ΚοινωνίαΣημαντικότερα

Αλλαγές για τις καθαρίστριες στα σχολεία

Διαφάνεια θέλει να επιβάλει η Σχολική Επιτροπή

Αδικίες και έλλειψη νομοθεσίας για την προκήρυξη επικαλούνται οι πρώην συμβασιούχες

 

Γ. Κολλάτας: «Πρώτη φορά έγινε προκήρυξη. Είχανε μάθει να προσλάβουν από το παράθυρο»

 

Αντικρουόμενες οι θέσεις και αντιπαραθέσεις έχει προκαλέσει η υπόθεση των νέων συμβάσεων για τις εργαζόμενες στην καθαριότητα των σχολείων του δήμου.

Εκτός των μόνιμων απασχολουμένων, οι μερικής απασχόλησης καθαρίστριες προσλαμβάνονταν κάθε χρόνο με συμβάσεις στα σχολεία για ολιγόωρη απασχόληση. Για τη φετινή όμως σχολική χρονιά, η Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, υπό την προεδρία του δημοτικού συμβούλου Γιάννη Κολλάτα αποφάσισε να προσλάβει κατόπιν προκήρυξης με κοινωνικοοικονομικά κριτήρια, όπως εξήγησε ο ίδιος σε συνέντευξη που παραχώρησε.

Από την άλλη πλευρά, όμως, οι καθαρίστριες που πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους με συμβάσεις και χαμηλά αμειβόμενες διαμαρτύρονται και έχουν προβεί σε ενστάσεις κατά της διαδικασίας, καθώς και οι ίδιες πληρούν σχετικά κριτήρια.

Επιπλέον, υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει το νομικό πλαίσιο για αυτές τις προσλήψεις.

Αναμφίβολα, ένα καθορισμένο σαφές νομοθετικό πλαίσιο για τέτοιου είδους προσλήψεις θα έλυνε και το συγκεκριμένο πρόβλημα και θα αποφεύγονταν οι όποιες αδιαφανείς κινήσεις.

Για το ζήτημα, συνέντευξη έδωσαν ο Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και η Αντιπρόεδρος Άννυ Σταμούλη, την Δευτέρα, και την επομένη, οι πρώην συμβασιούχες καθαρίστριες παρενέβησαν διαμαρτυρόμενες στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Οι καθαρίστριες είπαν στο δημοτικό συμβούλιο ότι έχουν υποβάλει ένσταση ομαδικώς για τα κριτήρια των προσλήψεων των νέων συμβασιούχων. Υπέρ τους τοποθετήθηκε ο δημ. Σύμβουλος Αντώνης Χοροζάνης: «Δέκα χρόνια δουλειάς και τις πετάτε στο δρόμο. Η νομοθεσία λέει χωρίς κατάργηση των συμβάσεων. Οι εργαζόμενες είχαν πρόβλημα με τις συμβάσεις τους και για αυτό σταμάτησαν;».

«Με ποιο νόμο έγιναν οι προσλήψεις;» διαμαρτυρήθηκαν οι καθαρίστριες.

 

Γρ. Σταμούλης: «Κάναμε ό, τι προβλέπει η νομοθεσία»

«Δε θα δικαιωθούν, απάντησε ο Γρ. Σταμούλης, γιατί κάναμε ο τι προβλέπει η νομοθεσία.  Προσπαθείτε να υποστηρίξετε πέντε που έχασαν τη δουλειά τους, είπε απευθυνόμενος στον Αντ. Χοροζάνη, αλλά χιλιάδες άλλοι έχουν δικαίωμα στην εργασία.

Η λογική λέει έληξε η σύμβαση τελειώνει η δουλειά. Κύριε Χοροζάνη, πάτε κοντόφθαλμα, τόσο καταλαβαίνετε».

«Είμαστε τόσα χρόνια στα σχολεία, είπαν οι καθαρίστριες, ενώ δεν πήγαινε κάνεις στα σχολεία να καθαρίσει με λίγα λεφτά. Απαξιούσαν όλοι αυτές τις δουλειές και εμείς καθαρίζαμε με λίγα λεφτά. Μόνο στα Μέγαρα και στο Μενίδι άλλαξαν οι καθαρίστριες. Έχουμε προβλήματα οικονομικά και εμείς».

Ο Γρ. Σταμούλης απάντησε «Η διαδικασία της πρόσληψης έγινε με διαφάνεια, με αιτήσεις, με κριτήρια,  για να έχουν όλοι τη δυνατότητα να προσληφθούν από τη σχολική επιτροπή. Λήγει η σύμβαση βγαίνει άλλη».

Σε έντονο ύφος απάντησε ο Αντώνης Χοροζάνης τονίζοντας ότι δεν υπάρχει νόμος και δεν είδε σε εφημερίδα δημοσιευμένη την προκήρυξη για τις εν λόγω προσλήψεις.

Για τη διαδικασία επέμεινε ρωτώντας ο Γιώργος Μπερδελής. «Πουθενά δεν προβλέπεται η ανανέωση των συμβάσεων» απάντησε ο Γρ. Σταμούλης.

 

Γ. Κολλάτας: «Όλα δουλεύουν πολύ καλά. Προσπαθούμε και κάνουμε ό, τι καλύτερο»

 

Για το έργο της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης μίλησε ο Πρόεδρος Γιάννης Κολλάτας και η Αντιπρόεδρος Άννυ Σταμούλη, την Δευτέρα στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.

Όταν ρωτήσαμε για τα οικονομικά της επιτροπής, αν καλύπτουν οι πόροι τις ανάγκες των σχολείων και αν υπάρχουν ελλείψεις, μας απάντησε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

Αρχικά για τα χρέη παλαιότερων διοικήσεων αλλά και για το έλλειμμα που διερευνάται από την δικαιοσύνη, μίλησε ο Γ. Κολλάτας. «Έλειπαν αδικαιολόγητα 105.000 ευρώ και περιμένουμε τα αποτελέσματα της δικαιοσύνης που έχει αναλάβει το θέμα».

 

«Υπήρχαν χρέη 120.000 ευρώ σε ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ και ΔΕΥΑΜ.  Ήταν απλήρωτα τα τηλέφωνα σχολείων.

Η Σχολική Επιτροπή πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης έχει 24 σχολεία δημοτικά και νηπιαγωγεία, σε Μέγαρα και Νέα Πέραμο. Πληρώσαμε τιμολόγια από προηγούμενη διοίκηση, κάναμε συντήρηση καυστήρων, βάλαμε πετρέλαιο που μας έβαλε ο δήμος 120.000 χιλιάδες λίτρα που δε φτάσανε και πήγανε 5.000 ευρώ επιπλέον για όλα τα σχολεία.

Με πολύ μεγάλη προσπάθεια να μην ξεφύγουμε γιατί τα χρήματα δε βγαίνανε, κάναμε επισκευές σε υδραυλικά, κάγκελα, πόρτες. Ξεκινήσαμε εδώ και είκοσι μέρες με μεγάλο αγώνα με τον Δήμαρχο και με τη συνεργασία του κ. Μαρτίνου κάναμε επισκευή της σκεπής νηπιαγωγείου στο 1ο νηπιαγωγείο νέας Περάμου σε άθλια κατάσταση έπεφτε νερό μέσα στο σχολείο. Ντράπηκα, τι έκανε ο Μαρινάκης τέσσερα χρόνια;»
«Έγιναν δαπάνες, χαρτικά, καθαριστικά και συντήρηση ανελκυστήρων και περικοπές στις δεύτερες γραμμές του ΟΤΕ, που υπήρχαν διπλά νούμερα και πληρώναμε πάγια και είχε σηκωθεί ο λογαριασμός.

Καθημερινώς είμαστε σε συνεννόηση με τους διευθυντές των σχολείων και  ο τι συμβαίνει άμεσα σε μια ώρα το λύνουμε».

«Έγινε φοβερή προετοιμασία, συνέχισε ο Γιάννης Κολλάτας και παρότι το φετινό Σεπτέμβριο ήταν πολύ το πράσινο, πολλά τα νερά, είχαν ξεφύγει τα χόρτα, με τη βοήθεια των εθελοντών, προσπαθήσαμε και τα μαζέψαμε όλα. Προσπαθήσαμε κάναμε ο τι καλύτερο».
«Το 3ο δημοτικό σχολείο ήταν σε άθλια κατάσταση, πάρα πολύ παραμελημένο. Έδωσα το λόγο μου ότι θα το κάνουμε σχολείο τελικά το τελειώσαμε, βάψιμο, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, σπασμένα υαλότουβλα που ήταν χρόνια παρατημένα συμμαζεύτηκαν».

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Αβάθμιας Εκπαίδευσης αναφέρθηκε στο θέμα των καθαριστριών, οι οποίες διαμαρτυρήθηκαν για την απόλυσή τους και τις νέες συμβάσεις.

Ο Γ. Κολλάτας ανέφερε ότι υπήρξε πρόβλημα τον τελευταίο χρόνο και παρακαλούσε να πηγαίνουν ενδιάμεσα στα διαλείμματα να καθαρίζουν τις τουαλέτες των παιδιών.

Κάτι που όμως, δεν προβλεπόταν για τη μερική απασχόληση των καθαριστριών που απασχολούνταν το μεσημέρι μετά το σχόλασμα.

«Έχουμε σοβαρές καταγγελίες γονέων για κρούσματα και ιώσεων, πήγαν στο συνδικαλιστικό όργανο οι καθαρίστριες πέρσι και μου έκαναν παράπονα.

Βγάλαμε απόφαση να γίνουν προσλήψεις συμβασιούχων, με μοριοδότηση, με προκήρυξη που αναρτήθηκε στα δημοτικά κτίρια και αφήσαμε δέκα μέρες να φτιάξουν τα χαρτιά τους. Είχανε μάθει να προσλάβουν από το παράθυρο και είχαμε κρούσματα όπως μία καθαρίστρια με 20000 ευρώ εισόδημα, άλλη είχε το κυλικείο και ήταν  και καθαρίστρια. Πρώτη φορά έγινε προκήρυξη».
«Όλα δουλεύουν πολύ καλά και το παραδέχονται και οι διευθυντές» επεσήμανε ο Γ. Κολλάτας.
«Αυτά δεν θα τα κάναμε αν δεν μας έδινε ο δήμαρχος τα χρήματα που δικαιούται η σχολική επιτροπή. Από τον «Καλλικράτη» και μετά αναλάβαμε τα σχολεία η σχολική επιτροπή και όχι οι διευθυντές, αν προσέχανε τα σχολεία και έδιναν τα χρήματα που δικαιούνται….ανάλογα με τις ανάγκες θα τα φέρουμε σε σωστή λειτουργία».

 

 

Επιπρόσθετα, ο Γ. Κολλάτας ανέφερε ότι γίνονται προσπάθειες να υπάρχουν φύλακες και τις νύχτες στα σχολεία.  Ευχαριστώντας τους εθελοντές και τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων που έκαναν πολλές εργασίες στα σχολεία, όπως και τους υπαλλήλους της υπηρεσίας καθαριότητας, ανέφερε ότι «Είμαι αιρετός και νιώθω εργάτης όλου του μεγαρικού λαού και της Ν. Περάμου. Η κ. Σταμούλη δεν είναι αιρετός αλλά προσέφερε τα πάντα να βοηθήσει να λύσουμε τα πρόβλημα.

Είμαι άμισθος και δεν θέλω να μου πει κάνεις ευχαριστώ. Με έχει ψηφίσει ο κόσμος μου ανέθεσε ο δήμαρχος μια θέση και προσπαθώ να τα πάμε όσο το δυνατόν καλύτερα.
Η ευθύνη είναι και των προηγούμενων διοικήσεων. Και σήμερα στο συμβούλιο μας κάνουν μαθήματα πολιτικής άνθρωποι από την αντιπολίτευση που δεν θα έπρεπε να μιλάνε, όταν είσαι είκοσι χρόνια σύμβουλος δεν μπορεί να μιλάς όταν δεν έχεις κάνει…»

 

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θωρακίζεται θεσμικά ο υγρότοπος Βουρκαρίου

Aleka Stamatiadi

Γρηγόρης Σταμούλης: Ζητά να μην κλείσει το υποκατάστημα ΕΛΤΑ στη Νέα Πέραμο

Πρόγραμμα Erasmus με τουρνουά μπάσκετ το 2ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Περάμου

Aleka Stamatiadi