Κοινωνία

Σεπτέμβρης: Μήνας πρόληψης και για τα κατοικίδιά μας

Γράφει η Κτηνίατρος Μαρία Σούντη

Κτηνιατρείο Pawsitive, Μέγαρα

Ο Σεπτέμβρης είναι εδώ και όπως κάθε χρόνο φέρνει μαζί του διάθεση για ανασυγκρότηση, νέους στόχους και υιοθέτηση νέων συνηθειών υγείας και ευεξίας.

Παράλληλα με εμάς όμως, είναι μία ιδανική περίοδος να προγραμματίσουμε σωστά όλες τις υποχρεώσεις που αφορούν το κατοικίδιό μας, καθώς και βασικές πρακτικές προληπτικής ιατρικής που θα θωρακίσουν την ευζωία του μικρού μας φίλου, αλλά και την δημόσια υγεία.

Ο σωστός προγραμματισμός ξεκινάει από μία επίσκεψη με το κατοικίδιό μας στον κτηνίατρο, φέροντας πάντα μαζί μας ενημερωμένο βιβλιάριο υγείας ή διαβατήριο. Εκεί θα ελεγχθεί κατά πόσο τηρείται ένα σταθερό και ισορροπημένο εμβολιαστικό πρόγραμμα και θα δοθούν οδηγίες για την διόρθωση τυχόν παραλείψεων των τελευταίων ετών. Σε περίπτωση που το ζώο δεν έχει εμβολιαστεί θα σχεδιαστεί ένα πλήρες εμβολιακο πρόγραμμα ανάλογα με την ηλικία, τον τρόπο διαβίωσης, τις ιδιαίτερες ανάγκες και το περιβάλλον του. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως ο σωστός και εγκαίρως εμβολιασμός του ζώου είναι άρρηκτα συνδεδεμένος  με την επιβίωση και την ποιοτική διαβίωση του κατοικίδιου, καθώς και την εξάλειψη ζωοανθρωπονόσων .

Το επόμενο που θα πρέπει να ελεγχθεί είναι ο αποπαρασιτισμός του κατοικίδιου. Θεμέλιος λίθος της προληπτικής ιατρικής καθώς και της προάσπισης της δημόσιας υγείας, ο τακτικός αποπαρασιτισμος  θα πρέπει να διενεργείται καθόλη τη διάρκεια του έτους αλλά και της ζωής του σκύλου και της γάτας. Η καταγραφή του θα πρέπει να γίνεται με συνέπεια στο βιβλιάριο υγείας. Οδηγίες του κτηνιάτρου θα πρέπει να ακολουθήσουμε και όσον αφορά στην εξωτερική αποπαρασίτωση  του ζώου, καθώς η εφαρμογή σκευασμάτων (αμπούλες, χάπια, σπρέι, κολάρο), θα πρέπει να γίνεται καθόλη τη διάρκεια τους έτους με συνέπεια , για την αποφυγή έκθεσης του ζώου σε εξωπαρασιτα ( ψύλλοι, τσιμπούρια , ψείρες , κουνούπια και σκνίπες) . Όσο αθώα κι αν φαίνονται πολλά από αυτά, αρκούν λίγα λεπτά επαφής με το δέρμα για να μεταδώσουν στο σκύλο και στην γάτα μας ασθένειες που μπορεί να τα ταλαιπωρήσουν αρκετά, να απειλήσουν την ζωή τους ή να αποτελέσουν κίνδυνο ακόμα και για την δική μας υγεία.

Επιπρόσθετα, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η ηλεκτρονική σήμανση (microchip ) του σκύλου και της γάτας μας είναι υποχρεωτική. Ζητάμε από τον κτηνίατρο να ελέγξει την σωστή εφαρμογή του microchip  και βεβαιωνόμαστε ότι έχει γίνει η καταγραφή των στοιχείων μας και του ζώου στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Σε περίπτωση που το ζωο δεν φέρει ηλεκτρονική σήμανση, ζητάμε την τοποθέτηση μαικροτσίπ ανεξάρτητα από την ηλικία του.

Περνώντας στην κλινική εξέταση του αγαπημένου μας κατοικίδιου, ο κτηνίατρος θα ελέγξει βασικές παραμέτρους που αφορούν την υγεία του, όπως θερμοκρασία, καρδιακή και αναπνευστική συχνότητα, όψη δέρματος και τριχώματος, στοματική υγιεινή . Πολύ βασικό είναι ακόμα να γίνει έλεγχος και καταγραφή του σωματικού βάρους, καθώς και συζήτηση με τον κτηνίατρο για τις διατροφικές συνήθειες του ζώου. Ακολουθούμε τις συμβουλές του όσον αφορά το είδος και τις ποσότητες τροφής έτσι ώστε το βάρος να διατηρείται στα φυσιολογικά επίπεδα και να προασπίζεται η υγεία του.

Τέλος ο Σεπτέμβρης και Οκτώβρης είναι ιδανικοί μήνες για την διενέργεια αιματολογικών, ουρολογικών και κόπρανολογικων εξετάσεων. Ανάλογα με το στάδιο ηλικίας του ζώου συζητάμε τι θα πρέπει να περιλαμβάνει ένας προληπτικός έλεγχος και ποια θα πρέπει να είναι η συχνότητα του. Θεωρητικά και εφόσον δεν συντρέχουν προβλήματα υγείας, ο ετήσιος έλεγχος είναι αρκετός για ενήλικα ζώα, ενώ για υπερήλικα συστήνεται να είναι τουλάχιστον ανα εξάμηνο . Δεν  παραλείπουμε στον αιματολογικό έλεγχο να συμπεριλάβουμε βασικά λοιμώδη νοσήματα που μεταδίδονται κυρίως τους θερμούς μήνες του έτους και απειλούν σοβαρά την υγεία των ζώων. Για το σκύλο, αυτά θα πρέπει τουλάχιστον να είναι η λεϊσμανιαση , η ερλιχίωση , η αναπλάσμωση και η διροφιλαρίωση . Γάτες οι οποίες διαβιούν έξω θα πρέπει να ελέγχονται, πέραν των άλλων αιματολογικών και βιοχημικών παραμέτρων για λοιμώδη λευχαιμία (FeLV) και ανοσολογική ανεπάρκεια( FIV) .

Τα παραπάνω αποτελούν απλά μια προτεινόμενη γραμμή σχετικά με ενέργειες και ελέγχους που θα ήταν φρόνιμο να κάνουμε μετά το καλοκαίρι και θα προς προασπίσουν την υγεία του αγαπημένου μας κατοικίδιου. Σε κάθε περίπτωση δεν ξεχνάμε ότι το κατοικίδιό μας είναι μοναδικό, με ξεχωριστές ανάγκες, για το οποίο θα πρέπει να ακολουθούμε ρητά τις οδηγίες του γιατρού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βράβευση μαθητών Ρομά που ολοκλήρωσαν το σχολείο

Αναζητώντας …σήμα και επαφή με τον καθηγητή

Aleka Stamatiadi

Εργοτάξιο για το έργο διέλευσης καλωδίου υπερυψηλής τάσης στην Πάχη