ΚοινωνίαΣημαντικότερα

Αγκυροβόλιο στον κόλπο των Μεγάρων

Συνταγματικό κρίθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας

Γρ. Σταμούλης: «Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο…»
Γ. Μαρινάκης: «Μεθοδευμένη απραξία της Δημοτικής Αρχής»

 

 

Πριν λίγες ημέρες ανακοινώθηκε ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας επέτρεψε την κατασκευή του αγκυροβολίου στον κόλπο των Μεγάρων, δυτικά από την περιοχή της Σαλαμίνας, απορρίπτοντας τις προσφυγές του δήμου Μεγάρων και κατοίκων.Οι προσφεύγοντες δήμοι υποστήριζαν στις αιτήσεις τους με την οποία στρέφονταν σε βάρος υπουργικής απόφασης όσο και κανονισμού του λιμένα Πειραιώς, ότι το επίμαχο αγκυροβόλιο θα επιφέρει περιβαλλοντική επιβάρυνση και κακή ποιότητα ζωής στους κατοίκους της περιοχής. Το  Δ΄  Τμήμα του ΣτΕ με τις υπ΄  αριθμ. 611 και 612/2018 αποφάσεις του απέρριψε ως αβάσιμους και αναπόδεικτους τους ισχυρισμούς τόσο του Δήμου όσο και των άλλων προσφευγόντων. Και αυτό γιατί έκανε ότι το αγκυροβόλιο είναι ασφαλές, οριοθετήθηκε σε θαλάσσιο χώρο που δεν απολαμβάνει ειδικής προστασίας σύμφωνα με την νομοθεσία, εξυπηρετεί βιομηχανικές ανάγκες, δεν χρησιμοποιείται για παροπλισμό πλοίων, αλλά δέχεται πλοία μικρότερα των 100 μέτρων, στα οποία απαγορεύεται να γίνονται εργασίες που ρυπαίνουν το περιβάλλον. Παρέμβαση υπέρ της κατασκευής του αγκυροβολίου είχε κάνει και η ΔΕΣΦΑ υποστηρίζοντας ότι είναι απαραίτητη για την φορτοκεκφόρτωση φυσικού αερίου στις εγκαταστάσεις της στην Ρεβυθούσα.

Σχετικά το θέμα συζητήθηκε προ ημερησίας διάταξης μετά από αντιδράσεις του πρώην Δημάρχου Γ. Μαρινάκη που τόνισε ότι «Το 2012 όπου προέκυψε αυτό το θέμα ως διοίκηση δεχθήκαμε σοβαρότατες καταγγελίες του σημερινού δημάρχου μας για τις ενέργειες που έγιναν τότε. Το αγκυροβόλιο μπόρεσε και σταμάτησε με την προσφυγή που έγινε και την ακύρωση συμβούλιο της επικρατείας. Σήμερα μαθαίνουμε ότι το αγκυροβόλιο είναι θεσμοθετημένο. Η διοίκηση Σταμούλη δεν ενημέρωσε κανέναν για το τι ενέργειες που έκανε και βαρύνεται απόλυτα με την εφαρμογή του κανονισμού πλέον στον κόλπο των Μεγάρων. Είναι μια καταστροφική απόφαση για το παραλιακό μας μέτωπο. Γιατί δεν ενημέρωσε καθόλου η διοίκηση για το τι ενέργειες είχε γίνει; Κατά την άποψή μου δεν είχε γίνει καμία ενέργεια, ενώ η ΔΕΣΦΑ και τα ΕΛΠΕ δούλεψαν κανονικά και εξάλειψαν την απόφαση ακύρωσης δήμου. Η διοίκηση Σταμούλη δεν αντέδρασε καθόλου δε λειτούργησε όπως έπρεπε, και με το μπλοκάρισμα από το ΓΠΣ, και σήμερα βαρύνεται με το αγκυροβόλιο στο κόλπο των μεγάρων. Απραξία, ασυνέπεια λόγω από την οποία προέκυψε αυτή η οδυνηρή απόφαση για τον τόπο».

«Είναι το ανώτατο όργανο που μπορεί να επιληφθεί. Τι μπορείτε να κάνετε τώρα που επιλαμβάνεται το Συμβούλιο της Επικρατείας;  απάντησε ο Γρ. Σταμούλης. Προσφυγή στο συμβούλιο της επικρατείας είχαμε κάνει κι εμείς ως αντιπολίτευση για να απορρίψει αυτήν την απόφαση και να μη γίνει το αγκυροβόλιο. Τι άλλο μπορείτε να κάνετε εσείς περιμένοντας το συμβούλιο της επικρατείας;».

Ο Γ. Μαρινάκης αντέδρασε λέγοντας ότι «μεθοδεύτηκε η κατάσταση και με δικονομικές παρεμβάσεις κι εσείς κοιμόσασταν και για αυτό βαρύνεστε. Λυπάμαι πάρα πολύ. Η ΔΕΣΦΑ λειτούργησε για το συμφέρον της κατόρθωσε να απορριφθεί η αίτηση που είχε κάνει ο δήμος κι εσείς κοιμόσασταν. Κοιμάστε μονίμως τον ύπνο του δικαίου».

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σε πλήρη εξέλιξη τα έργα διαμόρφωσης της οδού ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ και της Πλατείας Σκουλούδη

Γ. Μαρινάκης: “Πέρασαν 10 χρόνια για να επαναδημοπρατηθεί το έργο για το νερό της Κινέτας”

Εμπορικός Σύλλογος Μεγάρων: Η Λευκή Νύχτα έδειξε τη δύναμη που έχουν τα καταστήματα της πόλης μας