Ο δικηγόρος Γιώργος Κώτσηρας ήταν υποψήφιος βουλευτής στις προηγούμενες εθνικές εκλογές και μας μίλησε για την ενασχόλησή του με την πολιτική, ως ένα «μέσο κοινωνικής προσφοράς».
Στη συνέντευξη που μας παραχώρησε, μιλήσαμε για όσα τον απασχολούν εν όψει μιας εκλογικής χρονιάς.
Πώς αποφασίσατε να εμπλακείτε και «στα κοινά» ενώ η συμμετοχή και η πολιτική γενικότερα απαξιώνεται;
Η ενασχόληση με την πολιτική για μένα αποτελεί αποκλειστικά ένα μέσο κοινωνικής προσφοράς. Πράγματι, ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της εποχής είναι η απαξίωση της πολιτικής και η δυσπιστία των πολιτών προς τους πολιτικούς. Οι πολίτες σε μεγάλο βαθμό έχουν δίκιο. Απογοητεύτηκαν πολλές φορές, αλλά αυτή η διαπίστωση δεν πρέπει να αποτελεί λόγο απομάκρυνσης από τα κοινά. Η ενασχόληση μπορεί να διορθώσει τα «κακώς κείμενα» και με προσπάθεια μπορούμε να βελτιώσουμε τα πράγματα, όσο δύσκολες και να είναι οι συνθήκες. Αρκεί η ενασχόληση με την πολιτική να μην γίνεται «επάγγελμα» και «εθισμός», αλλά δίοδος κοινωνικής προσφοράς. Αν όλοι όσοι ασχοληθούμε πετύχουμε κάποιους κοινωνικούς στόχους, σίγουρα θα έχουμε συμβάλει στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των συμπολιτών μας. Αυτό, όμως, θα γίνει όταν επικρατήσει η ειλικρίνεια και η αλήθεια των λόγων. Η «συμφωνία αλήθειας» με τους πολίτες που από την πρώτη στιγμή εκλογής του στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας ανέδειξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι μια αρχή που όταν γίνει πράξη θα βελτιώσει τις συνθήκες άσκησης της πολιτικής.
Πώς ήταν οι εμπειρίες σας από την ενασχόλησή σας με την πολιτική; Τι δυσκολίες αντιμετωπίσατε;
Σίγουρα η ηλικία αποτελεί, παράλληλα, ένα πλεονέκτημα και ένα μειονέκτημα. Πριν την τιμή που είχα να είμαι υποψήφιος Ευρωβουλευτής το 2014 και υποψήφιος βουλευτής της Περιφέρειας Αττικής το 2015, διετέλεσα Πρόεδρος της Ένωσης Ασκούμενων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών, οπότε και είχα την ευκαιρία να δώσω μάχες για τους νέους επιστήμονες και νέους επαγγελματίες εν γένει σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο. Την ίδια προσπάθεια συνεχίζω μέχρι και σήμερα από τη θέση του αν.Γραμματέα Επιστημονικών Φορέων ΝΔ που μου έκανε την τιμή και μου εμπιστεύτηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το 2016.
Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένας νέος άνθρωπος που ασχολείται με την πολιτική, ειδικά όταν δεν προέρχεται από πολιτική οικογένεια, είναι μεγάλες. Η προσπάθεια ενίσχυσης της αναγνωρισιμότητας και η δυνατότητα να φτάσει ο πολιτικός λόγος σε όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες είναι δύσκολη και επίπονη. Τίποτα, όμως, δεν κερδίζεται χωρίς προσπάθεια και επιμονή.
Η εμπειρία μου από τη συμμετοχή στις Ευρωεκλογές, όπου υπήρχε διαδικασία «σταυρού» σε όλη την επικράτεια ήταν μοναδική. Μπορούσες να αντικρύσεις τις κοινωνικές ανισότητες σε όλο τους το μεγαλείο στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας. Με την ευκαιρία, θα ήθελα εκ νέου να ευχαριστήσω τους περίπου 18.000 ανθρώπους ανά την Ελλάδα που με τίμησαν με την ψήφο του σε ηλικία 29 ετών.
Επίσης, θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τους συμπατριώτες μου Μεγαρίτες, αλλά και τους ανά την Δυτική Αττική φίλους μου, για τη στήριξη που έδειξαν στο πρόσωπό μου ήδη από τις πολύ δύσκολες εθνικές εκλογές του Ιανουαρίου 2015. Δεν θα το ξεχάσω ποτέ και θα κάνω τα πάντα ώστε και να τιμήσω την εμπιστοσύνη αυτή και να την ενισχύσω. Με αυτή τη διαπίστωση θέλω να επισημάνω ότι οι πολίτες μπορούν να τολμήσουν και να εμπιστευτούν τους νέους ανθρώπους, καθόσον πρέπει και η νεότερη γενιά να εκπροσωπηθεί ισάξια στην πολιτική σκηνή γιατί πληγώθηκε έντονα από την κρίση και οφείλει να έχει λόγο στην επόμενη ημέρα της χώρας.
Οι νέοι της ηλικίας σας αποφεύγουν να ψηφίζουν καν. Τι έχετε να πείτε στους ανθρώπους που απέχουν ακόμα και των εκλογικών διαδικασιών;
Η απομάκρυνση των νέων από την πολιτική και η αποχή ως συνειδητή επιλογή είναι από τα στοιχήματα που πρέπει να κερδίσει η γενιά μου. Η αποχή δεν προσφέρει τίποτα. Ρίχνει «νερό στον μύλο» της απαξίωσης, της ενίσχυσης της ισοπέδωσης, του συνθήματος «όλοι ίδιοι είναι» και, κατ’επέκταση, σε ενίσχυση των άκρων. Μόνο η συμμετοχή, ό,τι και να ψηφίζει και να πιστεύει πολιτικά κάποιος, του δίνει τη νομιμοποίηση να κριτικάρει και να διεκδικεί! Η αποχή ενισχύει αυτό που υποτίθεται θέλει να εκφράσει κάποιος απέχοντας. Οι νέοι θέλουν μια ιδιαίτερη προσέγγιση. Αποτελούν μια γενιά ιδιαίτερα καταρτισμένη και ιδιαίτερα μορφωμένη. Τους έχει ανάγκη η χώρα και πρέπει να προσπαθήσουμε όλοι να τους κρατήσουμε ενεργούς.
Πολλοί είναι ακόμα αυτοί που έχουν εγκαταλείψει την γενέτειρα πόλη τους, έχει περάσει αυτό από το μυαλό σας;
Τα χρόνια της κρίσης πολλοί νέοι άνθρωποι έφυγαν και από την πόλη τους για άλλες πόλεις εντός της χώρας, αλλά, κυρίως, για το εξωτερικό αναζητώντας διέξοδο στα πολλά κοινωνικά και επαγγελματικά προβλήματα που μας κληρονόμησε η οικονομική κρίση. Το χειρότερο δε είναι ότι όσοι έχουν παραμείνει εδώ «γλυκοκοιτάζουν» την επιλογή της φυγής. Αυτή η συνέπεια της κρίσης είναι μια «εθνική γάγγραινα». Κόβουμε σιγά σιγά ένα μέρος του εθνικού μας πλούτου. Πρέπει να προσπαθήσουμε να φέρουμε πίσω όσους έφυγαν, αλλά και να τιμήσουμε όσους έμειναν εδώ και πάλεψαν στα δύσκολα! Σε ό,τι με αφορά, ενώ και λόγω της νομικής μου εξειδίκευσης στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο είχα αρκετές ευκαιρίες να εργαστώ εκτός Ελλάδας, έλαβα μια συνειδητή επιλογή: να παραμείνω στην χώρα, να προσπαθήσω εδώ και να ασκήσω μάχιμη δικηγορία παράλληλα με τα ακαδημαϊκά ενδιαφέροντα στην χώρα μου. Δεν το μετανιώνω και θέλω να δω και τους φίλους που έφυγαν να επιστρέφουν και όσους παρέμειναν να αισθάνονται περήφανοι γι’αυτήν τους την επιλογή.
Η Δυτική Αττική μπορεί να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης σε πολλά επίπεδα της οικονομίας: από τον πρωτογενή τομέα μέχρι την ενίσχυση της βιομηχανίας και της επιχειρηματικότητας με σεβασμό στο οικιστικό περιβάλλον μπορεί να προσφέρει ευκαιρίες σε νέους ανθρώπους να αναπτύξουν την επαγγελματική τους δράση.
Ποιο θεωρείτε το πιο σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η «γενιά» σας;
Η έλλειψη εμπιστοσύνης στους θεσμούς, η αναξιοκρατία, η ανεργία και η αναντιστοιχία μεταξύ των προσόντων που έχουν και της αγοράς εργασίας στην οποία εκλήθησαν να ενταχθούν. Πρέπει να επικρατήσει στην κοινωνία μας η εμπιστοσύνη στα σημεία αναφοράς, στις αρχές και τις αξίες της πατρίδας μας και να εμπεδωθεί στους πολίτες το αίσθημα αξιοπιστίας, αξιοκρατίας και κοινωνικής δικαιοσύνης. Αυτό θα επιτευχθεί όταν οι πολιτικοί απευθυνθούν στην κοινωνία με ειλικρίνεια. Η γενιά μου είναι μια άξια γενιά και αργά ή γρήγορα από «γενιά της κρίσης» θα μετατραπεί σε «γενιά της εθνικής ανασυγκρότησης».