ΠολιτικήΣημαντικότερα

“Romact”: 25.000 ευρώ όλο κι όλο

Δήμαρχος Π. Μαργέτης: «Πολιτική αλητεία να σπέρνετε ζιζάνια για μετεγκαστάση Ρομά»

Αντιδήμαρχος Σταμάτης Γεωργακής: «Δεν αγαπήσαμε τους γύφτους, αλλά κάνουμε μια προσπάθεια»

«Μια τρύπα στο νερό – Φέρτε τα σημαντικά που μας ταλανίζουν» είπε η αντιπολίτευση

Όλο κι όλο 25.000 ευρώ είναι το ύψος του προϋπολογισμού για το πρόγραμμα “ROMACT” που έχει προκαλέσει σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και προκάλεσε στη συνέχεια ειδική ενημερωτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μεγάρων.

Ωστόσο, υπήρξε «επιστροφή στην κανονικότητα» της ομαλής πολιτικής αντιπαράθεσης στο Δημοτικό Συμβούλιο Μεγάρων, στη συνεδρίαση της 6ης Μαΐου 2025, καθώς με το ευρωπαϊκό πρόγραμμα “ROMACT” για ευάλωτους πολίτες, Διοίκηση και αντιπολίτευση αντιπαρατέθηκαν – χωρίς αποχωρήσεις της αντιπολίτευσης καθότι δόθηκε ο λόγος στην ενημερωτική συνεδρίαση.

Μόλις 25.000 ευρώ είναι ο προϋπολογισμός του προγράμματος ROMACT για τον Δήμο Μεγαρέων, για να αποτελέσει μια βάση για την “ενδυνάμωση και διεκδίκηση κονδυλίων”, όπως ανέφερε η διοίκηση.

Συνοπτικά, ο Δήμαρχος Μεγαρέων Παναγιώτης Μαργέτης, καθώς και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Σταμάτης Γεωργακής τόνισαν ότι το πρόγραμμα ROMACT αφορά εκπαίδευση, υγεία, εύρεση εργασίας και ο Δήμος Μεγαρέων δεν ενδιαφέρεται για θέματα στέγασης των ρομά – ζήτημα που έχει εγείρει σχόλια.

Άλλωστε, τα σχόλια στο διαδίκτυο είναι που προκάλεσαν την ενημερωτική (και μόνο) συνεδρίαση, καθότι έχει ληφθεί η απόφαση από την διοίκηση στο δημοτικό συμβούλιο Μεγάρων (αποχωρούσης αντιπολίτευσης) και προχωρά η υλοποίηση του προγράμματος.

Στην τρίωρη συνεδρίαση, πολίτες των Μεγάρων βρέθηκαν εκφράζοντας την αντίθεσή τους με το πρόγραμμα υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν κίνδυνοι για την κοινωνία των Μεγάρων. Από την άλλη πλευρά, στο πεδίο της πολιτικής αντιπαράθεσης, το σύνολο των Αντιδημάρχων απάντησε σηκώνοντας τους τόνους στην αντιπολίτευση.

«ΒΓΕΙΤΕ ΣΤΟ ΛΑΟ!»

Απάντησε  χαρακτηριστικά στη διοίκηση ο δημοτικός σύμβουλος με μακρά θητεία στα έδρα Θανάσης Ζάλης, που ξεσπάσε λέγοντας: «Δεν αντιστέκεστε στο χάλι του διαδικτύου που απαντάτε σε όλα! Βγείτε στο λαό!» επανέλαβε αρκετές φορές.

H αντιπολίτευση συνολικά εξέφρασε την αντίθεσή της στον τρόπο λειτουργίας της Διοίκησης, καθώς πρώτα ψηφίστηκε το πρόγραμμα ROMACT στον Δήμο Μεγαρέων και έπειτα η δημοτική αρχή ενημέρωσε.  Επιπλέον έγιναν ερωτήσεις “γιατί εδώ; γιατί επελέγη ο Δήμος Μεγαρέων, και όχι τα Λιόσια ή το Μενίδι;”. Το πρόγραμμα είναι πιλοτικό, απάντησε η διοίκηση και ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Δημήτρης Γεωργακής ανέφερε πως ο Δήμος Μεγαρέων είναι τυχερός, καθώς λόγω πληθυσμού ρομά μπορεί να εφαρμοστεί με θετικά αποτελέσματα το πρόγραμμα.

Απαντήσεις σε θέματα του προγράμματος έδωσε η Ελένη Τσετσέκου, Επικεφαλής του τμήματος Ρομά και Ταξιδευτών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

“Δεν μοιράζονται Κονδύλια, ανέφερε χαρακτηριστικά, είναι πολύ φτωχός ο οργανισμός αλλά αναπτύσσει διάφορες δράσεις και ασχολείται με τα δικαιώματα και τη βία κατά παιδιών και γυναικών. Δεν έχει καμία σχέση με ΜΚΟ είναι κυβερνητική οργάνωση. Το πρόγραμμα είναι μικρό για να ενδυναμώσει τις ικανότητες του Δήμου να πάρει κονδύλια, να έχει μια στρατηγική και εμείς θα έχουμε τους εμπειρογνώμονες για να κάνουν τα σωστά βήματα, με Θετικό αποτέλεσμα για όλους τους πολίτες και όλους τους ευάλωτους.

Είναι πολύ δύσκολο αντικείμενο, δεν ήρθα να κάνω αγιοποίηση των Ρομά, έχω δουλέψει με όλες τις κοινότητες ρομά στην Ευρώπη. Ο δήμος δε δεσμεύεται σε τίποτα μια συμφωνία επί της αρχής έκανε μαζί μας» ανέφερε αρχικά η εκπρόσωπος του Συμβουλίου της Ευρώπης στο δημοτικό συμβούλιο Μεγάρων.

ΓΙΑΤΙ ΕΔΩ;

«Για ποιο λόγο είναι εδώ αυτό το πρόγραμμα; ρώτησε αρχικά ο Σπύρος Κορώσης, για να ενισχύσει την υπάρχουσα κατάσταση; Υπάρχουν αρκετές αναφορές στο πρόγραμμα για τη στέγαση…». Με τι κριτήρια επελέγη ο Δήμος Μεγαρέων, ρώτησε και ο Γιάννης Καλλιπόζης, προσθέτοντας ότι η ενδεχόμενη δημιουργία κατοικιών για ρομά ίσως γίνει πόλος έλξης για άλλους ρομά από άλλες περιοχές.

Η Γιάννα Ρήγα ρώτησε αν προβλέπονται νέες υπηρεσίες με το πρόγραμμα Romact, που δεν καλύπτονται ήδη από την λειτουργία του κέντρου κοινότητας, που λειτουργούσε και από τον «Ηρόδωρο» επί προεδρίας της, με δύο μόλις άτομα προσωπικό.

O Άγγελος Μακρυγιάννης ρώτησε για τον προϋπολογισμό του προγράμματος, πόσοι θα είναι οι ωφελούμενοι, πόσες θέσεις εργασίας προβλέπονται, τι έργα προβλέπονται, κ.ο.κ. : «Όσο θεωρούνται ταλαιπωρημενοι οι Ρομά, άλλο τόσο είναι ταλαιπωρημένη η υπόλοιπη κοινωνία στην καθημερινότητα, δε μιλάω για τα σοβαρά αλλά και για τα καθημερινά. Κάποιοι νομίζουν ότι δεν τους ακουμπά κανείς. Στόχος πρέπει να είναι μήπως αλλάξει κάτι στη συνείδηση όσο μπορούμε να αλλάξουμε».

Στο γιατί επελέγη ο δήμος, στο τέλος της συνεδρίασης ο Δήμαρχος Π. Μαργέτης απάντησε ότι «έχει κέντρο κοινότητας που έχει λειτουργήσει με ποιότητα, στόχους, έχει κοινότητα που δεν είναι άκρως παραβατική. Ο Δήμος μας είναι δήμος της Αττικής που έχει χαρακτηριστικά αυτά που έχει.

Είναι δήμος θετικός σε παρεμβάσεις στην κοινότητα ρομα και δεν έχει αφοριστικές απόψεις για αυτό επελέγη μεταξύ των 3 και τον Δήμο Τρικάλων».

ΚΑΤΟΠΙΝ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑΣ & ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ, ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

«Ενώ έχετε ψηφίσει η πλειοψηφία, γιατί γίνεται τώρα και όχι τότε η ενημέρωση στο δημοτικό συμβούλιο» ρώτησε αρχικά ο Θανάσης Ζάλης, ερώτηση στην οποία συνηγόρησε και ο Σταύρος Φωτίου : γιατί δεν ήρθε προς ενημέρωση αρχικά, αλλά έχει ήδη αποφασιστεί.

«Κατηγορείτε όσους λένε λάθος πράγματα για το πρόγραμμα, είπε ο Σ. Κορώσης, αλλά δεν κάνετε την αυτοκριτική σας, εφόσον μέσα στο πρόγραμμα είναι η ενημέρωση, εσείς ήρθατε πήρατε την απόφαση, κλείδωσε η υλοποίηση και η σημερινή ενημέρωση είναι χωρίς ουσία». «Να παραμένετε στο δημοτικό συμβούλιο, απάντησε ο Δήμαρχος Π. Μαργέτης. Η σημερινή ενημέρωση είναι για να ενημερωθούν οι σε πολίτες μας».

«Πρώτα πρέπει να ενημερώνεται ο κόσμος και μετά να πάρουμε απόφαση. Ο κ. Δήμαρχος είπε ότι πολλά δεν τα ήξερε και τώρα τα μαθαίνει» απάντησε ο Σ. Κορώσης.

«Είναι για βιβλίο γκίνες να κάνετε ενημέρωση στους δημοτικούς συμβούλους, αφού έχετε λάβει απόφαση και μετά να συγκαλούμε συμβούλιο, είναι προσβολή στο δημοτικό συμβούλιο, ελάτε να σας ενημερώσουμε για το τι ψηφίσατε» ανέφερε ο Γρ. Σταμούλης.

ΠΙΛΟΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

Απαντώντας σε όλες τις ερωτήσεις που τέθηκαν η Ελένη Τσετσέκου, Επικεφαλής του τμήματος Ρομά και Ταξιδευτών του Συμβουλίου της Ευρώπης ανέφερε ότι : «Τώρα ξεκίνησε το ROMACT και προβλέπει από το σύνολο του 42% εκπαίδευση, 8,1% υγεία, 3,1% υποδομές, 6% απασχόληση, 3% στέγαση.

Η εκπαίδευση πρέπει να είναι προτεραιότητα τα παιδιά να τελειώσουν το γυμνάσιο έτσι θα αλλάξουμε την κοινότητα.

Επελέγη ο δήμος που πιστεύει θα έχει θετικό αποτέλεσμα. Θα επενδύσουμε κάποια χρήματα 25.000 ευρώ, θα πάει ως τον επόμενο χρόνο και αν δεν έχουμε τη σύμπραξη όλης της κοινωνίας δε θα συνεχιστεί, δε θα είναι μεγάλο ποσό, αλλά με σκοπό να βοηθήσουμε τον Δήμο να διεκδικήσει Κονδύλια, η Ελλάδα είναι από τις χώρες που δε  ξέρει να διεκδικήσει.

Η κοινότητα η υπάρχουσα αρχίζει να σέβεται τους κανόνες, αυτό για να γίνει χρειάζεται δουλειά και από τις δυο πλευρές. Δεν είναι επαναστατικό πρόγραμμα το καινούργιο είναι ότι εργαζόμαστε για την ενδυνάμωση κοινότητας και είναι η πρώτη φορά που ερχόμαστε σε δήμους. Είναι πολύ διαφορετικό το ROMACT από το κέντρο κοινότητας αλλά είναι αλληλένδετα και συμπληρωματικά. Θέλουμε να σώσουμε αυτούς που θέλουν και μπορούν να σωθούν. Το πρόγραμμα θα επικεντρωθεί στις ανάγκες του Δήμου.

Θεωρείται επιτυχημένο πρόγραμμα, δεν υποσχόμαστε πολλά λεφτά, αλλά δίνει τη δυνατότητα να φέρει περισσότερα κονδύλια. Δε  είναι μόνο για τους Ρομά.

Είχαμε πολλούς εχθρικούς δήμους μετά έγιναν οι καλύτεροι υποστηρικτές του προγράμματος. Όταν πάψετε να έχετε ένα γκέτο στην πόλη σας, θα ανέβει η αξία της περιοχής».

Δήμαρχος Π. Μαργέτης: «Θα ήθελα να υπάρχει ένας εκπαιδευτής να βοηθά τα παιδιά Ρομά που πάνε σχολείο με τη γλώσσα»

Ο Δήμαρχος Παναγιώτης Μαργέτης μίλησε για ανάγκες στο σχολικό περιβάλλον των μαθητών Ρομά, και συγκεκριμένα τόνισε ότι «Αυτό που θα ήθελα, γιατί σε αυτή τη φάση δεν προβλέπεται, είναι να προσληφθούν ένας σε κάθε δημοτικό σχολείο εκπαιδευτής που να διευκολύνει τα παιδιά Ρομά να καταλαβαίνουν τι λέει ο δάσκαλος. Το πρόβλημα είναι ότι ένα παιδί Ρομά πάει και είναι σαν να του μιλάνε ξένη γλώσσα. Αλλά αυτό απ’ ό, τι καταλαβαίνω δεν προβλέπεται τώρα πιθανόν να το κάνουμε πιλοτικά. Η επιλογή των δράσεων θα γίνει από το κέντρο κοινότητας.

Δε θα κάνουμε κάτι με στέγαση εμείς, τόνισε ο Δήμαρχος. Εμείς θέλουμε εκπαίδευση, υγεία και αν είναι δυνατόν, εύρεση εργασίας. Αυτές είναι επιλογές της διοίκησης, ανοίγοντας διάλογο όχι με νταβατζήδες αλλά με τα υγιή στοιχεία.

Αν δεν αποχωρούσατε, θα γνωρίζατε. Μόνο θα κερδίσει ο δήμος, δεν έχει να χάσει.

Είμαι αισιόδοξος και ελπίζω να πάρουμε από το πρόγραμμα ρομά».

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΩΝ

Σε ερωτήσεις που έκαναν πολίτες που συμμετείχαν στην ενημερωτική συνεδρίαση, ο Κ. Δέδες ρώτησε για τη διάκριση μεταξύ ρομά και γύφτων, ο Γ. Στρατούρης τοποθετήθηκε τονίζοντας ότι εγείρονται θέματα στέγης και ιδιοκτησίας των κατοίκων που έχουν κοπιάσει για τις ιδιοκτησίες τους και αναφερόμενος σε λεγόμενα της Ε. Τσετσέκου τόνισε ότι υπάρχουν αποφάσεις του ευρωπαϊκού δικαστηρίου που αποδίδουν ως ιδιοκτησία στέγη που παραχωρήθηκε αρχικά σε ρομά.

Ο Γιάννης Μιχάλαρος τόνισε ότι από την οικογένεια και τα βρέφη ρομά θα πρέπει να ξεκινήσει η αντιμετώπιση της παιδείας για το θέμα των Ρομά.  «Δε γίνεται να βλέπει η αστυνομία ένα παιδάκι να ζητιανεύει και να μην το παίρνει να το πάει σχολείο». Ο Αλέκος Μουστάκας ανέφερε ότι η αναβλητικότητα και η μη συμμετοχή στα κέντρα λήψης αποφάσεων είναι τα αίτια του προβλήματος: «Η τοπική αυτοδιοίκηση δεν έχει κάνει τίποτα. Υπάρχουν άνθρωποι ικανοί να γυρίσουν το παιχνίδι εμείς αφήνουμε το παιχνίδι να το παίζουν αυτοί. Θέλει σχεδιασμό και προσπάθεια».

Αντιδήμαρχος Σταμάτης Γεωργακής: «Δεν αγαπήσαμε τους γύφτους.

Δε με ενδιαφέρει να ξαναβγώ, δε θα πείσουμε κανέναν, αλλά θα κάνουμε μια προσπάθεια»

Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Σταμάτης Γεωργακής ανέφερε ότι «Δεν αγαπήσαμε τους γύφτους, από όλους εγώ έχω μεγαλώσει πιο κοντά στον καταυλισμό. Την παραβατικότητα τη βιώνει κάθε μέρα η οικογένεια μου. Έχει γίνει ρεκόρ σχολίων στο διαδίκτυο, ήρθε μια πρόταση πως θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Το πρώτο που μας είπαν όταν εκλεγήκαμε είναι κάντε κάτι με τους γύφτους.

Δε γίνεται για έναν αιρετό να βλέπει ένα μάτσο ταυτότητες ένα μάτσο πενηντάρικα στις εκλογές και να λένε όλοι στο διαδίκτυο «βάλτε βόμβα». Περάσαμε από αυτή τη θέση για να κάνουμε μια προσπάθεια χωρίς να φέρουμε παραβατικούς, είναι μείζον κοινωνικό πρόβλημα το οποίο το εκμεταλλεύονται πολιτικά.

Επί Μαρινάκη, για να πέσουν τα 192 παραπήγματα, η εισαγγελέας σταμάτησε τη διαδικασία γιατί τα παραπήγματα μπορεί να μπουν στον νόμο περί αυθαιρέτων. Υπηρετούμε για το μέλλον των παιδιών μας, να πάει έστω ένα γυφτόπουλο σχολείο και εμβολιαστεί, κάνουμε μια προσπάθεια μήπως εκπαιδευτούν αυτοί οι άνθρωποι.

Προεκλογικά κάποιοι πήγαν να πάρουν ιδέες από τα Τρίκαλα, που είναι στο συγκεκριμένο πρόγραμμα εδώ και 8 χρόνια

Δε με ενδιαφέρει να ξαναβγώ, δε θα πείσουμε κανέναν, αλλά θα κάνουμε μια προσπάθεια».

Σ. Κορώσης: «Μια τρύπα στο νερό»

«Ας μη μεγαλοποιούμε καταστάσεις, ανέφερε ο Σπύρος Κορώσης. Δε βλέπω με 25.000 ενός προγράμματος να αλλάζει η τραγική κατάσταση. Δεν έχω καταλάβει τι θέλετε να κάνετε. Πρέπει να γίνουν αλλαγές, παίρνουν τα προνόμια τα δικά μας και μένουν αποκλεισμένοι. Πρόσβαση σε υγεία και παιδεία έχουν.

Πρέπει να μπουν σε διαδικασίες και συνθήκες πλήρους αστυνόμευσης. Για ποιο λόγο δεν υπάρχει εξέλιξη αυτά περίμενα να ακούσω, μιλάμε για μια «τρύπα στο νερό».

Γρ. Σταμούλης: «Αν ήταν καλό το πρόγραμμα, θα άφηναν αυτοί που σας πήραν το πρωτοδικείο να το πάρετε;»

Με πολιτικούς υπαινιγμούς μίλησε ο Γρηγόρης Σταμούλης: «Αν ήταν καλό το πρόγραμμα, θα άφηναν αυτοί που σας πήραν το πρωτοδικείο να το πάρετε; Ο πολιτικός σας μέντορας που πήρε το πρωτοδικείο σας έφερε ένα προγραμματάκι. Δε θεραπεύεται με ασπιρίνες το πρόβλημα των ρομά, είναι της πολιτείας αρμοδιότητα η μόρφωση».

Σωτ. Πιλίλης: «Η ευάλωτη κοινωνική ομάδα είναι οι μεγαρίτες και οι νεοπεραμιώτες, αυτοί έχουν φτωχή ποιότητα ζωής»

Ο Σωτήρης Πιλίλης τόνισε ότι αρκετά από όσα αναφέρονται στο πρόβλημα υλοποιούνται ήδη, όπως η υποδοχή παιδιών ρομά στα σχολεία, ενώ έκανε λόγο για προχειρότητα από πλευράς της Δημοτικής Αρχής : «Έχουμε έρθει να συζητήσουμε για ελάχιστα θέματα αναπτυξιακού χαρακτήρα, όπως η ΜΚΟ για το κέντρο Αυτισμού και σήμερα έρχεται ένα μικρής δυναμικής πρόγραμμα για να αλλάξει τα πράγματα στο δήμο μας πρόγραμμα. Ο τι είναι τζάμπα το παίρνουμε;

Η κατεύθυνση είναι λάθος, είναι ένα μεγάλο θέμα που δε λύνεται απόψε ούτε με τόσο λίγα χρήματα. Η ευάλωτη κοινωνική ομάδα είναι οι μεγαρίτες και οι νεοπεραμιώτες, αυτοί έχουν φτωχή ποιότητα ζωής με ποδηλατόδρομο παρατημένο. Ο δήμος έχει προβλήματα που χρήζουν λύσης.

Γίνεται μια συζήτηση για το τίποτα γιατί αυτό το πρόγραμμα δε θα λύσει τίποτα. Να φέρει και άλλα μεγάλα θέματα του Δήμου η διοίκηση προς διαβούλευση και μετά προς ψήφιση».

Άγγελος Μακρυγιάννης: «Θίασος του γκρινιάρη και του παραπονιάρη»

Να μη γίνεται το συμβούλιο «θίασος του γκρινιάρη και του παραπονιάρη» τόνισε στην τοποθέτησή του ο Άγγελος Μακρυγιάννης: «Πρέπει να δίνουμε λύσεις, προτείνω να κάνετε επιτροπή με μοναδικό θέμα τον καταυλισμό ρομα αλλά και όλους τους νεοϊδρυθέντες καταυλισμούς, που δεν είναι και λίγοι. Και ένα παιδί να σωθεί καλό είναι».

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

Τον λόγο έλαβαν στο σύνολό τους οι Αντιδήμαρχοι της Διοίκησης. Ο Αντιδήμαρχος Βασίλης Σάλτας ανέφερε πως «Ό, τι γίνει θα γίνει επικουρικά στο υπάρχον κέντρο κοινότητας ρομα. Το απαίτησε το κέντρο κοινότητας ρομά αυτό το πρόγραμμα.

Αυτό έλειπε όταν φεύγει η αντιπολίτευση να μην ψηφίζουμε τα θέματα και μέχρι να έρθετε να τα συζητήσουμε. Σωστά συζητήθηκε θα ήταν προς τιμή σας όσοι εκτεθήκατε δημοσίως να είχατε έρθει και ενημερωθεί απ’το να βγάζετε λιβέλους.

Μιλάει για πολιτικούς μέντορες ο άνθρωπος που ξεκίνησε από το ΚΚΕ και είδαμε πού έφτασε. Είμαι υπέρ του προγράμματος και θα κριθούμε όλοι εκ των αποτελεσμάτων».

Ο Αντιδήμαρχος Δημήτρης Γεωργακής επεσήμανε ότι: «Βάζουμε το δάχτυλο επί τον τύπο των υλών σε ένα πολυσύνθετο θέμα. Το πρόγραμμα είναι δωρεάν τεχνικός συμβούλους να αποκτήσουμε δίαυλο. Δε λύνουν κανένα πρόβλημα τα χρήματα του προγράμματος,  δεν έρχεται σαν έτοιμη λύση το πρόγραμμα αλλά η πλατφόρμα πάνω στην οποία θα χτίσουμε. Το πρόγραμμα θα στηθεί μέρα με τη μέρα θα καταγράφουν ανάγκες. Είναι χρυσή ευκαιρία. Πρέπει όλοι να στηρίξουμε αυτή την απόφαση. Το Πιλοτικό πρόγραμμα εφαρμόζεται σε μικρές κλίμακες και είμαστε τυχεροί».

Ο Αντιδήμαρχος Κώστας Μαργέτης παρότρυνε καταθέτοντας και την εμπειρία του από τα σχολεία και την αντιμετώπιση των ρομά: «να στηρίξουμε αυτή την κίνηση για να δούμε τα αποτελέσματα θετική κατεύθυνση».

Ο Αντιδήμαρχος Σπύρος Νικόλαου ανέφερε: «Αν δεν τους εκπαιδεύσουμε για τον τρόπο αντιμετώπισης δε θα διορθωθεί καμία κατάσταση, θέλει χρόνο και τρόπο και τρόπος είναι αυτό το πρόγραμμα. Έχουμε προδιαγεγραμμένο το αποτέλεσμα χωρίς να έχει γίνει καμία δράση, γιατί να είμαστε εξ αρχής αρνητικοί σε κάτι που έχει μια θετική προοπτική, είναι στείρα αντιπολίτευση. Πείστε μας, φέρτε τα επιχειρήματα μας για να πάρουμε πίσω την απόφαση».

Ο Αντιδήμαρχος Δημήτρης Βόρδος αναφέρθηκε στο συνολικό πρόβλημα: «Όλοι έχουμε ταυτότητα σε αυτή την πόλη. Πριν 30 χρόνια, ο πληθυσμός ήταν μικρότερος και ντόπιος, έκαναν ληστείες στον κάμπο και μετά ήρθαν στα σπίτια… Σήμερα δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά. Δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή και δεν είναι τοπικό. Καλώς ή κακώς ο πολιτισμένος Έλληνας με το ζόρι κάνει 1 παιδί και οι ρομα κάνουν 4 -5 παιδιά. Πρέπει να δοκιμάσουμε οποιοδήποτε άλλο τρόπο μήπως φέρει αποτέλεσμα. Δεν είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος δεν ξέρω αν θα έχει αποτέλεσμα, όμως κανένα παιδί δε γεννιέται κακό, έστω και 10 να σώσουνε είναι σημαντικό για όλους. Από λίγο λίγο γίνεται πολύ. Δε θα λύσει το πρόβλημα της παραβατικότητας αυτό το πρόγραμμα, αλλά συνεχίζονται οι επαφές για καλύτερη αστυνόμευση από την άλλη πρέπει να ανοίξουμε το μυαλό μας μήπως από τις νέες γενιές μήπως καταφέρουμε κοινωνία όπου μπορούν να συμφωνούν αρμονικά δεν μπορούμε να σκοτώσουμε 2500 ρομα. Να κάνουμε υπομονή να γίνει μια προσπάθεια γιατί είμαστε σε αδιέξοδο». Το λόγο ακόμα πήρε υπέρ του προγράμματος ο δημοτικός σύμβουλος της Διοίκησης Στέφανος Φουρνάρης.

«Τρέφεστε από το να βρίσκετε εχθρούς, απάντησε ο Σ. Κορώσης. Μόνοι σας χαλάτε το συμβούλιο που θα μπορούσατε να είστε περήφανοι, μόνοι σας δημιουργείτε εντάσεις και μας κατεβάζετε από το γαϊδούρι.

Είναι άσχημη εικόνα και θα τη λουστείτε, 5 αντιδήμαρχοι να μας βρίζουν για να υπερασπιστείτε ένα θέμα. Ο κ. Νικολάου για την αντιδημαρχία του δεν έχει μιλήσει ποτέ. Εγώ λυπάμαι, εσείς συνεχίστε, καλό μας κάνετε».

«Ασχολείστε μόνο με το φέισμπουκ, είπε ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Σεβαστής. Ασχολείστε με ο τι γράφουμε στο φέισμπουκ, πάρα με το πρόγραμμα. Το πρόγραμμα προκαλεί ανησυχίες, εσείς βλέπετε κάποιο όφελος ίσως χρηματικό ίσως κοινωνική προσφορά, αλλά ρωτήσατε την τοπική κοινωνία αν θέλει κάτι τέτοιο;

Δεν είμαστε ρατσιστές αλλά κάτοικοι μιας περιοχής που παλεύει για ποιότητα ζωής.

Εσείς το βλέπετε σαν πρόγραμμα, εμείς το βλέπουμε σαν κάτι που μπορεί να επηρεάσει τη γειτονιά μας, έπρεπε να είχε προηγηθεί διάλογος. Δεν μπορεί να παίρνονται τέτοιες αποφάσεις ερήμην των δημοτών».

Ότι δεν δόθηκαν σαφείς απαντήσεις τόνισε ο Γιάννης Καλλιπόζης, όπως και ο Σταύρος Φωτίου μίλησε για τη στάση της διοίκησης «Δεν επιζητάτε τη συναίνεση».

Κλείνοντας τη συνεδρίαση, ο Δήμαρχος Π. Μαργέτης ανέφερε ότι «Κακώς σπέρνετε ζιζάνια στην κοινωνία ότι το βασικό είναι η μετέγκατασταση ρομά. Αυτό είναι πολιτική αλητεία.

Ο λόγος που έγινε η συνεδρίαση πέτυχε γιατί αναδείχθηκε ότι τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, έχουμε συγκρούστει προ ημερήσιας, ωστόσο η ουσία των αποφάσεων είναι τα θέματα της ημερήσιας διάταξης σε αυτά από επιλογή αποχωρείτε. Σε θέματα σοβαρά θα μπορούσατε να είστε παρόντες και να ψηφίσετε υπέρ ή κατά.»

Συνάντηση εργασίας στο Δημαρχείο για το ROMACT

Μια εβδομάδα πριν την ενημερωτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου έγινε συνάντηση εργασίας για το εν λόγω πρόγραμμα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δήμου, έγινε με στόχο την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, την ενδυνάμωση της συνεργασίας και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των κοινωνικών πολιτικών σε τοπικό επίπεδο.

Η συνάντηση έλαβε χώρα παρουσία του δημάρχου Μεγαρέων, Παναγιώτη Μαργέτη και του αντιδημάρχου Κοινωνικής Πολιτικής και Δημόσιας Υγείας, Σταμάτη Γεωργακή, με τη συμμετοχή υπηρεσιακών στελεχών και Διευθυντών/ντριών του Δήμου, των Κοινωνικών Υπηρεσιών και του Κέντρου Κοινότητας με Παράρτημα Ρομά, καθώς και της προέδρου της Κοινότητας Κινέτας Καλλιόπης Πιτσόλη. Τον συντονισμό ανέλαβε η κ. Ελένη Τσετσέκου, επικεφαλής του Τμήματος Ρομά και Περιπλανώμενων Πληθυσμών της Διεύθυνσης Ισότητας και Αξιοπρέπειας του Συμβουλίου της Ευρώπης, σε συνεργασία με τους τεχνικούς εμπειρογνώμονες του προγράμματος.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, όπως αναφέρεται από πλευράς του Δήμου, συζητήθηκε η επικείμενη συγκρότηση της Δημοτικής και Κοινοτικής Ομάδας Εργασίας, η οποία θα υποστηρίζεται από δύο εκπαιδευμένους εμπειρογνώμονες του προγράμματος: έναν νεαρό άνδρα Ρομά και μία νεαρή γυναίκα Ρομά. Παρουσιάστηκε το τοπικό σχέδιο δράσης, το οποίο ήδη τελεί υπό αξιολόγηση και αναμένεται να συνοδευτεί από συγκεκριμένες συστάσεις έως τα τέλη Μαΐου. Εξετάστηκαν τα χρηματοδοτικά εργαλεία, για μελλοντικές δράσεις στα πλαίσια του προγράμματος. Ορίστηκαν οι προτεραιότητες και τα επόμενα βήματα, καθώς και οι διαδικασίες με τις οποίες οι ομάδες θα συνεδριάζουν και θα λαμβάνουν αποφάσεις.

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η φωτιά και οι ευθύνες

“Ο κ. Σταμούλης υπόσχεται αλλά δεν υλοποιεί τις υποσχέσεις”

Εμπορικός Σύλλογος Μεγάρων: Η Λευκή Νύχτα έδειξε τη δύναμη που έχουν τα καταστήματα της πόλης μας