια προβλήματά μας. Η καθίζηση του μορφωτικού μας επιπέδου και η ημιμάθειά μας, έχουν τις εξής συνέπειες: Γίναμε ευάλωτοι στην προπαγάνδα, στις … αερολογίες και στην υιοθέτηση προτύπων ζωής μέσα από την ΥΠΟ-ΤΕΧΝΗ της τηλεόρασης.
Έχουμε επίσης αδρανοποιηθεί πολιτκά, αλά και ηθικά, που μας οδηγούν σε φανατισμούς.
Τα αμυντικά τείχη ενός λαού είναι σίγουρα η μόρφωσή του. Όμως εμείς στην πατρίδα μας έχουμε εκπαίδευση, αλλά παιδεία… δεν έχουμε. Γνώση μεταδίδουμε χρησιμοθηρική, λειψή κι αυτή.
Έτσι όμως αποκτούμε ΡΗΧΗ σκέψη, και καθίζηση του μορφωτικού μας επιπέδου.
Αυτά που πρέπει να γίνουν είναι τα παρακάτω:
- Διαφημιστική εκστρατεία ενημέρωσης, για τη χρησιμότητα του καλού βιβλίου.
- Οργάνωση και ίδρυση περισσότερων βιβλιοθηκών και μάλιστα κινητών. Να περιοδεύει δηλαδή η κινητή βιβλιοθήκη σε κάθε γειτονιά μια φορά το μήνα και να δανείζει βιβλία.
- Παρουσίαση επιλεγμένων από την Ακαδημία και τα Πανεπιστήμια εκλεκτών βιβλίων.
- Προβολή και οργάνωση διαγωνισμών με βράβευση των καλών βιβλίων.
Έχει δικαίωμα ο λαός μας ο… ανυποψίαστος, μιας καλύτερης ζωής και πνευματικής απόλαυσης.