Εργασία & ΕπιχειρηματικότηταΣημαντικότερα

Καλοπληρωτές, συγκρατημένα αισιόδοξοι, δυσαρεστημένοι από την Πολιτεία οι βιοτέχνες

 

Έρευνα για το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά

Το κλίμα της αγοράς: Τι θέλουν οι επιχειρήσεις-Τι προσωπικό ζητούν και δεν βρίσκουν

 

ρεπορτάζ: Αλέκα Σταματιάδη

Για να αναληφθούν πρωτοβουλίες, αποφάσεις και μέτρα για το μέλλον της αγοράς, χρειάζεται πρώτα η αποτύπωση του τοπίου, όπως έκανε το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά (ΒΕΠ) που υπό την Προεδρεία του Ανδριανού Μιχάλαρου, πραγματοποίησε με την εταιρεία “ Opinion Poll” έρευνα στους βιοτέχνες της περιοχής της Δυτικής Αττικής και του Πειραιά.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 800 βιοτέχνες-μέλη του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά στη Δυτική Αττική και την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, μετά από απόφαση των οργάνων διοίκησης του Β.Ε.Π με στόχο να διερευνηθεί η υπάρχουσα κατάσταση με τρόπο επιστημονικό και για να μπορούν να αξιοποιηθούν τα ευρήματά της ως εργαλείο για τις διεκδικήσεις των Βιοτεχνών, τους προσανατολισμούς και ιεραρχήσεις θεμάτων στην δράση του Β.Ε.Π στην κατεύθυνση της εξωστρέφειας και των πιο στοιχειοθετημένων παρεμβάσεων στο επόμενο διάστημα.

Τα συμπεράσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν τη Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου  στην αίθουσα συνεδριάσεων του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά.

 

Συνεπείς στις πληρωμές & συγκρατημένα αισιόδοξοι χωρίς να εκμεταλλεύονται χρηματοδοτούμενα προγράμματα

 

Οι βιοτέχνες δηλώνουν περισσότερο αισιόδοξοι πλέον, αλλά με μειωμένες φιλοδοξίες για επέκταση των δραστηριοτήτων, του εξοπλισμού και του προσωπικού.  Το μεγαλύτερο ποσοστό των βιοτεχνών (42,4%) δηλώνει λίγο αισιόδοξο και ένας στους 3 είναι αρκετά αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, με τα υψηλότερα ποσοστά αισιοδοξίας να καταγράφονται στον τομέα της μεταποίησης και στην Δυτική Αττική (50,7% των ερωτηθέντων βιοτεχνών). Για την πορεία της δικής τους επιχείρησης, αρκετά αισιόδοξοι είναι το 43% σχεδόν των βιοτεχνών και πολύ αισιόδοξο δηλώνει το 12,7%.

Βασικό στοιχείο που αποδεικνύει και η εν λόγω έρευνα ότι η πλειονότητα των επιχειρήσεων της βιοτεχνίας έχουν ιδρυθεί πριν το 2010 και άντεξαν στα χρόνια της κρίσης.

Σε ερώτηση για τα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση για την φορολογία, τα ακίνητα, τις εισφορές, σε γενικές γραμμές δηλώνει η πλειονότητα των βιοτεχνών δηλώνουν ικανοποιημένοι.

Αντίθετα, δυσαρέσκεια καταγράφεται στις ενέργειες των Δήμων, όπου διατηρούν την έδρα τους οι βιοτέχνες, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία δηλώνει ότι ο Δήμος δεν συμβάλλει στη δημιουργία ενός θετικού οικονομικού και επενδυτικού κλίματος στην περιοχή (αρνητικά τοποθετείται το 40,5% και μάλλον αρνητικά το 14,4%). Τα ποσοστά αφορούν εξίσου και τις περιοχές του Πειραιά και της Δυτικής Αττικής.

Όσον αφορά το τζίρο, οι βιοτέχνες δηλώνουν ότι έμεινε στα ίδια επίπεδα κατά τη διάρκεια του 2019, ενώ 27,9% των βιοτεχνιών που καταγράφουν μείωση του τζίρου: Δεν έχει βελτιωθεί ο τζίρος και η κερδοφορία της επιχείρησης μετά την κυβερνητική αλλαγή, όπως απαντούν 8 στους 10 βιοτέχνες της περιοχής μας.

«Καλοπληρωτές» όμως, παρά τις μειωμένες εισπράξεις, οι βιοτέχνες του ΒΕΠ, καθώς 7 στους 10 καταβάλλουν έγκαιρα τις οφειλές και υποχρεώσεις τους σε ΙΚΑ, προμηθευτές και δάνεια. Αντίστοιχα, θεωρούν ότι έχουν εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα της επιχείρησής τους το επόμενο διάστημα.

Ωστόσο, οι βιοτέχνες εμφανίζονται συγκρατημένοι όσον αφορά τις νέες επενδύσεις, καθώς 41,3% απαντά ότι δεν σκοπεύει να επενδύσει το επόμενο διάστημα στη βελτίωση των υποδομών, του εξοπλισμού ή να επεκτείνει την επιχείρησή του. Οι μισοί ενημερώνονται και οι μισοί αγνοούν τα επιδοτούμενα προγράμματα που αφορούν τον εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεων.  Μόλις το 20% των βιοτεχνών έχουν ενταχθεί σε επιδοτούμενο πρόγραμμα είτε για τον εκσυγχρονισμό της επιχείρησης είτε για τον εκσυγχρονισμό της επιχείρησης είτε για πρόσληψη προσωπικού.

 

7 στις 10 επιχειρήσεις αδυνατούν να βρουν εξειδικευμένο τεχνικό προσωπικό στην αγορά.

 

Σχεδόν όλες οι επιχειρήσεις απασχολούν κάτω των 10 εργαζομένων, ενώ μόλις το 14% των επιχειρήσεων σκοπεύουν να κάνουν προσλήψεις μέσα στο 2020. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 33.9% των Επιχειρήσεων δηλώνουν ότι χρειάζονται τεχνικό προσωπικό και από αυτές το 76.7% τονίζουν ότι δεν βρίσκουν εύκολα. Το στοιχείο αυτό αποκτά ιδιαίτερη σημασία και διάσταση όταν το 33.2% των Επιχειρήσεων εμφανίζονται στην Έρευνα να σκοπεύουν να κάνουν μία ή παραπάνω προσλήψεις μέσα στο 2020.

 

Ποιες είναι οι ειδικότητες προσωπικού που χρειάζονται οι επιχειρήσεις;

Τεχνικοί-Τεχνίτες (Ηλεκτροτεχνίτες, Μαρμαροτεχνίτες, αλουμινάδες, σιδεράδες, ελασματουργοί, εφαρμοστές μονταδόροι, ηλεκτροσυγκολητές, σωληνουργοί, τεχνίτες τεντών, τεχνίτες πέτρας, τεχνίτες υποδημάτων κ.λ.π ), Μηχανικοί- Μηχανουργοί, Ηλεκτρολόγοι – Ηλεκτρονικοί, Ηλεκτρολόγοι εγκαταστάσεων, ηλεκτρολόγοι αυτοκινήτων, ηλεκτρολόγοι, αυτοματιστές κ.λ.π ), Χειριστές Μηχανημάτων κάθε είδους, Λογιστές, Προγραμματιστές- Αναλυτές. Και έπειτα, Ξυλουργοί, Οικονομολόγοι, Κομμωτές, Υδραυλικοί, Γαζωτές, Αρτοποιοί, Τυπογράφοι.

 

 

 

Ανδριανός Μιχάλαρος: «Παροχή κινήτρων και ενισχύσεων στις βιοτεχνίες και τους επαγγελματίες με παραγωγικές και τεχνικές δραστηριότητες»

 

Σε δήλωσή του, ο Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά κ. Ανδριανός Μιχάλαρος υπογραμμίζει τα ακόλουθα:  «Εκτιμήσαμε ως Διοίκηση του Επιμελητηρίου, ότι στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται, χρειάζεται να στηριχθούμε σε επιστημονικά ευρήματα που μας δείχνουν καλύτερα τα υπάρχοντα προβλήματα, τις προτεραιότητες που πρέπει να θέσουμε, τους βασικούς άξονες των διεκδικήσεών μας που πρέπει να χαράξουμε.

Όπως επισημάναμε προς κάθε κατεύθυνση, η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην παροχή κινήτρων και ενισχύσεων προς τις βιοτεχνίες και τους επαγγελματίες με παραγωγικές και τεχνικές δραστηριότητες. Υπάρχει αδήριτη ανάγκη αφ’ ενός για την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων και αφ’ ετέρου την αλλαγή των δημοσιονομικών στόχων. Παράλληλα απαιτείται άμεσος επαναπροσδιορισμός του σχολικού επαγγελματικού προσανατολισμού, μετεκπαίδευση του υφιστάμενου εκπαιδευτικού προσωπικού, εκσυγχρονισμός της ύλης αλλά δημιουργία μιας νέας γενιάς επαγγελματιών στα τεχνικά επαγγέλματα.

Αυτά είναι τα πρώτα στοιχεία, μεταξύ των εξαιρετικώς χρήσιμων συμπερασμάτων που προκύπτουν από την Έρευνα που πραγματοποιήσαμε σε συνεργασία με την OPINION POLL και δικαιώνουν την πρωτοβουλία μας.

Το ζητούμενο τώρα είναι η αξιοποίηση των συμπερασμάτων που προκύπτουν. Σ΄ αυτή την κατεύθυνση θα συνεδριάσει άμεσα το Διοικητικό Συμβούλιο, αλλά και θα πραγματοποιήσουμε συνάντηση με τα Σωματεία και εκπροσώπους του Πολιτικού- Αυτοδιοικητικού- Επιμελητηριακού κόσμου, ώστε να χαράξουμε νέους δρόμους για το μέλλον».

 

Για να διαβάσετε αναλυτικά την έρευνα κάντε κλικ εδώ

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ανάδειξη του Βουρκαρίου

Καλώδιο-ιχθυοκαλλιέργειες-ορκωτός λογιστής στη ΔΗΚΕΔΗΜΕ στο Δημοτικό Συμβούλιο την Μεγάλη Τρίτη

Συνεχίζουμε…

Aleka Stamatiadi