ΠολιτικήΣημαντικότερα

Τι αλλαγές φέρνει το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Μεγάρων

 

Τι αλλαγές φέρνει ως εργαλείο πολεοδόμησης στα Μέγαρα

Σπύρος Κορώσης, Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών: “Σκυταλοδρομία με έπαθλο την ανάπτυξη για την πόλη”

 

Εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Μητροπολιτικού Σχεδιασμού του Υπουργείου Περιβάλλοντος το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Μεγάρων.

Μετά από περίπου δύο δεκαετίες διαβουλεύσεων, μελέτης, αντεγκλήσεων, γραφειοκρατικών και πολιτικών καθυστερήσεων, μπήκαν οι τελικές υπογραφές και σε περίπου ενάμιση μήνα θα είναι νόμος του κράτους με ΦΕΚ. Για το ΓΠΣ, ως ένα εργαλείο για την πολυπόθητη ανάπτυξη της περιοχής μας μίλησε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Σπύρος Κορώσης.

Ουσιαστικά οι αλλαγές αφορούν το παραλιακό μέτωπο της Βαρέας, το Αλεποχώρι, την περιοχή παραπλεύρως της ΠΕΟΑΚ μεταξύ Μεγάρων-Ν. Περάμου, την Σάκου Λάκκα.

Από τουριστική ανάπτυξη ως περιοχές οικιστικά ανεπτυγμένες σε αναμονή, το ΓΠΣ αποτελεί το πρώτο βήμα προς την πολεοδόμηση.

Με την έκδοση του ΓΠΣ σε ΦΕΚ:

• Στην Βαρέα, αλλάζει η χρήση γης σε γενική κατοικία.

• Στο Αλεποχώρι, η περιοχή αρμοδιότητας δήμου Μεγαρέων, στο Ντουράκο, χαρακτηρίζεται ως γενική κατοικία με εξαιρέσεις.

• Στην Κινέτα μπαίνει στην υπό πολεοδόμηση περιοχή και μεγάλο τμήμα της Άνω και κάτω Κινέτας

• Παραπλεύρως της ΠΕΟΑΚ Μεγάρων-Ν. Περάμου, η περιοχή χαρακτηρίζεται ως ζώνη παραγωγικών δραστηριοτήτων (για επαγγελματικά εργαστήρια, βιοτεχνικές εγκαταστάσεις χαμηλής όχλησης, εγκαταστάσεις χονδρεμπορίου, εγκαταστάσεις εκθέσεων)

• Στην Σάκου Λάκκα, η περιοχή χαρακτηρίζεται ως γενική κατοικία.

[quote]Τι σημαίνει αυτό για τους κατοίκους της περιοχής;[/quote]

«Ανοίγουν οι δρόμοι για ανάπτυξη, με τις περιοχές που ήταν στην αναμονή, ουσιαστικά είχαν αναπτυχθεί οικιστικά με κατοικίες, και περιμένουν την πολεοδόμηση, επισημαίνει ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Σπύρος Κορώσης.

Με το ΓΠΣ, ως εργαλείο ορίζει τις χρήσεις γης ξεκάθαρα, μπορούν να εκδοθούν άδειες για κατοικίες και για επιχειρήσεις, βάσει όσων ορίζει.

Επιπλέον, στο παραλιακό μέτωπο, θα υπάρχει πλέον η δυνατότητα προσέλκυσης επενδυτών και τουριστικών επιχειρήσεων που μπορούν να εκδώσουν άδειες και να οικοδομήσουν καταστήματα. Όσον αφορά το κομμάτι της ΠΕΟΑΚ από Μέγαρα προς Νέα Πέραμο, επίσης, θα μπορούν να εγκατασταθούν χαμηλής όχλησης βιοτεχνίες, που δεν μπορούσαν να αδειοδοτηθούν ως σήμερα. Στη ζώνη παραγωγικών δραστηριοτήτων έγινε δεκτό το αίτημα του δήμου να μην μπορούν να αναπτυχθούν βιομηχανίες μέσης όχλησης. Πιο γρήγορα φαίνεται ότι θα προχωρήσει η πολεοδόμηση του Αλεποχωρίου, με την ώριμη μελέτη που έχουμε στη διάθεσή σας που σκοπεύουμε να υποβάλλουμε προς χρηματοδότηση στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

Η πολεοδόμηση μιας πόλης δεν αλλάζει από τη μια χρονιά στην άλλη και το ΓΠΣ είναι ένα εργαλείο που κάνει δεκαετίες να ωριμάσει, μέσω του οποίου δίνουμε κατευθύνσεις πώς θα αναπτυχθεί μια πόλη για τα επόμενα χρόνια. Η έγκριση του ΓΠΣ ολοκληρώνεται με την δημοσίευση του σε ΦΕΚ, 16 χρόνια μετά την πρώτη υποβολή του. Εγώ, προσωπικά, αισθάνομαι τυχερός που ολοκληρώνεται στα χέρια μου, ως Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών. Οφείλω όμως να αναγνωρίσω πως είναι έργο, στο οποίο έχουν συμβάλει όλες οι προηγούμενες διοικήσεις, για αυτό το αποτέλεσμα. Καταφέραμε, παρά τις καθυστερήσεις που και η πανδημία έφερε, να εγκριθεί το ΓΠΣ. Ένα εργαλείο που δεν έρχεται έτσι απλά, αλλά μετά από σκυταλοδρομία, διοικήσεων, μελετών και διαδικασιών, με επιτυχή τερματισμό για τον Δήμο και τους συμπολίτες μας».

 

#ΑΤΤΙΚΗ

#pressgreece

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πλούσια φέτος η ελαιοπαραγωγή

Aleka Stamatiadi

Περιπολίες της Αστυνομίας στον ελαιώνα των Μεγάρων

Κινηματογραφικές βραδιές στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεγάρων