Θέσεις

“Αυτός ο τόπος δεν σώζεται με τίποτα”

ΠΑΤΡΙΔΟΓΝΩΣΙΑ

Ηδη από την δεκαετία του ’70 πολλοί σύλλογοι στη Χίο αποφάσισαν ν΄αναδασώσουν μιαν έκταση τελείως γυμνή από βλάστηση. Έτσι κάθε χρόνο περιέφραζαν αρκετές περιοχές έκτασης 5 στρεμμάτων η κάθε μία, γυμνές από βλάστηση και φύτευαν τα γνωστά μας καχεκτικά πευκάκια.

Η παρουσία του φράχτη παρεμπόδιζε κάπως τη βόσκηση των γιδοπροβάτων τα οποία κακομοιριασμένα και τρισάθλια κυκλοφορούσαν στην γύρω περιοχή <<ξυρίζοντας >> κυριολεκτικά κάθε φυλλαράκι που φύτρωνε.

Τα πευκάκια που φύτεψαν οι εραστές της περιβάλλοντος μέσα στις περιφραγμένες περιοχές της αναδάσωσης είχαν φυσικά τα χάλια τους. Όμως την ίδια στιγμή οι αγριοαχλαδιές, το πουρνάρι, ο σχοίνος, το φυλλίκι, μεγαλώνουν με ταχύτατους ρυθμούς.

Δέκα χρόνια μετά τον περιορισμό της βόσκησης διαπιστώσαμε ότι στην περιφραγμένη περιοχή υπήρχαν πάνω από 200 είδη φυτών ανά τετραγωνικό μέτρο εδάφους., ενώ στην περιοχή που βόσκετε  μόλις 60 ψωραλέα φυτά. Μετατρέποντάς τα σε βάρος διαπιστώσαμε ότι από 180 γραμμάρια ανα τετραγωνικό μέτρο στις περιοχές που βόσκουν , φθάνουμε στα 700 γραμμάρια στις περιφραγμένες.

Το πουρνάρι στις περιοχές που βόσκουν τα γιδοπρόβατα μόλις φθάνει το ύψος των 34 εκατοστών ,ενώ στις περιφραγμένες φθάνει τα 70 εκατοστά. Το ίδιο οι γκορτσές -αγριοαχλαδιές ,γέμισαν τους πυρήνες αναδάσωσης και έφταναν το ύψος του 1,5 μέτρου, ενώ έξω που βόσκεται ,μόλις έφταναν τα 15 εκατοστά!

Το δίδαγμα  καίριο και αναμφισβήτητο που βγαίνει από την  παραπάνω επιστημονική μελέτη είναι απλό: ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΝΑΔΑΣΩΣΗ!!! ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΟΠΟΥ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΟΜΙΖΕΙ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΟΝΟ ΠΕΤΡΕΣ, Η ΦΥΣΗ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΗΣ ΓΙΑ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ.

ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΣΚΗΣΗ.

Ν. ΜΑΡΓΑΡΗΣ

Αυτά τα αδιαμφισβήτητα επιστημονικά στοιχεία, σκέφτηκα να τα δημοσιεύσω, επειδή μέσα στον ορυμαγδό των δασικών πυρκαγιών θ΄ακουστούν πολλές ανοησίες διαφόρων <<οικολόγων>>για αναδασώσεις κλπ. ΕΝΩ Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ,ΤΟ ΚΑΜΕΝΟ ΔΑΣΟΣ Θ΄ΑΝΑΓΕΝΝΗΘΕΙ ΑΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΕΙ Η ΒΟΣΚΗΣΗ, ΤΟΣΟ ΑΠΛΑ.

Επίσης βασιζόμενος σ΄αυτά τα στοιχεία παρουσίασα στο Δημοτικό μας Συμβούλιο τ΄αποτελέσματα της μελέτης περιβαλλοντικών παραμέτρων του Δήμου μας ,που έγινε από το τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου του Αιγαίου. Σ΄αυτήν την μελέτη αναφέρονται, τα εδώ και 60 χρόνια ,καταστροφικά αποτελέσματα της υπερβόσκησης από τα αιγοπρόβατα στο ελατόδασος των Γερανείων.

ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ ΩΣ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΕΤΟΔΑΣΟΥΣ ΤΩΝ ΓΕΡΑΝΕΙΩΝ Η ΠΕΡΙΦΡΑΞΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΑΙ Η ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΒΟΣΚΗΣΗΣ ΓΙΑ Ν΄ΑΠΟΤΡΑΠΕΙ Η ΟΛΙΚΗ  ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ.ΤΩΝ ΓΕΡΑΝΕΙΩΝ.

  Πλήρης η αφασία, κανένας δεν ανησύχησε!!Το κωμικοτραγικό, σ εκείνη την συνεδρίαση ήταν παρούσα και μια κυρία αυτοαποκαλούμενη Πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας των Γερανείων, εντελώς άσχετη θέλει να τα σώσει( τα  κατεστραμμένα ,από την υπερβόσκηση,  εδώ και 60 χρόνια Γεράνεια,) από τις ανύπαρκτες ανεμογεννήτριες!!!

ΑΥΤΟΣ Ο ΤΟΠΟΣ ΔΕΝ ΣΩΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ , ΜΕ ΤΟΣΗ ΗΜΙΜΑΘΕΙΑ ΚΑΙ ΒΛΑΚΕΙΑ ΠΟΥ ΚΥΡΙΑΡΧΕΙ, ΑΝ ΔΕΝ ΒΑΛΛΕΙ Ο ΘΕΟΣ ΤΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥ.

Λ. ΜΠΙΣΤΑΡΑΚΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

H Ελλάδα είναι πειραματόζωο του συστήματος ή ένα τραυματισμένο λιοντάρι που θα το κατασπαράξει;

Ανακοινώσεις του παραρτήματος Μεγάρων Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας

Κριτικές και κουτσομπολιά