«Να μην περάσει από την Πάχη» η θέση του Δήμου
Σε κλίμα έντασης και αμφισβήτησης πραγματοποιήθηκε η ημερίδα που συνδιοργάνωσαν η επιτροπή αγώνα, ο σύλλογος επιστημόνων και ο Δήμος Μεγαρέων σχετικά με τις «Επιπτώσεις της υπόγειας διέλευσης καλωδίου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας συνεχούς ρεύματος υπερυψηλής τάσης ±500Κν (διασύνδεση Κρήτης – Αττικής μέσω Μεγάρων)», το βράδυ της Τετάρτης 3 Ιουλίου.
Οι τοποθετήσεις των καθηγητών
Σε μία ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα δημοτικού συμβουλίου, με πολίτες και εκπροσώπους φορέων όλων των ηλικιών, οι τρεις προσκεκλημένοι καθηγητές του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κ.κ. Νικόλαος Ουζούνογλου, Αντώνιος Κλαδάς και Ιωάννης Γκόνος μίλησαν καθησυχαστικά για τις επιπτώσεις του καλωδίου, τονίζοντας ότι οι επιδράσεις που δεχόμαστε από καθημερινά αντικείμενα εντός και εκτός του σπιτιού μας – φέρνοντας ως παραδείγματα το σεσουάρ για τα μαλλιά, την ξυριστική μηχανή αλλά και τα κινητά τηλέφωνα- είναι πολλές φορές μεγαλύτερες από την επίδραση του καλωδίου.
Σύμφωνα με τον κ. Ουζούνογλου, «Από το 1979 έχουν υπάρξει δημοσιεύσεις που παρουσίαζαν μια χαλαρή σύζευξη μεταξύ του παιδικού καρκίνου με έκθεση σε μαγνητικά πεδία χαμηλών συχνοτήτων (50/60HZ) που είναι 10 φορές υψηλότερη από την συνηθισμένη στάθμη μαγνητικών πεδίων που είναι 0,2-0,2 μΤ που υπάρχουν σε μια αστική οικία. Η επικαλούμενη αύξηση αφορά την πιθανότητα 1/1.000 σε 2/1.000. Αρκετές όμως εργασίες αμφισβήτησαν το αποτέλεσμα αυτό και ισχυρίστηκαν ότι δεν υπάρχει συσχετισμός. Το 1996 μελέτη του Ινστιτούτου Καρολίνα παρουσίασε πειστικά στοιχεία για τον συσχετισμό αυτό. Μέχρι τώρα όμως δεν υπάρχει αποδεκτός μηχανισμός της καρκινογένεσης». Συμπλήρωσε μάλιστα ότι: «Στην περίπτωση των συστημάτων μεταφοράς ενέργειας σταθερού ρεύματος από Αττική-Κρήτη δεν υφίσταται κανένας κίνδυνος για τους κατοίκους των μεγάρων. Θα πρέπει ωστόσο να περιφραχθεί ο χώρος προσαιγιάλωσης σε μια απόσταση 100 μέτρων. Δεν πρέπει να υπάρξει φοβία από την εγκατάσταση του συστήματος».
Ο κ. Κλαδάς συνέχισε στην ίδια άποψη, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «το καλώδιο έχει μικρότερη επίδραση από το μαγνητικό πεδίο της γης, οπότε και εκεί που θα υπάρχει ένταση, δεν υπάρχει κίνδυνος για τον άνθρωπο (…) η καλωδιακή σύνδεση συνεχούς ρεύματος δεν επηρεάζει πεδιακά το περιβάλλον. Ακόμη και αν κάποιος καθόταν πάνω στη τάφρο, θα είχε επίδραση 10 μΤ (μικροτέσλα) ενώ στο σπίτι μας έχουμε 40».
Ο κ. Γκόνος, ολοκληρώνοντας τον κύκλο των εισηγήσεων, κατέληξε στα εξής συμπεράσματα: «Η καλωδιακή σύνδεση Αττικής-Κρήτης που θα συνδέσει την Αττική με την Κρήτη θα δημιουργεί στατικό πεδίο. Η μέγιστη τιμή του μαγνητικού πεδίου (36 μΤ) είναι μικρότερη από την τιμή του φυσικού στατικού πεδίου της γης (-45 μΤ) στην Ελλάδα. Η μέγιστη τιμή του μαγνητικού πεδίου (36 μΤ) είναι 1111 φορές μικρότερη, των ορίων της ασφαλούς απεριορίστου διάρκειας εκθέσεως του κοινού (40 mT ή 40.000 μΤ) με βάση την κείμενη εθνική και διεθνή νομοθεσία (ΦΕΚ 512 Β’ /2002) Το καλώδιο σύνδεσης Αττικής-Κρήτης στο περιβάλλον διέλευσής του υπερκαλύπτει τα όρια ασφαλούς έκθεσης του κοινού σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία Χαμηλών Συχνοτήτων ορίζεται η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (σύμφωνα με την ΚΥΑ 3060/2002 (ΦΕΚ 512 Β’)».
Γ.Μαρινάκης: “Ο Κίνδυνος υπάρχει”
Με στοιχεία για την ιοντίζουσα ακτινοβολία και τη συσχέτιση με τον καρκίνο μίλησε ο επικεφαλής του «Μέγαρα Νέα Πέραμος Νέο Ξεκίνημα». Ο κ. Μαρινάκης είπε πως « Έρευνα για την καρκινογένεση από μη ιοντίζουσα ακτινοβολία. Υπάρχει μια αλλαγή θερμοκρασίας και αυτά που είπατε από έρευνες είναι μέσα στα επιτρεπτά όρια. Αν αλλάξουν τα όρια της μη ιοντίζουσας ακτινοβολίας; Δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι δημιουργείται καρκίνος, αλλά υπάρχουν πολλά περιστατικά σε πολλά κράτη όπου μειώθηκαν τα όρια. Είναι μεγάλη η ανησυχία παγκόσμιου οργανισμού υγείας για τις επιπτώσεις της ιοντίζουσας ακτινοβολίας. Υπάρχει κίνδυνος, δεν μπορούμε να πούμε σε πόσο μεγάλο βαθμό, αλλά πρέπει να προσέξουμε».
Παρέμβαση έκανε και ο πρώην πρόεδρος της Νέας Περάμου κ. Παναγιώτης Παρασκευάς, ο οποίος ρώτησε μεταξύ άλλων αν ο υποσταθμός που πρόκειται να δημιουργηθεί θα γίνει στην Πάχη ή σε άλλη περιοχή της Μεγαρίδας, ενώ χτύπησε το καμπανάκι του κινδύνου, όπως και άλλοι ομιλητές, ότι μπορεί το καλώδιο να είναι η αρχή και για άλλα καλώδια διασύνδεσης.
Κλ. Βαρελάς: Μας «μαλώνουν»
Κάνοντας λόγο για άκαιρη ημερίδα και για καθυστερημένη ενημέρωση από το Δήμο τουλάχιστον 1,5 χρόνο, ο επικεφαλής του «Μαζί με Όραμα» Κλεάνθης Βαρελάς τόνισε ότι έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος, ώστε οι πολίτες, οι δημοτικοί σύμβουλοι και ο Δήμος να έχουν άποψη για το θέμα πριν παρθούν ειλημμένες αποφάσεις για το έργο και τον τόπο. Μάλιστα, ανέφερε ότι με έγγραφο της η εταιρία ΑΡΙΑΔΝΗ Α.Ε.Ε.Σ., «μαλώνει» την τεχνική υπηρεσία του Δήμου για την γνωμοδότηση της για το θέμα.
Ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα αναφέρει: «… Προκύπτει ότι η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου σας έχει αντιμετωπίσει την ΜΠΕ του έργου εξαιρετικώς πρόχειρα, μελετώντας την επιπόλαια και αποσπασματικά, με συνέπεια να έχει παρασύρει το Δημοτικό Συμβούλιο σε πρόδηλα εσφαλμένες κρίσεις. Οι λόγοι που επέβαλαν τόσο την Πάχη Μεγάρων ως περιοχή της προσαιγιάλωσης της υπόγειας γραμμής μεταφοράς όσο και του ακριβούς σημείου προσαιγιάλωσής της προσδιορίζονται σαφώς και αναλυτικώς στην ΜΠΕ. Είναι αποτέλεσμα επιστημονικών μελετών που συνετάγησαν σε συμμόρφωση κανόνων δικαίου και από τις οποίες προέκυψε η αδυναμία προσαιγιάλωσης της σε οποιοδήποτε χώρο ανατολικότερα αυτής και ειδικώς επί περιοχής κειμένης πλησίον της Λίμνης Κουμουνδούρου…».
Αμφισβήτηση & ανησυχία από τους πολίτες
Αρκετοί ήταν οι εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων, αλλά και απλοί πολίτες που πήραν το λόγο για να εκφράσουν το φόβο, την ανησυχία τους, αλλά και να αμφισβητήσουν –όπως πολλές φορές ειπώθηκε- τις εισηγήσεις των καθηγητών.
Τόσο ο κ. Γερόλυμπος εκ μέρους του συλλόγου των κατοίκων της Πάχης, όσο και ο κ. Γιαγκούλοβιτς, έκαναν λόγο για επίπεδα και μετρήσεις κατά πολύ αυξημένες σε σχέση με τις παρουσιάσεις, αμφισβητώντας και τους τρεις καθηγητές. Ακόμη πιο έντονη ήταν η αμφισβήτηση από τους κ.κ. Μπάρδη, Δέδε Κώστα και Πολυχρόνη Βασίλη σχετικά με τις επιπτώσεις του καλωδίου στην υγεία των πολιτών αλλά και στην περιοχή γενικότερα. Μάλιστα η τοποθέτηση του κ. Μπάρδη οδήγησε τον καθηγητή κ. Ουζούνογλου αλλά και μεγάλο μέρος του κοινού να αποχωρήσει από την αίθουσα, έχω είχε έντονο διαπληκτισμό με τον δημοτικό σύμβουλο κ. Γιώργο Μπερδελή.
Το κλίμα έντασης επικράτησε κατά τη διάρκεια της μισής και πλέον ημερίδας, με τον συντονιστή κ. Γιώργο Μιχάλαρο να καλείται πολλές φορές να “προστατεύσει” τους ομιλητές, οι οποίες σε κάθε ευκαιρία τόνιζαν ότι κλήθηκαν να μιλήσουν μόνο για τις επιπτώσεις του ρεύματος, με τον κ. Γκόνο να λέει χαρακτηριστικά: «έχετε χιλιάδες λόγους να μην θέλετε το καλώδιο, όχι όμως λόγω της ηλεκτρικής τάσης».
Ο Δήμαρχος Μεγαρέων, κλείνοντας την ημερίδα, προσπάθησε να ρίξει τους τόνους, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι θέση του Δήμου είναι να μην περάσει το καλώδιο: «Εμμένουμε στην πολιτική μας τοποθέτηση. Έχουμε πάρει μία απόφαση στο Δημοτικό Συμβούλιο, θα εμμείνουμε σε αυτή. Το καλώδιο να πάει απευθείας, υποθαλάσσια στον Ασπρόπυργο, εκεί που είναι και ο σταθμός».
Απορίας άξιο, κανένας εκπρόσωπος της επιτροπής αγώνα ή του συλλόγου επιστημόνων δεν πήρε το λόγο, ως συνδιοργανωτές της ημερίδας, ώστε να εκφέρει απόψεις και θέσεις για το μείζον θέμα.