Αφιέρωμα στο συγγραφικό έργο του πρώην Δημάρχου Χρυσόστομου Σύρκου παρουσίασε η Λέσχη Ανάγνωσης της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Μεγάρων, της ΔΗΚΕΔΗΜΕ, σε εκδήλωση που διοργανώθηκε την Κυριακή 5 Νοεμβρίου, στο πνευματικό κέντρο του Ναού Αγίας Παρασκευής Μεγάρων.
Τα μέλη της λέσχης ανάγνωσης παρουσίασαν τα βιβλία του Χρ. Σύρκου, στάθηκαν ιδιαίτερα στο έργο του για την διοίκηση του, για τους δημάρχους των Μεγάρων και ιδιαίτερα στα σημαντικά πονήματά του για τη λαογραφία της πόλης μας.
Μουσικά την βραδιά επένδυσε με παραδοσιακά τραγούδια η ορχήστρα του Γιώργου Μπερδελή.
Χαρακτηριστικά ο συγγραφέας Χρ. Σύρκος ανέφερε “Από την ώρα που αποδέχτηκα την πρόταση της αγαπητής μου κυρίας Εύης Γεωργαντά – Τσούκαλα να παρουσιάσει την πενιχρά συγγραφική μου περιπέτεια σκεπτόμουνα με δέος την ημέρα της παρουσίασης.
Πολλές φορές πήρα την γραφίδα για να χαράξω το τι θα πω όταν μου δοθεί ο λόγος και ισάριθμες φορές την κατέθετα, χωρίς να χαράζω κάτι.
Κάποιες φορές σκεφτόμουνα να μιμηθώ τον Βίκτορα Ουγκώ, ο οποίος όταν ολοκλήρωσε το μυθιστόρημα του οι «ΑΘΛΙΟΙ» το απέστειλε στον εκδότη του ζητώντας την γνώμη του.
Ο χρόνος παρήρχετο και ο εκδότης σιωπούσε.
Κατεχόμενος από αγωνία ο Ουγκώ πήρε χαρτί και μολύβι και χάραξε ένα μεγάλο ερωτηματικό και το απέστειλε στον εκδότη του.
Ο εκδότης του απάντησε με ένα μεγάλο θαυμαστικό
Σκέφτηκα να μιμηθώ την λακωνική αυτή επικοινωνία των δύο αυτών ανδρών και αφού ανέλθω στο βήμα να πω ένα ΜΕΓΑΛΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ, να κατέλθω.
Ωριμότερες σκέψεις όμως απέκλεισαν την επιλογή αυτή, αφού μπορεί να εκληφθεί αλαζονική.
Όταν από την έπαλξη αυτή η ευρηματική κυρία Εύη Γεωργαντά έχει συντάξει κείμενα παρουσίασης συγγραφέων που μεγαλούργησαν στο στερέωμα της Ελληνικής λογοτεχνίας και τα πανάξια στελέχη της Λέσχης με ορθοφωνία διάβασαν, Πως τόλμησα εγώ να δεχθώ να παρουσιασθεί το υποτιθέμενο συγγραφικό έργο μου;
Η σκέψη ότι απόψε δεν παρουσιάζεται συγγραφικό έργο αλλά μια συγγραφική περιπλάνηση, με καθησύχασε μερικώς.
Έτσι άρχισα να χαράσω κάποια συναισθήματα και κάποιες αναστολές και προβληματισμούς όταν επιχειρούσα τις διάφορες συγγραφικές προσπάθειες.
*Εισερχόμενος στον θαυμάσιο κόσμο των Μαθηματικών,
Το δευτερο μισό τηςδεκαετίας του 1980, δια να αλιεύσω μεθόδους παρουσίασης της προκαθορισμένης διδακτέας ύλης των Μαθηματικών δια τους σπουδαστές των Μηχανικών των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού, διαπίστωνα μεγαλείο που με οδηγούσε σε δισταγμό δια το τόλμημα.
Το επιχείρησα όμως και έτσι πήρα το βάπτισμα της συγγραφικής προσπάθειας, με αποτέλεσμα 5 τόμους με τίτλο ΑΝΩΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ.
*Στην προσπάθεια συγγραφής των πεπραγμένων της Δημοτικής αρχής της πόλεως των Μεγάρων την περίοδο 2003-2006, που ήμουνα Δήμαρχος, αγωνιούσα μήπως χαράξω γραμμές αυταρέσκειας και εγωϊσμού.
Μήπως καταγράφοντας πεπραγμένα της Διοίκησης μου περιέπιπτα στο δόγμα Τσώρτσιλ: «Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΘΑ ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΣΕΙ ΔΙΟΤΙ ΘΑ ΤΗΝ ΕΧΩ ΓΡΑΨΕΙ ΕΓΩ».
Και εδώ περιπέτεια και εδώ αγωνία.
*Η προσπάθεια της συγγραφής του βιβλίου “ ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΤΩΝ ΜΕΓΑΡΩΝ” ήταν μια περίοδος προβληματισμών και διδαγμάτων από τα όσα διαπίστωνα στα Δημοτικά μας δρώμενα και τα γενικότερα της εθνικής πολιτικής σκηνής.
Το αποκορύφωμα της περιπέτειας αυτής ήταν η καταγραφή γεγονότων, από την παλλιγγενεσία εώς σήμερα, που ιστορούν γεγονότα μεγαλείου και δόξης αλλά και διχονοιών, διχασμού και μικροτήτων.
*Στην προσπάθεια επιλογής φωτογραφιών που αποτυπώνουν γεγονότα του παρελθόντος της Μεγαρικής κοινωνίας, παρήλασαν μπροστά μου τα όσα μίζερα βιώσαν οι Μεγαρείς στις περιόδους της γερμανοϊταλικής κατοχής, του εμφυλίου και τα μεταπολεμικά χρόνια καθώς και δραστηριότητες των νέων της εποχής εκείνης.
*Στην προσπάθεια καταγραφής κειμένων δια το ΕΠΟΣ 1940-1941 και της ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΛΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑΣ ΤΟΥ 1821, το πλήθος των συγγραμμάτων που ξεφύλλιζα με γέμιζαν δέος, θαυμασμό αλλά και απογοήτευση.
Εδώ ο αγαπητός μου, σεβαστός πατέρας Χρυσόστομος Κουλουριώτης με βοηθούσε και με καθοδηγούσε.
*Αγωνιώντας δια την επιχειρούμενη κατεδάφιση της γλώσσας μας, που κατά τον αείμνηστο Νικηφόρο Βρεττάκο,: σημαίνει κατεδάφιση του έθνους μας, επιχείρησα το μεγάλο τόλμημα της καταγραφής λέξεων που μιλάμε σήμερα, που παράγονται από λέξεις που έλεγαν οι Αρχαίοι μας προγόνοι π.χ. : Εμείς λέμε Ακαθαρσία, οι Αρχαίοι έλεγαν Ρύπος.
Από τη λέξη Ρύπος παράγεται η λέξη ρύπανση που εμείς λέμε σήμερα.
Αυτή η προσπάθεια γέμισε το είναι μου, αφού επαλήθευσε πλήρως τη ρήση του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΕΦΕΡΗ: «Από την εποχή που μίλησε ο Όμηρος, έως τα σήμερα, μιλούμε και ανασαίνουμε και τραγουδούμε την ίδια γλώσσα».
Η ολοκλήρωση της προσπάθειας αυτής με ενεθάρρυνε δια να τολμήσω την αλίευση λέξεων και φράσεων από ύμνους των ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδας και να τους αποδώσω στην Νεοελληνική.
Ακούγοντας την φράση το βράδυ της Κυριακής των Βαΐων: «ο τα σύμπαντα εν τη δρακί περιέχων…» ξεκίνησα την προσπάθεια από την λέξη δρακί που είναι δοτική της λέξεως δράξ – δρακός που σημαίνει παλάμη – φούχτα.
Αποτέλεσμα της αλίευσης αυτής είναι το φυλλάδιο Αναφορές – Επεξηγήσεις Λέξεων – Φράσεων Από ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδας που χρηματοδότησε η Ιερά Μητρόπολή μας και μοιράστηκε την Κυριακή των Βαΐων του τρέχοντος έτους στους Ιερούς Ναούς των Μεγάρων.
*Από τα πρώιμα χρόνια μου απορούσα πως οι διάφοροι αιρετικοί αντλούσαν επιχειρήματα από την Αγία Γραφή δια να αμφισβητήσουν τα δόγματα της ορθόδοξης πίστης μας.
Και επειδή η Αγία Γραφή κατοχυρώνει πλήρως τα δόγματα της Ορθοδοξίας τόλμησα με δέος και αγωνία την καταγραφή χωρίων της Αγίας Γραφής, κειμένων πατέρων της Εκκλησίας μας και ύμνων της ορθόδοξης λατρείας, που αποκαλύπτουν πλήρως τα δόγματα της ορθόδοξης πίστης μας.
Το βιβλίο αυτό προλογίζει ο Μητροπολίτης μας Σεβασμιώτατος ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ θέτοντας έτσι την σφραγίδα εγκυρότητας.
*Στην ακροτελεύτια προσπάθεια μου που είχε ως αποτέλεσμα το βιβλίο «Η ΠΟΛΙΣ ΜΑΣ ΤΑ ΜΕΓΑΡΑ» κατέγραψα μια σύντομη αναδρομή στην ιστορία της πόλης μας, καθώς και αναφορές στα ήθη, στα έθιμα και στην καθημερινότητα των Μεγαριτών.
Αναφορές που με γέμισαν νοσταλγία και θαυμασμό!
Το βιβλίο αυτό, μετά από άδεια της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Αττικής, διανεμήθηκε στους μαθητές και μαθήτριες των Γυμνασίων και Λυκείων της πόλης μας.
Τα όσα κατέγραψα και είδαν το φως της δημοσιότητας, εκδόθηκαν με χορηγίες ευγενικών χορηγών και διενεμήθησαν – διετέθηκαν δωρεάν.
Στους χορηγούς των εκδόσεων, που ονομαστικώς αναφέρονται στα βιβλία, καταθέτω και από το βήμα αυτό τις ευγνώμονες ευχαριστίες μου.
Τα σκιρτήματα χαράς που αισθάνθηκα με αρθρογραφία μου στο περιοδικό της Ιεράς Μητροπόλεώς μας ‘’Ο ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ’’, την δεκαετία του 1980, με ενεθάρρυναν να αρχίσω να αρθρογραφώ στον τοπικό τύπο.
Στην εβδομαδιαία επικοινωνία αυτή με τους συμπολίτες μου από το 1994 έως σήμερα, δια του τοπικού τύπου, κυρίως δια της εφημερίδας “ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ”, που εχθές συμπλήρωσαν τον αριθμό 1407, διακατέχομαι από την αγωνία μήπως δεν είναι οι ενδεδειγμένες οι επιλογές των θεμάτων που διαπραγματεύομαι.
Τα ένθετα: «Μνημονίου Επακόλουθα»
«Ο Καλλικράτης στον Δήμο μας»
«Ο ευγενής άρχοντας της Εκκλησίας μας» κυρός Βαρθολομαίος
«Ολίγα Εκλογικά»
«Η Εθνεγερσία του γένους των Ελλήνων»
Διενεμήθηκαν δια της εφημερίδας «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ» ως προσφορά του εκδότη της κ. Άγγελου Βασίλαινα.
Το ένθετο
Οι Δωρεές του Νικολάου και Φανουρίας Στρατουδάκη εκδόθηκε με δάπανη των προαναφερομένων και με φροντίδα του κ. Γιάννη Σωτηρίου, διανεμήθηκε δια της εφημερίδας «ΑΙΧΜΗ» του κ. Αντώνη Υψηλάντη.
Στο αρχείο μου υπάρχουν τρεις ανέκδοτες καταγραφές θρησκευτικού περιεχομένου με τίτλους.
Οι Ιερές ακολουθίες της Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Στάδια εκπλήρωσης του Σχεδίου της Θείας Οικονομίας δια την ενανθρώπιση του Σωτήρος Χριστού.
Παρουσίαση Βιβλικών προσώπων που αναφέρονται στο Μεγάλο κανόνα του Αγίου Ανδρέα Επισκόπου Κρήτης. Σεβαστοί και αγαπητοί Συνδαιτυμόνες της πνευματικής αποψινής βραδυάς.
Όπως διαπιστώσατε δεν μιμήθηκα τον Βίκτορα Ουγκώ και μακρηγόρησα.
Ούτε παραδειγματίστηκα από το πάθημα των αρχαίων Αθηναίων που όταν στην πόλη τους επικρατούσε σιτοδεία κατέφυγαν στην Σπάρτη δια να ζητήσουν στάρι.
Για τον σκοπό αυτό επελέγησαν δεινοί ρήτορες οι οποίοι προσήλθαν στη Βουλή των Σπαρτιατών και πολυλογούντες ζήτησαν στάρι.
Οι Σπαρτιάτες αγανακτισμένοι από τη φλυαρία τους, αρνήθηκαν να τους προμηθεύσουν.
Μετά το πάθημα τους αυτό οι Αθηναίοι επανήλθαν και είπαν στους Σπαρτιάτες «Θέλουμε Στάρι».
Και οι Σπαρτιάτες τους είπαν: «Θα σας δώσουμε, αλλά πάλι πολλά είπατε. Αρκούσε να μας δείχνατε τα άδεια σακιά που φέρνετε μαζί σας».
Οι Αθηναίοι συνετίσθηκαν και απέβαλαν την φλυαρία τους εγώ δεν τους μιμήθηκα και σας ταλαιπώρησα.
Εσείς όμως με ανεχθήκατε και δεν με αποβάλλατε
Κύριε Δήμαρχε σας ευχαριστώ που προλογίσατε την αποψινή εκδήλωση και για τα καλά σας λόγια.
Αγαπητή Εύη, κυρίες και κύριοι της Λέσχης ανάγνωσης της Δημοτικής Βιβλιοθήκης του Δήμου μας, σας ευχαριστώ από καρδιάς που ασχοληθήκατε με το πενιχρό έργο μου, με τον αστερίσκο όμως ότι δεν ανήκω στην χορεία των συγγραφέων, αλλά στο σύνολο των ανθρώπων που καταθέτουν τις αγωνίες των δια τα τεκταινόμενα στον ευρύτερο περίγυρο τους.
Αγαπητή μουσική ομάδα του κ. Γιώργου Μπερδελή ευχαριστίες από καρδιάς δια την μουσική πανδαισία που μας προσφέρατε.
Κυρία Μαρία Βαρελά θερμές ευχαριστίες που εκοπιάσατε δια την διοργάνωση της αποψινής εκδήλωσης.
Θεοφιλέστατε, κυρίες και κύριοι.
Σας ευχαριστώ που είχατε την καλωσύνη να είσασθε απόψε μαζί μας”.