Υγεία

Ζάλη, ίλιγγος, αστάθεια

Η ζάλη και ο ίλιγγος είναι τα περισσότερο κοινά συμπτώματα για τα οποία ο ασθενής επισκέπτεται τον Ιατρό,  5 – 10%, το οποίο ανεβαίνει πάνω από 40% για άτομα ηλικίας μεγαλύτερης των 40 ετών. Το ποσοστό κατέρχεται περίπου στο 25% για ασθενείς πάνω από 65 έτη.

Η ζάλη, ο ίλιγγος, η αστάθεια συνοδεύονται σε πολλούς ασθενείς με μικρού βαθμού βαρηκοία  και εμβοές  , όπως επίσης αναφέρονται ταυτόχρονα σε ασθενείς που πάσχουν από ημικρανία.

Τις περισσότερες φορές ο ασθενής αναφέρει  ότι  “γυρίζει το περιβάλλον”, περιγράφει  ‘’ σαν να βρίσκεται σε βάρκα ’ , ‘’γυρίζει ο ίδιος ’, ‘’θαμπώνει το βλέμμα του’’,  ‘’μουδιάζουν τα χέρια και τα πόδια του ‘’, ‘’έχει τάσεις λιποθυμίας ‘’ , έχει τάση για εμετό , κάνει εμετό, ιδρώνει, ‘’νομίζει ότι θα πέσει κάτω ‘’ .

Ο θεράπων Ιατρός (Ωτορινολαρυγγολόγος , Καρδιολόγος, Νευρολόγος, ή Παθολόγος είναι οι ειδικότητες που εμπλέκονται στη διερεύνηση των παραπάνω συμπτωμάτων που ταλαιπωρούν τον ασθενή και του επιδεινώνουν την ποιότητα ζωής) θα πρέπει  αρχικά να ρωτήσει τον ασθενή τι ακριβώς του συμβαίνει , ποιά είναι τα συμπτώματά του. Ακολούθως, με την κλινική εξέταση θα προσπαθήσει να εντοπίσει την αιτία που προκαλεί τα συμπτώματα του ασθενή του. Επιβάλλεται η επανεξέταση του ασθενούς, η παρακολούθησή του για το άμεσο χρονικό διάστημα που ακολουθεί.

Όσον αφορά τον Ωτορινολαρυγγολόγο, θα πρέπει να αναζητηθεί ωτίτιδα που θα μπορούσε να δικαιολογεί τα συμπτώματα. Εξετάσεις που μας δείχνουν τη λειτουργία των λαβυρίνθων ακολουθούν. Ακουολογικός έλεγχος γίνεται , όπως και Βιντεονυσταγμογραφία (εξέταση κατά την οποία ερεθίζουμε με ζεστό και κρύο αέρα , τους δύο λαβυρίνθους διαδοχικά και ο ηλεκτρονικός υπολογιστής μας πληροφορεί εάν αυτός ο ερεθισμός είναι στα πλαίσια του φυσιολογικού ή ένας από τους δύο ή ο εγκέφαλος είναι αυτός η αιτία των συμπτωμάτων.

Εφόσον το πόρισμα του ηλεκτρονικού υπολογιστή στο τέλος της Βιντεονυσταγμογραφίας, VNG  , ( αντικειμενική μέθοδος) μας πληροφορήσει ότι το πρόβλημα ξεκινά από έναν από τους 2 λαβυρίνθους ( δεξιό ή αριστερό ) , τότε η θεραπεία ξεκινά είτε με κινήσεις της κεφαλής που τις περισσότερες φορές είναι αποτελεσματικές και δεν χρειάζεται μετά από αυτές να δοθούν φάρμακα, είτε δίνονται φάρμακα και συστάσεις για εξειδικευμένες ασκήσεις .

Σε περίπτωση που το πόρισμα δεν βοηθάει στη διάγνωση της αιτίας της ζάλης , τότε θα προχωρήσουμε σε περισσότερο εξειδικευμένη εξέταση , το VHIT , κατά την οποία με τη χρήση κάμερας γίνονται συγκεκριμένες κινήσεις της κεφαλής και εξετάζονται διαδοχικά οι ημικύκλιοι σωλήνες δεξιά και αριστερά , 3 σε κάθε μεριά , που αποτελούν μέρους του συστήματος ισορροπίας . Όταν το τελικό πόρισμα μας επιβεβαιώσει ότι πάσχει συγκεκριμένος ημικύκλιος σωλήνας , τότε πάλι διενεργείται άσκηση επαναφοράς της λειτουργίας του συγκεκριμένου ημικύκλιου σωλήνα που πάσχει . Ο ασθενής λαμβάνει οδηγίες , τι πρέπει να αποφεύγει , από πλευράς κινήσεων , καθώς και ασκήσεις εκγύμνασης του αιθουσαίου συστήματος .

Οι παραπάνω εξετάσεις γίνονται στο Ιατρείο μας , το Ακουόγραμμα , Τυμπανόγραμμα , Ακουστικό αντανακλαστικό καθώς και η Βιντεονυσταγμογραφία και η εξέταση VHIT.

Η σωστή και αποτελεσματική αντιμετώπιση ενός επεισοδίου ζάλης  δεν είναι δυνατό σε καμία περίπτωση να μας εξασφαλίσει ότι δεν θα ξανασυμβεί στο μέλλον , ο ασθενής οφείλει να ακολουθεί τις οδηγίες, με αυτόν τον τρόπο ελαττώνεται η πιθανότητα επανεμφάνισης .

Χρήστος Μιχάλαρος , MD , MSc ,

Ωτορινολαρυγγολόγος ,

Ευαγγέλου Κιούση 14, Μέγαρα,

  1. 2296028399

δέχεται καθημερινά 08,30-13,30 και 17,00-21,00

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Covid 19 και Βιταμίνη C

Webinar για τον εμβολιασμό με ομιλητή τον Ελ. Παπαλευθέρη από το ΚΕΠ Υγείας

Aleka Stamatiadi

“Η κόπωση μεγάλη, αλλά όσο περισσότεροι εμβολιάζονται, τόσο πλησιάζει η ώρα…”

Aleka Stamatiadi