Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Δυτικής Αττικής, Θανάσης Μπούρας, σε δηλώσεις του στην Ε, τονίζει τη «μεγάλη σημασία του νομοσχεδίου, το οποίο αφενός προωθεί την οικονομική ανάπτυξη, προσελκύοντας τις ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις, μειώνοντας τη γραφειοκρατία και απλοποιώντας την περιβαλλοντική αδειοδότηση και αφετέρου αποτελεί μία περιβαλλοντική πολιτική φιλική προς το περιβάλλον».
«Το νομοσχέδιο αντιμετωπίζει στρεβλώσεις και γκρίζες ζώνες, αναφέρει ο Θ. Μπούρας, που υπήρχαν στα περιβαλλοντικά ζητήματα, θέτει συγκεκριμένους κανόνες και δημιουργεί δομές, στις οποίες συμμετέχουν τόσο η Περιφέρεια, όσο και ο Α΄ βαθμός της Αυτοδιοίκησης. Ειδικότερα, το σχέδιο νόμου επικεντρώνεται στο ζήτημα έκδοσης, ανανέωσης, επικαιροποίησης, και μείωσης διαδικαστικών βαρών, στο θέμα των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων, το οποίο σήμερα μπορεί να διαρκέσει από 6 έως 8 χρόνια και απλοποιείται και στην αδειοδότηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Επίσης, επιλύεται το ζήτημα της διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών και εκσυγχρονίζεται η ελληνική περιβαλλοντική νομοθεσία προσβλέποντας σε μία πιο ευρωπαϊκή κατεύθυνση, με το τέλος της πλαστικής σακούλας, τη διαχείριση των μπάζων, τη διαχείριση απορριμμάτων στα νησιά και την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων.
Το σχέδιο νόμου δεν αλλάζει τις χρήσεις γης σε συγκεκριμένες περιοχές, αλλά το πλαίσιο και τις κατηγορίες χρήσεων γης και τίθενται επιπλέον απαγορεύσεις χρήσεων ανάλογα με το προστατευταίο αντικείμενο. Τέλος, το Συμβούλιο της Επικρατείας θα συνεχίσει να έχει πάντα τον τελικό λόγο για το αν μια επένδυση μπορεί να προχωρήσει και πληροί τους περιβαλλοντικούς όρους.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις 170.000 αιτήσεις ενστάσεων επί των δασικών χαρτών, των οποίων η εξέταση θα απαιτούσε 27 χρόνια, καθώς και στο 1 εκατομμύριο στρέμματα αγροτικών εκτάσεων, που είχαν τίτλους από την εποχή του Ελ. Βενιζέλου («προσφυγικά»), τα οποία καλλιεργούνταν προ πολέμου και λάμβαναν επιδοτήσεις από την ΕΕ με το νόμο του ΣΥΡΙΖΑ. Ένα ακόμη σημείο του νομοσχεδίου αφορά τις αστοχίες του Ν.4447/16 του ΣΥΡΙΖΑ, που αναιρεί την ιεραρχία των επιπέδων (υπερκείμενο, υποκείμενο) και τις οποίες επιχειρεί να
αποκαταστήσει. Το νομοσχέδιο ακόμη απαντά στις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ και υπενθυμίζει πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο τελευταίος που πρέπει να μιλά για τις περιοχές Natura2000, καθώς επί των ημερών του, το Προεδρικό Διάταγμα του Κυπαρισσιακού Κόλπου, επιτρέπει σε προστατευόμενη περιοχή τον αγροτουρισμό, την εστίαση, τη δόμηση, τη γεωργία και τη μεταποίηση.
Ακόμη, αναδείχτηκε η ανάγκη δημιουργίας ενός κεντρικού συντονιστικού φορέα διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών, κάτι που αιτούνται και οι υπάρχοντες φορείς διαχείρισης, οι οποίοι αντιμετωπίζουν ελλείψεις προσωπικού και υλικοτεχνικού εξοπλισμού.
Τέλος, και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός τόνισε στην ομιλία του στη Βουλή των Ελλήνων τη μεγάλη σημασία του νομοσχεδίου, το οποίο συμφιλιώνει την ανάπτυξη με την προστασία του περιβάλλοντος, στη λογική της μετάβασης της Ελλάδας σε ένα μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης, γεγονός που έκανε τους Ευρωπαίους Ηγέτες να χαρακτηρίσουν τον κ. Μητσοτάκη « πράσινο» Πρωθυπουργό».